Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeMar 4th 2013
     permalink
    lecia_28: Dziewczyny czy Wasze dzieciaki pija jeszcze mleko z butelki?

no raczej. zaczynam już sie godzić z tym., że butla będzie jeszcze długo w użyciu.

lecia_28: Dziewczyny czy Wasze dzieciaki pija jeszcze mleko z butelki?

buahahahaha :smile: chyba Ty! :wink:

udzieliwszy Leci odpowiedzi, po drodze przeczytałam inne i powiem Wam, że jak nabrałam do forum trochę dystansu z powodu braku czasu po powrocie do pracy, to dopiero wtedy poczułam, co to jest zdać sie na intuicję. ofc wiadomo, zę się tu pytamy co i jak, ale nie przejmowałabym się tym, że jakieś poradniki mówią, że po roku trzeba butlę odstawić.
    i moim zdaniem nie ma co się sugerowac tym, że inne dzieci to sie nauczyły same myć ząbki w wieku pół roku, a po zjedzeniu obiadku proszą o nić dentystyczną, ażeby wyczyścić dokładnie przestrzenie międzyzebowe :wink:
    ja mam takie podejście, że jeśli moje dziecko woła butlę, mimo obfitej kolacji, to mu ją daję. widze jej błogość podczas picia butli w moich ramionach i nie zamierzam jej tego zabierać.
    w nocy tez ewidentnie potrzebuje MLEKA, a nie picia, bo czasem doi 90ml, a czasem do dna 150. czasem raz, a czasem i trzy razy. za to w dzień za Chiny ludowe mleka i bulti nie tknie. (w dzień się żre mięcho, jakbyście nie wiedziały :wink: )
    i najwyraźniej taka ma potrzebe. nie zagraża to jej rozwojowi. nie zamierzam jej tresować i stresować. nie znam żadnej dorosłej osoby ciagnącej butli na dobranoc, no chyba, ze Wy o czymś wiecie :wink: :devil:
    jak Mery będzie potrafiła rozmawiać, to jej będe tłumaczyć, że butla jest dla maluszków. na razie nie zamierzam siłowo niczego zmieniać.
    to tyle przykładu z mojego podwórka. instynkt i obserwacja potomstwa to najlepszy poradnik :smile:
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeMar 4th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Dawidek robi dokladnie tak jak Ninka, tzn nie zasypia do konca ale zaczyna sie robi polprzytomny. Potrafi zasnac bez butli ale trwa to znacznie dluzej...prawda jest taka ze szkoda mi wieczoru, jak moze unac w 5minut albo w 30 to wybieram 5.
    Magdalena: nie przejmowałabym się tym, że jakieś poradniki mówią, że po roku trzeba butlę odstawić.

nie no jasne, nie o to chodzi, bardziej wlasnie o pruchnice, złe przyzwyczajenia i o ogolny rozwoj narzadu mowy- znaczy czy tak dlugie ssanie nie rozwija nadmiernie innych miesni kiedy juz powinny jakies inne pracowac, jaki to ma wplyw na rozwoj mowy. Ale JAk NIna dalej pije z butki znaczy ze zadnego wplywu na mowe nie ma:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    lecia_28: .prawda jest taka ze szkoda mi wieczoru, jak moze unac w 5minut albo w 30 to wybieram 5

jakże bliska jest mi Twa filozofia :wink:
  1.  permalink
    A ja Wam powiem, że jak ostatnio ten mały skunks zrobił się taki niezależny, to zdarzają się wieczory (nie za często oczywiście :tongue:) kiedy sobie powtarzam w myślach "żeby nie chciał beze mnie zasnąć, żeby nie chciał beze mnie zasnąć" :wink: albo jak się kładziemy spać/jak się przebudzę w nocy, to czatuję na moment, aż Krzyś się przebudzi- bo on czasem się obudzi, pogada sobie jakieś 30sek i śpi dalej. Ale czasem mam nadzieję, że jednak nie zaśnie i wstaję, żeby iść do niego :wink: No ale rozsądny mężu stopuje "Uspokój się. Rozbudzisz gada i tylko go wkurzysz" :wink:
    no bo kurcze no... mógłby się niewdzięcznik od czasu do czasu matką zainteresować, a nie tylko "tatuś, tatuś", a jak tatusia akurat nie woła, to woła psa :devil:
    i poszedł w ślady siostry- woła "mama" i "TATUŚ", "mamusia" mu przez gardło przejść nie chce :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Tadzio też pije z butelki, i też myjemy zęby przed mlekiem bo przy butli usypia. i nie zamierzam tego zmieniać:) to najlepszy usypiacz na świecie. tyle tylko, że Tadzio wypije mleko czasem nie całe nawet i po prostu przytula się do tej butelki lub chce ka tylko trzymać w rączce ale nie doi z butli cały czas.
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeMar 5th 2013
     permalink
    myszerej: wypije mleko czasem nie całe nawet i po prostu przytula się do tej butelki lub chce ka tylko trzymać w rączce ale nie doi z butli cały czas

U nas to samo - butla stała się przytulanką ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeMar 6th 2013
     permalink
    Dziewczyny będę prowadzić zajęcia dla dzieciaków 1,5-3 latka (Warszawa Ochota)
    Może któraś będzie zainteresowana:)
    Info niżej:)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Jak mi pchły dorosną, to je do cioci Madzi przyślę na pewno!
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    :)))
    Dam Wam rabat:wink:
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Dziewczyny juz parę dni temu pisalam ze Adi nie chce pic mm. I tak jest caly czas. Ani mm, ani kaszkę, nic
    myslalam ze moze chodzi o mleko piliśmy nan ha 2
    kupilam hipa, nie
    kupilam. Bebilon, nie
    kupilam zwykly nan, nie. Normalnie go pociąga. Jak go.odstawialm od piersi bez problemu pil butle. Akcje zaczely sie teraz po tym jak zachorowal na jelitowle. W ogóle.malo je i spadl do 50 centyla
    byl caly czas w 75. Nie wiem co.mam mu dawać jesc, wieczorem idzie spac glodny, pije tylko bobo fruta. A wlasnie on teraz strasznie dużo poje normalnie z 0.7 l plynow.co.njmniej. Dzis po kąpieli udali mi się wcisnąć mu jakiś deserek ze sloika. Mleka nie chcial.nawet wąchać. Co robić. Ja nie mam pomyslu. Kompletnie.dla mnie.nowa sytuacja bo zawsze Adi lubial jesc, począwszy od cycusia co 1,5 h , o.naprawde obfote śniadania , obiady, kolacje. :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Może spróbuj podawać kaszkę na mm?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    a może dawaj mu mniej pić? albo daj pić po jedzeniu i rób przerwy tak 3h znów jedzenie i picie dopiero... Milka piję wodę ale jak się opije to nie chce jeść( a babcie zawsze przed jedzeniem ja poją:devil:)
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    nie martw się,Adrianek bez mleka przeżyje,wiele jest dzieci które go odmawia.Jak Dawidek miał rota to san lekarz nam mówił żeby mleko odstawic bo nasila biegunkę.Dziecko wie co mu szkodzi. może za jakiś czas apetyt mu wróci,jeśli nie poszukaj w necie jak przemycić mm np w budyniu,nalesnikach
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 7th 2013
     permalink
    Ewer, pociesze Cie moze, ze Krasnal po odstawieniu nie dostaje w ogole mm, bo nie i juz, nie bedzie tego pil... jedyne co pije i nie trzeba w niego wmuszac to woda...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    O choc moj mniejszy to pocieszacie- maly coraz mniej poje z piersi w zasadzie raz po raz a mm pic nie chce i juz, troche se martwie, satam sie zastepowac jaszka czy jogurtem, aleto nie to co pija inne dzieciaki:/
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Nic na mm mu nie wcisne. Żadnej kaszy. Wczesniej bez problemu jadl wszelkie kaszki, teraz ma odruch wymiotny. Spróbuję na krowim mleku kakao zrobić i mi podać.
    Wkurz mnie to bo wczesnie zasypial na butli, a teraz mam problem Potrafi o 17 zjesc podwieczorek, o 20 klade go spac, zrobie mm za cholere nie zje, i idzie glody spac. Albo biegam z gory na dół i probuje mu coś wcisnąć.
    mam nadzieje ze jeszcze wroci do jedzenia MM.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ach te uparciuchy myslalam ze tylko ja mam taki "egzemplarz" ja wciaz karmie poersia bo jak odstawie go to mleka innego pic nie bedzie, z drugiej strony moj rez poje rAdko i niewiele przez to pokarm mi sie konczy
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    nie wciskaj mu mleka widocznie na razie nie chce daj mu na kolację parówkę i chlebka po co ma chodzić głodny spać... jak lubi zupki to zupkę na noc...
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
    • CommentTimeMar 7th 2013 zmieniony
     permalink
    {quote=ewer] Co robić. Ja nie mam pomyslu. Kompletnie.dla mnie.nowa sytuacja bo zawsze Adi lubial jesc, począwszy od cycusia co 1,5 h , o.naprawde obfote śniadania , obiady, kolacje.[/quote]
    Pocieszę Cię, że moja córka też miała okres buntu na jedzenie. Mając 14/15 miesięcy potrafiła przez cały dzień...być na piersi! Jedyne co mogę Ci poradzić, to cierpliwie poczekać. Przez ten czas zapraszaj małego do Waszego stołu, dawaj wybór w jedzeniu, obserwuj po co sięga chętnie. U nas to akurat nie pomagało. Okazało się, że Hanka śniadanie zjada chętnie, ale... na spacerze! Zaczęliśmy więc od tego, że dostawała kanapkę na spacer. Po jakimś czasie sama zaczęła się dopominać o więcej. Dzisiaj przez cały dzień biega po domu i domaga się jedzenia. Niewiarygodne, jeśli cofnę się pamięcią wstecz, bo ona raczej od początku należała do niejadków. Najważniejsze, to zachować spokój. Pozostawiać jedzenie w zasięgu ręki i nie zmuszać.

ewer: Nic na mm mu nie wcisne

Ewer, ale dlaczego uparłaś się tak na to mm? Skoro mały nie chce/nie lubi to ja bym już dawno to mleko wyrzuciła :-) Na kolację możesz mu zaproponować tyle różności.
    Wiem, że nie wszystkie dzieciaczki lubią chlebek czy kanapki. Możesz małemu upiec/usmażyć jakieś placuszki/naleśniki, grzanki, kulki ryżowe, omlet, sałatka (np ziemniaczana czy pomidorowa), warzywa gotowane na parze itd itp. Jeśli koniecznie upierasz się na kaszę, to przygotuj ją na wodzie, do tego cały banan (w kostkę lub zmiksowany) i jogurt naturalny.

Moje dzieci też nie piły mm. Był taki czas, kiedy próbowałam je do tego namówić, ale mocno się zaparły, a ja to uszanowałam. Ważne jest, aby tak skomponować dietę dziecku, aby wszystkie niezbędne składniki otrzymywało z innych pokarmów.

Mała ściąga jeśli chodzi o wapń: sardynki (w oleju lub oliwie z oliwek, na tostach z pomidorkami koktajlowymi), jogurty (najlepiej naturalne), kefiry i ogólnie przetwory mleczne, kapusta pekińska, brokuły, tofu, biała fasola, jarmuż, rzeżucha, kalarepa, brukselka, natka pietruszki, szczypiorek itd.
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    dla dzieci co nie chcą mleka polecam Quinoa
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ja tez bym sie przy mm nie upierala. Krasnalowi go nie wcisne, widocznie taki egzemplarz mi sie trafil. cce wode to chociaz to dobre, niech pije wode :-)
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Kurcze, a u nas odwrotnie.. ostatnio tylko mm chce jeść...
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    U nas z kolei powoli mija bunt głodowy - młody daje się nawet czasem posadzić w krzesełku - jest jeden warunek - jeśli widzę, że się złości, wyciągam od razu, bo i tak nic nie zje.
    Z mm na pewno jest łatwiej wieczorem - robi się butlę, dodaje kaszkę i gotowe ale dzieci też ludzie - mają prawo znudzić się konkretnym jedzeniem.

--
    Ever, może niedługo Adiemu minie ta niechęć, a jeśli nie, to na pewno synek nie da się zagłodzić:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny, chyba tu mogę zapytać. Kuba zaczyna mi chodzić przy łóżku, więc po woli muszę się szykować do zakupu pierwszych butów. Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Jakie to mają być buty? Chodzi mi głównie na dwór, bo w domu w skarpetkach chodzi. A może jakieś kapcie też powinnam? No i na dwór to takie bardziej wiosenne już chyba, ale też i sandałki, bo w kwietniu wybieramy się w ciepłe rejony świata;) Macie jakieś godne polecenia buty? I porady...czy but ma być większy? Czy jak to w ogóle mierzyć?
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    elfika: Hanny, but sznurowany przede wszystkim

U nas wszystko, co sznurowane to porażka - rozwiązywane są w sekundę - chyba że mają takie ustrojstwo blokujące, jak w butach do nart (nie wiem, jak to się nazywa:tongue:). Rzepy lepiej się sprawdzają ale co dziecko to obyczaj:wink:
    Ja teraz mam ecco i są super ale słono kosztują. Nie wiem, czy warto tyle płacić - ja kupiłam w outlecie za pół ceny, to jeszcze uszło. Bartki też mieliśmy ale tu nie mam zdania, bo dziecko wyrosło zanim dobrze pochodziło. Kupuję z zapasem, nóżka w tym wieku bardzo szybko rośnie.

Dziewczyny, jaki rozmiar noszą Wasze dzieciaki (albo nosiły jak miały 1,5 roku - pamiętacie)? Z czystej ciekawości pytam:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    my teraz nosimy 21, na wiosne mam 22. Dawidek ma bardzo grubą stopke, na to tez trzeba zwracac uwage przy kupowaniu.
    --
  2.  permalink
    aneta01: jaki rozmiar noszą Wasze dzieciaki (albo nosiły jak miały 1,5 roku - pamiętacie)? Z czystej ciekawości pytam:smile:

ecco 22 jeśli dobrze pamiętam (o ile nie 23,rano sprawdzę)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    A co sądzicie o butach befado? Miała któraś z Was z nimi do czynienia?
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    cerisecerise: ecco 22 jeśli dobrze pamiętam (o ile nie 23,rano sprawdzę)

To tak jak my, już myślałam, że moje dziecko to wielka stopa:tongue: On mi się taki mały wydaje, a te płetwy takie wielkie:devil:

Treść doklejona: 07.03.13 21:12
    lecia_28: Dawidek ma bardzo grubą stopke

Trudno się maluchom buty dobiera, prawda?
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Hanny, nie zdziw się jak Kuba nie będzie chciał na początku w butach chodzić:wink: Mój Kubczak zaczął chodzić jak miał 10 miesięcy ale buty sztywne (na dwór) zaakceptował dopiero kilka dni przed swoimi 1 urodzinami. Próbowałam wszystkiego ale jak tylko zakładałam mu buty to nagle zapomniał jak się chodzi i wrzask był niemiłosierny:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki dziewczyny:grouphug: jak macie jeszcze jakieś firmy godne polecenia to wrzucajcie proszę.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    to ja zapytam o dlugość stopy, mierzycie pociechom, bo my dopiero pierwsze buciki kupilismy takie do spacerowki i sa rozmiaru 21 czy moj ma taka płetwe?! jego stópka ma 12cm
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai 12 cm to chyba rozmiar 19... jesli sie myle to poprawcie...
    No tak mm mozna zastapic jakimis jogurtami, kefirami... a co w przypadku, jak dzuecko ma alergie na mleko krowie? Na razie karmie piersia, ale zastanawiam sie, co to bedzie pozniej... N. za diabla b. pepti nie chce pic... kaszki a pepti, jakis czas jadla z ochota, a teraz nawet nie chce 30 ml zjesc :/
    --
  3.  permalink
    Vsti: a co w przypadku, jak dzuecko ma alergie na mleko krowie?

np nabiał kozi- są i sery, i jogurty.
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Vsti: a co w przypadku, jak dzuecko ma alergie na mleko krowie?
    Alergia może minąć :) A jeśli nie, to są inne źródła wapnia - tak jak Cerise i Judyta pisały:
    Judyta08: Mała ściąga jeśli chodzi o wapń: sardynki (w oleju lub oliwie z oliwek, na tostach z pomidorkami koktajlowymi), jogurty (najlepiej naturalne), kefiry i ogólnie przetwory mleczne, kapusta pekińska, brokuły, tofu, biała fasola, jarmuż, rzeżucha, kalarepa, brukselka, natka pietruszki, szczypiorek itd.

Lilka je teraz kozie sery, są mleka roślinne wzbogacane wapniem...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Na kozie mleko tez ma alergie... wiem, ze minue, ale zazwyczaj mija ok 2-3 roku zycia... moze podpasuja Jej te roslinne, zobaczymy...
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    ktoras dziewczyna wrzucala tu przepis na budyn i nalesniki na mm (to tak apropo "przemycania" mleka dla dzieci ktore nie lubia) ale nie pamietam ktora:shamed:

Treść doklejona: 07.03.13 22:52
    a co z alergia na laktoze? czy z tego tez sie wyrasta? do tej pory myslalam ze Dawidek ma skaze bialkowa, wykluczylam mleko i nabial, przeszlam na bebilon pepti. Od 2 tygodni podaje mu kanapki z zoltym serem, sos ze smietana i reakcji brak...myslicie ze to jeszcze za wczesnie? a moze wlasnie to od poczatku byla alergia na laktoze? bo mleka samego w sobie nie podaje nadal, tylko ten bebilon pepti. Bo chyba nie mozliwe zeby mu po 2 miesiacach samo przeszo?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeMar 8th 2013
     permalink
    Vsti chyba 19 wlasnie ja kupilam 21 zeby my do czerwca starczyly takie piekne adidaski i wzielam 21 sandalki mysle ze na lato beda ok:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Moja mała nosi 21. Adidaski już pewnie 22 będą.
    --
  4.  permalink
    Doświadczone mamusie pomóżcie :cry: Moje dziecko od wczoraj pierwszy raz w życiu gorączkuje. Do 38 st. temperatury nie zbijałam, ale późnym wieczorem temperatura mierzona w pupce osiągnęła 38,9st. więc po odjęciu 0,5st. mimo wszystko stwierdziłam, że to już gorączka i podałam po 24:00 paracetamol w czopku. Stawiam, że to od zębów albo trzydniówka. Mały po czopku w końcu spokojnie zasnął, dziś rano termometr w odbycie pokazał 38,3st i teraz moje pytanie, czy mimo, że temperatura trochę spadła i utrzymuje sie stan podgorączkowy podać kolejną dawkę środka przeciwgorączkowego, czy czekać na wzrost temperatury? Poza tym nie ma innych objawów, dziecko jest radosne, piszczy, bawi się, żadnych katarów i kaszlu. Pomóżcie, bo gdzieś czytałam, żeby nie doprowadzać do ponownego wzrostu temperatury.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Ja zawsze trzymałam się zasady, że zbijać trzeba, gdy temp. przekroczy 38,5 st.
    -- Mama M & N & W
  5.  permalink
    Dzięki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Vsti: a co w przypadku, jak dzuecko ma alergie na mleko krowie

Mieliśmy ten sam problem - J. wcinał namiętnie kozie serki - jak się dorwał, potrafił zjeść cały, prosto z pudełka:shocked:
    Boję się zapeszyć ale alergia zaczęła odpuszczać:boogie: Od dwóch miesięcy mały wcina prawie wszystko i jeszcze go nie wysypało. Nie ukrywam, że jest mi teraz dużo łatwiej sporządzić jadłospis:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    Mónikha: Ja zawsze trzymałam się zasady, że zbijać trzeba, gdy temp. przekroczy 38,5 st.

Jak u mojej młodej przekracza 38 stopni to podaję coś na zbicie temperatury.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    vitani_82: Jak u mojej młodej przekracza 38 stopni to podaję coś na zbicie temperatury.

A dlaczego tak szybko?
    Trzeba dać organizmowi możliwość zwalczenia infekcji własnymi siłami.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    U nas to w ogole alergia na mleko kriwie, jak i kozie na dodatek jaja tez uczulaja Mala... niekiedy brak mi pomyslu z czym Jej dac chociazby chlebek (bo ile mozna szynki drobiowej i parowek dawac :p)... oby Jej szybko minelo :p
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeMar 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Mónikha: Trzeba dać organizmowi możliwość zwalczenia infekcji własnymi siłami.

czesto trudno zaakceptowac fakt, ze wysoka temperatura jest pozytywnym zjawiskiem, zazwyczaj te kilka kresek na termometrze przeraza. tymczasem ta naturalna rekacja obronna organizmu jest dobroczynna, wytwarzaja sie wtedy przeciwciala. za kazdym razem, gdy zbijamy temperature nie pozwalamy organizmowi rozwijac naturalnych wlasciwosci obrony przed infekcjami.
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Vsti: U nas to w ogole alergia na mleko kriwie, jak i kozie na dodatek jaja tez uczulaja Mala... niekiedy brak mi pomyslu z czym Jej dac chociazby chlebek (bo ile mozna szynki drobiowej i parowek dawac :p)... oby Jej szybko minelo :p

Wspieram Cię wytrualnie - u nas też była alergia na białko jaja, sporo owoców i wołowinę ALE tak jak piszę, TO PRZEWAŻNIE MIJA. Zobaczysz, że niedługo mała będzie jeść wszystko.
    --
    Niektórzy uważają że to szarlataństwo ale poczytaj może o biorezonansie - znam wiele przypadków dzieci, którym bardzo pomógł (w tym nam)
    --
    Aaa, etykiety parówkowe zapewne czytasz ale tak dla innych info - w parówkach b. często jest laktoza i inne niepożądane dla alergików rzeczy.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Mónikha: A dlaczego tak szybko?

Przepraszam, że się tak wtrącę, jeszcze nie mój wątek, ale...
    Adaś raz miał temperaturę, przy zapaleniu ucha i nam pediatra powiedziała ( i mi się to wydaje rozsądne ), że jeżeli dziecko rzeczywiście dobrze znosi wysoką temperaturę, to podawać środki przeciwgorączkowe powyżej 38,5 stopnia, ale jeśli widać, że bardzo źle się czuje, to absolutnie nie męczyć dziecka i podawać już od 38 stopni. Moim zdaniem to ma sens. Sama dla siebie też tak robię. Jak jest znośnie, nie biorę przeciwgorączkowego zbyt szybko, ale jak czuje, że formalnie "umieram" to wezmę nawet jakbym miała 37,5.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Tak sobie myślę, że przy zap. ucha to bardziej chodziło o ból, czyli lekarz raczej w zamyśle doradził w miarę szybkie podanie środka przeciwbólowego. Niestety środki przeciwbólowe są jednocześnie przeciwgorączkowymi. Tym sposobem, owszem ulżysz dziecku, ale w przyszłości może to spowodować dalsze konsekwencje, o których pisała aguncia i z którymi się zgadzam. Czyli: nie zmobilizowanie organizmu do walki i wytwarzania przeciwciał.
    -- Mama M & N & W
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.