Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeMar 8th 2013
     permalink
    Jeśli chodzi o małe buty to polecam:
    Naturino
    Geox
    Ecco
    Elefanten
    Primigi

Befado robia fajne kapciuszki chyba normalnych butów chyba nie robią. Ale kapcie/ trampki do przedszkola czy żłobka robią super!
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
    • CommentTimeMar 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Mónikha: A dlaczego tak szybko?
    Trzeba dać organizmowi możliwość zwalczenia infekcji własnymi siłami.
    aguncia: czesto trudno zaakceptowac fakt, ze wysoka temperatura jest pozytywnym zjawiskiem, zazwyczaj te kilka kresek na termometrze przeraza. tymczasem ta naturalna rekacja obronna organizmu jest dobroczynna, wytwarzaja sie wtedy przeciwciala. za kazdym razem, gdy zbijamy temperature nie pozwalamy organizmowi rozwijac naturalnych wlasciwosci obrony przed infekcjami.

Bo jak widzę, że moje dziecko cierpi, słania się na nogach, nie ma siły utrzymać butelki, jedyne na co ma siłę to leżenie, mam wtedy bardzo głęboko czy reakcja obronna organizmu już się włączyła czy potrzebuje dojść do 40 st. Dlatego właśnie zbijam temperaturę.
    Każdy organizm reaguje inaczej na temperaturę. Nie zamierzam podchodzić do mojego dziecka jak do egzemplarza badawczego.
    A poza tym zanim lek zadziała to temperatura na pewno ma czas żeby się jeszcze podnieść. Z resztą lekarka mówiła mi żeby zbijać temperaturę kiedy dziecko zaczyna na nią reagować pogorszeniem samopoczucia.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Pozwolę sobie wtrącić się w rozmowę ;) Mój pediatra powiedział mi dokładanie tak jak pisze vitani... Nie mam sugerować się ilością kresek na termometrze, by podać dziecku coś na zbicie temperatury... Mam patrzeć jak zachowuje się dziecko/jak reaguje na daną temperaturę (przecież niektóre dzieci słaniają się już przy 37,8 a niektóre mając 38,3 zachowują się normalnie) i to jej zachowanie ma być wyznacznikiem czy podać jej paracetamol, czy też nie...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    magda_a: Mam patrzeć jak zachowuje się dziecko/jak reaguje na daną temperaturę

Nie powiedziałam niczego sprzecznego z tym.
    Owszem 38,5 st jest taką cezurą, ale np. moje dzieci nawet do 39 st "normalnie" funkcjonują i to jest dla mnie wyznacznik. Niemniej też nie wyobrażam się, ale pewnie mam słabą wyobraźnię, dziecka które słania się na nogach, nie ma siły utrzymać butelki przy temp. nie przekraczającej 38 st.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Monika, odniosłam się do Twojego pytania ;)

Mónikha: A dlaczego tak szybko?

Zu jeszcze NIGDY nie miała temperatury :shocked: więc nie mam pojęcia jak ona reaguje na daną temperaturę... Oczywiście jak będzie dobrze znosiła temp.38st.to spoko, nie będę nic z tym robiła, niech organizm powalczy, ale gdy będę widziała, że przelewa mi się przez ręce, to nie zamierzam czekać na książkową temperaturę, nadającą się do zbicia ;)
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    Nie wiem Mónikha czemu to kwestionujesz? Myślisz, że ja tylko czekam, aż moje dziecko ma temperaturę i stoję już nad nią z dozownikiem pełnym syropu żeby jej wcisnąć i mieć niebotyczną przyjemność w patrzeniu jak przełyka????

Każde dziecko jest inne, każe ma inną wrażliwość na czynniki biotyczne i abiotyczne. Kwestionowanie odczuć innych osób tylko dlatego, że Twoje dziecko reaguje inaczej jest dla mnie bardzo dziwnym zjawiskiem. Jak to mówią jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Mnie nie dziwi, że Twoje dziecko przy 39 stopniach może biegać i skakać tak samo jak nie dziwi mnie, że winnica "umiera" przy 37,5.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Vitani , Co kwestionuję? Mówię, że sobie to średnio wyobrażam, bo nie miałam z tym do czynienia. Co w tym złego, że opisuję swoje doświadczenie? Nie mam prawa, a Ty masz?

Magda, dlaczego tak szybko było pytaniem na wpis Vitani, że zbija przy 38 st. Nic nie pisała o objawach temu towarzyszących, więc dlaczego miałam nie spytać?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    Mónikha: Vitani , Co kwestionuję? Mówię, że sobie to średnio wyobrażam, bo nie miałam z tym do czynienia. Co w tym złego, że opisuję swoje doświadczenie? Nie mam prawa, a Ty masz?

Odebrałam tę wypowiedź jak ironiczne kwestionowanie tego co piszę o swoim dziecku. Dlatego zapytałam czemu kwestionujesz wypowiedź dotyczącą zachowania mojego dziecka przy temperaturze >=38 stopni. Jeśli nie miało to takiego wydźwięku to ok, piszę po prostu jak to odebrałam.

I żeby nie było, nigdzie nie napisałam, że nie masz prawa opisywać swojego doświadczenia, po to jest owo forum, dzielimy się doświadczeniami. Chodziło mi tylko i wyłącznie o zdanie "Niemniej też nie wyobrażam się, ale pewnie mam słabą wyobraźnię, dziecka które słania się na nogach, nie ma siły utrzymać butelki przy temp. nie przekraczającej 38 st."
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Pisałam w tonie typowego niewyobrażenia sobie, ponieważ moje dzieci przy temp. poniżej 38 st. (a nawet wyżej) zachowują się zupełnie normalnie.
    Może nie wyobrażam sobie powinnam zamienić innym czasownikiem?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    Ok nie było tematu, może po prostu źle to odebrałam. Dobrze, że zostało wyjaśnione. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorolaa27
     permalink
    Jeśli mogę dopisać to mojej 2 letniej córeczce daje przeciwgorączkowy lek jak ma około 39 stopni. Przy mniejszej temperaturze nie, chyba że jest w bardzo złej formie. W innym przypadku daje organizmowi szanse na obronę własną :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kurcze to moja Ninka [że powrócę do tematu butów] ma malutką stópkę i wcale jej nie rośnie szybko :wink:
    od sierpnia bowiem "chodziła" w Emelach rozmiar 19 a teraz ma "najki" w rozmiarze 20 ale ma w nich zapas gdzieś ok pół centymetra jak nie więcej a jak jej Emele przymierzałam 2 dni temu to dalej były dobre [w cienkiej skarpetce :tongue:]
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    dziewczyny, a co to sa te emele? kupilismy Bartkowe butki jako pierwsze ale rewelacji jak na ta cene to nie ma. Wole ecco, ale te tez tanie nie sa (chyba, ze w outletach):confused:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Bartek zaczął się cenić jakieś 5 lat temu. Wcześniej cena była dostosowana do jakości. Tak więc przez pierwsze 2 lata kupowaliśmy Maćkowi. Potem przeszliśmy na Ecco, bo ceny bardzo podobne, a przynajmniej po całym sezonie albo i więcej Ecco nadal wyglądało bdb.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Fragile tu masz linka do strony Emela
    Ninka miała te buciki i były na prawdę super, więc jakby co to ja polecam

a co do pantofli z Befado [bo któraś pisała, że są bardzo dobre] to ja mam mieszane odczucia
    bo kupiliśmy Nince 2 tygodnie temu właśnie z tej firmy, jak najbardziej odkryte żeby powietrze dochodziło
    wzięliśmy takie bo bardziej powycinanych nie było ale mimo to, jak jej zdejmuję bucika po godzinie chociażby to ma całe skarpetki/rajtki mokre
    a skarpetki i rajtki ma z czystej bawełny, bez żadnych domieszek
    więc wychodzi na to, że od tej gumy pod spodem noga i tak sie poci ?:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Teo, a pisałaś kiedyś, że Ninka przyzwyczajona do biegania na boso i że ogólnie macie chłodek w mieszkaniu. Może dlatego teraz tak reaguje na pantofle (piękne śląskie określenie kapci, hehe)?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no właśnie jak napisałam u siebie pod wykresem, że kupiliśmy jej pantofle to 2/3 nie wiedziało o co chodzi :smile::smile:

wiesz ona właśnie do gonienia na bosaka przyzwyczajona była i jak w pierwszy i drugi dzień mieliśmy wrażenie, że jej w tych kapciach [:tongue:] lepiej tak teraz nam się wydaje, że dużo gorzej chodzi, częściej się wywraca i potyka :neutral:
    wczoraj jej skarpety ubrałam to od razu było widać różnicę

ale z tym poceniem to chyba nie to będzie bo jak wczoraj wróciliśmy do domu i Nina się rozbawiła z kotem tak, że goniła ponad 30 minut w adidasach [a wcześniej spędziła w nich jakieś 2 godziny] to skarpetki suchutkie miała
    i tylko w tych kapciach jej się noga poci :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    TEORKA: oniła ponad 30 minut w adidasach [a wcześniej spędziła w nich jakieś 2 godziny] to skarpetki suchutkie miała
    i tylko w tych kapciach jej się noga poci

Aha. No to klops. Nie pozostaje nic innego, tylko odpuścić sobie kapcie, tym bardziej, że gorzej Jej się chodzi niż na bosaka.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Teo, dzięki, bardzo łądne te butki, kurczę, szczególnie dziewczęce :D
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Co do temperatury, to moja corka 20 miesieczna ostatnio dostala drgawek przy temperaturze 38.6 (juz w szpitalu zmierzona). Mimo,ze wczesniej normalnie przy goraczce jak miala 38.7 dopiero podawalam cos na zbicie. Nigdy nie podawalam ponizej 38.5(chyba,ze widzialam,ze cierpi). Takze uwazalabym z ta goraczka.
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Dzięki za opinie o kapciach Befado. Zwłaszcza, że są odmienne :devil: Mi się z butami nie spieszy, a zastanawiałam się, czy to by się nadawało np. na ewentualne kilka kroków przez klatkę schodową itp. miejsca, w których nie trzeba zakładać butów, a jest za brudno na skarpetki :)
    Z kapci fajne są paputki (paputki.com.pl), tzn. słyszałam dobre opinie, bo też się nad nimi zastanawiam.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    montenia: 38.6 (juz w szpitalu zmierzona)

A czym mierzona? Bo mojemu 7-latkowi na IP 2 tyg temu wychodziło takim elektronicznym do czoła tylko 38,2 st, podczas gdy przed wyjściem z domu miał 39 st (rtęciówka pod pachą), a zaręczam, że przy 38,2 st to On by się nie pokładał i nie usypiał na siedząco prawie.
    To samo każdy z rodziców tam koczujących mówił, że te termometry szpitalne to lekko o 1 st niżej podają.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeMar 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Termometrem do czola mierzona. Nie mogli w pupie mierzyc,bo dostala w karetce relanium i potem czopek na zbicie goraczki. Ale na oddziale sprawdzalam jednoczesnie temperature rteciowym pod pacha i tym do czola i byla roznica 0.1st.
    A co do pokladnia to moje dzieciaki pokladaja sie juz przy temperaturze 37.6. Ja tak samo.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 10th 2013 zmieniony
     permalink
    Monikha, każde dziecko jest inne. Krasnal nigdy nie gorączkował, nawet przy zabkowaniu nas to ominęło. Natomiast jak dostał trzydniówki to przy 38 stopniach leciał nam przez ręce. Fakt, że normalnie ma temperaturę 35,8-36, ale to własnie o tym świadczy, że co dziecko to powinno być inaczej traktowane. Dla niego to już była bardzo wysoka temperatura i było po nim widać, że jest bardzo chory, a po innym dziecku nawet przy 39 nie będzie tego AŻ TAK widać.

To chyba rodzinne, bo ja też bardzo źle reaguję na podwyższoną temperaturę.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeMar 10th 2013
     permalink
    W takim razie, cheriniątko ma odpowiedź na swoje pytanie:bigsmile:.
    Swoją drogą, jak podchodzą do tej kwestii naukowe opracowania? Wie ktoś?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeMar 11th 2013
     permalink
    No z tą temperaturą to ja też uważam, że trzeba obserwować, moja starsza córka przy 38st czuje się rewelacyjnie nie widać tego po niej natomiast ja, wystarczy żebym miała 37,5 i odpływam...
    --
  1.  permalink
    The_Fragile: szczególnie dziewczęce :D

Moze niedlugo bedziesz miala okazje zakupic parke takich bucikow :smile::smile::smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeMar 12th 2013
     permalink
    Dziewczyny ,ręce mi opadają normalnie :confused: Od tygodnia mała ma katar lejący i do tego taki duszący kaszel. Byłam u dwóch lekarzy,obie babeczki stwierdziły,że płuca są czyste, a druga powiedziała,że to może być alergia. Ja już szału dostaje,bo odciąganie gili kończy się rykiem,aż mi jej szkoda,a używam Nasvin do nosa,ale pomaga na trochę i znowu wszystko jej wylatuje i błędne koło. W nocy ciężko jej spać,budzi się bardzo rano,a jak przychodzi 21.00 to ja już śpię jak zabita i nie mam ochoty na nic..
    Znacie jakieś dobre sposoby na taki lejący katar?
    --
  2.  permalink
    Hussy: Dziewczyny ,ręce mi opadają normalnie :confused: Od tygodnia mała ma katar lejący i do tego taki duszący kaszel. Byłam u dwóch lekarzy,obie babeczki stwierdziły,że płuca są czyste, a druga powiedziała,że to może być alergia. Ja już szału dostaje,bo odciąganie gili kończy się rykiem,aż mi jej szkoda,a używam Nasvin do nosa,ale pomaga na trochę i znowu wszystko jej wylatuje i błędne koło. W nocy ciężko jej spać,budzi się bardzo rano,a jak przychodzi 21.00 to ja już śpię jak zabita i nie mam ochoty na nic..
    Znacie jakieś dobre sposoby na taki lejący katar?

U nas to samo od 2 dni.. Masakra!
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    Hussy, kup w aptece zwykły syrop prawoślazowy za 3 zł. U nas pomaga. No i niestety trzeba wycierać i odciągać te gluty...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeMar 12th 2013 zmieniony
     permalink
    U nas też problem z katarem! Dwa tygodnie temu miała dość mocny katar...tydzień przerwy i od poniedziałku znowu jazda :confused:
    W nocy pobudki co 10-15 min. z płaczem, bo biedna nie może oddychać :confused:
    Hussy ja robię dokładnie to co Ty :/ Odciągam, nasivin, inhaluję... A jak idzie spać to na łóżeczko przewieszam pieluchę tetrową skroploną olbasem, no i na noc utrzymuję niższą temperaturę...żeby jej się lepiej oddychało... Poza tym sama już nie wiem jak jej pomóc :(
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    i u nas katar od tamtej środy czyli prawie tydzień ze środy na czwartek temp i to wszystko żadnego kaszlu tylko katar i to inny niż zawsze bo właśnie przeważnie ciekło jej ciurkiem z nosa a teraz jest taki bardziej zbity i dopiero jak kichnie to normalnie armagedom po pas :shocked::shocked: i ja też nasivin tyle że już nie ten 0,001 tylko 0,25 i jak psiknę to pomaga tylko ta jedna noc była do bani teraz śpi ładnie tyle że ten katar okropny jak widzi fride czy katarka to zwiewa.....
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    kasiakuzniki: jak widzi fride czy katarka to zwiewa.....

Moja była zawsze cierpliwa i dawała sobie odciągnąć,ale przed wczoraj zrobiła taką jazdę,że dałam sobie spokój :confused: Normalnie muszę ją przypinać pasem do fotelika i jeszcze trzymać jej ręce :sad:
    No i widzę,że ten katar to nie tylko u nas.. Gorączka też była.Od dwóch dni już nie ma.Tylko ten duszący kaszel i katar..
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Hussy, idz do lekarza. Moze miec zapalenie pluc.
    Ja dzisiaj wrocilam ze starsza i zapalenie pluc ma wlasnie takie jak twoja objawy. Lepiej sprawdzic.
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    u Gosi na katar pomagał Mucofluid rozrzedza wydzielinę, ale nie zwiększa jej ilości.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Hussy: pasem do fotelika i jeszcze trzymać jej ręce :sad:

no to u nas wystarcza trzymanie rączek.... i Milka udaje że płacze bo jak przestaje to ona od razu się uspokaja.... ale nie odpuszczam jej bo jej płacz w porównaniu do powikłań mnie nie straszy.....
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Montenia,no właśnie byłam u dwóch lekarzy i w płucach czysto,ale ten kaszel na prawdę mnie martwi... Jeszcze się zapiszę w tym tygodniu,ale jak znowu mi powiedzą,że w płucach czysto to chyba zgłupieję :confused:
    Możliwe,żeby to była alergia?
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    U nas teraz choruje dużo ludzi i objawy trwają długo - 2-3 tygodnie. Moja Gabi też kaszlała - oskrzela były czyste, a kaszel miała paskudny, aż do wymiotów ją rwało. Trwało to ponad dwa tygodnie.
    Z tego co piszesz Hussy wnioskuję, że Twoja mała ma infekcję a nie alergię, ale lekarzem nie jestem. Miała kontakt z kimś chorym ostatnio?
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Dziewczyny tylko nie przesadzajcie z tym Nasivinem. Max 4 -5 dni można stosować, najlepiej tylko na wieczór przed spaniem. A w dzień to wodą morską lub euphorbium psikać, nawet 5 razy dziennie.

Hussy, a może to zatoki? Oliwka nie pokazuje, że coś ja boli, głowa, nosek, zęby? Podałabym wapno w syropie i flavamed na kaszel. a na noc clemastin jak masz ( na receptę jest ).

Mucofluid jest świetny, niestety na receptę.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 13th 2013
     permalink
    Dziewczyny, nie wiem gdzie się zapytać, a że był tu temat o bucikach to ja spytam o... rajstopki :D Wypróbowałam już Lidlowe, Tescowe, Smykowe, Mothercare'owe i Cocodrillo. Te ostatnie jako jedyne mi podpasowały, bo ani stópki nie zjeżdżały, ani nie były za ciasne w nóżkach (w sensie że nie ściskały za bardzo nóżek). Cała reszta jest po prostu jakby niedopasowana albo Krasnal jest niedopasowany ;))) Albo są za długie nóżki i mu zjeżdżają albo są idealne na długość, za to za ciasne. Macie jakieś sprawdzone inne niż wymieniłam? Cocodrillo są fantastyczne, ale mamy do tego sklepu cholernie, ale to cholernie daleko...
    --
  3.  permalink
    H&M
    najwieksza masakra to te Lidla :/
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Oooo, H&M jeszcze nie wyprobowałam. Jeszcze mam fajne z Tchibo, ale czekają na swoją kolej, bo są za wielkie... Idę w takim razie do H&Mu, bo nie wiem gdzie to Pepco :( Tzn. wiem, ale daleko :(
    --
  4.  permalink
    Ja Wolę tez bardzo lubię. Najczesciej kupuję je na rynku albo w Hebe.
    No i cena niższa o połowę
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    The_Fragile: Jeszcze mam fajne z Tchibo

Ale to przecież kawa :wink:
    Cocodrillo i ja lubię. Dobre są jeszcze takie zwykłe polskie, nie pamiętam nazwy ale na allegro jest ich bardzo dużo. Grube, cienkie z ABS, bez... Kosztują grosze, a są naprawdę super jakościowo!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    vitani_82: Ale to przecież kawa

Nooo :) Ale jakie rajstopki robią :DDDD
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Te z all to pewnie Yo, całkiem fajne, mozna tez wsklepach dostac z odzieza dziecieca...
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Ja równiez wiele firm wypróbowała, zdecydowanie najlepsze dla mnie cocodrillo- ja naszczęscie sklep mam blisko. Wczoraj Adiemu kupowałam kurtkę, i dostałam 40 zł rabatu do nowej kolekcji- takie rzeczy:) A kurtka super bo z odpinana podszewką.:)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    H&M polecam, sa super:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    potwierdzam H&M, dodaje Nexta :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dobra, to kupuję H&Mowskie :D Vsti, miałam te Yo i kompletnie mi nie podeszły, bo zjeżdżały z nóżek :((
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.