Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeNov 5th 2015
     permalink
    Nie no to napewno :) Ona o Befado mówiła, że jak ktoś nie może zainwestować w drogie buty to z tańszych Befado jest ok.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dii, nie żebym się czepiała, ale jak ta fizjoterapeutka mogła postawić diagnozę o koślawości fizjologicznej u Kacpra, skoro nie oglądała jeszcze jego stóp?
    Mi się wszyscy dziwią, że M będzie miała rehabilitację, bo wszyscy którzy ją widzą, twierdzą, że ma proste nogi. A ja od razu widziałam jak źle stawia stopy i od tyłu jej pięty wyglądają tak jak Kacpra, czyli są pod kątem, a nie proste (tak jak na zdjęciu bari). Pediatra tylko potwierdził moje wątpliwości i wysłał do specjalisty (sam powiedział, że do pewnego stopnia to fizjologia, ale lepiej sprawdzić i działać szybko niż czekać).
    --
    •  
      CommentAuthor
    • CommentTimeNov 5th 2015 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny na paputkach się nie znam,ale przychodze z pytaniem:
    jakich szczotek d włosków urzywacie dla Waszych dziewczynek?
    Moja dwuletnia nadal ma krótkie piórka,zaginęła nam gdzies ta pierwsza szczoteczka z włosia i nie wiem czy kupić podobną,czy może coś co posłuży i do dłuższych włosków?
    --
    •  
      CommentAuthorSony85
     permalink
    Ja moją dwulatkę czeszę grzebieniem dla dzieci z tymi zaokrąglonymi końcówkami a jak mała gdzieś go zapodzieje to idzie w ruch zwykły mój grzebień. Mała ma jeszcze mało włosków i do tego kręcone ale na mokro dajemy rade po potem to niema szans ;) I tak po 3 minutach wygląda jak niepoczesana ;)
    --
    •  
      CommentAuthorgucio8
     permalink
    Czy macie jakieś propozycje co to może być? (mam nadzieję, że coś widać) Drobna wysypka, głównie na rękach i za pachami nachodzi lekko na plecy, wydaje mi się, że jest też na nogach, ale słabsza. Innych objawów brak. Aha jeszcze na twarzy (jeden policzek i czoło) skóra jest taka chropowata, jakby wyschnięta - zaczęło się wraz z ząbkowaniem, które trwa do dziś. Przedwczoraj przebił się 5 ząb, idą jeden za drugim....

http://28dni.pl/pictures/2533263.jpg
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Jeśli skóra wyschnięta i chropowata, to wygląda na wysypkę alergiczną... Ale ja nie jestem lekarz i tak na podstawie tego co przezywam z wysypkami syna mogę określić...
    --
    •  
      CommentAuthorgucio8
     permalink
    Chropowata jest tylko na twarzy, te plamki na ciele są gładkie, niewyczuwalne pod palcami. Właśnie się zastanawiam czy już lecieć jutro do lekarza czy jeszcze poczekać. Dodatkowo mam stres, bo jestem w ciąży.
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    akirka - dlatego też napisałam
    Dii: Najlepiej na bosaka, po domu też, chyba, że faktycznie są jakieś wady, ale może jutro uda jej się przyjrzeć jego stopom.

więc diagnozy żadnej nie postawiła, bo nie widziała jeszcze bosych stóp, nie było na to czasu przy odbiorze Kacpra z przedszkola. Dlatego napisałam, że powiedziała tak jak nic się nie dzieje ze stopami.
    --
  1.  permalink
    Mojemu mlodemu kupilam kapcie z DANIELA, bo kostki my schodza do srodka tak jakby. Lekarz sugerowal albo to albo na bosaka, a niestety u mnie za zimno by na boso biegal.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    No widzisz. A u nas ciepło. Ja nawet jeszcze grzejników nie używam w mieszkaniu. Dzieciaki śmigają po dywanach wysokich:wink:
    --
  2.  permalink
    Mam kota - nie mam dywanow ha ha, no i w kamienicy zawsze jakos chlodniej, na poddaszu... ;)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    kamienicy zawsze jakos chlodniej, na poddaszu... ;)

Nie zawsze :P. Latem akurat tam największy skwar :P... Przynajmniej w kamienicy, w której kiedyś mieszkałam tak dawało, że nie wiedziałam gdzie się ewakuować...:cool:
    --
  3.  permalink
    Monia - nawet mi nie przypominaj..... az mnie wzdryglo na samo wspomnienie tego lata..

Kto wie, czemu nie moge cytowac?? zaznaczam a tylko nick sie cytuje a tekst nie..
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeNov 6th 2015
     permalink
    madzik to jak masz nick zacytowany to wystarczy za nim po ] wkleić tekst (skopiowany) i masz :)
    --
  4.  permalink
    Dzieki Dii - no tak tez mozna ale kiedys normalnie zaznaczalam cytuj i szlooo ;)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeNov 6th 2015
     permalink
    Dzisiaj fizjo zbadała Kacpra stopy i potwierdziła płaskostopie ale na etapie fizjologicznym. Można to wyćwiczyć ale zaleca badanie pedoskopowe a potem wizytę u ortopedy. I pewnie ortopeda zaleci wkładki ale ona by zamiast wkładek proponowała ćwiczenia właśnie.
    --
    •  
      CommentAuthorjusiak
    • CommentTimeNov 7th 2015
     permalink
    Teorka, zachęcona opinią Twoją i innych użytkowników zakupiłam Slippersy dla córki, bo właśnie poszukiwałam wygodnych i ładnych kapci profilaktycznych.
    ale pytanie mam... czy u Was też zamki rozpinają się non stop tak co najmniej do połowy? :shocked: u nas tak się dzieje i jest to dość uciążliwe, niestety... i druga sprawa - po niecałych 2h używania szew przy zamku zaczął się pruć... :shocked: ogólnie kapcie ładne, estetycznie wykonane, ale trochę zirytowały mnie powyższe rzeczy

Treść doklejona: 07.11.15 11:28
    może dodam jeszcze przy okazji, że synek chodził w ekotuptusiach i befado, od kiedy zaczął w ogóle chodzić (zgodnie z zaleceniami ortopedów), no i dziś nóżki układają się w X, kolana i stópki lecą do środka i płaskostopie oczywiście jest :/ od 2 miesięcy chodzimy w kapciach profilaktycznych.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jusiak u nas ani się zamki nie rozsuwaja ani nic się nie pruje. A mamy Slippersy od marca już. I to dwie pary, obie równie.mocno eksploatowane (jedne w domu, drugie w przedszkolu często wymieniane w zależności od tego kim gdzie chce Ninka być).
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeNov 7th 2015 zmieniony
     permalink
    Fajne te slippersy :) ja właśnie czegoś szukam, bo nasze paputki już jakby za małe.
    ONe bardzo sztywne są ? nie obcierają nóżki? niestety mojego młodego prawie wszystkie buty obcierają...wybór sandałów na lato to jest koszmar. Dotychczas tylko sprawdzają się jedne - nike sun protect, w nich też chodzi po przedszkolu, bo innych nie założy :/
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Ejjj ale przeciez fizjologicznego plaskostopia nie trzeba cwiczyc, jak sama nazwa wskazuje to normalna sprawa tak samo ak fizjologiczna koslawosc...

Treść doklejona: 07.11.15 16:23
    Di gdzie wy mieszkacie? Moi znajomi na bemowie maja pedoskop pojedz i zobacz, bo faktycznie koslawosc widac, pedoskop prawde powie.

Teo ja tam opisu nie na stronie slipersow nie czytalam, ale co maja napisac na stronie producenta butow, ze chodzenie na boso jest fajne? Przeciez to bylby strzal w kolano.

No i siad po turecku jest lepszy od siau w o ile dziecko kontroluje miednice a nie siedzi z okraglymi plecami, bo co z tego ze bedzie miec proste nogi jak bedzie miec garba ;)

Treść doklejona: 07.11.15 16:28
    O kurde serio wam sie podobaja te slipersy? Bo dla mnie wygladaja jak imadla co sie wsadza do buta by trzymal ksztalt.
    Te dla doroslych o niebo lepsze.
    Absolutnie nie podwazam ich funkcjonalnosci bo ich w zyciu nie dotykalam.
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Haha, mi tez sie slipersy z wyglądu wogole nie podobaja.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    nam fizjo podpowiadala, ze jak dziecko preferuje siad w W to zeby albo wyciagalo jedna noge, czyli "na szermierza". albo stopy podkladalo pod pupe i siadalo na pietach.
    zreszta wam powiem, ze to cale ONM i opoznione wyrehabilitowane siadanie i chodzenie wyszlo nam na dobre. piotrek siedzi zawsze prosty jak struna.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    mkd ale to znajomi co mają dla własnej potrzeby pedoskop czy znają się na tym lepiej? Bo mi osobiście ciężko będzie to ocenić bez fachowego oka:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    lecia_28: Haha, mi tez sie slipersy z wyglądu wogole nie podobaja.
    .

No wiadomka, kwestia gustu :wink:
    Mnie się np nie podobają żadne kapcie z Befado i w życiu bym dziecku nie ubrała.
    Podobnie jak Nina nigdy nie miała (i mieć nie będzie) niczego z hello kitty :tongue:

Dobrze, że na rynku jest taki wybór że każdy kupuje co lubi :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    To prawdo wiekszosc befado tez okropna, w ogole trudno trafic na fajne kapcie.

Nie no dii, to malzenstwo fizjoterapeutow z mojego roku wiec znaja sie na rzeczy ;) zobacz na strefareha.pl
    Ja tam swoich badalam i wyszla norma a bylam pewna ze franek na norme sie nie zalapie
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ja befado nie lubie ale ostatnio szukając czegos do przedszkola- bo w domu uparcie sciaga i odkad podarly sie malo uzywane ekotuptusie (w zyciu szajsu nie polece) to nic jej nie kupowalam...

a ze do przedszkola musialam to wynalezlismy befado takie wkladane balerinki i sa naprawde ok

np takie mamy
    http://e-butydladzieci.pl/i5,6,4212-Pozostale-BEFADO_980X074_niebieski_kropki.html#!prettyPhoto
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No i dlatego mówię, że kwestia gustu, bo mnie się.o.wiele bardziej podobają Ninkowe Slippersy niż te w/w baletki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Teo no nie zeby byly super ekstra ale lepsze niz typowe befadowe kapcie

co do slippersow calkiem spoko tzn duzy plus ze wzgledu na wzory bo sam model w zwyklym kolorze jednolitym to juz tak sobie
    i dla mnie najwiekszy minus to że sa tak zabudowane w sumie jak botki

jak w tej kwestii Nina pingwin ktora tylko na boso?

Choc profilaktyczne byc takie pewnie musza- wiec póki my problemu nie mamy to po takie bym nie siegla :)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    a ja wrócę do tego badania podoskopowego. kto daje na nie skierowanie? Bo widzę, że w Medicoverze wykonują i może bym poszła po skierowanie, ale ortopeda podejrzewam, że zaraz powie o tych butach... A pediatra?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 8th 2015
     permalink
    Dii - ja byłam w Medicoverze u ortopedy i pomimo, że zaleciła buciki, podklejanie ich i ćwiczenia to tego badania, o którym Gosia mówi nie zaleciła :(
    Wiec tez chyba prywatnie pójde (to wszystko dot. Martynki ofkors ;)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ehh... Ale może jakby się poszło i poprosiło o skierowanie... Sama nie wiem...
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    W zyciu nie slyszalam by jakikolwiek lekarz poszedl dal skierowanie na pedoskop.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Hmm.. Ale skoro wykonują je w Centrum Damiana w Medicoverze to chyba jest taka możliwość... :confused: No nic... Spróbuję tam może co mi podałaś w linku.
    --
    • CommentAuthormoly123
     permalink
    Odnośnie kapci dziecięcych to fajne są BUTY BABYLIGHT DLA MALUCHÓW DOMYOS w znanym sportowym sklepie ;P - ostatnio kupiliśmy na szybko jak nam się ekotuptusie zagubily. Mimo że bardzo lubię ekotuptusie to dla takiej panny jak moja, buty na rzep chyba lepsze, bo sie sama obsługuje bez pomocy. A tez fajne mięciutkie:P
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeNov 9th 2015
     permalink
    ja ekotuptusiów jednak nie polecam... paputki są o wiele lepszej jakości.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeNov 9th 2015 zmieniony
     permalink
    A jak tak czytam i czytam o tych kapciach i za groma też nie mogę znaleźć niczego dla Maksia. Bo te slippersy mogły być być - nawet mi się podobają, ale najważniejsze, żeby były zdrowe, no ale mają zamek z tyłu i Maksiu sobie z tym nie poradzi. Muszą być na rzepy. Mogłabym te befado też kupić, ale muszą być takie wyższe, a wyższe (poniemowlęce) są tylko do rozmiaru 26 a Maksiu właśnie z 26 wyrasta powoli i następne muszę kupić 27. A od 27 są już te niższe (przedszkolne). No i już mnie to przestaje bawić, że ciągle mojemu dziecku butów ni kapci nie mogę kupić.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeNov 9th 2015 zmieniony
     permalink
    moly123: Odnośnie kapci dziecięcych to fajne są BUTY BABYLIGHT DLA MALUCHÓW DOMYOS w znanym sportowym sklepie ;P

No to właśnie my je mamy :tongue: w wersji nieocieplonej

Treść doklejona: 09.11.15 18:00
    Dziewczyny ja tutaj jakiś czas temu się radziłam odnośnie uciążliwego kaszlu Madzi, robiłam jej rtg... nic nie było... A tu się okazuje, że z Kacprem gorzej... Ma zapalenie oskrzeli. I teraz pytanie. Jakie jest prawdopodobieństwo że Magda się zarazi/zaraziła? Nie kontrolowałam jej teraz, została z babcią jak z Kacprem byłam u lekarza, ale widzę, że w mojej przychodni na dole nie mają pojęcia o leczeniu... U Kacpra nic nie powiedzieli i kazali posyłać do przedszkola... Za tydzień kontrola... a Magda coraz więcej kaszle...
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeNov 11th 2015
     permalink
    Dziewczyny, przychodzę z problemem kąpieli Maksia. Tzn częstotliwością kąpieli. Odkąd mój mąż miał operację na nogę to ja muszę kąpać synów (on kładzie Maksia spać - czyta mu itd). I wcześniej nie miałam z tym problemu. Aleksia kąpałam o 19, potem karmiłam i szybciutko zasypiał no i spał już 3 godz. Wtedy mogłam około 19.30 kąpać spokojnie Maksia. Od jakiegoś miesiąca usypianie Aleksa trwa i trwa i trwa. I nawet jak już zaśnie, to i tak za jakiś czas się budzi i jest afera. Więc kąpiel Maksa nie raz kończyła się szybkim wyciąganie z wody i rykiem tym samym, bo tata nie dawał rady uspokoić Aleksia. A od tygodnia to jest już dramat. Nie mam kiedy tego dzieciaka starszego wykąpać i od 3 dni nie był kąpany. Dziś chciałam to zrobić zaraz po kolacji, przed kąpielą Aleksia i przed Maksiowymi bajkami (zawsze była kolacja, sprzątanie, bajki, kąpiel, spanie), ale Maksiu nie chciał się zgodzić - bo biedak inaczej przyzwyczajony. Mąż oczywiście twierdzi, że brak trzeci dzień kąpieli to nie problem, a jak powiedziałam, że dziecko powinno być kąpane codziennie to nazwał mnie terrorystą. Nosz się tak w.... na męża za to określenie, że aż mną zatelepało. Że dzieciaka chcę w czystości chować to terroryzuję go:devil: No i teraz właśnie moje pytanie, jak często kąpiecie dzieci? Czy to jest takie nienormalne, że chcę kąpać Maksia codziennie? Czy przesadzam z tym, że się brakiem kąpieli przejmuje?
    -- ,
  5.  permalink
    Ja zima co drugi dzien, a pupe mokra chusteczke wycieram codziennie. Latem wiadomo, ze codziennie a czasem nawet 2 razy ;)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Dzasti, a maz nie moze Maksia wykapac?
    Moje kapane codziennie, wiec terrorystka kapielowa nie jestes :wink:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Moje też codziennie, dla mnie to logiczne i oczywiste.

Dzasti a nie możesz ich razem kąpać? W sensie w jednej wannie?
    Ja od dłuższego czasu robię wspólne kąpiele i nie ma problemu. Potem ewentualnie Nina ma czas dla siebie (i Maks też może mieć skoro ma taki rytuał), już wykapana a ja usypiam Huga.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Moja też codziennie, czy chora, czy zdrowa, czy zima, czy lato ;)
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Dżasti, u nas czasami jak się Młody zaprze i za bardzo nie zabrudzi, jest kąpać co 3 dni, ale codziennie zęby, pupa i siusiak oraz buzia muszą być umyte.
    Nasz starszy, ale jak potrzeba wcześniejszą kąpiel zrobić, to działa perspektywa ciekawego zajęcia po kąpieli. Może wymyślić jakąś zabawę w piżamowe stwory i mąż w łóżku się powyglupia potem z synem, a Ty spokojnie ogarniesz Maleństwo?
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Lila też codziennie kąpana, chyba że jest bardzo zmęczona i smęci, że nie chce, to jej odpuszczamy, ale to rzadko się zdarza.
    Nam się zdarza czasem kąpać ich oboje. Nalewamy najpierw mało wody, bo Lucek wiadomo, nie siedzi, tylko leży na takiej gąbce w wannie, potem go wyciągam, ubieram, w międzyczasie Lilce dolewam wody do wanny. No a potem ona wychodzi.
    Ja bym połączyła ich kąpiel, nawet jeśli nie razem, to jakoś czasowo, zanim zaczniesz usypiać Aleksa. Wtedy mąż może przy nim chwilę być, a Ty wyciągniesz Maksa z wody i go ubierzesz czy coś tam (bo chodzi o to, że Twój mąż nie może go podnosić itp. tak?)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Moi tez codziennie kapani, choc w wyjatkowych sytuacjach zdarza sie nam zrobic "Dzien Dziecka":wink: natomiast mysle sobie, ze skoro chwilowo macie mala awarie plus do tego w najblizszym czasie nie zapowiadaja upalow to chyba bym kapala tak wlasnie co drugi, trzeci dzien. Siuraka mu najwyzej i dupsko podmyj, buzia, zeby i rece i gra:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    dżasti rozumiem co przeżywasz, bo jak Magda była młodsza to miałam podobny problem tym bardziej jak mąż był na 2 zmianę do pracy... Magda nie siedziała do prawie 11 m-ca więc musiałam ją trzymać na półleżąco w foczce, ale w tym czasie Kacper się bawił wodnymi zabawkami :wink: Wyciągałam Magdę a potem z wyciągnięciem Kacpra był problem bo nie miałam kogoś kto by małej przypilnował... Ale teraz myją się razem na stojąco można powiedzieć. I też ich myję codziennie, bo mam wrażenie, że to jeden z rytuałów bez których nie zorientują się, że to już pora snu bo na kąpiel będą czekać :tongue: Ale ze dwa razy zdarzyło mi się ominąć kąpiel i ok :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Dawi teeraz zima kapany 2-3 razy w tygodniu (codziennie myty w malej misce, wskakuje i pupę, siuska, stopy myjemy, buzie ręce, zeby to oczywistość) ale Oliwerek codziennie, tyle ze on nadal w malej wanience.
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Dii: Wyciągałam Magdę a potem z wyciągnięciem Kacpra był problem bo nie miałam kogoś kto by małej przypilnował...
    Wtedy np. młodsze do leżaczka, przypięte pasami i obserwujące, jak ubiera się starszaka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Albo małe do łóżeczka, ja tak robię z Hugim :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeNov 11th 2015 zmieniony
     permalink
    migg, Teo - u nas ani jedno ani drugie nie zdało egzaminu. Za bardzo wiercipiętka była i nie wytrzymała nawet 5 minut:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.