Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMay 12th 2013
     permalink
    FRAG moja Nina miała taką wysypke przy trzydniówce (tzn może nie aż tak intensywną) ale tylko na brzuszku i plecach
    wtedy nam lekarka mówiła, że przy trzydniowce buzia i inne części ciała wysypane nie są

ale wiadomo, dziecko to nie automat i może u jednego dojść także do buzi co nie :wink:

heh "brudne" ucho Krasnala od razu mi się w oczy rzuciło (mam hopla na tym punkcie) także jak doczytalam, że to maść to zrobiłam wielkie uffffff :cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Migg, fajne, ale z drugiej strony - patrzę na Krasnala, który uwielbia pokazywać jak się go pytamy "gdzie mama ma oczko, nosek, uszy, pieprzyki, pępek", pokazuje i się cieszy jak szalony :DDDD

Przy okazji jak będziemy krew pobierać to też mu zrobię na przeciwciała różyczkowe... Ale przy różyczce to chyba by go swędziało?

TEORKA: heh "brudne" ucho Krasnala od razu mi się w oczy rzuciło (mam hopla na tym punkcie) także jak doczytalam, że to maść to zrobiłam wielkie uffffff :cool:

Haha, ja też, dlatego komentarz dodałam :) A to nie maść, tylko taki brązowy płyn zakropliła, nawet nie wiem co to - na ubranku też ma i zmyć nie mogę...
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Frag-my walczyliśmy z podobną wysypką (3tygodnie) ..u nas wynikało to z tego że córka ubrała piżamkę nową której zapomniałam wyprać,najpierw lekarz twierdził że to alergia pokarmowa,dał leki ale nie dały radę,zamówiłam prywatnie pediatrę i postawił diagnozę że to na tle ( zakaźnym,poparzeniowym-zapomniałam jak to fachowo nazwał) przez to ubranie przepisał maść z antybiotykiem i po 2 dniach po wysypce nie było śladu.
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Frag, rozyczkowa wysypka nie swedzi chyba?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kurczę, pojęcia nie mam. To jak można trzydniówkę od różyczki odróżnić oprócz testów?

Agnike, u nas zawsze wszystko prane, zawsze w tym samym płynie...
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Frag-a ma powiększone węzły na karku/szyi ? to jeden z objawów najczęstszych różyczki.
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Fragile idz z malym jutro do lekarza. Bez sensu Ci lekarka zdiagnoozowala wysypke przez telefon...

Biedny Krasnal , mam nadzieje ze to nie swedzi go bo od razu przypominaja mi sie problemy skorne Adasia jak byl malutki i odrapane do krwi uszy...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMay 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Viicki, o matko :)))) Jedyne co mi przychodzi do głowy to błąd w labie... Trzymam kciuki i dzięki :)

Yol, no właśnie nie chcę go ciągać po lekarzach, żeby znowu jakiegoś świństwa nie podłapał od innych chorych. Chyba ściągnę lekarza do domu :( Nie potrafię tych węzłów wymacać, nawet na necie patrzyłam. Moja mama jest pielęgniarką, więc poproszę, żeby sama go "obmacała"... Na szczęście kompletnie go nie swędzi. Ale opadają mi ręce, bo znowu zaczął sobie dłubać w uszkach i się za nie ciągnąć :((( Oby nie kolejne zapalanie uszu :sad::cry:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Katka - wzywana jesteś do tablicy ;)
    Michalinka, właśnie od Katki, miała niedawno różyczkę...więc może coś podpowie ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Magda a, dostalas maila ode mnie? Bo nie wiem czy doszly? Mialam ostatnio problem z wysylka maili.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.05.13 20:40</span>
    Frag, podotykaj za uszkami ,badz z tylu na karku czy odstaja male kuleczki.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    No więc u Nas wyglądało to identycznie. Wysypka różyczkowa jest wielkości soczewicy ponoć a ta trzydnówkowa wielkości łepka od szpilki. Poza tym widzę, ze ta wysypka zaczyna już się zlewać w całość, czyli robią się czerwone placki a to też jest typowe dla różyczki. Często po wysypaniu ta wysypka cała się zlewa (skóra jest wówczas cała czerwona), po czym znika powoli. Charakterystyczne są też powiększone nieco węzły chłonne z tyłu główki - potyliczne, lub za uszami. Misi najpierw wysypało brzuszek, przeszło na plecki, później główka, za uszkami i na końcu leciuteńko nóżki do kolan. Postaram się znaleźć fotkę, to wkleję. Mam nadzieję, ze pomogłam :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Katka, bardzo, dziękuję! W takim razie jutro przywlekę do nas lekarza. Czy przy różyczce podaje się jakieś leki w ogóle?
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Misia dostawała ibum na gorączkę ale z wystąpieniem wysypki gorączka ustała. Później już nic nie podawałam.
    To zdjęcie robione jak ją sypało - niestety jedyne. Później wyglądało to nieco gorzej...

--
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Katka, dziękuję, Krasnal ma identyczne plamy teraz - jest druga doba. A długo Michalinka miała wysypkę?
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    aaaa przepraszam... viburcol podawałam, bo ponoć przy różyczce dziecko czuje jakby ściąganie skóry i ma dolegliwości grypopodobne, czyli bolą mięśnie, skóra jest przeczulona, jest niespokojne.

Treść doklejona: 12.05.13 21:12
    Frag, jakoś 5 dni i pięknie zeszło. A może 4...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    No to moja chyba tez miala rozyczke :confused:. Musze zrobic jej badanie przeciwcial. Ale u nas wysypka zaczela sie za uszami, w ostatnim dniu goraczki,potem twarz,skronie,brzuch,plecy i troche chyba nogi. Cholera zdjec nie zrobilam,bo bylismy w szpitalu. I tez chyba sie zlewala w calosc i duze te kropki byly. Kataka, a tez jest taka wysoka goraczka,jak przy 3-dniowce? Czy przy 3 dniowce pojawia sie wysypka za uszami,wie ktos?
    Bo kilka miesiecy temu moja starsza corka dostala wysokiej goraczki(39.7), bez zadnych dodatkowych objawow. Po 3 dniach miala wysypke zaczynajaca sie za uszami. i teraz jesli chcialabym zbadac przeciwciala,a ona byla szczepiona jako 13-m-czne dziecko,to czy da sie rozroznic przeciwciala wytworzone naturalnie od tych szczepionkowych?

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.05.13 21:14</span>
    No u nas tez tak to wygladalo. Wysypka zeszla szybko,bo po 2 dniach juz nie bylo( a moze sie zlala i juz nie bylo tak to widoczne :neutral:).
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    TEORKA: wtedy nam lekarka mówiła, że przy trzydniowce buzia i inne części ciała wysypane nie są

to prawda, że tak dodam jeszcze :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kurka, to teraz mam stres, bo moja mama nie pamięta, czy miałam różyczkę. Mi się wydaje, że tak, ale nie dam sobie głowy uciąć. Przed ciążą z Krasnalem miałam robione przeciwciała różyczkowe IgG i wyszło 183 AU/ml, gdzie norma jest <10. Ale to było trzy lata temu, więc nie wiem, czy coś przez ten czas się nie zmieniło...

Chyba jutro do gin polecę po skierowanie na to badanie jeszcze raz :(
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Wlasnie doczytala,ze wysypka znika juz w czasie 2-3dni,czyli u nas tez mogla byc rozyczka.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    montenia: Ale u nas wysypka zaczela sie za uszami, w ostatnim dniu goraczki,potem twarz,skronie,brzuch,plecy i troche chyba nogi.

Ech, u nas identycznie. My chyba też zrobimy badanie. To się z krwi tylko robi?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Czyli co,przy 3-dniowce nie obsypuje twarzy???
    Frag,spokojnie jestes baardzo odprona :wink:
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    montenia: Kataka, a tez jest taka wysoka goraczka,jak przy 3-dniowce? Czy przy 3 dniowce pojawia sie wysypka za uszami,wie ktos?

Ja należę do panikar i jak tylko zobaczyłam 38.7 podałam ibum, także nie wiem, ile byłoby gdybym nie zareagowała... Przy trzydniówce raczej nie ma wysypki na główce.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Uff, Montenia to mnie uspokoiłaś. Czyli te przeciwciała się utrzymują, a nie spadają? Bo już miałam stres potworny...

To tak mi przychodzi do głowy, że może część z lekarzy sama nie wie jak diagnozować, skoro od razu rzucają "eee, trzydniówka". Szlag może człowieka trafić...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    z resztą, jak ja naszej pediatrze powiedziałam, ze mała ma wysypkę za uszami (jak ja oglądała) to się uśmiechnęła znacząco i powiedziała "Kasia, ona ma różyczkę" - więc myślę, ze to też jest charakterystyczny objaw.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No właśnie - u nas za uszami jest największa. Hmm, może dlatego mały się za uszka łapie?!
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    The_Fragile: My chyba też zrobimy badanie. To się z krwi tylko robi?

powiem szczerze, ze sama jestem ciekawa jak wyjdzie... :) chciałam zrobic to badanie Misi, bo na prawdę lekarze pewnie często mylą jedno z drugim.
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    The_Fragile: patrzę na Krasnala, który uwielbia pokazywać jak się go pytamy "gdzie mama ma oczko, nosek, uszy, pieprzyki, pępek", pokazuje i się cieszy jak szalony :DDDD
    Ja myślę, że jak to się odbywa w fajnej atmosferze zabawy, to jest ok. Gorzej, jak rodzicom się wydaje, że jeśli nie będą mówić "gdzie miś ma oczko" to dziecko nie nauczy się mówić :D

The_Fragile: Ale przy różyczce to chyba by go swędziało?
    Tu Ci dziewczyny odpisały już, a z tego co ja pamiętam swoją różyczkę, to nie było to jakieś uciążliwe (gorzej wspominam świnkę) - nie swędziało. Trzymajcie się!
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Frag, utrzymuja sie i takie wysokie miano swiadczy raczej,ze naturalnie ja przeszlas. Ale jak ma Cie to uspokoic to powtorz badania. Ale ja bym sie nie martwila tak,bo wtorne zakazenie(jesli by doszlo do niego,ale watpie bo masz wysokie miano,to nie jest juz niebezpieczne dla dziecka,bo malenstwo otrzymuje juz przeciciwala z pierwszego zachorowania-ne wiem czy nie zamotoalam)
    Katka,moja mala niestety dostala drawek przy temp.38.6 (tzn. na IP taka miala,wiec mogla dostac drgawe przy nizszej,bo leki na zbicie podali dopiero na IP,bo pogotowie nie mialo!!!), a w szpitalu, w ten dzien co wystapila wysypka,to miala juz 39.2,ale ja od razy zarzadalam podania lekow i oklady robila,b balam sie,ze znow mi drgawek dostanie. U nas ta wysypka na twarzy i za uszami wygladala tak samo jak u Krasnala Frag.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nie zamotałaś, dzięki :)

Migg, no pewnie, że w zabawie :D Na pytanie "gdzie jest pępek?" sam podchodzi do taty, podnosi mu koszulkę, pokazuje jego pępek, potem puka się w swój brzuszek i się zaśmiewa :D

Ja mu zrobię przy okazji te badania, bo potem się na przyszłość przyda (może różyczka u chłopaka mniej, ale zawsze lepiej wiedzieć, co się przeszło).
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Kurcze ja po tych waszych postach też zaczynam się zastanawiać czy aby Ludwiś nie miał różyczki. Chociaż pytałam lekarki jak byłam i ona wykluczyła różyczkę. Ale miał identyczną wysypkę jak Krasnal też na twarzy, szyi, za uszkami no i na nogach, ale najwięcej miał w na tułowiu i w pachwinach. No nić przy okazji zrobię mu te przeciwciała różyczkowe i będę miała pewność.
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Frag u nas tak właśnie Mila mniej więcej po szczepionce wyglądała... ale ona miała tą różyczkę poronną myślałam że odrę tak zasugerował neonatolog ale przez tel a pediatra mówił że poronna różyczka... nic Milce się nie działo ale pewnie taka zwykła różyczka różni się znacząco od takiej poszczepiennej
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Ja byłam przekonana, że Karolina ma różyczkę...bo była wysypana cała, łącznie z głową, miała powiększone węzły chłonne i wysypka tak jak u córki Katki. Ale pediatra utrzymywała, że to nie różyczka. To zrobiłam badanie na własną rękę ok 4 tyg od wystąpienia wysypki. I wyszło, że to nie różyczka. Mogłam zrobić za wcześnie to badanie?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Madrill, a w jakiej klasie robilas? IgG, IgM czy obie?

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.05.13 22:31</span>
    A szczepiona byla na mmr? Bo przewaznie chorobe jest od razu wykluczna,jesli dziecko bylo na nia szczepione... A to blad,niestety.
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    montenia: Madrill, a w jakiej klasie robilas? IgG, IgM czy obie?

Obie, obie... IgM <10 AU/ml IgG <5 AU/ml
    Czy może mieć jakieś znaczenie, że to było badanie wysyłkowe? Tzn. pobrali w piątek 26.04 rano, wysłali do Lublina, a na papierze mam, że badali 06.05. Pewnie to nie ma znaczenia...

Nie była szczepiona na MMR (nie wiem czy zaszczepię).
    --
    •  
      CommentAuthormonitab
     permalink
    witam jest ktos moze mamą dziecka z refluksem pecherzowo-moczowym,nas to dotkło córcia 3 lata.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    TEORKA: wtedy nam lekarka mówiła, że przy trzydniowce buzia i inne części ciała wysypane nie są

Luśka miała przy trzydniówce zsypaną całą głowę +czoło. Ale fakt- za uszami nie miała. Zeszło zupełnie po 2 dniach.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMay 13th 2013
     permalink
    No to donosze uprzejmie, ze dzisiaj Krasnal obudzil sie bez kropek :))) Czysciutki, wezly mu wczoraj obmacalam i nie wygladaly na powiekszone... Czyli jednak az taka trzydniowka, szok!
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Frag-to całe szczęście ! :)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hmm, ja go obmacalam i nie czulam powiekszonych, ale moja mama mu wlasnie sprawdzila wezly chlonne i ma troche powiekszone. Idzie zglupiec, to ja juz nic nie rozumiem, chyba tylko testy dadza odpowiedz...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Zbliża nam się roczek i wertowałam właśnie allegro w poszukiwaniu prezentów.
    Zobaczcie co znalazłam :bigsmile:
    magiczna książeczka
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Widzę, że sprawa wyjaśniona, ale jeszcze dodam, że u nas przy trzydniówce buzia i szyja też były wysypane, wysypka schodziła 3 dni i charakterystyczne było to, że zaczynała się na górze i schodziła aż do nóg. Tyle, że wysypka nie zlewała się w takie plamy - były po prostu osobne krosteczki
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Winnie, bomba! Juz zamowilam :)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeMay 16th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny...mam dość nietypowe pytanie... Spotkałyście się z masturbacją niemowlaka? Możecie coś powiedzieć na ten temat? Skąd mieć pewność, że dziecko właśnie to robi?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMay 16th 2013
     permalink
    ale o Zuzię Ci chodzi konkretnie ?

ja kiedyś pytałam lekarki - jak Nina tak dziwnie się podczas zmieniania pieluchy zachowywała tzn prostowała nogi, zaciskała je z całych sił i robiła dziwne miny :cool:
    no i wtedy mi lekarka powiedziała, ze tak małe dziewczynki sobie coś tam próbują pobudzać
    ale ja wiem czy to prawda ?

potem tak robić przestała a teraz to sobie na legalu palce do pipki pcha albo próbuje pchać inne przedmioty typu cumel, tubka z kremem itp :shocked:
    no ale to raczej nie w celach masturbacyjnych tylko dla zabawy bardziej bo się chichra wtedy i wydurnia.....
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Kurcze, nie wiem już czy wymyślam czy nie, bo widzę to tylko ja... Mąż tego nie zauważył (pewnie dlatego, że głównie ja się nią zajmuję)...
    Czasami, podczas zasypiania, Zu podkłada rączki pod cipusię i strasznie się wierci.. No i albo szuka sobie pozycji, w jakiej będzie jej wygodnie, albo próbuje się masturbować...
    Wcześniej w ogóle o tym nie pomyślałam..dopiero dziś coś mnie oświeciło, że to przecież może być właśnie masturbacja...(?)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    eee to chyba raczej do snu układanie będzie :wink:
    moja Nina też bardzo często śpiąc na brzuchu sobie tam ręce wciska.... :smile:
    ja tego nie kojarzyłam z tym co Ty
    co innego jak już sobie tam cumla próbuje wepchać ahahahaha :devil:

a nawet jakby to była masturbacja [chociaż to za "ciężkie" określenie w tym przypadku] to wg mnie to normalny etap chyba.....
    w sensie, że dziecko poznaje swoje ciało i inne tam rzeczy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Niby wiem, że to normalne, ale wolałabym, gdyby nas to ominęło ;)
    Teraz mi sie przypomniało (jak analizowałam to z mężem :)), że podczas wspólnej zabawy na łóżku, też podkłada rączki pod cipusię i nie wykonuje podejrzanych ruchów...więc może lubi taką pozycję (?) Nie mniej jednak baczniej zaobserwuję to, co mnie niepokoi ;)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    wiesz ja bym się chyba nie martwiła jeszcze
    co innego jak np mojej koleżanki dwuletnia córka ocierała sobie krocze o róg ławy albo tarła pasami od fotelika :shocked:
    to by mnie zaniepokoiło pewnie ale takie "niewinne" akcje to nieee :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dzięki Teo ;)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magda nawet jeśli to ona nie wie co robi, nie wie ze to mzoe być cos "złego", ja bym się nei przejmowała, Jas się cieszy jak mu prysznicuje zakupkanego siusiaka, normalne to w koncu:bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.