Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMay 17th 2013
     permalink
    Magda, raczej sie nie nastawiaj na to, ze Was to ominie, to jest normalny, najnormalniejszy w swiecie etap :)

Treść doklejona: 17.05.13 12:18
    Krasnalowi co dopiero zeszla wysypka, a pojawila sie kolejna - mega plamy czerwone na buziaki, na policzkach i wysypka zlewajaca sie w calosc (czerwone plamy) na przedramionach, dloniach i nozkach. Czy to moze byc od slonca? Albo alergia, czekam az zejdzie, bo nie bede sie z nim do pediatry pchala...
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeMay 20th 2013
     permalink
    W tym tygodniu odwiedzamy 2 letnia dziewczynkę, Tośka dostała po niej trochę ubranek i chcieli byśmy jej coś kupić.
    Co powinno się takiej 2 lace najbardziej spodobać, to dziecko od dziadków ma już prawie wszystko.
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeMay 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Dla dwulatki lego duplo i jest wiele zestawow wiec na pewno ktoregos nie ma:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Acia, dziewczyny polecaly tu fajna ksiazeczke, co nagrywa sie glos mamy lub taty i jest czytana wlasnie przez ta osobe. Ja mojej 2 latce tez chce to kupic.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No, ta książeczka jest słodka :) Tylko jeszcze nie rozkminiłam jak się głos nagrywa :(

Kurka, Krasnal ma rumień zakaźny, kiedy z niego zejdą te wszystkie kropki :(((((
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Frag, Krasnal znow chory???
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nooo :( Dwa dni po "zakończeniu" trzydniówki rumień złapał. Już tylko trzy dni na antyhistaminowych mu zostało, daję mu probiotyki i inne wzmacniające i mam nadzieję, że to ostatnie świństwo.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    The_Fragile: No, ta książeczka jest słodka :)

możecie napisac co to i gdzie to kupic?:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Magda ja tak spałam jako małe dziecko i większe już dziecko i już jako dorosła. Normalnie leżę na stronie brzusznej, nogi podkurczone, tyłek mam w górze, ręce między nogami, głowa na boku i nic a nic się nie masturbuję :devil: a w takiej pozycji od maleńkości ponoć spałam i się kokosiłam. Teraz to już rzadko tak leżę.
    Ale nawet jeśli sobie coś Zuu tam gmera przy pisi to nic złego, niech sobie poznaje :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    PENNY: tyłek mam w górze, ręce między nogami, głowa na boku i nic a nic się nie masturbuję

ta , jasne :tongue::smile::bigsmile::cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Teo, przestań, bo dziecię obudziłam moim parsknięciem :D

Kakai - kilka postów wyżej Winnica podała linka :)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Frag, koniecznie tran zacznij podawac. Tran bardzo pomaga przy wszelkich wirusowkach i pomga przed nimi chronic. Tylko trzeba regularnie podawac. Zacznij od 2.5ml i stopniowo zwiekszaj. Tylko inne jak podajesz malemu witaminki,to je odstaw,zeby nie przedawkowac wit.d. Z tranow moge polecic
    Ci ,,Lysi,,.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Montenia, no właśnie mamy dociągnąć te wszystkie leki do końca i pediatra też powiedziała, że tran dawać :) Ja sobie przy okazji też pochlupię :)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Haha, Penny...ale się uśmiałam :D
    Ja też tak śpię, więc po kimś tą pozę ma :D No, ale sobą bym nie była, jakbym nie spanikowała ;) Ponadto ja już sobie wmówiłam, że to pewnie masturbacja instrumentalna... To mnie przeraziło ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    TEORKA: ta , jasne

No jak bum cyk cyk :devil:
    Serio tak spałam, mówię Wam spróbujcie ! To jest bardzo wygodne :tooth:

Montenia a od kiedy podawałaś tran swoim dziewczynom ? I czy w ogóle podajecie swoim dzieciom witaminę D w lecie ?
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Penny, ja miałam nie podawać od lata, ale małemu się słabo ciemiączko zarastało, więc przez miesiąc jeszcze mamy podawać. Ale tylko przez miesiąc, normalnie jak jest dużo słońca to się robi przerwę, bo nadmiar wit. D obciąża nerki (tak mówiła ped).
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Penny, obu zaczelam podawac od ok.7-8 m-ca,oczywiscie z przerwami. Niestety zapominalam i chorobom nie bylo konca. Jak tylko podawalam regularnie to dziewczyny sie trzymaly. Teraz od 2 tygodni znow podaje mlodszej 2.5ml, starszej ok.5ml (teraz slonecznie to zaczne chyba podawac co drugi dzien lub zmniejsze ciut dawke).
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    No właśnie, jak jest z tą wit. D? Nadia obecnie jest karmiona mieszanie i nie wiem, czy Jej dawać, czy nie... Moja mama twierdzi, że mam jej dawać, bo główka się NN. sie bardzo poci...
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dziękuję za odp chyba kupimy jej zestaw 45 klocków duplo http://www.smyk.com/lego-duplo-zestaw-podstawowy-standardowy-5509-klocki,p1046131185,zabawki-gry-dla-dzieci-p .
    Stwierdziłam że taki zwykły zestaw będzie sobie mogła dopasować do każdego innego a klocków chyba nigdy nie ma za dużo...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Vsti,ja bym dawala. A najlepiej tran wlasnie(zmniejsz dawke do 1ml,niech chociaz troche dostaje)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 20.05.13 21:19</span>
    Acia identyko zestaw jest w lidlu za 49.99 :wink:
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Vsti: Moja mama twierdzi, że mam jej dawać, bo główka się NN. sie bardzo poci...
    Jeśli to głupie pytanie, to przepraszam z góry - co ma pocenie do witaminy D? Lila od paru dni zaczęła mi się pocić po wieczornym karmieniu, ale z niczym tego nie łączyłam (poza gorącem).

Montenia - czyli mogłabym teraz zacząć podawać córce tran, zamiast witaminy D?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    o dzięki montenia, jutro zakupię tran :)
    Migg niby niedobór d3 powoduje nadmierne pocenie...
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    A ja dawałam wit. D tylko przez pierwszy miesiąc życia Mikołajka. Później już nie. I żaden z pediatrów nie mówił, że źle robię - ciemiączko zarosło wtedy, kiedy trzeba, cała reszta ok.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Vsti ja nadal daję... Tzn.teraz w okresie letnim zrobiłam jej przerwę, ale dotychczas cały czas dostawała ;)

Treść doklejona: 20.05.13 21:23
    Migg - ponoć niedobór tej witaminy tak się objawia ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Migg, czasem pocenie sie glowki swiadczy o niedoborze wit.d,ale bardzo czesto swiadczy o tym,ze dziecko intensywnie rosnie. A teraz jak cieplo to juz w ogole. moja sie tak poci,ze lozko w miekscu glowy jest mokre czasami.
    Mozesz spokojnie podawac tran. I jest on lepiej przyswajalny niz te suplementy typowe.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    No właśnie u nas też łóżko, aż mokre...Trochę Jej włosów przybyło + ciepłe- śmiem twierdzić, że tu jest główna przyczyna...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Hmm mojemu synkow to główka sięnie poci, wręcz ma jakby suchą wciąż, ciemiączko prawie zarośnięte, chyba 2 mm było 3 miesiące temu, co do tranu to jaki jest godny zakupu?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    PENNY: Serio tak spałam, mówię Wam spróbujcie ! To jest bardzo wygodne :tooth:

ano nie wątpię, wygodne a zarazem przyjemne co ? :tongue::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    hahaha Teo!!!:thumbup::swingin::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    To będę szukać tranu smakowego ;) Moja córka nie znosi witaminy D.
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeMay 21st 2013
     permalink
    Jestem załamana naszą sł. zdrowia- 2 tyg. temu byłam u pediatry a ta nawet nie wspomniała aby na czas letni odstawić wit. D:cry:.
    Jak tu ufać lekarzą!Nie dość, że na wizyte do dzieci zdrowych czeka się ok.2 miesiące to jeszcze nie "obsłużą" cie godnie.:devil:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    magda_a przepraszam za eee - czytam z telefonu i mi się kliknęło.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Jezynka, wiekszosc dzieci ma niedobory wit.d i trzeba ja uzupelniac. Ja mimo,ze lato to podaje,mniej ale podaje.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    To może teraz ja zadam głupie pytanie. Czym się różnią DHA od tranu?
    Ja podaję Michalinie DHA. Czy nie lepiej jest to odstawić i podawać tran?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Dha,to kwasy tluszczowe . Tez bardzo wazne,potrzebno do rozwoju mozgu. Ale zobacz czy tam wit.d jest? Mozesz tez podawac na zmiane,jak skonczy te DHA,to podaj tran.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMay 21st 2013 zmieniony
     permalink
    montenia: Ale zobacz czy tam wit.d jest?

tak jest. To są DHA z wit. D.
    Rozumiem, ze miesiąc podawać DHA a miesiąc tran i tak na przemian?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Sprawdzilam wlasnie tran mollers(bo podaje teraz ten, a jak skoncze to ten Lysi zaczne podawac,bo on ma lepsze proporcje) i ten tran zawiera: kwasy EPA i DHA i wit.A,D,E. Szczegolnie tez wazna jest tu wit.A,ona wspomaga organizm przy wszelkich chorobach zakaznych typu odra,rozyczka itp.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ooo czyli najlepiej w ogóle odstawić DHA i podawać ten tran mollers, prawda?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    No chyba lepszy tran,bo jednak ma tez inne witaminy. Sprawdzilam sklady obu tranow i juz sama nie wiem,bo jednak ten Lysi ma inne sklady, wit.A ma mniej. Chyba jednak narazie zostane przy tym moller.
  1.  permalink
    Kurka, a ja nic kompletnie nie podaje :shocked: znaczy, lepiej podawać..??

A mam pytanko, czy dzieci same wyrastają z szarpania za włosy mamy i gryzienia wszystkiego co wpadnie im w ręce?? Mój mały dzikus strasznie mnie ciągnie i wyrywa włosy, miałam nadzieje że samo mu przejdzie...:confused:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeMay 24th 2013
     permalink
    Łucja też jest "dzikim" dzieckiem
    bardzo się cieszę, że ktos poruszył ten temat..
    szarpanie za włosy jej przeszło choć często jak chce zwrócić na sobie uwagę to sobie o tym przypomina,
    np wczoraj siedziałyśmy na fotelu, zainteresowało mnie coś w tv i Lu zaczeła mi ściagać mało delikatnie okulary z nosa, zaczepiała bijąc po twarzy
    przechodziło jej jak na nią patrzyłam i się zajmowałam

moją 5 letnią siostrę ciotka oduczyła ciągnięcia za włosy w ten sposób
    że gdy Zośka ją łapała to ona jej się odwdzięczała tym samym, co zośka mocniej to i ona...
    dość drastycznie brzmi, ale wiadomo że nie robiła tego tak mocno by jej krzywdę zrobić

Paweł stosuję tę metodę z oduczaniem Luśki, ostatnio dziabnęła go w policzek to tez ją ugryzł :P

w ogóle wstyd mi trochę iść z nią do dzieci, załącza jej się agresor!
    ciągnie za włosy po czym pakuję ręke do buzi, jakby chciała spróbować:shocked:
    dokłądnie tak samo postępowała z kotem na poczatku wyrywała sierść i jadła, powtarzaliśmy zawsze że nie wolno, to kotka boli i teraz tylko tuli i głaszcze...
    problemem jest że ona nie wie że tak nie wolno, z dziećmi ma ograniczony kontakt, nie ma innych dzieci w rodznie i raczej od świeta je spotyka,a wtedy zaczyna się szał..
    mam nadzieję, że jej to przejdzie!
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    To moja Oliwka jak jest z dziećmi to włącza jej się taka matka polka :tooth: Karmi ,tuli ,całuje . Nigdy żadnego dziecka nie popchnęła,nie uderzyła. Jedynie co,to czasem lubi po twarzy dotknąć,po nosie,pępki lubi sprawdzac :crazy:
    Jak poszłam miesiąc temu na kontrolę chodu małej to był chłopczyk,który ciągnął Oliwke za włosy dosłownie,aż upadła no i popychał i wsadzał palce w oczy. Wiem,że to małe dziecko,ale bardzo mi się to nie podobało. Więc ja się śmieje,że jak moja córka jest wśród dzieci to taka mała pierdołka z niej jest :wink:

Zauważyłam też,że jak jest zmęczona to szczypie i dokucza mojemu psu,albo szczypie po twarzy wszystkich.
    -
    No i muszę ją pochwalic,bo straszna z niej przytulanka jest :tooth: Bierze moją glowę w swoje rączki i tuli do swojego policzka,albo przychodzi tak bez niczego i się przytula i buziakuje strasznie ,no i od paru dni ma fazę,że tylko usypiam przy mamusi ,albo nie śpię wcale :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Gosia była taką przytulanką oko roczku, teraz odwrotność.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeMay 25th 2013 zmieniony
     permalink
    hehe Flavia Lusia taki słodziak tak ciągnie nieee:P
    -
    Mila całe szczęście za włosy nie ciągnie( ale miała epizod i właśnie ciągnęłam ją też i jej przeszło) ale przejawia agresję:D jak jest wśród dzieci i ktoś jej coś zrobi albo zabierze to albo rzuca się żeby to dziecko ugryźć albo gryzie sama siebie:shocked::shocked: ale Milka ogólnie jest b.b.b..b dramatyczna! ale i w stosunku do dzieci jest też czuła tuli się lubi całować tyle że do czasu:devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMay 26th 2013 zmieniony
     permalink
    U Krasnala agresor się włącza jak jakieś dziecko mu zabawkę zabiera...

Dziewczyny, podczas zasypiania Krasnal leży zawsze ze mną i z mężem, a jak już zaczyna odlatywać to kładziemy go do jego łóżeczka. Wszystko było cacy, tulił się do nas, głaskał, gadał, a od kilku dni ma schizy i boi się... własnych stóp :shocked:. Leży na pleckach, podnosi do góry nogi (jest w takim pajacu ze stópkami, nie wiem jak się to to nazywa) i zaczyna płakać w taki sposób jak się czegoś boi. Jak próbujemy mu te nóżki zakryć lub przytrzymać to tak czy siak zaraz je bierze do góry i znowu zaczyna skuczeć. Jedyny sposób, żeby spokojnie zasnął to położenie go na brzuszku - tak nie widzi stóp ;)

Mąż mówi, że może się boi, bo są "ubrane"? No ale w ciągu dnia też lata w skarpetkach, więc czegoś nie kumam. Macie jakieś pomysły? Zdarzyło Wam sie tak, ze dzieci się jakiejś części ciała bały? Już myślałam, że może go coś boli, ale nie, to jest typowy płacz "mamo, zakryj mi oczka, bojam się".
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMay 26th 2013
     permalink
    W sumie inaczej wygladają nóżki w skarpetkach a inaczej w pajacu ;-) może mu się z czymś skojarzyło? Moze z jakiejś bajki? A może boi się np cienia - wiesz, może nóżki pod takim katem akurat cień rzucają na ścianę, albo co?

Masz jakąś piżamkę bez stópek? Spróbuj go ubrać na noc w cos innego i wtedy zobaczysz czy tez sie będzie bał
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hmm, no inaczej wygląda to fakt... Spróbuję mu dzisiaj bodziaka założyć, może zadziała. Musze też zwrócić uwagę, bo wczoraj jak go z kąpieli wyjęliśmy to zapłakał na widok stóp. Nie wiem, może mu się z czymś kojarzą? Śmiałabym się normalnie, ale żal mi go, bo jest taki przestraszony. Ale z drugiej strony podczas ubierania podstawia mi obie stopy, jedna za drugą do całowania i wtedy mu jakoś nie przeszkadzają :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Bo wiesz - meżczyźni lubia, jak ich kobiety po stopach całują :tooth::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Haha, ale stóp to się chyba nie boją? ;))) On cwaniak podtyka najpierw jedną, potem drugą. Strach, co z niego wyrośnie ;))
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    dziewczyny, czy też macie takie problem z maluchami? otóż Janek umie pić z niekapka, ale wypije raptem jeden kubek w ciągu doby! Jak zapodam mu soczek w butelce wyciągnie aż 900 ml (czyli trzy butle). różnica jest znaczna. nie chciałabym by korzystał z butelki. próbowałam też zwykłe kubeczki "kapki". Ale mój synek jest małym brojem i wówczas miałam całe podłogi zalane.... gdzie popełniam błąd?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.