Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Notice: unserialize() [function.unserialize]: Error at offset 110 of 222 bytes in /home/dni_pl/forum.28dni.pl/releases/071115152107/extensions/Signatures/default.php on line 76
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeMay 26th 2013
     permalink
    Dziewczęta jestem właśnie po wizycie u lekarza mamy ospę. Chce tylko przekazać że jest w warszawie dość znaczna ilość zachorowań jeszcze nie epidemia ...Obserwójcie maluchy:-) Wczoraj do pani dr. zgłosili się rodzice którzy pomylili ospę z ugryzieniami komara ;) niepokoił ich gorączka ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Jezu, Asia, to ja chyba z domu nie wyjdę :(

Viicki, a Janek długo próbuje z niekapka? Bo Krasnal przez pierwsze 2 miechy pił malutko. A od jakiegoś czasu dudli równo, nie dość tego - smoczki w niekapku przegryzał, więc bidon mu kupiłam. I to samo - na początku pił malutko, a teraz, po prawie 2 miesiącach intensywnej nauki potrafi wypić ze 2 bidony dziennie...
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    The Fragile, ze trzy miesiące już pije. ale to są tak skąpe ilości, że przez ostatni dwa dni wróciłam do butelki by zobaczyć, czy z niej też tak mało ciągnie...i tu się zdziwiłam patrząc jakie ilości pochłania...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A masz niekapek z miękkim, czy twardym ustnikiem?

Treść doklejona: 26.05.13 13:01
    Viicki, rany boskie, dopiero zauważyłam - czy ja Ci gratulowałam? :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    The Fragile, a z bidonu leci jak rzuci się nim o podłogę? a mogłabyś polecić jakiś fajny niekapek, może to kwestia tego, że mu "nie leży"? my mamy tommee tippee i kapek i niekapek, ponadto 360 lovi...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 26.05.13 13:03</span>
    The Fragile, dziękuję:)
    to chyba jest miękki ustnik:/ ale nie jestem pewna...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Już Ci piszę. My mieliśmy taki. Jest fajny, ale max na kilka tygodni, bo Krasnal przegryza smoczek i leje się z tego na wszystkie strony.

Teraz mam bidon ze słomką, z bidonu nie leci - działa jak niekapek, ale jest dosyć skomplikowany. Ja próbowałam się z niego napić, to trzeba mocno "zasysnąć" ;) Ale w końcu mały sie nauczył.
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Dzięki. Wypróbuję w takim razie w pierwszej kolejności ten Nuka. Mój z tych co nie gryzą smoczków;)
    --
    • CommentAuthoroliwia2
     permalink
    Synek mojej znajomej ma ten bidon ze słomką, faktycznie nic nie cieknie, jednak Małemu ciężko jest z niego pić, bo bardzo mocno trzeba zasysać.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hussy: Nigdy żadnego dziecka nie popchnęła,nie uderzyła.

to tak samo jak moja Ninka :wink:
    z resztą ona jeszcze bardziej chyba spolegliwa bo jak jej w piaskownicy dzieci zabierają zabawki [JEJ OSOBISTE :tongue:] to bez najmniejszego problemu im pozwala a czasami to jeszcze mówi "Pjosię maś" :devil:
    tatuś ją próbuje "życiowo umocnić" [ :crazy:] bo jak dalej taka będzie to jej za kilkanaście lat wszyscy z okolicy wejdą na głowę i wykorzystają na maksa :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeMay 27th 2013
     permalink
    Dziewczyny piszę tu bo na tamtym wątku już raczej mamy z dużo mniejszym stażem:)

Dominik siada ale nie wiem jak wygląda prawidłowy siad do końca.

Jego sposób nr 1. Odbija się łokciem i siada z plecków (to chyba nieprawidłowy) ale radzi sobie całkiem nieźle..
    Sposób 2. (co do którego mam własnie wątpliwości czy jest prawidłowy) z pozycji na czworaka opiera się na łokciu i siada.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Hope,nie wiem jak inne dzieci,ale Oliwka poprawne (przynajmniej moim zdaniem) siadanie pojęła dopiero podczas raczkowania,bo wcześniej też coś próbowała,ale leciała głową do tyłu i się gibała na wszystkie strony.
    Ważne,że Dominik sobie jakoś radzi. Tak czy inaczej,ale zawsze - przynajmniej tak mi się wydaje :smile:
    -
    A ja dziś zauważyłam kolejny ząb u Oliwy . Dolna prawa dwójeczka wyłazi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mi się też wydaje, że nieważne jak ważne że siada :wink:
    raz chyba nawet było to rozkminiane na rozpakowanych [ale to wieki temu było :cool:] i któraś dziewczyna właśnie pisała, że każde dziecko siada tak jak umie i na pewno nie jest to żaden powód do niepokoju :smile:

HUSSY a ile Oli już ma ząbków ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    TEORKA: i któraś dziewczyna właśnie pisała, że każde dziecko siada tak jak umie i na pewno nie jest to żaden powód do niepokoju :smile:

Właśnie też tak myślę, przecież nie będę mu zakazywać siadania po swojemu;) on najwyraźniej będzie miał po mnie - robienie wszystko po swojemu :bigsmile:

Hussy no właśnie on siada z tej pozycji też jak to raczkowania:) tylko tak śmiesznie, nieporadnie jeszcze ale udaje mu się:)

Gratulujemy ząbka;)
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hope w ogóle nie zaprzątaj sobie tym głowy. Nadia na poczatku siadała z posłania psa :devil: jakoś tam się podpierała, obracała i siadała. A teraz siada jak stara :wink: Przećwiczy sobie Dominik siadanie jeszcze nie raz :) grunt, że siada, a skoro ma parę sposobów to wiesz, no kombinuje i bardzo dobrze :smile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Mam pytanie do mam 2 latków i starszych maluchów, co powinno być sprawdzone podczas bilansu 2 latka i o co warto zapytać podczas takiej wizyty? Do przychodni chodzę dość rzadko bo Kacperek mało choruje więc chciałabym wykorzystać na maxa to, że już tam będziemy.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    TEORKA: HUSSY a ile Oli już ma ząbków ?

9 AŻ :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nasza dorobiła się 10 :-) Niedługo chyba "zaatakują" nad górne trójki, bo widzę jedną już dość nisko :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    A Nasz ma aż 4 i wreszcie chyba ruszą kolejne bo kupy zębowe ma od ponad tygodnia a dziąsła jak banie.
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Janek ma zębów 15;) ostatnia trójka w natarciu... potem pozostaną piątki...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no u nas jak nie szły to nie szły, Ninkę młodsze dzieciaki "wyprzedzały" a jak nagle się zdecydowały to wszystkie naraz i od miesiąca mamy już cały komplet [oprócz piątek ofc]
    ale w sumie wolałabym żeby szły pomału i pojedynczo bo tyle nerwów co nam to ząbkowanie zeżarło to szkoda mówić :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    A Mikołajowi właśnie się przebiła ostatnia piątka :tooth:
    Cóż, jak to mówią - lepiej późno, niż wcale :wink:
    Ciekawe kiedy mu pierwszy mleczak wypadnie... Pewnie w liceum :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Livia: Cóż, jak to mówią - lepiej późno, niż wcale :wink:

a właśnie, kiedy teoretycznie te piątki idą ?
    bo ja mam wrażenie, że Ninkę znowu zęby męczą no a tylko tych nam brakuje....

i jeszcze jedno pytanie - możliwe żeby Ninkę dopadały już te "bóle wzrostowe" ?
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    TEORKA: kiedy teoretycznie te piątki idą ?

O rany, nie mam pojęcia, bo u nas wszystko trochę inaczej :wink: Pierwszymi zębami były np. górne jedynki, a nie dolne, więc Miki dość długo wyglądał jak jakaś mysz, czy inny królik :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Teo,moze miec bole wzrostowe juz. moja starsza corka miala juz ok.2 roku zycia. Ja malej ogrzewalam nozki(owijalam kocykiem, czasem nagrzewalam na kaloryferze reczik lub pieluche i kladlam na nogi. A co sie dzieje Nince?
    Ja ostatnio zauwazylam,ze moja mlodsza nie ma jeszcze piatek, a bylam pewna,ze juz komplet ma :wink:. ale chyba niedlugo te zeby zaczna wychodzic,bo jakby te dziasla sa zgrubiale i mega marudna jest :confused:
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    elfika: a piatki do latwych nie naleza

Eeee tam, gdybym nie zrobiła Mikołajowi inspekcji paszczy, to bym w życiu nie zgadła, że już ma wszystkie piątki.
    Jednym dzieciom wychodzą mega boleśnie - innym (np. Mikołajowi) niezauważalnie. Nie ma reguły.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Dlatego piszę, że nie ma reguły.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    elfika: a z tego co kojarze (Teo korekt jesli sie myle) to Ninka tak latwo nie ma

oj bardzo bym chciała Cię skorygować ale niestety nie da rady bo dobrze piszesz :sad:

montenia: A co sie dzieje Nince?

hmm no ostatnio się na przykład bawi i nagle zaczyna lekko skuczeć i jojcy , że boli
    jak się pytam co boli to mówi "noga" i pokazuje mi fragment trochę nad kolanem
    czasami też się chwyta za rączki w okolicy przedramion i też twierdzi, że boli

nie wiem kurcze czy to to bo czytałam, że te bóle to raczej w nocy co nie ?
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Livia: Ciekawe kiedy mu pierwszy mleczak wypadnie... Pewnie w liceum :wink::wink:

Niekoniecznie;) ja mam 24 lata i melduje mleczaka na stanie:devil:
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    hopelight: mam 24 lata i melduje mleczaka na stanie

Chodziło mi o pierwszego, nie ostatniego :wink::wink:
    Ale poważnie - Miki pierwszego zęba wyhodował w wieku prawie 14 miesięcy, więc mnie już nic nie zdziwi...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Teo,moja miala w nocy.
    A moze ma skurcze miesni czy cos. Sprobuj Jej to rozmasowac jak widzisz,ze boli.
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Livia: Chodziło mi o pierwszego, nie ostatniego

aaa, no tak;) no to jest już naszczęście mój ostatni ale ostatnio dentystka mnie pocieszyła, że chyba pod spodem jest stały ,więc może nie zostanę z przerwą bo to jest moja górna 3 niestety...:bigsmile:
    • CommentAuthorewer
     permalink
    My również posiadamy całe uzębienie prócz piątek jak również górne trójki w natarciu. 😊
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMay 28th 2013
     permalink
    Ja niestety nie doczekałam się stałych piątek i mam teraz przerwy :( Ostatniego mleczaka wyrwałam sobie gdzieś 2-3 lata temu.
    Czytałam kiedyś, że zęby kończą się wyrzynać 2 lata do pojawienia się pierwszego zęba.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeMay 28th 2013 zmieniony
     permalink
    Boszszee dziewyczyny, jestem w szoku jak długo miałyście mleczaki :shocked:
    Ja w podstawówce nie miałam już ani jednego :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
     permalink
    Ponawiam pytanie :smile:

Mam pytanie do mam 2 latków i starszych maluchów, co powinno być sprawdzone podczas bilansu 2 latka i o co warto zapytać podczas takiej wizyty?
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    white tea moze zapytaj jeszcze na dzieciach 3-6 tu chyba niewiele jednak mam "skonczonych" dwulatkow :) pytanie interesujace, jak bede w Polsce to tez sie wybieram do pediatry i ciekawi mnie co konkretnie powinien sprawdzic, bo jak dziecko chodzi do lekarza co jakis czas to jest pod stala kontrolą a my ostatnio bylismy dawnoooo.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    U nas na bilansie było ważenie, mierzenie, sprawdzanie napletka i stanu uzębienia, sposobu chodzenia (ale to ja zagaiłam, bo Witek czasami jeszcze chodzi na palcach), pytanie o mówienie (pani doktor była zdegustowana małą ilością słów, małą.tzn. 25-30 słów)i to chyba tyle...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    A tak w ogóle Jaheirkowy Wojtuś kończy dziś dwa lata:bigsmile::bigsmile:
    Wojtusiu, wszystkiego najlepszego od cioci :rainbow::heartsabove:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Ode mnie również wszystkiego dobrego dla Wojtusia :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    i ja się do życzeń dołączam :rainbow:

oraz chciałam się pochwalić naszym wielkim sukcesem
    gdyż albowiem dzisiaj rano zabrałam dziecku memu osobistemu oba cumle, powiedziałam że ptaszek zabrał, poleciał do nieba i już nigdy nie wróci [:cool:] no i cały dzień bez cumla przeżyłyśmy a od godziny już śpi, zasnąwszy w dwie minuty :crazy::crazy:

a jeszcze wczoraj jakby mi ktoś powiedział, że ona będzie bez smoka spała to zaśmiałabym się do rozpuku :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Teo,gratulacje dla Ninki! Zuch dziewczynka! :wink:
    Ja moja starsza tez z dnia na dzien odzwyczailam. Zabralam wieczorem i choc probowala wymusic to zasnela bez dyda. bkolejne noci juz normalne byly.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    dzięki :wink:

mam tylko nadzieję, że jutro rano już zupełnie o smoku pamiętać nie będzie :smile:
    a nawet jak będzie to na pewno nie ulegnę

póki co śpi smacznie i spokojnie, a często o tej godzinie już wyła "Mamusiaaaaaaaaaaaa chooooooooooooooooooodź tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!" bo jej właśnie cumel wypadał i hrabinia nawet nie raczyła poszukać bo lepiej zawołać matkę co nie ? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeMay 28th 2013 zmieniony
     permalink
    Sto lat, Wojtusiu!!! :rainbow:

Teo, no to super Wam poszło :) Z tego co widzę wśród znajomych, to często jest tak, że jak dzieci śpią bez smoka, to śpią lepiej- bo własnie nie wybudzają się jak im wypadnie. Jak Krzyś przestał spać z cycem w dziobie, to też lepiej spał :smile:

sushka: U nas na bilansie było ważenie, mierzenie, sprawdzanie napletka i stanu uzębienia, sposobu chodzenia (ale to ja zagaiłam, bo Witek czasami jeszcze chodzi na palcach), pytanie o mówienie (pani doktor była zdegustowana małą ilością słów, małą.tzn. 25-30 słów)i to chyba tyle...

u nas na bilansie też było ważenie, mierzenie, takie badanie ogólne, sprawdzenie zębów, ocena sposobu chodzenia, mierzenie ciśnienia, badanie słuchu/wzroku; były pytania o rozwój psychomotoryczny:
    - o mówienie: czy bez problemu się komunikuje, buduje zdania; czy odpowiada na proste pytania, czy rozumie polecenia, czy potrafi nazywać części ciała, przedmioty z otoczenia, itp.
    - o to co robi samodzielnie- czy sama je,pije, czy próbuje się sama rozbierać/ubierać
    - o to czy pewnie chodzi/biega, oceniała jak chodzi, pytała też o małą motorykę
    - o to jak idzie odpieluchowanie
    Pytała też w co mała lubi się bawić, co ją interesuje, itp. Rozmawiałyśmy też o diecie małej- co lubi jeść, czego nie lubi, jakie jest jej przykładowe menu. I to chyba było tyle- plus standardowe pytanie, czy jest coś co mnie niepokoi.
    sushka: pani doktor była zdegustowana małą ilością słów, małą.tzn. 25-30 słów

Było jej powiedzieć, że facet powinien głównie słuchać, a nie gadać :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    cerisecerise: Było jej powiedzieć, że facet powinien głównie słuchać, a nie gadać

Trafiłaś w sedno:tooth:
    -
    Teo, u nas też odsmoczkowanie było szybkie. Czasem Witek przypominał sobie o smoku, zwłaszcza gdy widział swoje zdjęcie z nim w buzi, ale sprawdziło się odwracanie uwagi. po kilku dniach zapomniał zupełnie, nie przeszkadzało mu nawet, ze dzieci w żłobku maja smoczki :-)
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Cholera ja to bym powiedziala za 20-30 slow u dwulatka to chyba sporo a lekarz sie potrafi tego czepnac?!?:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    No kręciła nosem. Zrehabilitował się w jej oczach ciągłymi pytaniami "Co to?":devil:
    --
  1.  permalink
    yol: Cholera ja to bym powiedziala za 20-30 slow u dwulatka to chyba sporo

Ani mało, ani dużo- w sam raz, widać więcej mu do szczęścia na razie nie potrzeba :smile:
    Nie ma chyba "normy"- ważne,żeby dziecko rozumiało (dla oceny rozwoju), mówić może zacząć później :smile: Dzieci to nie roboty, rozwijają się w różnym tempie :smile:

A a propos mówienia- chwaliłam się pod wykresem, pochwalę się i tu. Rozpłynęłam się dziś jak kostka masła w piekarniku nagrzanym do 200st. Krzyś przydreptał do mnie i powiedział "Daj buzi" :rainbow: I sekundzie zapomniałam,że chciałam go za okno wystawić, za to całodziennie wiszenie na mnie :devil:

sushka: Zrehabilitował się w jej oczach ciągłymi pytaniami "Co to?":devil:

u nas na topie poza "co to jes?"/ "gdzie jes?" jest "no sysis, sysis?!"(słyszysz).
    A dziś pół dnia było "jaki kolol?" (jaki to kolor). Wpływ starszej siostry :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Teo, no to w końcu Ninka przegoniła Kubczaka z zębami :) A tyle czasu szli łeb w łeb :wink: U nas górne trójki idą, już zaraz się przebiją z tego co Kuba pozwalał mi zajrzeć.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeMay 29th 2013
     permalink
    Buziaki urodzinowe dla Wojtusia :kissing:
    I pozwólcie, że się oficjalnie na wątku przywitam :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMay 29th 2013 zmieniony
     permalink
    U nas królują słowa: auto, autobu czyli autobus, am am, mama, tata i oczywiście yyyyyyyyyy. Na więcej Gosia nie ma ochoty. Potrafi powiedzieć o wiele więcej, ale jej się nie chce.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.