Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJun 11th 2013 zmieniony
     permalink
    katka_81: Madziu, jesteś wspaniałą mamą :)

Dzięki i oby tak było! Nie wiem dlaczego, ale ciągle brakuje mi pewności, czy jestem dobra matką :confused:

katka_81: Gdyby Jej czegoś brakowało, dałaby znać Tobie bardzo dobitnie gromkim płaczem :)

Też sobie tak to wytłumaczyłam ;)

-----------------------------
    Usunęłam jeden post, bo to miał być szept ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeJun 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Hanny: ddziek judyta:) zamówiłam mu porządny lateksowy, a ta gryke przejmie na razie drugie dziecko;)--

dobrze zrobiłaś, u nas lateks super się sprawdza:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
    • CommentTimeJun 11th 2013
     permalink
    magda_a: Tak jak pisałam wcześniej, od jakiegoś czasu mam wrażenie, że Zu, gdy zasypia (ale tylko na noc) to ociera się o pieluszkę… Leży na brzuszku, podkłada rączki pod pieluszkę i się kręci, potem podnosi pupę w górę, w dół, wyciąga rączki, zaczyna szukać pieluszki i znowu wkłada rączki pod pieluszkę i pupę podnosi w gorę i w dół…

Lila zaczęła tak robić parę dni temu, ale w ogóle nie wiążę tego z masturbacją tylko z tym, że ją "nosi" ruchowo przed snem - w sensie że już jest padnięta, a jednocześnie jeszcze chce coś robić, a przy okazji szuka miejsca do spania :D

A co do samego miziania się po pipce, to ja tam akurat jestem bardzo szczęśliwa, bo moje dziecko w końcu odkryło, że ją ma. I raz na parę dni, jak siedzi na nocniku, to sobie tam ręką pomaca. Cieszy mnie to, że prawidłowo się rozwija :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    migg: A co do samego miziania się po pipce, to ja tam akurat jestem bardzo szczęśliwa, bo moje dziecko w końcu odkryło, że ją ma.

Zu jeszcze nie odkryła ;)

-------------------------------------
    Żebyście nie myślały, że mnie martwi samo masturbowanie, bo nie, nie o to mi chodzi...Mnie martwi powód...bo być może to taki etap, a być może przyczyna jest zupełnie inna...
    No, ale już nie filozofuję i nie schizuję, tylko uznaję, że to taki etap...
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Dziewczyny a macie może jakieś artykuły na temat tych stron w materacu bo nigdzie nie mogę znaleźć. Wiecie dotychczas byłam przekonana, że kupiłam kokos-pianka-kokos ale kurcze to by oznaczało, że dwie strony są takie same tak? bo ja sprawdziłam i tak nie jest( jedna jest jakby z pianki miekka a druga twarda na której spi młody) czyli co coś mi się pomyliło i mam kokos- piankę? kurcze a jeszcze wczoraj dałabym się pokroić, że mam kokos-pianka-kokos. Czyli kiedy mam zmienić na tą drugą stronę i właściwie dlaczego?
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthormigg
    • CommentTimeJun 18th 2013
     permalink
    Z góry przepraszam za głupie pytanie ;)
    Wiecie może, gdzie można kupić majteczki dla dziecka? Chodzi mi o takie zwykłe, które można założyć zamiast pieluchy, żeby dziecko nie siedziało na piasku/trawie z gołym tyłkiem. W sieciówkach są takie rzeczy?

Treść doklejona: 18.06.13 20:48
    Aaa, chodzi mi o takie np. w rozmiarze 80. Bo to, że są dla dzieci starszych, to wiem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Migg,ja kupowałam na rynku. Ale w tesco widziałam pakowane po 3 sztuki chyba w rozm.12-18m-cy i wyżej(normalnie sa tam gdzie majteczki dla starszych dziewczynek :wink:)
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Ooo, dzięki, Montenia! Będę szukać :)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Migg w Auchan było mnóstwo takich majteczek ;)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Nadia od kilku dni jakis bunt.ma, przy zmianie pieluchy prezy sie, krzyczy, placze, tak samo jest przy zabawie, jak cos. Jej nie wychodzi, zaczyna trzasc zabawka, rzucac nia, krzyczec piszczec,, oby to byl "taki etap", mam nadzieje, ze nerwus i raptus mi nie rosnie :p Do tej pory potrafila sie ladnie bawic, a teraz jakby wszystko Ja irytowalo. Normalne to? :)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJun 18th 2013 zmieniony
     permalink
    Vsti - takiego płaczy przy zmianie pieluszki ( od około tygodnia) to ja jeszcze u Niej nie słyszałam (poza kolkami, rzecz jasna) :shocked: Z reguły pieluchy zmieniam jej na stojąco, ale jak zrobi kupkę, to ją kładę, bo nie potrafię inaczej :/ I wtedy jest szał ciał...
    I też jest bardziej nerwowa.... Więc może bunt roczniaka przechodzą :D?

Treść doklejona: 18.06.13 21:47
    Oficjalnie mogę się już też przywitać na tym wątku ;)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    magda_a: Więc może bunt roczniaka przechodzą :D?
    Roczniaka, później dwulatka, trzylatka.. OMG! :D
    Choć w porównaniu z buntem trzylatka to pikuś :D
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Migg,fajne majtaski (i za niewielkie pieniądze) były w Pepco w Pestce.
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Eee tam polecam bunt prawie nastolatka;) Mam ochotę oddać do internatu;)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    czerwinka: Eee tam polecam bunt prawie nastolatka;)

matko tak myślałam że do 18 to nie minie:devil::devil:
    -
    dziewczyny w takie upały w jakich godzinach wychodzicie?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    kasiakuzniki: matko tak myślałam że do 18 to nie minie
    Minie, jak sie z domu do męża wyprowadzi :D
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Vsti: Minie, jak sie z domu do męża wyprowadzi :D

hehe tak to właśnie widzę:D
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJun 19th 2013
     permalink
    Vsti: mam nadzieje, ze nerwus i raptus mi nie rosnie :p Do tej pory potrafila sie ladnie bawic, a teraz jakby wszystko Ja irytowalo

Norma chyba... Krasnal słodki, mega przylepa, około roku przechodził dokładnie to samo - rzucanie, wkurzanie się, dzikie wrzaski, wielkie marudzenie dzień w dzień. Po 2-3 miesiącach minęło jak ręką odjął i mam swojego synka z powrotem ;) Wysnułam sobie teorię, że to taki roczny mega skok rozwojowy ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dziewczyny, a ja mam pytanie o sandałki dla chłopaków - czy macie godne polecenia takie, żeby nie obcierały stópek? Krasnalowi muszę zakładać skarpetuchy do sandałek, bo inaczej ma całą skórkę zdartą... Kupowaliśmy w Deichmannie, nie jakieś najtańsze, wydawały sie fajne, a wcale takie nie są :(
    --
  1.  permalink
    Frag, Krzyś biega głównie w Ecco- nie obcierają mu się stopy nawet po zabawie w piaskownicy czy zmoczeniu nóżek.
    Ma też drugą parę, ze Smyka, takie brązowe (kupiłam, bo ładne :cool:) - i w tych jest ok, tzn stópka mu się nie obciera. Ale ogólnie chodzi mu się gorzej niż w Ecco i gdyby to miała być "podstawowa" para, a nie zapasowa, to bym nie kupiła- Ewuni rok temu kupiłam w Smyku podobny model, chyba po 2-3tyg zepsuł się rzep przy zapinaniu. Rozpatrywanie reklamacji trwało 3tyg= 3tyg w środku lata dziecko nie ma sandałków.
    A Ewunia teraz chodzi w Primigi, też bez skarpetek, i ani jej się nóżka nie poci, ani nie obciera. Są chyba jeszcze staranniej wykonane niż Ecco.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ooo, Ecco mam pod domem to polecę, bo te stópki biedne, oj biedne :( Chyba po mnie takie "wrażliwce" będzie miał... Dzięki Ceri!
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    U Tomali sprawdzały mi się najlepiej z Decatlona...
    --
  2.  permalink
    Frag,jak obejrzysz i obczaisz rozmiar w stacjonarnym, to zastanów się nad zakupem przez net. Ja ostatnio kupuję w Mivo Kids, mają stacjonarny sklep w Blue City
    np mają takie sandałki Ecco
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja kupiłam Paulinie w CCC Walky za 25 zł. Śmiga jak szalona i nic sobie jeszcze nie obtarła :) No może poza kolanami przy upadkach :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Młody też chodzi w butach walky. Kupiliśmy jako zapasowe, a stały się szybko ulubionymi.
    A ostatnio został fanem chodzenia w butach do wody z Auchan (kupiliśmy, żeby nie ślizgał się na tarasie po wyjściu z basenu)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dziewczyny może dzieciaki warto już sadzać na nocniczek? To nie będzie może takiego buntu.. ja jak widzę pierwsze objawy, że kupka idzie to od razu sadzam małą na nocniczek (tak już ją sadzam) i od 2 tygodni mała nie zrobiła kupki do pieluszki, oprócz tego co jakiś czas posadzę ją profilaktycznie i siusiu za każdym razem. Przynajmniej oswoi się już z nocniczkiem i się nie będzie go bała. Starsza córa w wieku 13msc chodziła w dzień już tylko w majtusiach, zobaczymy czy Kinia też tak szybko się nauczy :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Dziewczyny, czy Wy macie tez taki problem z dostaniem pepti? Bylam w 6 aptekach i w zadbej nie ma :/
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Mojej Ninki buty na gołą stopę nie obcierają ale za to śmierdzą niemożebnie :shocked::confused::confused:
    Tzn jak jest bez skarpetek bo tak to nie.
    Normalne to u tak małego dziecka ? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Moja przyjaciółka z pracy ma już od maja problem z pepti. Zamawia w aptece niedaleko mojegor bloku, a ja jej odbieram. Obdzwonila prawie cały Śląsk i jest problem.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    TEORKA: Normalne to u tak małego dziecka ? :cool:

Tak. Nasze śmierdzą serem. Stopuchy-śmierdziuchy po prostu :DDD

Dziewczyny, dzięki, jutro do ecco lecę,bo mam najbliżej. Krasnal, biedak dzisiaj latał w skarpetkach, bo stópki do krwi poobcierane :(
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJun 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Sysia, Zu jest już sadzana na nocniczek, ale w pieluszkę i tak robi, bo jeszcze nie komunikuje, że chce siusiu...Myślę, że za jakieś 6mc to się powinno zmienić (?) ;)
    Sysia i mając 13 mc komunikowała, że chce siusiu? Faktycznie szybciutko ;)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJun 20th 2013
     permalink
    Uffff no to mojej nie śmierdzą :devil: nawet jak idzie kury karmić :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeJun 20th 2013 zmieniony
     permalink
    magda_a: Sysia, Zu jest już sadzana na nocniczek, ale w pieluszkę i tak robi, bo jeszcze nie komunikuje, że chce siusiu

Milka też od 8 miesiąca siedzi na nocniku ale to loteria nie wie że coś robi wczoraj latała z gołym tyłkiem po podwórku miałam nocnik i co z tego sikała w sekundę nawet nie zwracając na to uwagi......a ja w życiu nie wyczaję kiedy ona ma chęć bo i kupę i siku robi niepostrzeżenie..... nic liczę że kiedyś załapie
    -
    Mila nogi ma spocone ale nie obtarte całe szczęście no i nie śmierdzą:P ale to pewnie sprawa indywidualna jednym pachną stopy a drudzy ładnie śpią i nie uciekają z przewijaka:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    Wysadzam Jaśka odkąd skończył roczek, ale robię to ja, wtedy gdy widzę, że coś się poważniejszego święci. Robię to z wygody (spieranie kup z wielorazówek nie jest fajne :-/) i dla zdrowej pupy małego (odparzenia trafiają mu się niestety często przy takich skwarach), ale nie wymagam od niego żeby coś mi sygnalizował czy żeby zawsze coś do tego nocnika zrobił. Patrzę i obserwuję, wysadzam żeby nie bał się nocnika i wiedział, że takie potrzeby załatwia się w taki sposób, przyjdzie czas na niego i zacznie kontrolować potrzeby fizjologiczne to będzie wołał. Chciałabym tylko uniknąć takiej sytuacji jaką ma teraz moja szwagierka z dwu i pół latkiem, który nigdy nie był sadzany na nocnik i teraz nie załatwia się ani na nocnik ani do wc, kupę robi w pieluchę chowając się do szafy, a na ostatnie próby zakładania majteczek zamiast pieluchy reaguje histerią. Mam nadzieję, że mój syn oszczędzi nam takich problemów w przyszłym roku.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Lece sie pochwalic, ze Nadia (chyba) zaczyna chodzic, nonstop sie puszcza i robi po pare krokow :D
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Vsti - gratuluję!!!

A z tym nocnikowaniem... Sama nie wiem, co myśleć. Bo od znajomych mamusiek słyszę, że warto zacząć około 18 miesiąca (a od starszych w wieku naszych mam/babć, że 18-24 miesiąc), jak już dziecię umie zakomunikować. A na forum czytam o 8-miesięczniakach wysadzanych z powodzeniem na nocnik :shocked: I tak sie zastanawiam, czy dzieci się AŻ tak różnią? Bo Krasnal nocnik kocha, łazi z nim wszędzie, traktuje jak swoje krzesło, ale za cholerę (próbowaliśmy) nie zdołamy "złapać" momentu kiedy chce siusiu. Z grubszymi sprawami jeszcze gorzej, bo idzie szybciej ;)
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Frag mój nocikowowany i nam super to wychodzi tylko cierpliwości trzeba mieć ogrom :devil:

Fraio dziś postawił dwa pierwsze kroczki :) do mnie :bigsmile::bigsmile: wiem wiem to inny wątek ... ale tam sie już nie odnajduje ;)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Czerwnika gratulacje!
    Ja juz jutri bede mogla oficjalnie przywitac sie na tym watku :D
    --
  3.  permalink
    The_Fragile: I tak sie zastanawiam, czy dzieci się AŻ tak różnią?

tak.
    Ewunia między 10-14mcem każdą kupę robiła na nocnik. Tzn robiła raz dziennie, po śniadaniu- i zawsze jak ją po śniadaniu posadziłam na nocnik, to robiła kupę. I raczej kumała o co z tym chodzi. Często łapałam też siku (po drzemce, po spacerze)
    Krzyś uwielbia siadać na toalecie, ze sto razy dziennie woła "SIUSIU!", sadzam go, posiedzi dwie minuty (nic nie zrobi) rzuca komendę "Papelek!" (papierek), potem "Puciamy wode!" (spuszczamy wodę) i schodzi.
    Więc jego posiedzenia są bezowocne, za to często minutę później znowu słyszę "siusiu", pytam się go czy chce, a ten pokazując na kałużę między nogami oświadcza "niee... juś nie" :cool: w ogóle sikanie "w terenie" sprawia mu frajdę :cool: Zawsze woła jak siknie w majtki i to też go różni od Ewuni, bo ona siusiała po nagach i szła dalej.

I ogólnie patrząc na Krzysia i Ewunię to jestem w stanie uwierzyć, że tak, w każdej dziedzinie dzieci mogą się diametralnie różnić.

Treść doklejona: 20.06.13 16:49
    czerwinka: dziś postawił dwa pierwsze kroczki :) do mnie :bigsmile:

ciesz się. Krzychu pierwsze dwa kroczki zrobił, żeby zabrać siostrze banana :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    :D trzymałam w ręku tableta :D wiec tak kolorowo nie jest :devil:a pełazać zaczoł tylko dlatego żeby psa dorwać i pokitłasić :D:devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    czerwinka: Frag mój nocikowowany i nam super to wychodzi tylko cierpliwości trzeba mieć ogrom :devil:

Asia, gratuluję! No i właśnie mówię - że niektóre 8-10 miesięczniaki już są nocnikowane, a niektóre 18to jeszcze nie...

cerisecerise: Więc jego posiedzenia są bezowocne, za to często minutę później znowu słyszę "siusiu", pytam się go czy chce, a ten pokazując na kałużę między nogami oświadcza "niee... juś nie"

Widzę coraz więcej podobieństw między Krasnalem i Krzysiem ;)))U nas chyba podobnie będzie :DDD Bo ostatnio siedział na nocniku bez pieluchy i sieeeeedział, oglądał wszystkie książeczki. Po czym wstał i się pięknie zsiusiał...na podłogę :devil:

Treść doklejona: 20.06.13 18:01
    czerwinka: pełazać zaczoł tylko dlatego żeby psa dorwać i pokitłasić :D:devil:

Każdy powód jest dobry :DDDD Przecież Krasnal po raz pierwszy zaczął raczkować nie do mamy, nie do taty, tylko do klawiatury :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Vsti: Lece sie pochwalic, ze Nadia (chyba) zaczyna chodzic, nonstop sie puszcza i robi po pare krokow :D

czerwinka: Fraio dziś postawił dwa pierwsze kroczki :) do mnie

Aaa jaki dzień sukcesów :bigsmile: u nas co prawda kroczków brak, ale za to dziś nastąpiło pierwsze "oburączne puszczenie się" mebla :bigsmile::bigsmile::bigsmile: a ja się tak martwiłam jeszcze jakiś czas temu, że Nadia taka do tyły w porównaniu do innych dzieci :>
    Zatem wielkie gratulacje dla Franka i Nadii :smile:

Co do nocnika, to ja wysadzałam Nadię od 4 miesiąca życia. Najpierw do miseczki od blendera, potem na nocnik i wprost to muszli. I sobie bardzo chwalę, siku co prawda łatwiej mi wyłapać niż kupę, rekord to jedna zasikana pielucha w ciągu dnia, znaczy się jeden sik niewyłapany. Ale bywają i takie jak dziś, że z lenistwa nic w nocniku nie było :tongue:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Trafił sie mój temat- nocnikowanie:)Od tygodnia zauważyłam że Hanusia nie siusia w nocy tylko jakiś czas po wstaniu,tak samo przy spaniu w dzień.
    Kupiłam nocnik i zaczełam oswajanie z nim- jak wstaje rano to myk na nocnik, w trakcie dnia też ze dwa razy sobie siedzimy:bigsmile:- tak aby się oswoić.
    Natomiast dziś pierwszy raz mamy na noc założone majteczki trenigówki- tak aby dubcia troche odpoczeła i może i tym razem bedzie sucho.
    Trzymajcie kciuki abym nie pływała w nocy.:bigsmile:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O właśnie - jak to jest z tą nocą i odpieluchowaniem? Krasnal pije na noc pół bidonika i czasem w nocy się budzi na kolejne pół. Co daje kilogramową pieluchę rano. Jak dziecko starsze to luz, bo potrafi się obudzić i idziemy do łazienki (przerabiałam to z chrześnicą). Ale jak nie gada to co wtedy? Pielucha w nocy aż zacznie mówić?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    U nas zazwyczaj po nocy jest sucho w pieluszce od paru ładnych tygodni, więc rano pyk na nocnik i jest mega sik nad siki. Nie ma często znaczenia ile w nocy wypije. Ale zdarzały się i takie pieluchy, którymi można było zabić :shocked: I też się waham czy nie włożyć własnie szmacianej pieluchy zamiast pampa, żeby tyłek się wietrzył.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No u nas to nie ma co liczyć na suchą pieluchę po nocy. Mały pije wieczorem/w nocy tak jak ja i mąż (butle stoją przy łóżku, żeby tylko sięgnąć ;)). Także nam chyba tylko pozostaje zaczekanie do momentu kiedy mały w nocy się obudzi i powie "sisi" czy coś w tym stylu i zaprowadzę go do łazienki. Ta opcja albo foliowe prześcieradła ;)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A mi sie kupala udaje wylapac, chic nie zawsze zdarze... a siku, jakos nie umiem :/
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    jak Milkę wysadzę po drzemce to jest sik jak z basenu wychodzi to też... dziś nawet pierwszy raz w swoim życiu zakomunikowała że robi bądź zrobiła kupkę.... bardzo mnie zdziwiło O_O ale wieczorną zrobiła już cichaczem:D
    -
    a po nocy też mokra pielucha Milka nie spokojnie śpi i jak się wierci bądź przebudza to wtedy sika... jak spała spokojnie i ładnie całe noce to pielucha była sucha......
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A u nas pięknie nocnikowanie szło, przez dobre sześć tygodni kupa była tylko tam grana aż do czasu akcji z głową i pobytem w Prokocimiu :confused:
    Wtedy się skończyło i znowu robi do pieluchy.
    Natomiast woła, z tym że w 90 % przypadków cygani :devil:
    Dzisiaj wieczorem na przykład spać się pannie nie chciało to mnie woła i mówi "Mamusia kupę"
    Ja mówię "To rób" [bo miałam akurat robotę i nie chciałam przerywać :tongue:]
    A ona nie bo że "noćnik, noćnik"
    No i myślicie, że się zesrała ? Taaaa jasne. Posiedziała, pogadała, pośpiewała i stwierdziła, ze "JUŚ".
    Także ten :smile:

Gratulacje dla Franka, Nadii i Pupki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeJun 21st 2013
     permalink
    Niestety dziś akurat była noc z siku- ale matka myk zdjeła majteczki i dzieć spi do tej pory z gołym tyłkiem- ale i tak sie ciesze bo tyłek przynajmniej się wywietrzył.:thumbup:
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.