Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJul 5th 2013
     permalink
    Z Korneckiego też jest wiele modeli dla dzieci z wysokim podbiciem (ceny trochę niższe, nie wiem, jak z jakością).
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJul 5th 2013 zmieniony
     permalink
    Dzięki dziewczyny :smile: A tymczasem udało mi się kupić młodej sandały. Przypomniałam sobie o jeszcze jednym, niedużym sklepie u mnie - a tam i Ecco, i Primigi, i jeszcze parę innych firm. Ostatecznie kupiłyśmy sandałki Superfit - to austriacka firma. Rewelacja. Pierwsze, które bez żadnych zastrzeżeń pasowały.
    Ale wygląda na to, że podbicie lewej stopy jest wyższe niż prawej :sad: Chyba czeka nas wizyta u ortopedy albo u jakiegoś fizjoterapeuty, bo nie mam pojęcia, skąd taka różnica... :sad:
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Ale wygląda na to, że podbicie lewej stopy jest wyższe niż prawej :sad:

Hydro, a nie jest tak, że lewy bucik po prostu nie był wcześniej mierzony, a prawy tak i już lekko rozciągnięty jest? Mierzyłaś podbicie nóżki centymetrem? Duża jest różnica? Ja jak kupuję sobie buty, to prawy zwykle jest ok, a lewy jakby mocno dopasowany, ale po dniu noszenia oba są ok. Tak myślę, że to za sprawą prawego już wcześniej mierzonego :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Z Korneckiego też jest wiele modeli dla dzieci z wysokim podbiciem (ceny trochę niższe, nie wiem, jak z jakością).

Korneckiego moja starsza córka nosiła ale zimą kozaczki, naprawde rewelacja, tym bardziej że ona ma problemy z krzywymi stópkami, tzn kostki lecą jej do środka, i te kozaczki jakościowo były dobre, bo inne rozlaziły się miłosiernie i nie trzymały kostki w ryzach
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    MyAngel: Hydro, a nie jest tak, że lewy bucik po prostu nie był wcześniej mierzony, a prawy tak i już lekko rozciągnięty jest?

Chciałabym, żeby to było to, ale niestety wydaje mi się, że to kwestia stopy jednak. Przymierzałyśmy nie tylko buciki z wystawy, ale też przyniesione przez panią z magazynu, więc nie było mowy, że rozciągnięte od przymierzania...
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    A może to kwestia tego, że lewe części ciała są większe :) Oby.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Oby, oby :smile:
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Superfity też są fajne - Marta ma takie półbuty, widać, że jest jej wygodnie.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dobra jestem, cześć dziewczyny już oficjalnie i legalnie na tym wątku :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny moja mala od kilku dni ciezko oddycha,tak harczy jakby cos w gardle miala.Objawia sie to po zabawie i wiekszym wysilku a jak jest spokojna to oddycha normalnie.Lekarz przepisal jej syrop sulbutamol i globulki homeopatyczne.Po syropie jest lepiej ale jak zacznie szalec i sie zmeczy to oddycha tak szybko i harczy.Czy to moga byc objawy astmy czy moze mala specjalnie tak robi.Bardzo martwie sie o nia :sad:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJul 6th 2013
     permalink
    Elfika dzisiaj tak oddychala bedac w spoczynku.Kurcze nie wiem czy to przez wysoka temperature bo dwa tygodnie temu bylismy na urlopie gdzie mielismy 35 stopni i nic nie bylo.Obecnie temperatura jest mniejsza.No nic podaje jej leki a w czwartek mamy wizyte wiec zobaczymy.
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Dziewczyny Wiki miała kleszcza na głowie z tyłu pod włosami. Rodzice go wyrwali zamiast wykręcić i został łeb kleszcza i nogi.... wyskubali igłą resztę ale coś zostało.... jedziemy na pogotowie...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    dreszcz mnie przeszedł ...
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJul 6th 2013 zmieniony
     permalink
    Kurde Jeny współczuję, żeby go całego wyciągnęli. Nadia złapała kleszcza na łopatce w czwartek :neutral: Wyciągnęłam go całego, nie mógł być na niej dłużej niż parę godzin i chyba dobrze się nie wkręcił, chociaż ciężko go było uchwycić, bo był dosłownie mikroskopijny. Posłużyły mi do tego kleszczołapki, które mam dla psa. Dziewczyny naprawdę gorąco je polecam, bo są genialnym wynalazkiem, kleszcza się podważa i ruchem obrotowym wykręca, trwa to chwilę. Nie da się tym urwać własnie tych wstrętnych kleszczowych głów (przynajmniej ja nigdy głowy nie urwałam). Są w dwóch rozmiarach, na takie mikrokleszcze i te już większe. Nic nie czuć przy ich wyciąganiu, to jest bardzo bezpieczny sposób. Mam nadzieję, że nie odbierzecie źle tego, że są one dla psów czy kotów, ale po prostu zasada działania, jest przecież taka sama. Nie wiem tylko czy mam coś z tym dalej robić ? Nie ma żadnego rumienia nic. Tak wygląda ten wynalazek :

http://megavet.eu/files/5/4/3/img_5871a3bf-7301-4243-9e99-0c9d574d9ce4_l.jpg

I tak działają:

http://i49.tinypic.com/2r5rtz8.jpg

http://www.karus.com.pl/images/tick_twister_02.jpg
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJul 6th 2013 zmieniony
     permalink
    My używamy nieco innego sprzętu:

I również mogę go z czystym sumieniem polecić. Warto mieć któreś z tych ustrojstw, bo kleszcz wychodzi w całości, bez problemów.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    boże nienawidzę kleszczy ja mam co roku jakiegoś, boje się ich
    --
  1.  permalink
    PENNY: Nie da się tym urwać własnie tych wstrętnych kleszczowych głów (przynajmniej ja nigdy głowy nie urwałam).

da się niestety :confused: chyba zależy gdzie kleszcz się wkręci- ja normalnie psu usuwam bez problemu, a w jednym miejscu miał dwa razy i dwa razy skucha była, fragment został.
    PENNY: Nie wiem tylko czy mam coś z tym dalej robić ? Nie ma żadnego rumienia nic. Tak wygląda ten wynalazek :

jeżeli kleszcz został wyciągnięty przed upływem 24h, to jest ponoć niewielkie ryzyko choroby odkleszczowej.
    Ale w ogóle sam brak rumienia niekoniecznie oznacza, że nic się nie stało- czasem przy boreliozie nie ma rumienia.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ceri a Ty co stosujesz do wyciągania kleszczy? za tydzień jedziemy nad morze do lasu i musze się w soś zaopatrzyć, kleszcze mnie lubią i boję si o małego
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ceri to może mam póki co szczęście, że wyciągałam całe z różnych miejsc. Ale i tak uważam, że to jest niezły wynalazek, bo przy wyciąganiu zwykłą pęsetą częściej dochodzi do zostawienia głowy w ciele.
    cerisecerise: jeżeli kleszcz został wyciągnięty przed upływem 24h, to jest ponoć niewielkie ryzyko choroby odkleszczowej.

Ten siedział już w skórze, no nie wiem z 3 godziny.... Kurcze to nie wiem, iść do lekarza z małą, przepisze jej coś ?
  2.  permalink
    Kakai, no ja mam właśnie taką zagiętą pęsetę, wyciągam i psu, i sobie wyciągałam, raz Ewuni. Dwa razy skucha była przy psie, kiedy kleszcz wkręcił mu się w cieniutką skórę na podbrzuszu- obstawiam, że to właśnie kwestia miejsca. Teraz chcę kupić taką odsysawkę, choć mam nadzieję,że nie będę musiała jej użyć.
    PENNY: Kurcze to nie wiem, iść do lekarza z małą, przepisze jej coś ?

Możesz zadzwonić- nam pediatra kazała tylko małą obserwować, nie przepisała antybiotyku. A opity był? Bo ten na Ewce jeszcze uczty nie zaczął :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    cerisecerise: A opity był?

No właśnie nie. Był przeprzeprzemały, w życiu takiego małego nie widziałam. Tak jak pisałam, chyba w ogóle nie zdążył się porządnie nawet wgryźć ani tym bardziej nic wypić. Rano około 10.oo byłam z małą na spacerze, a wieczorem dzień wcześniej była kąpana i kleszcza nie było. Więc po tym spacerze musiał się wbić i to prawdopodobnie przy przytulaniu do psa przeskoczył na nią, bo po trawie akurat mała nie biegała tego dnia zbytnio. A wyciągnęłam go koło 13.oo.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    cerisecerise: Teraz chcę kupić taką odsysawkę,
    tez o tym czyms myslałam
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Wiec lekarz sie nie popisał... Na żywca wziął igłę, na moje oko 1,4 i wygrzebywał te resztki. Trzymaliśmy Wiki razem z Pawłem, strasznie płakała, krew się lała a i tak całego nie wyciągnął :(( kazał obserwować czy się rumień pojawia i tyle. Za kilka tygodni sami zrobimy Wiki badania krwi.

Ja mam dla naszego psa oba sprzęty, i trixa i łapki, ale dziadkowie zamiast zadzwonić i zapytać co robić, sami chcieli pomóc. Na dodatek przed samym wyjazdem z działki Wiki potknęła się na betonowych schodach i ma całą brew i pod okiem zdarte i obite. Wygląda jak bokser po przegranej walce :(( ten chirurg myślał, że to z tym przyjechaliśmy !
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJul 7th 2013
     permalink
    Jenny a nie przepisal malej antybiotyku profilaktycznie bo badanie z krwi nic nie wykaze teraz a szybko podany antybiotyk moze ja uchronic przed bolerioza.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja pierdzielę z kleszczami :shocked: dwa lata temu (w ciąży) miałam pierwszy raz. jak na razie więcej mnie nie zaatakowało
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJul 7th 2013 zmieniony
     permalink
    Kurczę, przerażające, nie cierpię tych stworzonek :( Jenny, współczuje stresu :(

A słuchajcie, w aptekach nie ma czegoś takiego dla ludzi (tzn. tego urządzenia do wyciągania kleszczy)?
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A gdzie kupujecie te sprzęty na kleszcze? Bo chyba lepiej się zaopatrzyć już teraz...eh... czemu tego cholerstwa nie zwalczą, przecież nawet żadne zwierzę się tym nie żywi:(
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Hanny, ja Trix'a kupiłam w pierwszej z brzegu aptece za ok. 20 pln :)
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJul 7th 2013 zmieniony
     permalink
    Regi79: Jenny a nie przepisal malej antybiotyku profilaktycznie bo badanie z krwi nic nie wykaze teraz a szybko podany antybiotyk moze ja uchronic przed bolerioza.

Z tego co czytałam ostatnimi czasy w gazetach i powiedziała nam nasza pediatra teraz nie podaje się antybiotyków profilaktycznie bo faktycznie kiedyś tak było. (Przynajmniej w PL)Trzeba obserwować i w razie wystapienia objawów dopiero wtedy. Tylko jak ktoś wyzej wspomnial bolerioza czasem nie daję objawów więc nie wiem....:neutral:

Jenny my tez przezylismny chwile grozy. Dominik miał czarną plamkę zaczerwienioną na pupie. W przychodni jakiś lekarz stwierdził na początku ze to kleszcz a gdy probował wyjać, że to jednak nie kleszcz:confused: nie dawało nam to spokoju więc pojechałam na IP. Tam pielęgniarka na żywca wyciągała mu ta plamkę igłą twierdzac ze to resztki kleszcza. Póżniej za 2 dni miał podobne plamki czarne dwie, wzielam spakowałam go do mojej pediatry i pokazałam. Powiedziała, że do głowy by jej nie przyszło, że to kleszcz (w sensie ze absolutnie to kleszczem nie jest) (podobnie jak mojemu M i tacie). Także u nas skończyło się na strachu. Takie plamki czasem ma i miał też w zimie ( co mi się przypomniało). Ja też takie czasem gdzieniegdzie mam...ale wiecie jak człowiek spanikuje to nie mysli racjonalnie.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
  3.  permalink
    Witam mamusie otworzyłam nowy wątek do którego zapraszam wszystkie mamy które borykają się "dystocja barkowa"
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny, macie jakąś metodę na suchy nosek u dziecka? Mojego malucha strasznie on swędzi i nawet przez to spać mie moze.... :sad:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorjenny1983
    • CommentTimeJul 8th 2013
     permalink
    Polecam Nozoil. Poczytaj, u nas super się sprawdza.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ciasto a inhalacje?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Dzięki za informacje o przyrządach do wyciągania kleszczy. Za miesiąc jedziemy na wakacje, a ja właśnie tworzę listę leków itp. potrzebnych na wyjazd. To sobie dopiszę to ustrojstwo :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeJul 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Mamusie karmiące piersią dajecie jakieś preparaty witaminowe dzieciom?
    Dzisiaj na wizycie lekarz zasugerował, że skoro Gosia jest tylko na piersi (w sensie mleczka, bo inne rzeczy je, chociaż w różnych ilościach i pewnie te jej posiłki jeszcze dobrze zbilansowane nie są), to dobrze byłoby oprócz witaminy D3 wprowadzić jakiś preparat wielowitaminowy (i wtedy d3 już nie podawać).
    migg: a ja właśnie tworzę listę leków itp. potrzebnych na wyjazd.

Zapodaj potem taką listę, my też za miesiąc wyjeżdżamy nad morze. To ustrojstwo na kleszcze na pewno kupię.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeJul 9th 2013
     permalink
    Madzinka, ja podaje tran i wit.c (czasami). Reszte wtamin normalnie z owocow i warzyw.
    • CommentAuthorella21
     permalink
    A ja mam inne pytanie: co sądzicie o tych wszystkich negatywnych głosach kobiet na temat karmienia piersią? Zgadzacie się z nimi?
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ja daje wit D3 + DHA, w zimie podaje witaminy wszystkim w lecie nie.

a co karmienia piersią to krytykują te które nie karmiły i jak dla mnie należy plac i robić swoje :) MOje starsze same się odstawiały Maryska jest totalnie uzalezniona i jakos nie wyobrażam sobie aby na siłe ja odrywać :confused:
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Nie spotkałam się z krytyką karmienia piersią, raczej odwrotnie...

Chyba mamy nowego trolla.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    ella21: co sądzicie o tych wszystkich negatywnych głosach kobiet na temat karmienia piersią?

Ke? Pierwsze słyszę.

Dziewczyny, byłam już w trzech aptekach i nie mają tych dżinksów do wyciągania kleszczy - paranoja jakaś. Jest taki odsysacz, ale on kosztuje prawie 90 złotych :shocked: Jutro kontynuuję poszukiwania...

Treść doklejona: 09.07.13 16:08
    A witamin oprócz tranu nie daję.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    FRAG my mamy takie coś na kleszcze i też działa bez zarzutu a zobacz jaka cena przystępna :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No właśnie babka w aptece mówiła, że to z pętelką mieli, ale są wykupione. Mam się zgłosić pod koniec tygodnia, moooże będą :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Najlepsze na wyciąganie kleszczy są spiralki do kupienia w sklapach zoo.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Frag a nie możesz zamówić przez all ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    w temacie kleszczy ja miałam je często i wiem ze nie każdego da się wyciagnąc petelką, jak jest mały i w dodatku nie opity to petelka go nie chwyci, ja 2 lata temu miałam takiego nie umieliśmy go wyjąc, a ze biliśmy z TZ pod wpływem a do lekarza było 30 km, taxówek żadnych, czyli sytuacja najgorsza z możliwych i spsikałam go perfumem(wiem ze to głupie):neutral: kupiłam dziś w rossam spray który zbaija kleszcze bez szkody dla ciała człowiek, z penseta plastikowa w zestawie
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJul 10th 2013
     permalink
    Kakai - a kleszcz po takim psiukaczu nie wymiotuje?

Teo - bo to się nazywa ciążowe zaćmienie :D Dzięki Ci dobra kobieto :D
    --
  5.  permalink
    Jenny, dziękuję za radę o Nozoil. Kupiłam, użyłam na Jasiu i jest o niebo lepiej !
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Polecam się :)

Skóra Wiki pięknie wydala te resztki kleszcza, zaczerwienienia nie ma, ale i tak zbadam jej przeciwciała. Muszę tylko doczytać kiedy takie badanie będzie już wiarygodne.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    my jedziemy w sobotę nad jezioro na tydzień i koleżanka na kleszcze kopiła jakiś azot psika się on się zamraża nie "wymiotuje" i chyba odpada... ale ogólnie ja odkręcam pęsetą u psa bo ja miałam może jednego czy dwa na obozie zuchowym jakie 20 lat temu:D
    -
    dziewczyny a jak Milka jest bidna pogryziona przez komary:sad: chyba ma uczulenie bo puchną bardzo ostatnio bania z czoła spłynęła przez noc na górną powiekę i Milka wyglądała jak Gołota po walce
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJul 10th 2013 zmieniony
     permalink
    kasiakuzniki: dziewczyny a jak Milka jest bidna pogryziona przez komary:sad: chyba ma uczulenie bo puchną bardzo ostatnio bania z czoła spłynęła przez noc na górną powiekę i Milka wyglądała jak Gołota po walce
    --

Kasiu, moja znajoma właśnie dziś była u okulisty, bo po ugryzieniu komara małemu (1,5roku) spuchło oczko/powieka - nie mógł go otworzyć dziś rano... Babka przepisała Jemu maść cortineff i ma pić wapno. Stwierdziła reakcję uczuleniową,...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.