Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeJul 10th 2013
     permalink
    no Milka miała ta że pół oka było i wyglądała komicznie:D ogólnie to się z niej śmiałam ale penie dlatego że oko było widać bo jak by nie mogoła otworzyć to by już do śmiechu mi nie było.... kupiłam jej wapno w syropie podawałam teraz się wstrzymam i chyba cały wyjazd nad jezioro chociaż raz dziennie jej dam.....
    --
  1.  permalink
    Dziewczyny..., mam do Was pytanie. Chcialabym do wrzesnia odcyckowac Jasia. Jest kompletnie na piersi. Zjada troche blw póki co ale bez szału. Zasypia tez tylko na cycku. Je co ok 3 h.
    Macie juz napewno duze doswiadczenie w tej sprawie. Jak sie do tego zabrac? Jak to moze wyglądac, kiedy najlepiej zacząć i czy wydluzyc to w czasie czy poprostu jednego dnia przestac podawac piers i juz sie tego trzymac. Bedzie to pewnie bardzo trudne szczegolnie dla mnie wiec moze dobrym pomyslem byloby opuscic dom w tym czasie..?
    Jak myslicie? Proszę o pomoc..
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJul 11th 2013
     permalink
    CiastoMiłości: czy poprostu jednego dnia przestac podawac piers i juz sie tego trzymac. Bedzie to pewnie bardzo trudne szczegolnie dla mnie wiec moze dobrym pomyslem byloby opuscic dom w tym czasie..
    Moim zdanie to może są skuteczne metody, ale narażają dziecko na stres, poza tym siebie narażasz na zastopje, zapalenia ... według mnie najlepiej stopniowo rezygnować z karmienia, najpierw tych dziennych po jednym... U nas było tak, że odkąd Nadia nie dostawała cyca w dzień zaczęła jeść więce, z tym, że ona nie zasypiała na piersi...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJul 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Ciasto, stopniowo :) Nawet ja tak zrobiłam pomimo ciąży - najpierw odstawiłam te nocne karmienia, bo one były dla mnie koszmarne. Potem dzienne po jednym, a potem Krasnal sam zrezygnował z porannego, a kilka dni później z wieczornego (a tez zasypiał na piersi - od tej pory zasypia na brzuchu moim albo męża ;) :D
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ciasto, dokładnie jak piszą dziewczyny ja Kinię odstawiłam stopniowo i zaczęłam od eliminowania wieczornego i nocnego karmienia. Co parę dni stopniowo eliminowałam po jednym karmieniu. Kinia tez usypiała na piersi i pierwsze dwa dni nie wiedziała jak usnąć i była marudna ale już 3 dnia usnęła w 5 minut :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A tak swoją drogą to pamiętam, że co dopiero rodziłaś :shocked: A tu już 9 miesięcy :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ja to już nie wierzę w żadne odstawienia .....mam wrażenie, że będę karmić w nieskończoność:devil: chyba trudny okaz mi się trafił....
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hopelight - zawsze jest nadzieja ;)) Ja tak o Krasnalu mówiłam, cyckozwis niesamowity, a ja się bałam odstawiać. Okoliczności (ciąża) zmusiły do tego i poszło lepiej niż się spodziewałam ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Myślałam żeby odstawić go na wakacjach ale niestety mały wypija niewielkie ilości wody albo herbatki rooibos. Głównym jego piciem jest moje mleko i kiedy chce mu się pić to przychodzi do mnie zaczyna jęczeć układa się do piersi i pije I fazę więc no nie ma szans...
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Powolutku, jak nie masz musu to daj mu jeszcze trochę czasu :) Ja zaczęłam odstawiać Krasnala w jego pierwsze urodziny (taki prezent, haha ;)), ale gdyby nie to, że musieliśmy to pewnie jeszcze bym go karmiła i zarywała noc za noca ;)))
    --
  2.  permalink
    No wlasnie, a zamiast piersi podawalyscie mm czy np kozie?
    I jak wczesnie powinnam podjąc proby odstawienia zeby do wrzesnia sie udalo..?
    Jaskowi kurcze wychodzi teraz pierwszy trzonowy, jest maruda na maksa i moglby wisiec na mnie całą dobę... A to dopiero początek...:confused:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    CiastoMiłości: No wlasnie, a zamiast piersi podawalyscie mm czy np kozie?

Ja tak, bo mały mm nie tknie, krowie mu nie podchodzi, za to kozie może litrami ;)))

U nas się udało całkowicie odstawić w ciągu 2 tyg, ale wiadomo, co dziecko to inaczej...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ktos tu mowi o wiecznym karmieniu? :devil:
    Moja tez cycozwis niesamowity,pila do niedawna 6-8 razy na dobe :shocked:. Teraz dostaje do drzemki w dzień,na noc do zasniecia i w nocy pociumka trochę.
    Stopniowe odstawianie jest najlepsze. Nie wiem czy wiecie,ze przy stopniowym odstawianiu zwieksza się liczba przeciwciał w mleku( np. z tych 6 karmien przeciwciała sa rozkładane na te dajmy na to 3 karmienia).
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Witajcie! Macie pomysły jak oduczyć jedzenia nocnego (sztuczne )mojego syna??? Wyczytałam, że roczne dziecko nie powinno jeść w nocy, bo to szkodzi na zęby!
    Woda nie pomaga, jeszcze bardziej go rozbudza.
    -- [url
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJul 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Karina - skoro boisz się o ząbki, to pedodonta radzi, by dziecku po nocnym karmieniu przemywać rumiankiem ząbki (ja namaczam gazik) ;)

A sposobów na oduczenie jest wiele...
    Ostatnio czytałam o jednym sposobie, który polega na tym, że matka wybudza dziecko na karmienie. Załóżmy, że Oskarek budzi się na jedzenie o 24, to Ty przez kilka dni wybudzasz/dajesz na śpiocha o 23 i tak przez jakiś czas. Aż dziecko przyzwyczai się,że to mama budzi na karmienie. Potem stopniowo przesuwasz godziny, czyli po jakimś czasie karmiony będzie o 24, potem o 1, 2 itd. aż dojdziesz do satysfakcjonującej godziny ;)
    Czy jest to godne polecenia(?) Nie wiem, bo nie próbowałam ;) Czekam, aż Zu sama z siebie przestanie domagać się w nocy jedzenia ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Rumiankiem? Ale można taki w torebkach sobie zaparzyć?
    -- [url
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    karinazosia: Rumiankiem? Ale można taki w torebkach sobie zaparzyć?

Tak ;)
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    A co do zębów, to jakich szczoteczek używać, bo ja mam taki komplet i do tej pory używałam silikonowej ale nie wiem czy nie lepsza byłaby już taka normalna, a past używacie? Bo ja kupiłam jakąś ziaji od pierwszego ząbka
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Zu też ma pastę Ziaji, a szczoteczkę ma taką
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    magda_a: Zu też ma pastę Ziaji, a szczoteczkę ma taką

super, czyli mogę już taką dla bobasa z normalnym włosiem używać. Dobrze bo na tej silikonowej pasta włazi pomiędzy te wypustki silikonowe i ciężko później ją domyć
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Co do śladów po komarach, Amelka ma mega reakcje skórne, aż jej się guzy robią, wapno niewiele dało, żele po ugryzieniu też nie, super efekty daje fenistil w kroplach.
    Ja moje oduczałam jedzenia zmniejszając im po 10ml co kilka nocy, przy 140 zrezygnowały z jedzenia.
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Co do odstawiania, to ja planuję po powrocie z urlopu, czyli 2 połowa sierpnia. Też taki prezent na roczek ;). Od września bym chciała, żeby młoda już nie cycała. Bardzo się gryzę sama z sobą, bo lubię karmić, wiem, że to dla niej zdrowe, ale nocne pobudki mnie wykańczają. Teraz jak nie chodzę do pracy, to nie jest najgorzej, bo na drzemce dosypiam z Gosią, ale od września szykuje się sporo pracy i nie dam rady tak funkcjonować. Gosia je tylko w nocy (tzn. wieczorem przed snem, w nocy i rano około 7 ostatni raz). Czasami się zdarza, że dostanie cyca około 13 jak jeszcze nie mam obiadu a ona już jęczy. Z tego karmienia bez problemu mogę zrezygnować. Ale co z tą nocą? Jak tu wyeliminować kolejne karmienia, jak ona co godzinę dwie jęczy o cycka? Może spróbować z wieczornym mleczkiem? ostatnio dałam jej butlę z mm i wypiła 50ml, bawiła się butlą, trochę rozlała, no masakra. Potem i tak dopominała się piersi.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    madzinka83: Ale co z tą nocą? Jak tu wyeliminować kolejne karmienia, jak ona co godzinę dwie jęczy o cycka? Może spróbować z wieczornym mleczkiem? ostatnio dałam jej butlę z mm i wypiła 50ml, bawiła się butlą, trochę rozlała, no masakra. Potem i tak dopominała się piersi.
    U nas, było tak, że jak zrezygnowaliśmy z karmienia wieczornego na rzecz butli, Nadia zaczęła budzić się raz, dwa razy w nocy. Dziś niekiedy dostaje butlę o 3-4, niekiedy wystarczy woda, a i tak w nocy nie wypija więcej niż 120 ml...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeJul 12th 2013
     permalink
    doti ile dajesz małej tych kropelek fenistilu?? bo jedziemy jutro nad jezioro i pewnie Milcię pogryzą komarzyska a ma naprawdę ohydne odczyny wielkie wystające spuchnięte
    -
    i mam pytanie bo albo Milka ma całe plecki w potówkach albo jakieś uczulenie... czy ten fenistil też na to zaradzi czy kupić coś specjalnego do kąpieli??
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Fenistil powinien pomóc. Daje tyle co na opakowaniu jest napisane - 3 razy po 7 kropelek. U nas odczyny znikają po dniu, jak stosuję ciągle to nawet nie pojawiają się, tylko takie suche ugryzienia.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    a on nie działa jakoś tak usypiająco-otępiająco?? kupie koniecznie bo okropne ma a tam pewnie się całkiem nie odpędzimy mam spory asortyment przeciw komarowy ale na ile się zda.....
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kurcze musze kupic tez tenFenistil, bo N. ma okropne odczyny po ukaszeniachdo tego goja sie nawet 3 tyg. :/
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Vsti: U nas, było tak, że jak zrezygnowaliśmy z karmienia wieczornego na rzecz butli, Nadia zaczęła budzić się raz, dwa razy w nocy

Czyli nie pozostaje mi nic innego jak przekonać moją pannę, żeby skusiła się przed snem na butlę mleczka. Tylko nie mam pojęcia jak tego dokonać...

U Gosi też brzydko te ugryzienia wyglądają. Lecę do apteki po finistil.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Wracając do tematu mycia ząbków to nam dentystka powiedziała, żeby pastę (jakąkolwiek nawet dla dzieci, bez fluoru) nakładać dopiero jak dziecko umie wypluwać ją. Na razie myję Kubie szczoteczką z wodą. Powiedzcie czy Wasze dzieci też tak uwielbiają latać po domu ze szczoteczką w buzi? I co wówczas robić? Ja musiałam ostatnio przeprosić tą silikonową nakładkę na palec, bo aż się bałam,że Mlody poleci i gdzieś sobie wbije tą szczoteczkę.On na nic nie ma czasu, nawet na umycie zębow szogun jeden:devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny, nam pedodontka to samo powiedziała. Że używanie pasty u takiego malucha mija się z celem i ważne, zeby tylko "zszorować" co trzeba z ząbków, najważniejsze szorowanie jest wieczorne.

Tak, Krasnal kocha szczoteczkę, ale mu tłumaczyliśmy, że ząbki myjemy tylko w kąpieli. Był strasznie niepocieszony, płakał oczywiście, ale się przyzwyczaił. Teraz wieczorem wchodzi do łazienki i z miną pana i władcy wyciąga łapkę po szczotkę, po czym wchodzi do brodzika. Jesli chodzi o oddanie szczoteczki to już nie jest tak różowo...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Hanny: Wracając do tematu mycia ząbków to nam dentystka powiedziała, żeby pastę (jakąkolwiek nawet dla dzieci, bez fluoru) nakładać dopiero jak dziecko umie wypluwać ją. Na razie myję Kubie szczoteczką z wodą.

u Nas pediatra powiedziała to samo :)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A mojej sis.pedodonta powiedziała, że myć pastą bez fluoru i tak też robię :confused:
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja Milce też myję pastą bez fluoru na tle tego co ona potrafi zjeść w ciągu dnia ciuteńka pasty jej nie zaszkodzi:D:D:D
    -
    co do szczoteczki u nas nie ma walki Milcia lubi myć ząbki ale szczoteczki mieć nie musi za to moje odżywki szampony to uwielbia i wtedy jest ryk:D
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A zapomniałabym się pochwalić, zemoje dziecko chodzi od kilku dni ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    U nas lekarstwem na niebieganie ze szczoteczką jest mycie zębów w wannie :wink:
    Sama jeszcze z wanny wyjść nie umie, więc ten :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dziewczyny, mam pyt.odnośnie ząbkowania... Zu przebija się górna jedynka (dolne wyszły bezobjawowo) i strasznie cierpi :/ Czy jak wychodzenie tej jedynki tak bardzo ją boli, to regułą jest, że każdy następny wychodzący górny ząb, też będzie tak bolał?
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Vsti: moje dziecko chodzi od kilku dni ;)
    Gratuluję :) Kurde no ja już przestałam wierzyć, że Lila do 18stki wstanie z czworaków :D

A co do pasty, to L. myje zęby w wannie wieczorem, ale każe sobie nakładać pastę tak z 5 razy co najmniej. Nakładamy jej śladowe ilości, więc mam nadzieję, że nic jej nie będzie:confused:

Madzia, nie wiem, jak to jest. Podobno te górne jedynki są kiepskie i potem chyba czwórki. Ale u nas nie ma żadnych namacalnych śladów bezpośredniego wychodzenia zębów. Tylko pomiędzy bywa różnie. Jak L. zaczyna lepiej spać to znaczy, że coś jej za chwilę wyjdzie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 12th 2013 zmieniony
     permalink
    magda_a: to regułą jest, że każdy następny wychodzący górny ząb, też będzie tak bolał?

Reguły przy ząbkowaniu chyba nie ma i co dziecko to inaczej.
    U nas dolne jedynki luz, górne był armagedon, dwójki wszystkie wyszły spoko a potem się zaczął horror z czwórkami [górne jedynki przy nich to był mały pikuś] gdzie przeżyliśmy ogromny stres no a potem wyszły trójki, którymi wszyscy wkoło straszyli a one bach bach i nie wiem kiedy sie przebiły. Potem trochę ją bolały jak szły do góry, w sensie samo przebicie luz a potem dawała popalić ale to i tak NIC w porównaniu z czwórkami. Ale tak jak napisałam na początku - bankowo reguły żadnej nie ma. Są dzieci, którym każdy ząb wychodzi bez objawów, są takie które cierpią przy każdym itp
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    migg: Kurde no ja już przestałam wierzyć, że Lila do 18stki wstanie z czworaków :D

spokojnie Migg... jeszcze sie za nia nabiegasz i bedziesz miec dosc , bedziesz sie modlila zeby mala usiadla na chwile na tylku :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJul 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Teoretycznie mycie zębów w wannie to jest jakis pomysł, ale Kuba jeszcze potem pije butlę mleka i czasem cos jeszcze zje. Bierze kąpiel ok 20tej, a spać właśnie poszedł ;) Godz prawie 22, z rykiem, że to już;)

yolka jak sobie radzisz z dwoma urwiskami? Pytam bo u nas będzie podobna rożnica wieku;) Tak się cieszę, że Kuba będzie mial braciszka - on ma teraz fazę na samochodziki, pistolety i kopanie pily;) Za kilka lat będzie mial z kim kąpać, matka w końcu usiądzie i wypije piwo (tak mi sie marzy;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hanny: mycie zębów w wannie to jest jakis pomysł, ale Kuba jeszcze potem pije butlę mleka

U nas tak samo. Tzn od poniedziałku wprowadzamy zmianę i to nic, że sobie dziecko rozbudzę zapewne :tongue:
    Ale też uważam, że mycie przed jedzeniem nie ma sensu. Zwłaszcza, że w nocy Ninka nic nie je już i nie pije.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    TEORKA: sobie dziecko rozbudzę

ale to jaką zmianę? Będziesz jej na śpiocha myła? Jak noworodkowi:devil:?
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Yolka, mi się tak bardzo nie spieszy. Tylko problem mam w tym, że nie wszędzie mogę ją puścić, a ona nie chce, żeby ją nosić na rękach. I wyobrażam sobie, że jak już zacznie chodzić, to w końcu odpocznę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Hanny: yolka jak sobie radzisz z dwoma urwiskami? Pytam bo u nas będzie podobna rożnica wieku;)

Hanny . jest hardcore... ale jest faaaajnie.
    Podwojne szczescie, troche jak przy blizniakach hahaha
    No i podowjny zapiernicz ale to sie wytnie :cool:

[quote=migg]I wyobrażam sobie, że jak już zacznie chodzić, to w końcu odpocznę [/quote

marzenie scietej glowy :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    migg: jak już zacznie chodzić, to w końcu odpocznę :wink:

no nie wierzę! ;) Odpoczniesz? Wtedy to dopiero się kobieto namęczysz;) Zaraz dziecko zaczyna biegać, wspinać się na schody...guzy, guzy i jeszcze raz guzy i różne dziwne miejsca warte zwiedzania;) Ja z brzuchem latam po jakis drabinkach na placu zabaw;P Uwierz, wtedy NIE odpoczniesz;)

Treść doklejona: 12.07.13 22:01
    yolka32: troche jak przy blizniakach

dlatego właśnie chcę żeby ta ciąża trwała jak najdłużej - tyle mojego "odpoczynku" przy biegającym jednym;P
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A ja tam po stokroć, jak nie po tysiąckroć wolę chodzącego Krasnala niż naleśnikowego. Sam po wszystko pójdzie, łazi za mną, za mężem, można jakoś normalnie z nim wyjść. Fakt, czasem ucieka, fakt, jest siniak za siniakiem (od niedawna, bo wcześniej jakiś taki ostrożny był), ale jest o wiele lżej niż jak był naleśnikiem.

Za to dzisiaj krew mu się polała. Szalał w łóżku, walnął się szczęką w kolano tatusia i rozwalił sobie wargę... Jezu, nie muszę chyba mówić jaki płacz był? Zasnął dopiero teraz - po raz pierwszy od 4 miesięcy tak późno...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    ja też wolę chodzące dzieci, ale przyznaj biegania jest więcej;)nie ma mowy o odpoczynku
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja tam sama nie wiem, jak wolę. czy naleśnik,. czy chodzik :P Jak była naleśnikiem to trzeba było nosić, teraz jak się przemieszcza tona sekunke z oczu spuścić nie można, bo albo wchodzi na stół, albo na parapet, zaliczone też już mamy szuflady, fotele, kanapy, krzesła itp. Chyba mi himalaistka rośnie :D
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No na zewnątrz tak, ale w domu za to mogę się położyć i na dwie godziny :) Na hasła "weź sobie pićku / zjedz kanapkę / przynieś książeczkę / misia / samochodzik" leci, bierze, przynosi :))))))) Nie dość tego - nauczyłam go alarm w kuchence wyłączać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    ja też wolę chodzące dzieci, ale przyznaj biegania jest więcej;)nie ma mowy o odpoczynku
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.