Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
,a nie mamy za bardzo pomysłu...
u nas taka książka 12-stron(każda strona to dany miesiąc)pomału jest już robiona, brakuje nam jedynie fotek z ostatniego 12 miesiąca:)Z mężem myśleliśmy o czymś może innym niż album....hm?...ale nadal pomysłów brak ja miałam ten sam problem i rozwiązałam go tak że zrobiłam małej album z pierwszego roczku wraz z opisami i osiągnięciami...
Dobry pomysł....tak myslę że może by taki portret(rodzice i dziecko)namalował ktoś własnoręcznie,zawsze by miała super pamiątkę na scianie swojego pokoju...musimy kogos takiego wynaleźć tylko nie wiem gdzie tu szukać takiej osoby,poszperam w necie No i jeszcze planujemy sesje fotograficzną i zrobienie portretu z najładniejszym zdjęciem:)
Czy to możliwe, żeby dziecko w wieku mojej Niny wiedziało czego chce i było o tym tak przekonane, że temat przewija się już dobrą chwilę i to dzień w dzień ?
Byłam świadkiem tego jej gadania ale udawałam, że nie słyszę bo rozmowa z tą kobietą nie ma najmniejszego sensu, uwierzcie mi na słowo.
Więc olałam po prostu sprawę i ignorowałam te aluzje pod moim adresem.
Sądzę, że czas skończyć ignorowanie, a zacząć aktywnie przeciwdziałanie
dzieci doskonale wiedzą czego chcą, ale niekoniecznie wiedzą czego potrzebują
przebili mi jedno-i w ryyyyyk
a nie da się z nią uzgodnić, że np. to będzie prezent na któreś tam urodziny?
No i z teściową musisz zrobić porządek, bo to może być dopiero początek
Kilka [naście] razy próbowałam, ale to naprawdę nic nie daje
A nie chcę się kłócić na noże [znając mój porywczy charakter tak by właśnie było]
Czyli że Nina chce mieć kolczyki ale zupełnie nie wie po co, na co i z jakiego powodu co nie ?
powiedzieć młodej, że będzie miała kolczyki w uśkach, jak babcia sobie zrobi w cycuszku (albo jeszcze gdzieś) i liczyć, że powtórzy
Ooo, ja właśnie tak ostatnio staram się robić (co prawda z trochę młodszym dzieckiem), gdy słyszę komentarze części rodziny do L., które mnie wkurzają. Zwracam się do niej. I chyba to jest lepsze nie tylko dla dziecka ale i dla tego komentującego, bo nie wchodzi się z nim bezpośrednio w polemikę ;) To może faktycznie olej tłumaczenie teściowej, ale za to wytłumacz Ninie. W prostych słowach, że babcia ma inne pomysły, ale Tobie się one nie podobają,
W prostych słowach, że babcia ma inne pomysły, ale Tobie się one nie podobają, bo Ty nie chcesz, żeby Nina miała przekłute uszy
Oczywiście opcja pójścia i spełnienia jej "prośby" nie wchodzi nawet w grę. Ale jak mam jej to tłumaczyć ?
Udawać, że nie słyszę i zmieniać temat ? Myślałam, żeby jej opowiedzieć o tym, że to boli ale po pierwsze nie chcę jej straszyć a po drugie nie wiem czy ona to zrozum
no ja bym się klipsów bala bo np. milka wsio bierze do buzi i wzięła by to zjadła:D:D:D
No właśnie a czy Milka nie próbowała sobie zdjąć kolczyków?
zdjęła na środku pokoju pieluchę,zaczęła świecić swoją pindolką ,i jej mówię ' Oliwia teraz pieluszkę trzeba wrzucić do kosza' ,na co moja mądra córeczka powiedziała mi ' pa pa ' poszła z pieluchą do kuchni,otworzyła sobie kosz i wrzuciła do niego pieluchę
To moja młodsza, a niektóre hasła już doskonale rozumie :D I co może wydawać się śmieszne, umie rozróżnic obuwie domowników, bierze buta dziadka mówi,- dziadzia, bierze moje buty mówi mama itp :D idź do łazienki, tata jest w kuchni, przynieś ścierkę i pościeraj to co wylałaś, wyrzuć to do kosza na śmieci, zamknij balkon itp itd
umie rozróżnic obuwie domowników
idź do łazienki, tata jest w kuchni, przynieś ścierkę i pościeraj to co wylałaś, wyrzuć to do kosza na śmieci, zamknij balkon itp itd
Ej kurcze przecież to są tak proste polecenia, że chyba każde dziecko je rozumie co nie ?
A babcia nie pomyślała Anetko, że to Ninę może boleć bo babcia ma zaćmienie mózgu w temacie kolczyków w uszach małych dziewczynek
przecież to są tak proste polecenia, że chyba każde dziecko je rozumie co nie ?
Czy niekoniecznie ?
To moja młodsza, a niektóre hasła już doskonale rozumie :D I co może wydawać się śmieszne, umie rozróżnic obuwie domowników, bierze buta dziadka mówi,- dziadzia, bierze moje buty mówi mama itp :D