Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeAug 26th 2013
     permalink
    kasiakuzniki: - co do teledysków to Milka też uwielbia a najbardziej Robin Thicke :)

haha nasza też :cool: gdzie ja tego zdzierżyć nie mogę!! :devil:

Treść doklejona: 26.08.13 18:12
    co do bajek to Paulina lubi Scoobie Doo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    TAk., jutro jedziemy. Już jestesmy spakowani. Jak na złość Dawidek przestał mi w dzień sypiac., a jest to nam do eeg potrzebne. Wstajemy jednak jutro o 5 to moze pośpi w dzień. Pierwszy raz piszę na tablecie i się motam, więc przepraszam za ewentualne błędy.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    TEO! No w sumie masz rację, że ja moge mieć inny gust niż Martynka - w sprawie bajek :tooth:
    No i pocieszyłaś mnie, ze Nina w wieku mojej Gwiazdy jeszcze nie była fanką ;-)))) Bo wiesz, podobne sa troche ;-))) choć w naleśnikowaniu Martynka pobiła WSZYSTKIE forumowe dzieci na głowę! o! :thumbup::crazy:
    --
  1.  permalink
    Ul_cia: choć w naleśnikowaniu Martynka pobiła WSZYSTKIE forumowe dzieci na głowę! o! :thumbup::crazy:

sorry Ulcia, ale nie uwierzę, że jakiekolwiek dziecko może pobić Krzysia :cool: tzn poprzednie wcielenie Krzysia, to sprzed wcielonego diablątka :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    cerisecerise: sorry Ulcia, ale nie uwierzę, że jakiekolwiek dziecko może pobić Krzysia

Ta! Moja jeszcze nie raczkuje! nie wstaje przy meblach, w łóżeczku.... hmmmm zaczynam się zastanawiać, czy nie została stworzona do tego by ją nosic w lektyce!:devil::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ul_cia: czy nie została stworzona do tego by ją nosic w lektyce!

:crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ula przeciez Tynia to gwiazda. Ona ma od tego ludzi ;)

U nas pojawila sie wysypka, jednak to byla trzydniowka.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorGaja00
     permalink
    Frag-dzięki za podsunięcie pomysłu na kaszkę z cynamonem nawet o tym nie pomyślałam,zrobię jutro i zobaczę czy będzie jej smakowała.
    Dzisiaj zrobiłam Nikoli manną z bananem i kiwi i bardzo chętnie jadła,bardzo się ciesze że je te kaszki robione na mleku kozim bo w NL te kupcze owocowe są drogie
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gaja, droższe i gorsze - lepsze mleko + owoce + kaszka bez wkładów i dodatkowych "ulepszaczy" ;)

Monia, daj znać co Wam powiedzą! Powodzenia!
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Rozmawiałam z pediatrą na temat mleka nastepnego dla Dominika. Wg niej ( z czym się nie do końca zgadzam) najlepiej żeby pił junior no ale jeśli się nie da to może krowie albo jesli mu posmakuje kozie ale wtedy konieczna jest suplementacja kwasu foliowego i coś jeszcze (nie pamiętam bo Dominik płakał na wizycie jak szalony). Wiecie coś o tym??
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Monia, daj znać co Wam powiedzą! Powodzenia!

dam, dam....

Oby tylko wi-fi mieli w tym szpitalu... Jak nie, to może uda mi się z telefonu coś napisać.

Lekki stresior mnie dopadł.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Monia, wyobrażam sobie, też bym się stresowała... A możesz zostać na oddziale z małym?

Hope - nam nic nie mówiła o żadnych suplementach, a wie, że Krasnal oprócz szklanki koziego dziennie to nie tknie nic innego (no, jeszcze serek biały i żółyty).
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Monia ja też mocno zaciskam kciuki za pozytywne wieści od Was !

Frag z tego co na szybciocha looknełam w necie coś jest na rzeczy:

,,Mleko kozie zawiera natomiast mniej niż mleko krowie – witamin B6, B12 i kwasu foliowego. Ich niedobór jest uważany za przyczynę tzw. anemii mleka koziego, występującej u niemowląt w wyniku jednostronnego żywienia mlekiem kozim."

frag. ze strony http://www.zywienieczlowieka.pl/index.php?p=1_25_Mleko-kozie-w-ywieniu-dzieci

http://www.forumpediatryczne.pl/forum/vt,41,235,1187
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hope, ale to u niemowląt, a Krasnal już nie niemowlę ;) Dominik też już w zasadzie nie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Tak, mogę być z małym. Myślę, że nawet chyba łaski mi nie robią, bo ma być też psycholog, logopeda, to troszkę jestem im potrzebna ;). Na pewno będą pytać o coś.

Ten stres to mnie tak trzyma od jakiegoś czasu, bo żyję w takim zawieszeniu między "być, a nie być"... A teraz po prostu wzięło mnie bardziej ;).

Ale najważniejsze, że będę wiedziała co to za problem siedzi w główce (lub i nie w główce) mojego dziecka, że nie pozwala mu się sprawnie rozwijać... Skąd te cechy autyzmu... Skąd ta autoagresja.... Pytań milion. Pora poszukać odpowiedzi....

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 26.08.13 22:29</span>
    A , dziękuję Wam za kciuki ;). Na pewno są potrzebne...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Monia, oby się wszystko jak najszybciej wyjaśniło, bo to "niewiedzenie" może być dobijające. Dobrze, że z nim będziesz!
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Monia, Ty Jestes z Bydgoszczy,nie? Gdzie będziesz lezala, w wojskowym?
    Trzymam kciuki za Was!
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    No w sumie tak i wiadomo nie żywią się tylko mlekiem już:) jeszcze z nią kiedyś na ten temat porozmawiam na razie nie widzę dla nas innej drogi jak karmienie piersią...niestety...:cool:
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    my początkowo próbowaliśmy z kozim takim sklepowym, ale mały nie chciał za bardzo jakoś, pełna czarnych myśli spróbowałam krowie i ze zdziwieniem odkryłam, że pije nawet chętnie, powoli przymierzamy się do całkowitego przejścia na krowie :)

Fragile możemy sobie podać rękę jeśli chodzi o rozwój mowy naszych maluchów :-/ Patrzę na synka szwagierki rok starszego od mojego i modlę się żeby czas szybciej leciał, bo tamten też prawie nie mówił do dwóch lat, teraz można się z nim nawet całkiem nieźle dogadać, mówi niewyraźnie ale mówi...
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Jestem ze Świecia, ale tak, będziemy w szpitalu wojskowym w Bydgoszczy.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Monia, na pewno dobrze się tam Wami zajma.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Mam taka nadzieję ;).... Za kilka tygodni tam wracamy, bo jeszcze rezonans nas czeka... A tym razem eeg, przesiew metaboliczny, psycholog, logopeda... Czy coś jeszcze to nie wiem.... Na skierowaniu tylko to...
    --
  2.  permalink
    Monia, ja rowniez zaciskam kciuki za Ciebie i Twojego Synka. Nasze dzieciaczki z tego samego dnia, tylko moj rok mlodszy :)

Hope, 100 buziaczkow od e-ciotki dla Dominisia:flowers:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Moja mala dzisiaj przewrocila się w łazience i uderzyla buzia w podloge(kafelki,ale osloniete akurat dywanikiem były),poleciała krew. Ma przecieta dolna warge, tak jakby sobie przygryzła gornymi zebami. Na wieczor przypadkowo zauwazylam,ze gorna jedynka , a w zasadzie dziaslo nad nie jest opuchnięte,a od wewnętrznej strony podkrwawione. Zabek jest w tym samym miejscu,nie zauwazylam,zeby się ruszal,ale pobolewa ja przy jedzeniu trwardych rzeczy. I teraz nie wiem,czy to zbite tylko i można poczekać, czy cos się może dziac z tym ząbkiem?. Obawiam się wizyty u dentysty,bo ona w zyciu nie otworzy buzi.
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Gosia też miała nad jedynką napuchnięte, jak się wywaliła. Po kilku dniach zeszło. U nas tylko był problem, bo jak zaczynała coś gryźć, to na nowo krew leciała, ale ładnie się wygoiło. Przykładaliśmy jej na te dziąsła i wargę zimny okład.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    A własnie Kuleczka, przypomniało mi się, że rok temu wchodziłam na forum i polowałam, która z Was (wtedy) urodzi w tym samym dniu co ja, tylko po roku ;). I nawet gratulowałam ;). W tym roku chyba nie ma dzidzi z forum z 8 sierpnia... Ale słabo polowałam, to może się mylę...

jeszcze raz dziękuje Wam za kciuki.

Montenia, mój syn tyle razy miał podobne stłuczenie.... Od zawsze taki dzikus, że krzywdę sobie robił. Teraz juz nie jest dzikus, to autoagresja powoduje, a to guza, a to rozcięcie.... I zawsze mam ten sam stres...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    O Madzinka,dzieki! Czli jest szansa,ze nic się z tym ząbkiem nie stało. Ja psikam jej tantum verde,bo to i przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
    Az się boje pomyslec, co by było jakby w kafel uderzyla,chyba by tej jedynki już nie miała.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeAug 27th 2013
     permalink
    Jezzu, od 2 nie śpię... Młody źle spał (co nie jest nowością). Oby nie zasnał w samochodzie, bo nici z eeg. Trzymajcie kciuki...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Monia, trzymam ogromne, badzcie dzielni! Niech Wam szybko powiedza co sie dzieje.

Montenia, u nas bylo tez tak napuchniete jak Krasnal walnal buzia w moje kolano. z zabkiem nic, ale opuchniete bylo naprawde niezle...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    U mnie tydzień temu Hania też dwa razy wywaliła się na twarz- lecąca krew, zdarty nos, spuchnięta buźka- dziś już śladu nie ma:).
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Już dzisiaj lepiej z tym ząbkiem. Psikam caly czas tantum verde. Mam nadzieje,ze się wygoi.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Monia502: Jezzu, od 2 nie śpię...

nie dziwię się... trzymam kciuki mocno!!!
    --
  3.  permalink
    Monia502: W tym roku chyba nie ma dzidzi z forum z 8 sierpnia... Ale słabo polowałam, to może się mylę...

Nie ma :) tez polowalam hihi.
    Powodzenia i oby wszystko sie powiodlo!
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin dla Dominika i Gosi:swingin:

A rok temu na świat przyszedł nasz największy skarb i odmienił całe nasze życie:) Wszystkiego najlepszego Ludwiczku:):cheer:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Mam wieści od Moni, ze szpitala. Dawidek jest już po badaniu eeg. Udało się bo całe przespał, tak jak powinien. Pobrali mu też krew na bad genetyczne, widział go psycholog i logopeda.
    Monia nie wie ani kiedy wyniki, ani kiedy wyjdą ani nic. Lekarze przebąkują coś o chorobie genetycznej ze względu na bardzo jasne, niemal białe włosy Malego, ale miejmy nadzieję, że to tylko błędne domysły.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    TEORKA: Monia nie wie ani kiedy wyniki, ani kiedy wyjdą ani nic. Lekarze przebąkują coś o chorobie genetycznej ze względu na bardzo jasne, niemal białe włosy Malego, ale miejmy nadzieję, że to tylko błędne domysły.

pozostaje trzymać kciuki:wink:, niech szybko znajdą przyczynę
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Uff, dobrze, że się z tym eeg udało! Dzięki Teo za wieści, niech się Monia trzyma!
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
     permalink
    Monia-
    trzymam mocno kciuki
    będzie dobrze bo przecież nie może być inaczej:)
    --
  4.  permalink
    Gaja00: będzie dobrze bo przecież nie może być inaczej:)

Nie ma innej opcji :) Pozdrowienia dla Moni i Synka :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    podczytuję, więc i ja dołączam do kciuków za Dawidka.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    I my zaciskamy kciuki za Dawidka i witamy się w nowym wątku :bigsmile:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    • CommentAuthorewer
    • CommentTimeAug 28th 2013
     permalink
    Witam

Ponieważ my jeszcze urlopowo to napisze pare słów od Nas jako że na 28 dni cały czas "funkjonujemy" choć malo sie udzielamy.

Młody oczywiście po wakacjach chory z aftami , jak to mówią znajomi w końcu coś przywiózł bo matka to go w sterylnych warunkach wychowuje!:)
    Zaczyna gadać narazie po chińsku ale nawija cały czas, kłóci sie i w ogóle jest okropnym urwisem, albo po prostu ciekawym świata. Mówi póki co mama. tata. baba be( kupa) , si, ała, gilu( ptak)Super przybija " piątkę" i żółwika. Ładnie śpi w swoim łóżeczku i ma ulubione dwa kocyki bez których nigdzie sie nie rusza. Mamy już wszystkie ząbki jak na ten czas. Przed nami jeszcze tylko szczepienie MMr którego okropnie się boję- ale to na inny wątek. No i wczoraj pierwszy raz zrobił siku do nocnika.
    Wczoraj np próbował połknąć zakrętkę od jogurtu pitnego ( MA ŚR PEWNIE ZE( 3 CM), ZATRZYMAŁA SIE MU W POŁOWIE GARDŁA , NA SZCZESCIE DAŁO SIE JĄ JESZCZE WYCIĄGNĄĆ.
    Na podwieczorek stłukł żarówkę energooszczędną , a jak wiemy zawiera rtęć- prawie osłabłam bo oczywiście zaczełam to odkurzać , zmywac i okazało się że wszystko zrobiłam źle bo wszystkie opary z niej wydmuchałam na dom i naraziłam nas na zatrucie.
    Dodatkowo jest szansa że może nas być więcej :) więc jeszcze większego mam pietra bo najwięcej tych oparów ja się nawdychałam, a dla kobiet w ciąży jest bardzo szkodliwe.!!!Siedzę od wczoraj w niecie i szukam info co dalej robić.
    Mimo to jest najukochańszy pod słońcem, nie umiałabym bez niego już żyć. Na dzidzie wstawię aktualne foto.
    :bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 28.08.13 12:48</span>
    I oczywiscie kciuki za Dawida>
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Dziewczynki, bardzo dziękuję za kciuki. Potem napiszę więcej.... Muszę dziecko nakarmić. Dziś wyszliśmy. Wszystko udało się sprawnie pobadać. Teraz w listopadzie taka wizyta w szpitalu nas czeka.

Póki co potwierdzono, że maluch ma cechy autyzmu, ale też tak jak TEO pisała, jest podejrzenie jakiejś wady genetycznej oraz choroby metabolicznej, ale na wyniki trzeba czekać.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Monia, w Bydgoszczy jest ponoc jeden z najlepszych osrodkow zajmujących się autyzmem. Moja kolezanka przylatywala tutaj az z UK. Moglabym się podpytać,jesli bys chciała.
  5.  permalink
    Dziewczyny, ja przepraszam, to pewnie nie ten temat, ale.... o co chodzi z ta szczepionka MMR? dlaczego sie jej tak boicie? bo ja wlasnie dzisiaj Mateuszka zaszczepilam tym MMR.......
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Montenia, jakbyś mogła to poproszę, bo własnie zbieram informacje z "moich" regionów.

Dziewczynki, niedawno tu debatowałyśmy na temat mowy naszych dzieci. Rozmawiałam z logopedką i... jeżeli rozwój mowy jest opóźniony o pół roku, to jest już niepokojące, ale można jeszcze "przeczekać" z miesiąc, dwa (oczywiście do dwóch latek, powyżej drugiego roku życia, każde odbieganie od normy powinno byc konsultowane z logopedą) , jednak jeśli to opóźnienie jest większe, to już trzeba szukać pomocy i ewentualnych przyczyn. Mojego synka mowę oceniono na 10 miesięczne dziecko, czyli jest to bardzo duże opóźnienie i jest konieczność poszukania powodu takiego stanu rzeczy i musi być włączona terapia.
    --
  6.  permalink
    Monia502: Rozmawiałam z logopedką i... jeżeli rozwój mowy jest opóźniony o pół roku, to jest już niepokojące

Ja jeszcze wroce do mojego meza siostry coreczki. Ona w czerwcu 3 latka skonczyla, ogranicza sie do mowienia mama, tata. Jak byli z nia u lekarza to siostra meza chciala skierowanie do logopedy, to lekarz stwierdzil, ze mala ma jeszcze czas....no ale 3 lata to chyba juz czasu nie ma.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeAug 28th 2013 zmieniony
     permalink
    No, niestety i mnie lekarz jak prosiłam, to powiedział, że dziecko ma czas, bo jeszcze 2 lat nie miało, a jednak logopedzi maja inne zdanie i są zszokowani, że lekarze nie dają skierowań.
    Natomiast teraz jest jakaś "epidemia" wad wymowy. Pracuję w przedszkolu i prawidłowo mówi jedno, dwoje dzieci na całą 29-cio osobowa grupę. Im wcześniej zaczynamy terapię tym łatwiej osiągnąć sukces. Im dziecko starsze tym większy nawyk u niego mówienia źle, a odzwyczaić jest naprawdę ciężko. Męczy się i dziecko i rodzice, bo to jest żmudne ćwiczenie, aby wreszcie nie dość dziecko prawidłowo artykułowało głoski, to jeszcze utrwaliło to.

Niestety wady i opóźnienia mowy dziecka utrudniają potem naukę pisania i czytania,a jak wiemy dzieci o rok szybciej maja obowiązek szkolny. Nikt za takim dzieckiem się nie ogląda, czy zdąży czy nie...
    Dlatego my jako rodzice musimy być czujni i domagać się tego co się naszym dzieciom należy, czyli np. terapii...
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeAug 28th 2013 zmieniony
     permalink
    Monia502: Niestety wady i opóźnienia mowy dziecka utrudniają potem naukę pisania i czytania,a jak wiemy dzieci o rok szybciej maja obowiązek szkolny. Nikt za takim dzieckiem się nie ogląda, czy zdąży czy nie...
    Dlatego my jako rodzice musimy być czujni i domagać się tego co się naszym dzieciom należy, czyli np. terapii...

dokładnie... mojego brata córka ma 6 lat, do 3 roku praktycznie nic nie mówiła, alarmowałam im ale oni stwierdzili, że ich dziecko ma czas... i teraz ma ogromne problemy z mową np. zamiast g mówi d :shocked: np. zamiast "do góry" mówi "do dóry" czasem ciężko mi ją zrozumieć, ale oni dalej nie chodzą z nią do logopedy a dziecko idzie do szkoły...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ewer, kopę lat :)))) Ale by było jakbyś była w ciązy :))))

Monia, trzymam kciuki, żeby to jak najłagodniejsze było!!! Czyli jak Krasnal mówi tylko po chińsku i zna cztery podstawowe słowa to też powinniśmy iść do logopedy jeśli do 2 roku życia się nic nie zmieni? Ech, mam nadzieję, że jednak coś ruszy. Monia, trzymaj się!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.