Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeSep 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    Winni, np taki
    Moi akurat mają inne (chyba z Tchibo), no ale to coś właśnie w tym stylu. Nie są z ortalionu, tylko z takiego materiału jak sztormiaki-woda po nich spływa. Mają ściągacze na rękawach i nogawkach, dodatkowo przy nogawkach są takie gumki zakładane na stopę, więc nic się nie ściąga przy zakładaniu kaloszy.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeSep 3rd 2013
     permalink
    Winnie, teraz w Tchibo - i na stronie i w Galerii Mokotów mają własnie te wdzianka przeciwdeszczowe, wczoraj Krasnala obkupiłam ;) Widzę, że mamy ten sam problem z folią...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Frag właśnie się dziś zorientowałam i jedziemy po południu do Tchibo :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Fajne polarki mają - spodenki i kurteczki, takie, że po domu w zimę może zasuwać. Ale jedyne, co mi się nie podobało to kaloszki - potwornie ciężkie, kupiłam leciutkie w Deichmannie...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Kurczę a ja się właśnie zastanawiałam czy jest sens kaloszki kupować :neutral:
    Czy w tym wieku nie wystarczą zwykłe butki jesienne? Wasze maluchy w wieku między rok a półtora biegały po kałużach?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Winni: Czy w tym wieku nie wystarczą zwykłe butki jesienne? Wasze maluchy w wieku między rok a półtora biegały po kałużach?

hehe Milka tylko czeka na kałuże i ma wielka radochę z robienia ciapu ciapu:D:D:D:D
    -
    u nas folia na wózku też odpada.... i jak pada deszcz to idziemy bez wózka na nogach mamy płaszczyk przeciwdeszczowy i kalosze:)
    !http://28dni.pl/pictures/1977603.png!
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Winni, w Lidlu w aktualnej ofercie też są zestawy przeciwdeszczowe - spodnie + kurtki.
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Hydro, a nie wiesz czy to ortalion czy inny materiał?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    100% poliester powlekany poliuretanem i podszewka z cienkiego polaru (też poliester).
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Winnie, nie wiem jak Adas, ale Krasnal znajdzie kaluze nawet jak deszcz nie pada! Kaloszki u nas to podstawa :D
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    No dobra to czeka mnie dziś rajd po sklepach w poszukiwaniu kombinezonów przeciwdeszczowych no i kaloszki też chyba wezmę pod uwagę.:wink:
    Dzięki dziewczyny :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Winni: Wasze maluchy w wieku między rok a półtora biegały po kałużach?

Oj taaak:))) Nie ma większej radochy:))) A jak jeszcze ciepło było to zakładałam mu samą pieluchę, koszulkę i kalosze i brał takie duże auto i tym autem w kałuże wjeżdżał:) A ja miałam dziecko na godzinę "z głowy";P Oczywiście nie raz leżał w tej kałuży;)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeSep 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    Ja tylko melduje, że krem-emolium pomógł nam i wysypka schodzi:) Także polecam na wysypki niewiadomego pochodzenia:bigsmile:

I mam pytanie;)
    Gdy Dominik był chory i po chorobie jadł jak ptaszek więc niestety nauczyłam go jeść podczas zabawy tzn Domiś się bawi, a ja latam z łyżeczką albo np. kromką chleba. :shocked: Nie posiedzi w krzesełku dłużej niż 5 minut i bez zabawki w ręce, a mi ręce opadają....:( Łapkami też je czasami owszem ale bardzo małe ilości bo szybko się nudzi i ucieka...nie mam pojęcia jak go oduczyć tego....
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Hope, nie karm go na siłę. Sadzaj w krzesełku i dawaj jedzenie, jak nie chce jeść to nie. Podawaj dopiero następny posiłek. Jak kilka posiłków opuści w ten sposób nic mu nie będzie, a jak poczuje że głód można zaspokoić tylko na maminych warunkach, to myślę, że znów zaakceptuje krzesełko :wink:

Treść doklejona: 03.09.13 14:27
    Im mniej będziesz pokazywała że Ci zależy tym szybciej osiągniesz sukces :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Bedzie ciężko (Mi;)) ale spróbuje bo się mały stanowczo za bardzo wycfanił. Przed chorobą potrafił się skupić na jedzeniu i nie wazne było czy karmie go ja czy sam. Teraz to porażka.....:(
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Dasz radę :thumbup:
    U nas teraz podobnie się dzieje, ale z nieznanych przyczyn, też zaczęłam Adasiowi dawać jedzenie podczas zabawy, a potem popukałam się w głowę. Będzie naprawdę głodny to zje w krzesełku, nic na siłę :wink:

Treść doklejona: 03.09.13 14:40
    Czy w taką pogodę zakładacie już maluchom czapki? Pytanie do mam z okolic Warszawy, nie wiem jaka pogoda jest w innych rejonach.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Gdzie znajdę sensowne kalosze rozmiar 20? Te w lidlu mi się podobają, ale od 24 rozmiary
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    doti, kiedyś borykałam się z tym problemem. Na pewno są w Bartku, tyle, że kosztują 40 albo 50 zł. Gdzie indziej nie znalazłam - wszędzie rozmiarówka od 23......
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Cudownie jest mieć biegające dzieci małego rozmiaru :)
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Cudownie jest mieć biegające dzieci małego rozmiaru :)

u nas też podobny problem ze skarpetkami chciałam kupić z abs-ami firmy Yo w rozmiarze ss, pani w sklepie dziecięcym powiedziała, że nie mają bo szefowa powiedziała, że dzieci o takich małych stopach to jeszcze nie chodzą i nie będzie sprowadzać, Kinga nie chodzi ale wstaje przy wszystkim i się ślizga, kupiłam z braku laku s-kę ale są sporo za duże.. mieszkam w małym mieście, zostanie mi pewnie allegro
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Albo pepko ;) tam dla Franka kupiłam skarpetki z abs w mikro rozmiarze :-)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Albo pepko ;) tam dla Franka kupiłam skarpetki z abs w mikro rozmiarze :-)

u mnie pepco też nie ma nad czym strasznie ubolewam....do najbliższego pepco mam 30km, po skarpetki się nie opłaca zostaje allegro hehe
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeSep 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    ja kupowałam przez allegro skarpetki babyOno - cienkie, z abs, a rozmiarówka już na stopki od urodzenia ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    W deichmannie sa kalosze, ale chyba od 21 (do konca pewna nie jestem)...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    dobrze piszesz sprawdziłam na str mają od 21 a Milka ma 22 i takie duże
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Doti - w Tesco mają, FF. Kupowałam jakieś 1,5 m-ca temu rozmiar 23, a były mniejsze.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi w sprawie tego bilansu. Jeśli się wybiorę to faktycznie dopiero na wiosnę.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeSep 4th 2013
     permalink
    Dziewczyny czy rotawirus może przebiegać bez wymiotów, tylko sama biegunka i temperatura?
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Winni nam pediatra tydzień temu mówiła, że teraz taki właśnie wirus jakiś panuje (ale nie rota), że strasznie dużo dzieci przychodzi do niej z biegunką i temp tylko. W razie czego mam dawać Kubie Dicoflor i zero czopków tylko ibuprofen w syropku, ale na razie (tfu! tfu!) nas omija;)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Hanny, dzięki za info...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Winni,moja starsza corka miała takiego rota wlasnie. Tylko temperatura i biegunka,zadnych wymiotow. Potwierdzone badaniem kalu rota i adenowirus.
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Hmm... zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Na razie były 4 kupy wodniste w ciągu godziny, ale jakieś 2 godziny temu no i temp. 38,8. Dostał w żłobku Ibum i temperatura spadła. Zabrałam go do domu, na razie będę dawać wodę, orsalit i obserwować.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny, czy macie jakieś delikatne, subtelne metody na nauczenie dziecka, żeby szło spać nieco wcześniej? Kuba wstaje ok 7 - 8 ok 12tej idzie sam do łóżeczka na drzemkę. Śpi różnie czasem godzinę czasem dwie czasem nawet 3 no i wieczorem wołami go do łóżka zapędzić nie mogę. Nie przeszkadzałoby mi to, gdyby nie to, że jestem z nim ciągle sama (plus w ciąży) i o tej 22giej padam na pysk, że tak to ujmę, a on dalej bawić się i bawić. Czasem nawet trze już oczka, widać że jest zmęczony, ale nie jeszcze jest taki zapracowany. Próbowałam mu baje czytać, ale on biedny stoi w tym łóżeczku i płacze...no serce mi pęka, ale też potrzebuję chwilkę odpocząć wieczorem (bo podczas dziennej drzemki to wiadomo - obiad, coś ogarnąć i Młody wstaje;). Już myślałam, żeby może gonie kłaść w dzień, ale on sam idzie do tego łóżeczka, więc ewidentnie chce się zdrzemnąć (nabrać energii na wieczorne harce :devil:)
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeSep 4th 2013 zmieniony
     permalink
    Hanny znam Twoj bol. Dawid tez tak ma. Polozyc go wieczorem spac to istna udreka. Od 20 mowi ze on chce pa (spac) a zasypia o 22. Probowalam juz klasc go o 20 (dwie godziny w sypialni bez skutku), o 21 (godzina lezenia) i o 21:40. We wszystkich probach zasypia o 22. Az strach sie bac co bedzie jak czas zmienią, bedzie chodzil spac o 23:shocked: tez probowalam zerzygnowac z drzemki w dzien ale nie daje rady wytrzymac do wieczora, teraz proboje wybudzac go o 15 bez wzgledy na to o ktorej zasnal jak sie domyslasz to tez nie dziala nadal zasypia o 22. Tak wiec rady dla Ciebie nie mam ale wiedz ze nie jestes sama, ja sie tak juz bujam z Malym 5 miesiecy:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    No ja z chęcią przestawiłabym też Nadię na wcześniejsze spanie, ale nie wiem, jak się za to zabrać, bo ona nadal ma 2 drzemki w ciągu dnia, wstaje o 7.30-8.00, o 10.30 jest już padnięta i nie ma bata musi pójść się z drzemnąć śpi ok 1-1,5h, o 15 powtórka z rozrywki, muszę Ją położyć, bo ziewa, płaczę, marudzi śpi zazwyczaj 1,5-2h no i zasypia o 21.00-21.20... Liczę na to, że po zmianie czasu będzie chodzić spać o 20 :D Lecia, ale czas jeseinią cofa się o godzinę w tył, czyli będzie godzinie wcześniej chodził spać :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no to moja wstaje 7-8. ok.12-13 ma 1-2 godzinną drzemkę. o 18 dostaje butlę mleka, o 19 idziemy się myć, a koło 21 zasypia.
    z tym, że u nas inny "problem". mała zasypia przy cycu...a u teściowej przy butelce
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    lecia wypisz wymaluj moje dziecko. Właśnie go położyłam...Padam...No i Oooo dałam nie za to, że też masz taki problem;) Tylko za to, że też myślałam, żeby go w dzień nie kłaść, ale to faktycznie nie działa.
    A dla Vsti Oooo az uświadomienie nam, że zimą będą chodzić teoretycznie godzinkę wcześniej;) Przynajmniej może przez dzień dwa;P
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Vsti u nas jest identycznie z drzemkami i spaniem, tylko Gosia zasypia dopiero koło 22. Też ubolewam nad tym, bo muszę przygotować obiad na następny dzień, przygotować się do pracy, spakować Gosię na następny dzień i tak przed 24 idę dopiero spać, kilka pobudek w nocy i o 6 dzwoni budzik ;(.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Jest tylko jeden minus przesunięcia czasu- będą się wcześniej budzić :D

Treść doklejona: 04.09.13 22:20
    Cale szczęście nie muszę wstawać o 6, bo o ostatnich nocach cięzko by z tym było, albo musiałabym się wspomóc hektolitrami kawy ;)
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Hanny moj jeszcze nie spi! u mnie 21;28. Dzisiaj maz walczy, hihi. A wstal o 15...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Vsti: padnięta i nie ma bata musi pójść się z drzemnąć śpi ok 1-1,5h, o 15 powtórka z rozrywk

u nas było to samo ale w czasie gdy ona chciała iść spać to albo szłyśmy na spacer albo wymyślałam cuda i udało się drzemki dwie zamienić na jedną z tydzień tak się pomęczyłyśmy i system się zmienił
    u nas inny problem jak Milka śpi ładnie to wstaje po 7 wtedy ma drzemkę o 12 tak do 13-13-30 i spokojnie o 20 no 20-30 już śpi ale częściej ma teraz tak że wybudza się w nocy o różnych godzinach i nie umie zasnąć łazi po nas popłakuje z nudów pogada i po ok 2h zasypia wtedy wsio idzie w łeb bo wstajemy po 9 o 12 mogę pomarzyć o jej drzemce i tak... niedługo spróbuję jej odebrać dzienną drzemkę może się przestanie tak wybudzać.... ogólnie budzi się z płaczem i nie wiem z jakiego powodu...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Może za jakiś czas spróbuję przestawić N. na jedną drzemkę, choć pewnie łatwo nie będzie, bo jak jest zmęczona to po prostu "drżyjcie narodu" , a spacerze pewnie byłaby afera taka, że wstyd wychodzić :D
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Oj, dziewczynki... ja z dawidkiem mam mega przeboje ze spaniem... Teraz jest ciut lepiej, ale całkowicie przespanych nocy jak na lekarstwo...
    Dawidek od około 9 miesiąca do roku i 7 miesięcy budził sie np. o 23 i nie spał do 6, a ja o 4.30 do pracy wstawałam... Bywało, że np. przez tydzień nie zdążyłam położyć się wcale... Czasami w dzień złapałam godzinkę snu lub dwie... gdy on zasnął...

Obecnie ma 2 latka i bywa, że mamy kilka pobudek w nocy lub np. dwie, ale jedna 2 godzinną... W dzień Dawidek nie śpi wcale lub śpi co kilka dni...

Jeśli śpi w dzień, to na noc kładę go koło 21-szej, a jak nie śpi to 19.30-20-stej. No, ale o żadnym wyspaniu nie ma mowy...
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Pamiętam Monia jak o tym pisałas bo też mam Dawidka. Książę zasnął jak codzień o 22:/
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja juz zaczynam watpic w to, ze N. przespi choc jedna cala noc do skonczenia 2 r.z. , za chwile bedzie pewnie pierwsza pobudka ;)
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeSep 5th 2013
     permalink
    Vsti, Marta do dziś (3,5 r.) budzi się praktycznie co noc, wędruje po domu i albo śpi u nas, albo zaciąga mnie do siebie. Kiedyś z tego wyrośnie:-)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    brombap: wędruje po domu i albo śpi u nas, albo zaciąga mnie do siebie.

puki od razu zasypia to jest ok.. Milka też po 3-5h ląduje u nas z mojego lenistwa ale nieraz zaśnie od razu a nieraz łazi po nas gada tuli się płacze i idzie się pociąć
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Jezusie, a ja całyc zas żyłam nadzieją, że już, już zbliża sie moment, ze prześpie ciurkiem chociaż 3 godziny w nocy - a Wy mi tu takie rzeczy opowiadacie! :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Ul_cia: ze prześpie ciurkiem chociaż 3 godziny w nocy - a Wy mi tu takie rzeczy opowiadacie! :devil:

nie no myślę że 3 ciurkiem to Martynka Ci da;)
    -
    a wiecie co jest najgorsze że jak Milka śpi ciurkiem już z 6 h to ja się budzę i się zastanawiam czy coś jej nie jest :D:D:D przeważnie jak ona śpi to ja spać nie mogę! dziś wzięłam ja do nas koło 24 spała od 21 do 8 bez 2h przerwy za to ja mam katar i wstawałam z 3 razy w nocy smarkać i ledwo oddychałam więc nie dane jest mi spać:D wczoraj spała 25min może dlatego dziś noc bez pobudek muszę jej drzemkę po prostu skrócić;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Matko, to ja powinnam Krasnala wycalowac... Bo od odstawienia jak pada o 19 tak budzi sie 5-7. Ale spi jeednym ciagiem, chyba, ze ma zly sen to sobie chwile poplacze u nas. A jak Wasze dzieci spaly jako noworodzie? Bo moze to o rytualy chodzi? Krasnal od pierwszego dnia byl kapany o 18, max 18.30, poten tulenie do rodzicow i spac i to mu do dzisiaj zostalo. Czy to przypadek?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.