Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Jednym z pierwszych słów jakie wypowiedziała oprócz mama, tata to Iś (czyt.Łobuz)..
Hania jak już wkroczy w życie społeczne, nauczy się bronić... Nie masz się co obawiać. Pracuję w przedszkolu i jeszcze się nie zdarzyło, żeby dziecko dało się bezkarnie bić od innych dzieci. Można mówić "nie oddawaj", ale dziecko ma naturalny odruch by za cios oddać ciosem. A z biegiem lat każde dziecko się uspołecznia i wie, że nerwy załatwia się inaczej niż ręka czy nogą...
Dodam jeszcze, że zawsze uczono mnie, żeby poobserwować dziecko jak samo sobie radzi w takiej konfliktowej sytuacji, czyli jeśli nie dzieją się jakieś drastyczne sytuacje to poobserwować jak dziecko zachowuje się gdy ktoś je zaatakuje. Po prostu nie biec od razu, bo też taki maluch od najmłodszych lat musi się nauczyć, że nie zawsze mama go uratuje.
Dodam jeszcze, że còrka koleżanki uprawia jeszcze autoagresję- sama siebie gryzie.
A to już wygląda na poważniejszy problem..
Czasami taka autoagresja jest spowodowana tym, że dziecko chce na siebie zwrócić uwagę, a czasami poważniejszymi problemami.
nie chcę się wtrącać.
O ile to nie jest nic poważniejszego, to najczęściej mechanizm jest prosty - dziecko zachowujące się w sposób oczekiwany przez rodziców (czyli tzw. "grzeczne dziecko") jest przez nich niezauważane.
Ja tam Hanusie za wszystko chwale- boje się, że aż do przesady, że wyrośnie na zadufaną w sobie.