Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeSep 11th 2013
     permalink
    migg: My mamy takie z rossmanna "skarpetki" ze skórzaną podeszwą - Lilka ich uzywała, gdy jeszcze nie chodziła. Nad nimi też się zastanawiam, bo to ciepłe jest.
    Winni: także ja na pewno paputek nie kupię, a też się właśnie rozglądam za kapciami jakimiś miękkimi.

No właśnie ta gumka i wydają się takie "twarde". A te skarpetko-kapciuchy z Rossmana są super, bo i cieplutkie i miękkie. No i dziecko się nie poślizgnie - a nasz lata po mieszkaniu jak stado bizonów ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    A czy takie paputki nie będą się wykrzywiać i w ten sposób dziecko będzie koślawiło stopy?.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    jeżynka: A czy takie paputki nie będą się wykrzywiać i w ten sposób dziecko będzie koślawiło stopy?.

właśnie mojej koleżanki dziecko koślawiło
    a drugiej synek jakoś dziwnie podwijał paluszki i po uszkadzał paznokcie w na dużych paluszkach.. Milce tez takie zamówiłam ale odesłałam.. lepsze te z rossmana albo skarpety bądź zwykłe
    -
    co do kombinezonów Milka już tamta zimę w takim przechodziła chyba też był 80 z crocodrillo
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Wyglądają na miękkie, więc wydaje mi się, że dziecko chodziłoby podobnie jak w skarpetkach...
    No ale dla mnie i tak odpadają że względu na gumkę...
    Natomiast te skarpetki-kapcie rossmanowskie są fajne, tylko czy zimą będzie w nich ciepło? W końcu to normalne skarpety tylko z doszytą skórą na podeszwie...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Winni: Natomiast te skarpetki-kapcie rossmanowskie są fajne, tylko czy zimą będzie w nich ciepło? W końcu to normalne skarpety tylko z doszytą skórą na podeszwie...

Winnie, ciepło - ja takie noszę :DDDD A zmarźluch okrutny jestem :) Jeszcze w Almie są - i takie dla dorosłych też :)
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    A ja polecam takie : http://www.decathlon.pl/buty-dla-malucha-baby-gym-id_8278587.html Franko ma je do żłobka i są genialne :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    czerwinka: A ja polecam takie

czerwinko, wyglądają całkiem fajnie :) Pewnie i ja się skuszę na kupno, dla mojej Misi :)))
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeSep 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Czerwinka, Decatlon ma taką małą rozmiarówkę? Kiedyś patrzyłam i nie było tam takich małych butów, Adaś dopiero powoli wyrasta mi z 18...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Oczywiście ze ma ;) tylko trzeba znaleźć dział dla malucha najczęściej położony jest na "ścianie sklepu" w okolicach strojów do karate, judo, aikido... są ciuszki nawet 0-3 m ;)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Jadę dziś do Decathlonu! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Elfika, ja sobie nie wyobrażam, że jakikolwiek buty/kapcie kupiłabym Adasiowi bez przymiarki! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ej, fajne te butki!!!
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ja przespałam się z tematem i trochę popukałam się w głowę stwierdzając, że nam kapcie nie są potrzebne, bo Dominik już teraz śmiga w domu w średniogrubych rajtach i cieniutkich skarpetach. Już kupiłam mu takie grubsze skarpety ABS (był w lidlu) więc chyba to u nas najlepiej się sprawdzi i jeszcze sprawdzimy to rossmanowskie cudo;)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Pytanko mam o buciki, jaki zapas powinno się zrobić kupując buty dla dziecka, wiadomo, że stópka rośnie więc trzeba wziąć troszkę większe tylko pytanie o ile większe? np. o 1 rozmiar czy kierujecie się czymś innym,Kinga sama jeszcze nie chodzi, ale zimą akurat będziemy dreptać w koło domu bez wózka.. więc buciki obowiązkowo
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    sysiajaw: Pytanko mam o buciki, jaki zapas powinno się zrobić kupując buty dla dziecka, wiadomo, że stópka rośnie więc trzeba wziąć troszkę większe tylko pytanie o ile większe? np. o 1 rozmiar czy kierujecie się czymś innym

podłączam się pod pytanie sysi. I jeszcze jedno... Rozmawiałam z Naszym fizjo i poleca butki z miękką podeszwą, taką, by nóżka pracowała oraz z twardym, stabilnym zapiętkiem. Jakie firmy mają najlepsze buty tego typu dziewczyny?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Hania ma tego typu kapcie- kupiła jej babcia i są nawet ok.
    http://www.google.com/search?tbm=isch&q=kapcie+dla+dzieci#i=1
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    elfika: wspomniane wczesniej pumy, elefanten, z ciut tanszych baren schue. czasem mozna dobrze trafic w decathlonie.

dziękuję bardzo :)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Jeżyna tego typu kapcie to dla mnie jak buciki, zbyt są sztywne, chciałabym aby w miarę możliwości dziecko czuło się w kapciach jak w skarpetkach, dlatego te zalinkowane przez Czerwinkę mi się podobają, ale na stronie Decathlonu jest info, że rozmiary od 20, a skoro mi Adaś dopiero co wyrósł z 18 to pewnie będę za duże :sad:
    No nic, dziś zobaczymy...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Winni: Jeżyna tego typu kapcie to dla mnie jak buciki, zbyt są sztywne,

wiecie co wszystko zależy od dziecka Milka szybko wstała i łaziła przy meblach i właśnie w miękkich bądź na bosaka bardzo koślawiła stópki zdarzało się jej podwijać palce z braku sił w stopach a ciężar ciała miała za duży na tak małe stópki i właśnie takie jak pokazała Jeżynka nas ratowały odkąd chodzi dobrze chodzi przeważnie boso bądź w skarpetkach
    -
    a ja od dziś oduczam smoka:D:D:D wstałam rano z pozytywnym nastawieniem poczytałam co radzą mamy i wybrałam opcje przycięcia przy końcu poszłyśmy karmić Milki ukochane koniki dałyśmy smoka i Milcia myśli że konik jej odgryzł i na tym koniec nawet do rąk go nie wzięła drzemkę bez już przeżyła więc trzymajcie za nas kciuki:D:D:D
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    My tez chcemy N. oduczyc smoka, jakna razie zasypia bez problemu, ale w nocy przebudza sie i woła dydyyyy!
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ja jestem pewna że Milka go zawoła ale mam twardy argument zapale światło pkaże połowę smoka i koniec a poza tym i tak żadnego w domu nie mam więc płaczem i tak nic nie ugra:D
    w wieku N by nam się nie udało teraz Milk rozumie sama się zgodziła dać konikowi
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    The_Fragile: Jeszcze w Almie są - i takie dla dorosłych też :)
    Frag a męskie też są? Bo mój mąż bardzo zazdrości Lilce tych kapciuszków rossmanowskich i też by takie chciał :D
    Czerwinka - fajne te kapcie. Też muszę się przejechać do decathlona, żeby pomacać.
    ...
    My kupiliśmy clarksy - właśnie dlatego, że są to bardzo miękkie buty. No i nasza fizjo też bardzo je polecała. I pewnie są tak z 8 mm większe, bo rozmiaru mniejszego nie dało się założyć.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No dobra:) Pojechałam i zakupiłam w rosmanie te kapcie i jestem zadowolona, ale...jak zwykle jakieś ale;) Jak Wy je używacie? W sensie na skarpetę czy zamiast skarpety? No bo jak zamiast to teoretycznie powinnam je prać codziennie, a jak na to nie wiem czy nie będzie gorąco dziecku. No i czy je prałyście już? No bo niby skóra, ale chyba nadają się do prania, co? Poproszę o instrukcję obsługi;P
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Hanny - zamiast skarpety. I nie piorę codziennie - bo moja córeczka ma pachnące stópki :D A piorę w pralce z jej ubrankami raz kiedyś ;)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No właśnie też tak pomyślałam, że jeszcze mu tak nogi się nie pocą jak nastolatkom;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    migg: Frag a męskie też są? Bo mój mąż bardzo zazdrości Lilce tych kapciuszków rossmanowskich i też by takie chciał :D

Migg, oblukam jak będę i napiszę :)

Hanny, a ja na skarpetki używam zimą, bo u nas naprawdę mocno "jedzie" od podłogi...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    To ja w okolicy mam jakieś lewe rossmany bo ani tych skarpet ani amarantusa nie ma.
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    W naszym wolaparkowym są;) kupiłam Franowi :-)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja muszę do dziadków kupić, bo tam podłoga zimna. To się muszę przejechać do Ciebie :)
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    doti ale amarantus w rosmanie? Poszukaj w sklepie ze zdrową żywnością albo nawet widziałam ostatnio w Chacie Polskiej (dział zdrowa żywność).
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    U mnie w rossmanie amarantus jest :wink:
    Kupiłam te kapcie z Decatholnu co je Czerwinka polecała i potwierdzam, że są genialne! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeSep 12th 2013
     permalink
    Ja kupiłam dzisiaj takie skarpety z biedronce :wink:
  1.  permalink
    Witam:)Ze względu,że mój synek dziś kończy rok...chciałam dołączyć do tego wątku:)Mam nadzieje,że mnie przyjmiecie:)Buziaki
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    sto lat dla Patryczka:)
    --
  2.  permalink
    Kasia dziekuję w imieniu syna:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    absolutnie nie kupuje sie butow na zapas! a juz na pewno nie o rozmiar czy wiecej.
    u dzieci chodzacych dlugosc wkladki + 8mm, poniewaz stopa w trakcie chodzenia sie rozciaga. choc u nas najlepiej sprawdza sie 5mm.

dlatego zadałam to pytanie, aby prawidłowo kupić odpowiednie dla niej buciki, dzięki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Jak już jestem w temacie obuwniczo-garderobianym to zapytam jeszcze jak w chłodniejsze dni kładziecie Wasze dzieci spać, w sensie jak ubrane? Teraz Kuba śpi w bodziaku i półśpiochach, ale jak będzie chłodniej? Generalnie poprzedniej zimy spał ze mną, więc jak tylko się odkrywał to się przebudzałam i go przykrywałam. Teraz, za jakiś miesiąc Kuba dostanie swój pokój (żeby go noworodek nie budził w nocy) no i nie usłyszę czy się odkrywa. A odkrywa się strasznie, lata po tym łóżku jak zwariowany nawet nie mogę zostawić łóżeczka otwartego na noc, bo już raz z niego wyleciał przez sen:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Hanny ja ubieram Adasiowi w chłodniejsze dni ( jak teraz ) pajace bawełniane - tylko + kołderka, z której Adaś się odkrywa, ale widzę że i bez kołderki mu ciepło. U nas w chłodniejsze dni i tak temp. jest stała, zawsze 21,5-22 stopnie, ale gdyby było chłodniej to można pajace polarowe zakładać.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeSep 12th 2013 zmieniony
     permalink
    No właśnie u mnie zimą jest tak koło 19 - 20 stopni...może faktycznie jakieś polarkowe mu kupię. Dzięki za pomysł:hugging:

Ale Twój Adaś ma małą syrkę. Mój Kubol 22 nosi:wink: guliwer:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wiesz co Milka śpi/spała w pajacu... w tamtym roku po prostu spała odkryta zimna i zadowolona z życiaw swoim pokoju a teraz śpi z nami:D i właśnie doszłam do wniosku że w pajacu jej między nami za gorąco dziś zakładam rampersa lub bodziaka....
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Hanny spoko :cool:
    U nas rodzinne małe stopy, eM nosi 40, a ja 37,5-38 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Hanny: Ale Twój Adaś ma małą syrkę. Mój Kubol 22 nosi:wink: guliwer:wink:

hehe Milka też całe lato w 22 przelatała teraz 23:P a to dziewczynka
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Migg, nie ma niestety takich dużych skarpeciocho-butków :( największe jakie były to 36-38 :(

Hanny, ja ubieram młodego w taką welurową piżamkę czy polarową, nie odróżniam - tzn. ze stópkami, nie wiem jak to się nazywa - śpiochy? Lata w tym jeszcze po mieszkaniu rano ;) U nas kołdra niestety nie działa od urodzenia, a mały straszny zmarźluch ;)

Aaa, coś mi się przypomniało, co miałam napisać - nie wiem, czy to na tym wątku ktoś polecał na zimę osobno spodenki na szelkach i osobno kurtkę. Tak mi się dzisiaj przypomniało jak Młodego ubierałam w jego strój przecideszczowy. Na pewno jest tak, że co dziecko to co innego się sprawdzi, ale pamiętam, że jako maluch stale miałam przez taki podwójny strój pełno śniegu pod kurtką i mokre ciuszki (bluzka, nawet rajtki). Bo jak dzieciak się położy na śniegu i wydurnia to to się wszędzie dostaje. A kombinezon rządził... Tylko wtedy mało tego było.
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Hania śpi z nami w bodziaku z krótkim bądz długim rękawkiem i wiecznie się odkrywa.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O matko, a Krasnal 24 nosi... To dopiero stopa ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    The_Fragile: Migg, nie ma niestety takich dużych skarpeciocho-butków :( największe jakie były to 36-38 :(

Wczoraj w Rossmanie widziałam 39-40...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    The_Fragile: O matko, a Krasnal 24 nosi...

Krasnalek jest nieprzeciętnie dużym chłopcem:) więc stopy też musi mieć duże:)
    -
    a wczoraj pisałam o smoku i udało się ekstra Milcia nieraz o niem wspomni ale jak zasypiała dziś na drzemkę to ani raz o nim nie mówiła noc obeszła się bez płaczu!!!! i Frag tak jak u Ciebie Milka więcej się do mnie tuli!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Winni: Wczoraj w Rossmanie widziałam 39-40...

Oooo, to w Rossmanie nie patrzyłam :)

kasiakuzniki: Frag tak jak u Ciebie Milka więcej się do mnie tuli!

No widzisz, same plusy :DDD Gratuluję, bo to chyba nie jest łatwe do przejścia to odstawianie...

A Krasnal faktycznie długi taki :D
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeSep 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Coś mnie nurtuje i muszę się zapytać/poradzić/wyżalić ... Będąc u lekarza z małym po zaświadczenie do żłobka Pani dr. Zasugerowała że mały jest za mały, ma 74 -80 cm i waży 9200 i padło pytanie czy wogóle go karmię ;) ... Je wszystko co się rusza ale i biega za troje ( od ponad dwóch miesięcy , wcześniej raczkował z prędkością światła).... Jest poniżej 5 centyla. Je mięso, owoce, warzywa pije mleko i mm i krowie wszystko - dosłownie. W żłobku pochłania wszystko co dostaje, a tam karmią co 2 h, panie są tym zachwycone oczywiście ;). Sama tłumacze sobie tak że on to wszystko spala ale z drugiej strony z tyłu głowy mam cały czas słowa Pani dr. że jest za mały ale np. badań mu nie zleciła żadnych ...przecież go tuczyć nie zacznę ... mam mętlik ....
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Czerwinko, może trzeba było dopytac lekarza czy skoro synek jest za mały czy trzeba mu zrobić jakieś badani... czasami lekarzy trzeba "przydusić"...

Ja bym obstawiała wizytę u neurologa jeżeli np. są deficyty wzrostu...

Z drugiej strony mimo wszystko na centyl wchodzicie. Mój syn ma w drugą stronę jesli chodzi o wzrost tooo, przekroczyliśmy 97 centyl.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.