Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeSep 26th 2013
     permalink
    Ul_cia: wersja dla dorosłych ;-))

hehe u nas to samo wszystkie tosty kabanosy pizze są uwielbiane:D:D:D ale ma je rzadko:P ale taki omlet super sprawa:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    U nas dla dorosłych, bo mały nie tknie wędliny, a ser żółty mu się za bardzo ciągnie :D
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Nalesniki tez sie szybko robi ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Vsti, szybko? Ciasto musi odstać, potem smażenie... O nieeee ;)))) Serio - dla mnie naleśniki to zmora, mąż je smaży :D
    --
  1.  permalink
    U mnie ogolnie rzecz biorac to przy patelni stoje ja :P nikt nie chce i pewnie nie ma cierpliwosci do smazenia racuchow, nalesnikow, ba, nawet plackow ziemniaczanych :P pamietam jak w ciazy bylam, to mama mi nie chciala nalesnikow zrobic, a ja mialam taaka ochote, bo ona nie bedzie stac przy patelni. A ja niestety musialam lezec
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Odstac? Nigdy tak nue robilam :D a ze wzgledu na to, ze N. alergiczka,to robie jej mega szybkie nalesniki-rozgniatam banana daje troche wody, triche maki i smaze w formie placuszkow :p
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No, z pół godzinki minimum - wtedy są takie "puchate" :) Iii, to Ty placki robisz, nie naleśniki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Ulcia, możesz też na kolację jakiś makaron na szybko zrobić (jeżeli Martynka lubi kluchy).
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeSep 26th 2013 zmieniony
     permalink
    The_Fragile: Ciasto musi odstać

Pierwsze słyszę. Nigdy nie odstawiałam ciasta. Smażę od razu po przygotowaniu, bo Rafał lubi zimne.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    The_Fragile: Ciasto musi odstać

Pierwsze słyszę :shocked:
    The_Fragile: No, z pół godzinki minimum - wtedy są takie "puchate" :) Iii, to Ty placki robisz, nie naleśniki

Eeee, dla mnie to odwrotnie Frag, Ty robisz placki, bo placki powinny być puchate, a my wszystkie robimy normalne, zwyczajne naleśniki :tongue:
    --
  2.  permalink
    Czy moglaby ktoras z Was wejsc na watek o blw i mi doradzic? :P
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    The_Fragile: Dziewczyny, a gdzie kupujecie spodenki z takim pasem? Bo Krasnal nosi 92, a w takich rozmiarach już z pasem nie widziałam :((

Ja mam z KappAhl, ale rozmiar 80, nie wiem czy mają większe.
    Adasia to takie fajne dżinsy z bawełnianą spodnią warstwą i ściągaczami na dole no i z tym pasem. Super ciepłe, w sam raz na dzisiejsze 9 stopni :smile:
    --
  3.  permalink
    Dzieki Winni za odzew :)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ul_cia: - parówki już jej wyszły bokiem (a propos Wy dajecie parówkę tak do rączki - czy na ciepło z widelcem?)

Ja kilka razy dawałam parówki i się poddałam ....memla tą parówkę pół godziny w sensie jeden mały kawałek, więc posiłek trwa w nieskonczonosc na co ja zwyczajnie nie mam cierpliwosci. Co najlepsze inne rzeczy gryzie i wsuwa jak zły. Dlatego u nas parówki na razie poszły w odstawkę.
    Co do posiłku-kolacji dla Martyni to ja nie mam pojęcia bo Dominik wsuwa kaszkę jak zły. Może kanapeczki?chyba ze to je tak jak my na sniadanie.

Frag my mamy takie spodenki sztruksowe z H&M a ostatnio takie same kupiłam w lidlu.

Coś podobnego tylko inny kolor.

spodenki h&m

Nie wiem czy są teraz aktualnie bo ja je dostałam w tamtym roku w prezencie od kuzynki z Holenderskiego H&M ale chyba towar mają ten sam w sumie.

a to lidlowskie:
    klik
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ul_cia: co dajecie dzieciom na kolacje (takim roczniakom)?

Kanapki ( także na ciepło z grilla w piekarniku lub mikrofali ), jajecznicę, jogurt naturalny z bułeczką, pierogi leniwe, kisiel, naleśniki, frytki warzywne pieczone w piekarniku ( z marchewki, selera, pietruszki i ziemniaka ), jabłka gotowane na parze, biały ser ( wybieram najmniej się rozwalający ) w kawałkach + pomidor + oliwki.
    To tyle co mi się przypomniało :wink:
    O tym czy to jajecznica, czy tylko jabłko na parze decyduje godzina i ilość poprzedniego posiłku :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    moja parówki wpierdziela jak szalona :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    aa miałam Wam polecić buciki na zimę. Kupiłam Lasockiego i jestem mega zadowolona. Są lekkie i wygodne. No i cena jak na skórzane buciki bardzo przystępna.
    Mój drugi facet w sensie mąż też w tym roku będzie śmigał w butach z tej firmy. Ja gdyby nie to, że mam trzy pary zimowych to pewnie też bym się skusiła ale niestety siła wyższa..inne wydatki:sad:
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    A my mamy elefantena :wink:
    Mieliśmy takie letnie dla Adasia, teraz mamy jesienne i zimowe też już zakupione tej firmy :bigsmile:
    Co mama to inne upodobania :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja jeszcze zwlekłam z kozaczkami, co by się z rozmiarem nie przeliczyć...
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Winni: Mieliśmy takie letnie dla Adasia, teraz mamy jesienne i zimowe też już zakupione tej firmy

Ja niestety nie mam deichmanna w miescie :) ale z tego co przejrzałam w necie to nasze ładniejsze;) no ale tak jak mówisz o gustach....;)

Vsti ja juz pewnie za miesiac bede je ubierac wiec nie sadze ze przez ten czas noga Dominikowi jakos spektakularnie urosnie. Tzn mam nadzieje:crazy:
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Niestety Nadii latem w przeciągu miesiąca urosła stopa z 18ego na 20-sty numer... więc wolę się wstrzymać jeszcze z miesiąc ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    U nas w zasadzie jakby stoi stopa w miejscu. Ma małą stópkę. Kupiłam więc 20. 21 były na prawdę duże...nie wierzę, że byłyby dobre na Dominika. No mam nadzieję, że się nie przeliczyłam.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Nadia od lipca ma jakiś zastójj w rośnięciu stopy :D Cały czas ma 20stkę, a jak zaczęła rosnąć to tak jak wyżej pisałam, od razu o 2 numery w ciągu miesiąca :D Ale mamy na razie botki ocieplane, więc z kozakami możemy poczekać. A model już mam wybrany :D
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Frag, takie spodnie są w h&m po 39,90 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Vsti w jakich kozaczkach Nadia bedzie smigac?

Flavia jednak sa? :) to super bo tez chce jeszcze dwie pary te ktore mamy wlasnie z hm sa swietne!:)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Też z Lasockiego ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hope, właśnie takie spodenki jak te z H&M! Dzięki, oblukam!

Ej, serio ja jedyna "odstawiam" ciasto na naleśniory? Ja tak robię, bo mama i babcia tak robiły :D Może to tak jak z tym dowcipem z patelnią... Robiłam takie na szybko, bez odstawiania i nie smakowały mi tak samo...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    The_Fragile:
    Ej, serio ja jedyna "odstawiam" ciasto na naleśniory?

ja też odstawiam;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Uff :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    chyba sprobuję z tym odstawianiem :P
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny a o co chodzi z tym ortopedą jak dziecko zaczyna chodzić? Zapisałam Hanie na sobote na usg i konsultacje (250 zł) i boję się, że wydam tylko kasę.
    Czy usg bioderek to norma w tym wieku?.

Treść doklejona: 26.09.13 16:25
    Idziemy do dr. Sionek.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Jeżynka,my bylismy u Sionka jaj Lu zaczęła chodzić, obejrzał ją, wytłumaczył nam wszystko, wyjaśnił- super lekarz ! tylko drogi :P
    ale usg bioderek nie robiłam Łucji od 8tż
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Jeżynka, jeśli chodzi o Sionka to jest to najlepiej wydana kasa na lekarza. Weźcie ze sobą butki Hani, to w razie czego Wam podpowie co i jak :)
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ok. U dr.Sionka już raz byliśmy jak Hania miała pare tygodni.
    Myślałam, że też usg będzie.

Troszeczkę jestem załamana, niedość, że Hania przekrzywia prawą stopę do środka to również ma lekkiego zeza i okulista też nas czeka i pewno okulary.
    :cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Jeżynko, Krasnal też wykrzywiał tak stópkę - i to właśnie dr. Sionek nas sprowadził na ziemię, że jeszcze nie takie cyrki mały będzie wyprawiał, bo w końcu uczy się chodzić - było chodzenie jak kaczka od tej pory, chodzenie na ugiętych kolankach, wykrzywianie drugiej stópki, chodzenie na palcach i dopiero teraz zaczyna chodzić jak "człowiek" ;) Także spokojnie - zaczekajcie na wizytę, weź butki Hani i idę o zakład, że Sionek Was uspokoi :)
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Frag mam taką nadzieje.:bigsmile:
    -- [/url]
    • CommentAuthor1981olga
     permalink
    jeżynka
    "Troszeczkę jestem załamana, niedość, że Hania przekrzywia prawą stopę do środka to również ma lekkiego zeza i okulista też nas czeka i pewno okulary."

Jeżynko a orientowałaś się do kiedy zez jest " normą " i oczko może samo się nastawić?, bo moja mała też ma zeza, do pediatry idziemy za dwa tyg i o wszystko wypytam ale nie wiem czy już szukać okulisty czy jeszcze jest za mała i musi poczekać?
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Moja siostrzenica ze względu na delikatnie uciekające oczko musi nosić okulary. Ma słabszy wzrok i dlatego to oczko jej ucieka. Fakt, że jest starsza od Waszych dzieci, bo ma troszkę ponad 2 latka , ale, gdy N.miała 1,5 roku była już pod opieką okulisty.
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    • CommentAuthor1981olga
     permalink
    magda_a
    dziękuję za odp, czyli szukam dziecęcego okulisty, a myślałam że może jeszcze samo się "naprawi" :-(
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Jaś to jeszcze nie tknąl parówki, na kolacje zjada z reguły jakąs kaszke, często niestety zje gotowce ze słoika, czasem kaszke z owocami na mleku, do tego z 5 kęsów chlebka z szynka i serem a po tym jeszcze mleko :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Olga,być może u Twojego dziecka, jest szansa,że oczko samo się ureguluje.
    N.miała 1,5 roku, jak trafiła do okulisty i wtedy jeszcze okularów jej nie zalecono, dopiero teraz, jakiś tydzień temu, na kontrolnej wizycie zdecydowano, że musi mieć te okulary.
    Tak, jak napisałam. Natalka ma słabszy wzrok, rok temu miała +3, teraz ma +2,75 (dzieci mają normę do +2), więc po 1wsze za wolno jej spada, a po 2gie w związku ze słabszym wzrokiem ucieka jej to oczko, więc nie powiedziane, że Wasze maluchy będą miały takie same zalecenia. Ja jednak, dla spokoju przeszłabym się na Waszym miejscu do specjalisty ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    • CommentAuthor1981olga
     permalink
    do Wlkp. mam niestety kawałek (Wieluń łódzkie) wiec Łódź, Wrocław w tych miastach będę szukać ewentualnie Częstochowa
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dzięuję dziewczyny za odzew ;-)
    Naleśniki to zdecydowanie za długa robota jak dla mnie na kolacje dla Martynki ;-))
    (i też ciasto zawsze musi odstać ;-)
    ale właśnie jogurt, serek, oliwki, omlet - to będzie teraz w repertuarze.
    Bo parówki i kanapeczki musza odpocząć :devil:
    Dzisiaj przywiozłam pół obiadu z pracy dla niej ;-) - wiec zjadła 3 łyzki zupy ogórkowej i mikroskopijny kawałek klopsa z kasza gryczaną sowicie popite cycem:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
     permalink
    Ja też zawsze odstawiam ciasto na naleśniki na 15 min. do lodówki.
    To chodzi głównie o to, że gluten potrzebuje trochę czasu, aby napęcznieć. Wtedy ciasto jest gęstsze, a naleśniki wychodzą bardziej puszyste.
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeSep 27th 2013
     permalink
    Do pediatry chodzę tylko na szczepienie.
    Hania zeza fizjo. już miała, potem oczka się naprostowały. Teraz ma znowu zeza, więc myśle, że to już wada.
    Oboje z mężem mieliśmy zeza i mamy wady, więc na 100% Hania coś przejeła po nas. Tak samo jak przekszywianie stopy- w mojej rodzinie to norma- mam ja , mój tata i brata syn- my mamy prawie niewidoczną tę wade, natomiast Hania ma widoczną.
    -- [/url]
  4.  permalink
    Dziewczyny poradzcie, czym sprac plame z tranu? probowalam juz chyba wszystkiego a ta plama jak byla tak jest dalej ;/
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeSep 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Jezynko ciekawa jestem co Ci powie ortopeda o spópce Hani bo moj Dawidek tez jedna stawia do srodka a druga normalnie. Po zdjeciach i filmach zorietowalam sie ze ja tez tak robie, niezauwazalnie ale jednak. Rowniez wybieram sie do ortopedy, ciekawe czy ta wade sie koryguje wkladkami czy po prostu zostawia jak jest.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Dziewczyny, czym wywabić brzydki zapach wymiocin z kanapy? :neutral:
    Adaś wymiotował wczoraj, zapaskudził 2/3 kanapy, masakra totalna :cry:
    Prałam z pół godziny ta kanapę wodą z proszkiem do prania, potem wieczorem maż przywiózł płyn do prania dywanów i tapicerek i spryskaliśmy na noc, no i wygląda w miarę, ale zapach brzydki jak był tak jest, ja czuję go nawet z daleka :sad: Co mogę jeszcze zrobić?
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeSep 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Wezwać specjalistę od prania tapicerki ... niestety ale woda z rzygami weszła głębiej i zaschła tam trzeba wyprać/wyciągnąć to odkurzaczem.
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Dziewczyny, a jak to jest z tym stawianiem stópek do środka? Jurek bardzo nieznacznie ma palce skierowane do osi ciala, ze sie sama zastanawiałam, czy rzeczywiście. Pediatra na bilansie kazała zamienić buty (prawy na lewą nogę). Zastanawiam się, czy to rzeczywiście konieczne i jaka jest skuteczność takiego postępowania. Nie mowię już o tym, ze wywraca to do góry nogami nasze całe tłumaczenie i wysiłki w celu nauczenia, który but na którą ńogę...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.