Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 1st 2013
     permalink
    Ja sama bym się nie odważyła - chodzimy do mojej fryzjerki, on lata po całym salonie, a ona za nim gania z nożyczkami :DDDD Trwa to godzinę, ale warto :)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja obcielam grzywke mojej corce jak miała równo rok, nie mowila jeszcze. Teraz gada jak najeta :wink:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    To może to w drugą stronę działa? Chociaż nie, nasz nadal tylko po chińsku ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeOct 1st 2013 zmieniony
     permalink
    The_Fragile: To może to w drugą stronę działa?

Mojego meza siostra ogolila przed roczkiem corce cala glowke (bardziej chodzilo o to, ze beda rosly geste, i tak nic dalo bo dalej ma cieniutkie), teraz ma 3 latka i prawie nic nie mowi, tylko mama i tata.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Kuleczka, no na pewno nie od obciecia wlosow nie mowi. Powinni już zaczac diagnostykę dlaczego tak się dzieje...
  1.  permalink
    Montenia ja wiem, dlatego w nawiasie napisalam po co scieli jej wloski (moze zle sprecyzowalam swoja wypowiedz). Byli u lekarza z nia na bilansie trzylatka i poprosili o skierowanie do logopedy, to powiedzial, ze ma jeszcze czas...no ale, chyba juz go za duzo nie ma ;/ Mala jak cos chce to steka, nie powie o co chodzi, a w stosunku do wszystkich jest takim dzikusem. Aha, lekarz powiedzial, ze sie dobrze rozwija.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Nie, no ja nie wierzę w to, że włosy gęstnieją od podcinania ( a już tym bardziej, że ma to jakikolwiek wpływ na mowę:devil:). Wszyscy o tym mówią, że generalnie cebulek włosowych nie przybywa od podcinania. Mogą wizualnie wyglądać na więcej, gdyż obcinamy najbardziej zniszczoną część włosa, mogą się lepiej układać, ale generalnie chciałabym pójść bo Kubolowi już do oczu lecą i muszę mu na boczek zaczesywać jak Boratowi jakiemuś:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ja mojej Nince nie obcinam bo mi każdego, ciężko wyrośniętego, milimetra żal :tongue:
    Poza tym ja nigdy nie mogę zrozumieć, co ma obcinanie do późniejszego tempa wzrostu, skoro włos nie od końca rośnie a od cebulki....

Treść doklejona: 01.10.13 14:51
    O Hanny czytasz mi w myślach, albo i ja Tobie :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja moim pierwszy raz grzywkę cięłam chyba jak miały z 10 miesięcy, bo się strąki robiły i do oczu szły. A nie... Amelce obcinałam koło 3-4 miesiąca piewsze włosy, bo jej nie wytarły się ani nie wypadły i takie 5 pojedynczych włosków do oczu szło :)
  2.  permalink
    Dziewczynkom nie ścinać to co innego,ale chłopiec z kiteczkami lub ze spinkami we włoskach to troche nie ma miejscu.Kłaczki to mój smyk ma gęste i grube po mechotkach nie ma śladu-więc może w przyszłym tyg udamy się do fryzjera:)Ciekawe czy usiedzi na tyłku:)
    The_Fragile: No i gratuluję odcycykowania!

Dziekuje-cięzko było,ale się udało:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny: ja nie wierzę w to, że włosy gęstnieją od podcinania

Hanny, to nie tak, że rośnie ich więcej, ale są grubsze - te drugie po maluszkowych. Później pod kartę wrzucę foty - Krasnal te niemowlęce włoski miał liche, a jak je ścięliśmy to nagle się okazało, że te pod spodem są grubaśne :D
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Miki u fryzjera wysiedział tylko dlatego, że puszczałam mu filmiki na smartfonie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ale Miki starszy;) Mojego nawet bajki w TV nie interesują;) No nic, najwyżej fryzjerka się nabiega jak za Krasnalem;P
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Miki już dużo wcześniej bywał u fryzjera z racji jego gęstego futra :wink: Ale może to kwestia usposobienia, bo mój to raczej taki filozof...
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    Nasz Jasiek też miał takie liche włoski te pierwsze, w wakacje obcieliśmy go na kilka milimetrów maszynką! byłam przerażona, teściowej ręka drżała, ale mały był mocno bajką zainteresowany i wcześniej widział jak tata się obcina, więc wysiedział! Teraz włoski ma śliczne, grube, równiutkie i bardzo fajnie się układają. Więc ogólnie polecam :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Livia: mój to raczej taki filozof...

Patrz, a mówią, że na mądrej głowie włosy nie rosną;)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Mój jeszcze dobrze nie zdążył zasiąść na tronie u fryzjera i już było 'mamaaaa" i ryk. Efekt straszny...włosy ścięte tylko na czubku normalnie jak ten dzieciak z TokioHotel. Nie miałam wyjścia musiałam mu poprawić sama w domu. Wyszło jak wyszło ale przynajmniej jakoś to wygląda:devil: Już niedługo druga przymiarka do fryzjera...aż się boję;)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No właśnie dlatego moja zaprawiona w bojach dziecięcych fryzjerka powiedziała, że to nie ma sensu, żeby takiego malucha sadzać na fotelu - może sobie latać, mniej się będzie bał ;)

gilese: Teraz włoski ma śliczne, grube, równiutkie i bardzo fajnie się układają.

Gilese - to samo u nas. Nie ma już tego "puchu" niemowlęcego :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Dziewczyny, widzę, ze przy odstawianiu od piersi w wielu przypadkach sprawdza się mąż/partner. A jak się za to zabrać, jeśli samotnie wychowuje się dziecko? Pomóżcie proszę, bo czasem mam wrażenie, że nie dam sobie rady w ogóle :/
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Livia: Miki u fryzjera wysiedział tylko dlatego, że puszczałam mu filmiki na smartfonie :wink:

Hah czyli wychodzi na to, że Nina moja taka sama filozofka, jak Miki :smile:
    Jakbym jej dała mój telefon [z dostępem do neta of kors] to dała by sobie zrobić trwałą ondulację, balejaż oraz tajski masaż po jutubie śmigawszy i swoje ulubione bajki wyszukiwawszy :devil: :cool:
    I ani by nie stęknęła :crazy:
    --
  3.  permalink
    Hanny: Nie, no ja nie wierzę w to, że włosy gęstnieją od podcinania ( a już tym bardziej, że ma to jakikolwiek wpływ na mowę

Ja tez :) Mala dalej ma takie cieniutki te wloski. Jak ja ja zobaczylam, taka ogolona na lyso, to od razu mi sie skojarzylo, ze wyglada jak z Oswiecimia....
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Milka była już u fryzjera 3 razy 2x cała głowa raz grzywka i teraz ostatnio ta grzywka to był płacz ale to chwilka więc z głowy:) wydaje mi się że im mniejsze dziecko tym łatwiej tak do 13-14 miesiąca potem to już jakieś straszki się włączając itd aha i Milka przecież nie mówiła jak miała 12 miesięcy więcej niż mama tata i kakaka... i co gada jak najęta gęba jej się nie zamyka:D
    -

Hussy: ale jak tylko jest zmęczona ,albo marudzi to od razu krzyczy MNIAM albo NIONIO..

u nas było to samo ale nie dawałam uparcie w dzień jedynie do spania...
    MyAngel: W czwartek będzie 2 tygodnie bez smoka :)

brawo :clap:
    MyAngel: Obetnij smoka,

ja smoka obcięłam poszłam na spacer dałam konikowi i Milka myśli że on go odgryzł... noce są o niebo niebo lepsze w dzień też jest bez niego lepsza ogólnie wszystko na +
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Spróbuję,ale szczerze to jakoś nie wierzę,że to się uda. Jeszcze te zęby. Dziś dała mi tak popalić,o 19 taki cyrk zrobiła,płakała aż łzy leciały ciurkiem. Była tak padnięta ,że usnęła jak za noworodka,z butlą w buzi... Na razie dziąsła na dole, po lewej i prawej popuchnięte ,że szok. O ile dobrze policzyłam to są 3,albo 4..
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Myslicie, ze 15m-czne dziecko zrozumialo by, ze piesek dyda zjadl, czy jeszcze musze poczekac? :D Dziecie moje kumate, ale nie wiem, czy na razie by to przeszlo... Nadii zostaly tylko 4 zeby to wyrosniecia, moze wtedy zaczne sypiac, jaknormalny czlowiek ;)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja czekam z zabraniem smoka franiowi aż skończą wychodzić mu zęby, fel był niesamowicie związany ze smokiem a wystarczyło że go sobie posolił i już nigdy więcej go nie wsadził :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: tylko 4 zeby to wyrosniecia

zazdroszczę, u nas dopiero 6 jest
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja mojej corce sama obcinałam grzywkę i powiem efekt był taki,ze miała..asymetryczna :wink:
    Katka,pierwsze co to TY musisz być gotowa na odstawienie i pewna swej decyzji. Jeśli Ty nie będziesz pewna Misia to wyczuje. Ja jeszcze gotowa nie jestem...:neutral:
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    zęby to tylko tłumaczenie.... przed nami jeszcze trójki piątki.... i jakoś smok nie potrzebny uwierzcie mi że mała jest spokojniejsza bo go nie wymusza nie nakręca się z jego powodu a była mega smokocholikiem a poza tym im starsza tym gorzej.... moja chrześnica kończy za 2 miesiące 3 latka dalej ma smoka bo nie został odebrany zawczasu i kanapki odgryźć nie umie tak ma górną szczeknę od smoka wyciągniętą i do tego butla.... Milka niema ani butli ani smoka....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kasiakuzniki: smok nie potrzebny uwierzcie mi że mała jest spokojniejsza bo go nie wymusza nie nakręca się z jego powodu

o to to to !
    u nas jeszcze zniknęły zupełnie nocne wybudzenia bo "mamusia daj śmoćka" - mimo, że leżał tuż obok niej ale co się będzie hrabinia fatygować :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeOct 2nd 2013
     permalink
    TEORKA: u nas jeszcze zniknęły zupełnie nocne wybudzenia bo "mamusia daj śmoćka"

no o tym nie wspomnę nawet.. ty i tak miałaś spokojniej bo u mnie to syrena okropna a nie wołanie! a teraz śpi jak aniołek;)
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Moja też jak jeszcze miała smoka i w nocy jej się zapodział w łóżeczku czy pod nim, to też wołała z płaczem, czasem kilka razy na noc. Teraz jest spokój. Budzi się jeszcze na mleko, ale po nim usypia od razu.
    --
  4.  permalink
    MyAngel: ak jeszcze miała smoka i w nocy jej się zapodział w łóżeczku czy pod nim, to też wołała z płaczem

Moj Mati jak mu smok ucieknie z buzki to sie nie budzi wcale. Spi do rana i nie przeszkadza mu, ze bez :) czasami zdarzy sie mu usypiac bez smoka wiec moze problemu z odsmoczkowaniem nie bedzie.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    kuleczka_69: czasami zdarzy sie mu usypiac bez smoka wiec moze problemu z odsmoczkowaniem nie bedzie.

powiem ci że im Milka była większa tym częściej go potrzebowała kiedyś też potrafiła spać bez niego do rana... daj bóg żeby my się nie odmieniło zawsze jeden stres mniej:)
    --
  5.  permalink
    kasiakuzniki: daj bóg żeby my się nie odmieniło zawsze jeden stres mniej:)

Oby, oby :) za to u nas z zasypianiem problemow ciag dalszy, wczoraj przed 23 usnal;/ juz nie wiem co mam robic zeby zaczal chodzic spac przed 21 jak bylo kiedys
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Dawid ma prawie dwa lata i nadal potrzebuje smoka tylko do zasniecia, gdy zasnie sama mu wyjmuje i nie wola o niego w nocy...zato wola mnie. Zebym z nim spala w "doroslym lozku". Jak sie tak obudzi w srodku nocy o nie chce mleka, nie chce smoka- chce mnie lub meza. Ale na "odmamowanie" raczej nie mam szans.
    --
  6.  permalink
    Mati tez nieraz chce do mnie do lozka, ja mam ten komfort bo spie sama, bez meza :P wiec biore go i tak sobie spimy, ja prawie na podlodze bo M. sie tak wierci :P
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeOct 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    hehe ja właśnie dziś pod wykresem pisałam że uwielbiam poranki Milka zasypia przy mnie potem ja przenoszę do łóżeczka i albo w nocy albo nad ranem już wstaje ja ja biorę do nas i tak śpimy do rana a że łóżko 180x200 to mamy kupę miejsca nawet z nią i właśnie poranki są cudowne budzi mnie albo całusek albo tulenie no rozpływam się:) potem siedzi taka biedna patrzy na mnie i mówi "kaka w pacy"(bo t nie powie) wolę ten scenariusz o tysiąc kroć bo Milka to straszny rozdarciuch o jak budziła się sama to okropnie płakała i potem miała z 1-2 paskudny humor a teraz wstaje szczęśliwa więc czego chcieć więcej:)
    --
  7.  permalink
    kasiakuzniki: teraz wstaje szczęśliwa więc czego chcieć więcej:)

A pewnie :) mnie Mati budzi wolaniem"mama" a pozniej wola "tata", to tlumacze mu, ze tata w pracy a on krzyczy " jedziee, jedzieee", w sensie, ze tato do pracy jedzie :P albo pokazuje na misia i krzyczy "misiu"
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    kuleczka_69:
    A pewnie :) mnie Mati budzi wolaniem"mama" a pozniej wola "tata",

no jak by Milka nie płakała to pewnie spała by spokojnie u siebie ale mi serce pęka jak ona płacze nawet nie wiem jak to określić bo to nie wymuszanie a jakby strach po prostu przy nas jest spokojniejsza
    --
  8.  permalink
    kasiakuzniki: no jak by Milka nie płakała to pewnie spała by spokojnie u siebie ale mi serce pęka jak ona płacze nawet nie wiem jak to określić bo to nie wymuszanie a jakby strach po prostu przy nas jest spokojniejsza

No mzliwe, ze ma jakis lek, bo np. tak jak pisalas, ze po uspaniu odkladasz ja, a jak sie budzi to jest w innym miejscu i moze z tego sie taki lek pojawil. Mati tez tak mial, teraz sie uspokoilo.

Kurcze jutro mam rozmowe kwalifikacyjna, musze jakos sie przygotowac a z Matim sie nie da :P
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Dziewczyny widziałyście może w sklepach (w jakich?) fajne kurtki i spodnie ocieplane dla dziewczynek? Nie musi być róż, ale coś dziewczęcego. Wybieram się w weekend w poszukiwaniu zimowej warstwy wierzchniej dla córki ;)
    --
  9.  permalink
    Witam się nareszcie oficjalnie na tym wątku :)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    sto lat dla Jasia:)
    --
  10.  permalink
    Moc całusków dla Jasia :flowers::flowers::flowers::flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    najlepszego dla Janka:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorleneczka8484
     permalink
    Jasieńku sto latek:flowers:
    Kochane założyłam nowy wątek

zapraszam jesli którąś z mam dotyczy.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dziewczyny jak zachęcić dziecko do jedzenia mięska, kiełbasek itd.? mój mały nie chce z automatu, a jak już nagryzie to żuje i wypluwa, dodam że ma 6 ząbków tylko
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    widocznie nie lubi... Milka bez czwórek twardego kabanosa potrafiła w sekund pięć zjeść.... nic na siłę i tak się nie da.... przemycaj mięsko w zupkach tostach a do parówek kiełbasek jeszcze dojrzeje....
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kasiakuzniki: widocznie nie lubi... Milka bez czwórek twardego kabanosa potrafiła w sekund pięć zjeść.... nic na siłę i tak się nie da.... przemycaj mięsko w zupkach tostach a do parówek kiełbasek jeszcze dojrzeje....

tak właśnie się domyślam, przemucam w zupkach tylko że na zupke daje może 20g to chyba za mało jak na "porcję" mięsa na dzień, ale wicej nie zje, chyba ze zblenduje na maczek to wtedy da rade więcej

btw jakie tosty mas zna myśli?:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai, a jakis makaron z sosem i mielonym mieskiem by zjadl?
    Sto lat dla Jasia!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.