Rzpoczynam nowy wątek z myślą o skojarzeniach dotyczących serwisu, może niektóre z nich dałoby radę wprowadzić w życie?
Jestem z tym, by przy odczycie szyjki przy każdym z odczuć (Pozycja szyjki, jej faktura i rozwarcie) dodać określenie informujące o zmianach. Wiadomo, że nie zawsze szyjka jest twarda albo miękka, nie zawsze wysoko albo nisko - czasem jest poprostu średniomiękka, średniotwarda.. raczej wysoko, raczej nisko czy pomiędzy wysokim a niskim położeniem. Można też dodać informację o rozpulchnieniu szyjki, co jest charakterystyczne dla dnia owulacji (szyjka miękka i wyjątkowo duża, rozpulchniona, szersza niż zazwyczaj).
A może wręcz skala liczbowa, idąc za tym pomysłem? Ustawienie, twardość szyjki w skali od 0 do 10, heh? Niestety, ludzkie szacunki są zawodne, przydałoby sie jakieś urządzenie pomiarowe, jak termometr.
Amazonka - skala ok, ale myślę, że 0-10 to stanowczo za dużo :) Ja nie wiedziałabym co wybrać... Myślę, że dobre rozróżnienie to właśnie trzystopniowa skala - trwada, średnio, miękka. Albo analogicznie 0-1-2
Ja mam sugestię, żeby oprócz wszystkich wspomnianych powyżej objawów była możliwość zaznaczania na wykresie jakiś sytuacji awaryjnych, np. infekcji. Niestety osobiście często się z tym borykam .
Cż dla mnie jest to oznaczenie dotyczące tylko temperatury. Ja akurat nie mierzę temperatur, obserwuję pozostałe objawy. Jak dla mnie takie informacje powinny być przy opisie śluzu.
Dziś mam urodziny i Damazy zrobił mi super prezent - dostałam konto do wykresów :D Damazy - szacuneczek i pokłony z mojej strony
Ale nie o tym chciałam. Zaczełam wprowadzać sobie poprzedni cykl i mam parę uwag co mogłby usprawnić korzystanie z serwisu (być może częśc z Was już to zgłaszała - nie szkodzi. dopiszę się i ja - bo każdy głos cenny jest).
1. Warto wykres zrobić tak aby osoby przy długaśnych cyklach (np. ja - 44 dni) nie musiały za każdym razem przewijać wykresu na boki - bo jest uciążliwe i nie ma się poglądu na cały cykl za 1 rzutem oka. To by bardzo ułatwiło korzystanie. 2. To samo jeśli chodzi o temeratury - czy możnaby zlikwidować to przewijanie. Po prostu poszerzyć i wydłużyć wykres - tak aby każdy użytkownik miał widok na cały wykres (temperatury i długośc cyklu). Jesli nie ma takiej możliwości aby to było na podglądzie pod kalendarzem - mozna dać jakiś przycisk - ZOBACZ WYKRES i niech on się nawet w nowym okienku otwiera - byleby był widzialny w całości. 3. boczne oznaczenia na wykresie czyli: O Z Ś I O. WEW. nie są intuicyjne. I jak jeszcze O. WEW - to w miarę łatwo się domyslić że to objawy wewnętrzne - tak to pierwsze jest zbyt zagmatwane. Warto przemyśleć/przedyskutować aby te dwa pola oznaczyć jakoś graficznie - aby osoby ktore początkują w NPR - miały bardziej intuicyjny pogląd na wykres. 4. Kolorowanie dni - na rożne kolory niech maluje fazę lutealną dni płodne a dni bezpłodne niech zostaną czyste lub też jakiś kolorek można wprowadzić. Może to być na tym zielonym pasku z numerem dnia cyklu - żeby za dużo pol nie wprowadzac pod wykresem bo to zagmatwa sprawę. Kolorowanie dni ułatwiłoby interpretację cyklu na 1 rzut oka. 5. tutaj to bardziej pytanie niż sugestia: Na roznych stronach widzialam ze oznacza się raczej dzien owulacji a nie ostatni dzień niepłodności względnej, przedowulacyjnej. Jak to powinno być robione prawidłowo według NPR? Owulację powinno oznaczać się pionową czerwoną kreską czy ostatni dzień niepłodności względnej, przedowulacyjnej ?
I mysl kończąca moje wypociny: po wprowadzeniu 1 cyklu i to nie do końca stwierdziłąm, ze nie miałam pojęcia o NPR. Rodzaje śluzu i odczucia i jego konsystencja wprowadziły mnie w konsternację i już wiem, ze jeszcze muszę się trochę nauczyć czytania moich symptomów i obajwów płodności.
Serwis jest REWELACYJNY!
I jeszcze jedno pytanie - czy istnieje w planach takie rozwiązanie: program sam wykreśla nam owulację analizując wprowadzone dane? Tzn. analizuje objawy i tempki i sugeruje ze tego i tego dnia był ostatni dzień niepłodności względnej, przedowulacyjnej itp?
I mój kolejny pomysł - powiadamianie na wiadomości o zbliżających się urodzinach Przyjaciółki. Może też w jakiś sposób wyróżniony nick owej osoby na forum? Np na niebiesko :) Albo z avatarem z tortu ;)
Po wpisaniu wykresu ciązowego z Krzysiem kolejne spostrzeżenia:
1.) testy owulacyjne jakoś widoczniej zaznaczać - mało czytelne są teraz. 2.) tak samo z testami ciązowymi - wyraźniejsze zaznaczanie + można dolozyć opcje: test z krwi (beta)poztytwny/negatywny test (czyli sikaniec) pozytywny/negatywny 3. tempki z zakolceniami zaznaczac w biale kolka tak jest do tej pory - ale dawac miedzy nimi linie przerywana (teraz jest pusto).
Jeśli między zakóceniami miałyby być dodawane przerywane kreski, co mi się podoba - to jestem za dodatkową opcją temperatury nie wliczanej do wyklreu (ale wpisanej, dla wiadomości wprowadzającego z jakiegokolwiek względu)
Właśnie stwierdziłam, że w opisie objawów wewnętrznych jak dla mnie jest za mało opcji. Przydałoby się coś w rodzaju śluz przejrzysty nierozciągliwy, albo tylko przejrzysty.