Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 5th 2015
     permalink
    I nie miałaś żył, wielkich sutów etc ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorduszkaga
     permalink
    A jak to jest z obwodem ? Bo mi w ciazy strasznie obwod urosl i babka mi w sklepie z bielizna powiedziala zebym kupila 'normalny" obwod bo po ciazy on wroci - prawda to ?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja też się pociłam tak okoł0 37-38 tyg identyko jak przed okresem także pewnie hormony już powoli opadają na koniec ciąży
    -
    co do staników to mam jeden po Milce bez fiszbin i w nim latam kupiłam sobie ładny z fiszbinami i niestety gdzieś uciskają i robia mi się zatory... więc jest tylko na wyjścia w domu latam w miękkim
    a ja mam tak jak Teo nic seksownego w tych cycach teraz nie widzę a do tego przeszkadzają mi okropnie!
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Nie no sutki miałam większe, ale, że ja wcześniej zawsze miałam sutki płaskie (czytaj prawie brak), to w czasie karmienia takie normalne były.Tuż po karmieniu były wyciągnięte a po pewnej chwili kurczyły się. I już mi takie zostały. Tzn. jak przestałam karmić to miałam i mam takie same jak podczas karmienia. A żył nie miałam nic a nic widocznych.

Treść doklejona: 05.01.15 12:37
    kasiakuzniki: nic seksownego w tych cycach teraz nie widzę a do tego przeszkadzają mi okropnie

Ja dla samych piersi mogłabym być w ciąży i karmić jak najdłużej :wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Ale tu się stanikowo zrobiło :bigsmile:
    Ja usilnie szukam spodni ciążowych ale ceny mnie powalają :shocked: nie dam 150zł!
    Niby są na allegro ale znów strach czy trafię z rozmiarem :confused:

Dziewczynki a mogłybyście mi polecić coś na przeciw rozstępom żeby się szybko wchłaniało. Chciałabym zacząć smarować się jeszcze rano przed pracą i zależy mi na czasie.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A ja nie miałam żadnych żył, sutki ładne ;)) I mleko nie sikało samo (dzięki Bogu - żadnych wkładek nie musiałam nosić) więc nic tylko karmić ;-))
    --
    •  
      CommentAuthorduszkaga
     permalink
    Aha, teraz sie zastanowic musze jak to rozegrac bo mam przedluzke do stanika - do obwodu i generalnie moge kupic "normalny" obwod + przedluzka do poki mi sie nie zmniejszy ale czy jest sens ? Czy ten obwod sie nie rozciagnie i pozniej beda sobie wiazac zamiast zapinac :jumping: Czy teraz kupic wiekszy rozmiar a pozniej jak sie zmniejszy to drugi ? Jak myslicie albo jak robicie ?
    --
  1.  permalink
    [quote=TEORKA][/quote]

Moje już trraz przypominają wentyle od stara :shocked:
    Jak patrzę w lustro, to jakby nie były moje. Nie są takie ładne i zwarte jak kiedyś, tylko takie luźne dyndaki :tongue:
    •  
      CommentAuthorŚroda
    • CommentTimeJan 5th 2015 zmieniony
     permalink
    Muszę się wyżalić...
    Ja już naprawdę nie wiem, jak sobie radzić z tymi wymiotami..., tymi ciągłymi mdłościami..., tym ciągłym przez to gorszym samopoczuciem...
    Miałam nadzieję, że wraz z 12tc wszystko się chociaż powoli będzie zmieniać na lepsze, a dzisiaj to jest jakieś apogeum normalnie... Latam do kibla i zmuszam się do wymiotów, co by choć przez chwilę przestało mdlić...
    Dzisiaj mam wizytę u gina- na ostatniej wizycie proponował mi jakieś tabletki na te dolegliwości, bo już w 8 tc mną targały niezłe wymioty, ale stwierdziłam, że skoro z Kaliną dałam radę bez żadnych wspomagaczy, to i teraz dam radę, ale męczę się przeokrutnie i nie wiem, czy czegoś nie wziąć... Będzie to poniekąd na pewno zależało od dzisiejszego USG, bo sprawdzać będzie i przezierność karkową i kość nosową itp. i jak wszystko będzie ok, to nie wiem, czy się nie zdecydować...

Czy Wy coś brałyście?
    Pamiętam, że w ciąży z Kalą przepisał mi Torecan w tabletkach, nawet to wykupiłam "na wszelki wypadek", ale ani jednej tabletki nie wzięłam, bo się po prostu bałam, że mogę zaszkodzić.
    Znacie ten lek, pomagał Wam?

Kurcze, w środę wracam do pracy, po przerwie świąteczno-noworocznej i boje się o te wymioty, mdłości itp (raz już musiałam bełtać do kosza pod biurko... brr..
    --
    •  
      CommentAuthorzoja13
     permalink
    Misinka ja używam kremu Perfecta Mama na rozstępy i jestem bardzo zadowolona kupisz go w Rosmanie. I teraz tak to, że nie mam rozstępów nie musi być sprawka kremu tylko genów ale mam rozstępy na pupie i udach (bardzo dużo) i szczerze mówię, że po stosowaniu tego kremu zrobiły się mniej widoczne i skóra po stokroć ładniejsza :-D a wieczorem używałam oliwki.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    dżasti: Moje piersi podczas karmienia były tak piękne, że mogłabym na golasa łazić po domu i się nim wszędzie przyglądać. A jakie kształtne, sprężyste. Normalnie sama się po nich macałam, bo uwierzyć nie mogłam, że są MOJE. Nie muszę oczywiście tutaj pisać jak mąż na nie reagował

Miałam podobnie, może lekko były widoczne żyłki ale sutki (nieco większe ale akurat mi to pasowało, bo były za małe wcześniej) i reszta - REWELACJA:) ah...szkoda, że to tylko wspomnienie....:confused: no ale wyglądałam jak po udanej operacji plastycznej.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthormadziik1983
     permalink
    Środa: Pamiętam, że w ciąży z Kalą przepisał mi Torecan w tabletkach, nawet to wykupiłam "na wszelki wypadek", ale ani jednej tabletki nie wzięłam, bo się po prostu bałam, że mogę zaszkodzić.
    Znacie ten lek, pomagał Wam?
    - ja bralam i w sumie niewiem czy pomogly... bo albo pomogly i mniej wymiotowalam (czy. 2-3 razy na dzien), ale bez nich bym wymiotowala z 8 razy.. Mialam total wymioty i oslabienie miedzy 8 a 20 tygodniem, czulam sie katastrofalnie i wogole nie potrafilam sie cieszyc z ciazy, nawet w szpitalu bylam pare dni bo sie balam, ze sie odwodnie.. Zadna z moich znajomych tak nie miala wiec cos takiego bylo mnie mega szokiem.. Ale tablety bralam z nadzieja ze troche ulza..

Treść doklejona: 05.01.15 14:12
    Środa: Kurcze, w środę wracam do pracy, po przerwie świąteczno-noworocznej i boje się o te wymioty, mdłości itp (raz już musiałam bełtać do kosza pod biurko... brr..
    - wspolczuje, ja cala ciaze naszczescie domu..
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No to mi się z cyckami w takim razie nie udało :wink:
    Tzn były fajne, duże, jędrne ale okropne wizualnie kiedym ściągała stanik.
    Teraz niestety będzie to samo, bo już są żyły i wentyle :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    madziik1983: - ja bralam i w sumie niewiem czy pomogly... bo albo pomogly i mniej wymiotowalam (czy. 2-3 razy na dzien), ale bez nich bym wymiotowala z 8 razy.. Mialam total wymioty i oslabienie miedzy 8 a 20 tygodniem, czulam sie katastrofalnie i wogole nie potrafilam sie cieszyc z ciazy, nawet w szpitalu bylam pare dni bo sie balam, ze sie odwodnie.. Zadna z moich znajomych tak nie miala wiec cos takiego bylo mnie mega szokiem.. Ale tablety bralam z nadzieja ze troche ulza..

Czyli pomogły?
    Odrobinę, ale pomogły?

madziik1983: - wspolczuje, ja cala ciaze naszczescie domu..

Ja jeszcze muszę, bo właśnie staramy się o kredyt na budowę domu i muszę mieć na wyciągu "wynagrodzenie" w tytule, a nie "zasiłek chorobowy", życie... :devil:

Ale nie mam oporów, tylko te mdłości...te wymioty... Ech, jakoś z Kalą było łatwiej, może dlatego, że byłam młodsza... ?:wink:
    --
  2.  permalink
    z dwojga zlego chyba lepiej pierwsza ciaze gorzej znosic bo mozna lezec i sie byczyc a tu trzeba sie dzieckiem zajmowac. Tak sobie wmawiam ze pomogly moze.. ale nadzieje trzeba miec
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Magdalena: Ech, 30+ to nie jest wiek na rodzenie :wink: jak nie urok to sraczka :wink:

co ja mam powiedzieć jak niedawno 23 skończyłam? teść się śmieje, choć mi do śmiechu nie jest, że ja chyba normalnie ciąży przechodzić nie mogę...
    z moją rwą byłam u fizjo... umawiam sie do ortopedy jak wrócę do Warszawy
    niestety u mnie najprawdopodobniej spowodowane jest to przepukliną w kręgosłupie i mnie będzie męczyła do końca
    45 min zajęło mi ost w nocy przekręcenie się z lewego na prawy bok :/
    TEORKA: suty wielkie jak wentyle od stara, ciemne jak u Afroamerykanki

mi się takie w tej ciąży zrobiły, mam nadzieję, że już gorzej nie będzie bo już w ogóle na nie patrzeć nie będę mogła a o publicznym KP nie ma mowy :P

a co do wymiotów i nudności to w drugiej ciązy na całe szczeście mnie nie trzymało do porodu, starałam się nei brać żadnych leków ale 2 razy bez Torecanu bym nie przeżyła
    --
    • CommentAuthorigni
     permalink
    Środa ja tez mialam przepisane, ajak zlapalam jelitowke.Mdlosci koszmarne mialam w pierwszej i teraz w trzeciej ciazy i jesdyne co mi pomaga to jesc malo a często np.co 2h pol kajzerki- bo tylko to wchodzi.
    Moge cie pocieszyc, ze 15-16 tydz robi sie lepiej. Z torecanem poczekalabym do drugiego trymestru
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Zoja dzięki :bigsmile: kupię sobie przy najbliższej okazji. Teraz mam taki olejek od mojej gin ale drogi bo 35zł a oliwka będzie pewnie taka sama i tańsza.
    U mnie niestety suty wklęsłe, ciekawe czy to się zmieni bo u mojej szwagierki takie zostały i nie dała rady karmić bo mała nie miała jak chwycić.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    misinka26: U mnie niestety suty wklęsłe, ciekawe czy to się zmieni bo u mojej szwagierki takie zostały i nie dała rady karmić bo mała nie miała jak chwycić.
    --

zmienić raczej się nie zmieni, ale siostra mojego męża obecnie ponad 4 miesiące z takimi karmi tylko korzysta z silikonowych kapturków Aventu ;)
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    igni, w pierwszej ciąży minęły w ok 14 tc, więc mam nadzieję, że teraz maksymalnie do 14 tc będą mnie męczyć.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    hopelight:
    Miałam podobnie, może lekko były widoczne żyłki ale sutki (nieco większe ale akurat mi to pasowało, bo były za małe wcześniej) i reszta - REWELACJA:) ah...szkoda, że to tylko wspomnienie.... no ale wyglądałam jak po udanej operacji plastycznej.

U mnie było tak samo :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    u mnie tez nocne poty od 3 trymestru, mam zapasową koszule nocną zawsze pod reką
    po porodzie jak pisze Zoja, jeszcze intensywniej ;) duzo wody mam widac w sobie ;)

dziewczyny nie wiem czy to Was pocieszy, ale ja mam piersi pociete po operacji-( na jednej 2 cięcia, na drugiej 3) po przetrawieniu
    sobie tego prze jakis rok- stwierdzilam ze co mi tam, nie bede sie wstydzic karmic
    to jak szramy po walce :)), zobaczymy czy otoczenie nie bedzie mdlało na widok- ale postaram sie
    to robic dyskretnie no nie?
    troche sie powiekszyly blizny odkąd piers sie rozrasta mimo smarowania roznymi cudami, ale lekarz uprzedzal
    ze to takie malo wdzieczne miejsce do gojenia.

Kobiety z warszawy- przyszłe mamy moze WAS zainteresuja warsztaty z karmienia- ja sie przejde z ciekawosci, w kazdy czwartek na Ursynowie
    tutaj link
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No po porodzie to pamiętam, że lało się ze mnie jak z kranu.
    Przebierałam w nocy piżamy, bo taka byłam mokra.
    Ale nie wiedziałam, że przed porodem też się to zdarza.
    Teraz już wiem i mi z tą wiedzą lepiej i spokojniej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Dziewczyny a czy Was tez tak "bola wlosy" na glowie? Normalnie mnie bola miejsca, gdziemi wlosy wyrastaja. Jak chce podniesc wlosy na czubku glowy, to tak jakby mi ktos igly wbijal. Masakra.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Karmiłam w stanikach z fiszbinami i żadne zastoje mi się nie robiły, trzeba tylko dobrze dobrać stanik. Ja swoje kupiłam po unormowaniu laktacji i służyły mi 10mieś.
    --
    •  
      CommentAuthorduszkaga
     permalink
    Tak, jak mowisz Elfika zdaje sie, ze wybiore przedluzke .

Mi to od momentu kiedy dowiedzialam sie o ciazy, nagle zyly powychodzily..suty ciut bardziej odstajace ale brodawki to mam wrazenie ze z dnia na dzien coraz wieksze !! NIe dlugo cala piers mi obejma :shamed: normalnie patrzec nie moge !

Poty nocne mam ale do przezycia, juz w II trymestrze sie zaczely..Teraz sa mocniejsze, ale daje rade. Ciekawe co to bedzie po porodzie skoro mowicie, ze to wodospad ?

Treść doklejona: 05.01.15 17:35
    Aaaa mdlosci przeszly mi dopiero w 14 tc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Środa: Znacie ten lek, pomagał Wam?

Mnie to podali w szpitalu, jak sie odwodniony od rzygania (jakoś 12 razy tego dnia wymiotowalam i nie mogłam juz płynów przyjąć). Ale bez rewelacji, imho pomogły mi wtedy dwie kroplówki, które mnie nawodnily. Po tymże kryzysie było juz lepiej i przestałam wymiotować jakoś około 14tc chyba. Tak czy siak, Torecan to lek do stosowania jednorazowego, nie ciągłego (mnie podali czopek).
    .
    Co do stanikow do karmienia, to ja przed porodem kupiłam sobie taki najzwyklejszy na Allegro, materiałowy za chyba 12 zł, super sie sprawdzili w szpitalu i podczas wylewania siodmych potów w pierwszym tygodniu. I nie było mi szkoda prac go codziennie i żałować mlekiem i potem.
    Natomiast po ok 2 tyg zafundowalam sobie dwa karmniki z "dopasowana.pl. I teraz tez tak zrobię. Przecież przez net można zamówić w każdej chwili, przesyłka idzie 1-2dni, a u mnie np. naprawde nie było porównania pomiędzy rozmiarem piersi przed i po porodzie. Gdybym przed porodem wybuliła tyle kasy na darmo, to bym sie pochlastala. A w czasie karmienia nie wchodzi w grę żaden za ciasny stanik, bo od razu sa zastoje.
    Btw, mam gdzieś zdjęcie w tanim karmniku z all a dobrze dopasowanej od braffiterki. Zaraz znajdę to Wam pokaże, ku motywacji. Ja za swój dałam chyba 99zl, karmiłam 10 mcy i nie żałuje tej kasy. Szkoda tylko, ze potem cyc taki nie został :wink:

Treść doklejona: 05.01.15 18:35
    O, znalazłam. Zdjęcie z 2 miesiąca karmienia. Zwykły stanik vs niezwykły :wink: czyli dobrany wg wymiarów.
    http://28dni.pl/pictures/1209313.JPG
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Noooo powiem Ci, ze różnica jest mega!
    Chyba nie ma wobec tego co widzimy wątpliwości, że warto zainwestować!
    .
    A ja jestem ciągle taaaaka głodna, ze az mnie to przeraża! Ile można jesć??? Tzn staram się nie jeść non stop kolor, ale głodna ciągle tez przecież nie będę :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Ul_cia: różnica jest mega!

Na pierwszym to taki zez rozbieżny, co nie? :wink:
    .
    PENNY, ULCIA Bóg Wam w dzieciach zapłać za patent z pokrzywą!!!! Pije juz 5 dzień i wreszcie odzyskałam własna twarz, aż mąż dzisiaj zauważył. Zeszła ze mnie woda, opuchlizna. Lekko sie czuje.
    Tak jak Ula pisała, parze sobie dzbanek (tak ze 3 saszetki na litr, nie za mocne), dodaje imbir, cytrynę, a jak ciut przestygnie to miód dla zdrowotnosci i popijam. Yummie!
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Magdalena, ja dzisiaj dostałam Torecan w czopkach właśnie, bo lekarz stwierdził, że szkoda podrażniać i tak już nadwyrężony przełyk, dlatego też między innymi odradził mi przyjmowania witamin.

Po wizycie bardzo dobre wieśći, dziecię wydaje się być zdrowe jak ryba/byk ( w zależności od płci :wink: ), wyprzedza termin z OM o tydzień, czyli tak jak przy poprzednim USG, natomiast ja i lekarz trzymamy się daty z OM, więc zostaje 19.07.2015 :bigsmile:

Wszystkie pomiary w porządku, serce biło jak dzwon, trofoblast (bo to podobno jeszcze nie łożysko) na ścianie tylnej macicy, ale delikatnie przesłania ujście wewnętrzne szyjki macicy (dostałam uspokojenie, że do 26 tc ma czas, żeby się podnieść, a powinno nawet wcześniej), poza tym wszystko OK :cheer::cheer::cheer:

No i lekarz podejrzał płeć, uprzedzając przy tym, że on absolutnie nie podejmuje się odpowiedzi na pytanie kto tam siedzi- było widać ewidentnie, że tam coś wystaje i wyglądało to tak jak na tych zdjęciach, które tu kiedyś wrzucałyście- nie do określenia jaka to płeć, ale jak go zapytałam, co według niego w brzuchu siedzi, to powiedział, że stawiałby na chłopaka :shocked::shocked::shocked:

Ja oczywiście dalej twierdzę, że córka będzie, a lekarzowi tylko się zdaje :devil:
    OBY!

Treść doklejona: 05.01.15 19:19
    A no i zaczynałam ciąże z wagą, z którą rodziłam pierwszą córkę ( o zgrozo :shamed: ), ale przez ostanie sześć tygodni schudłam 5 kg.

Ciśnienie też standardowo podczas wizyty bardzo wysokie, tj. 140/95, ale w pierwszej ciąży było to u mnie normą podczas każdej wizyty było w tych okolicach, natomiast po powrocie do domu ciśnienie książkowe 120/80- dzisiaj identycznie, więc jednak te moje ciąże trochę podobne :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ul_cia: A ja nie miałam żadnych żył, sutki ładne ;)) I mleko nie sikało samo (dzięki Bogu - żadnych wkładek nie musiałam nosić) więc nic tylko karmić ;-))

O ja tak samo, piękne są podczas karmienia, aż mi głupio, bo stale je podziwiam ;))) Tylko za duże, ale po karmieniu "zejdą" ;)))

I tak - dobry stanik to podstawa :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Środa: co według niego w brzuchu siedzi, to powiedział, że stawiałby na chłopaka :shocked::shocked::shocked:

Wiadomo, że to dużoooo za wcześnie i szanse na pomyłkę spore, ale ja Ci dzisiaj już pisałam że nie będzie drugiej baby tylko chłopak :wink:
    Jestem mega ciekawa co lekarz za kilka tygodni tam wypatrzy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Mi fiszbiny nie przeszkadzały wcale przy karmieniu, nawet w nocy na leżąco. Ba,zaryzykuję nawet stwierdzenie, że nie udało mi się w życiu tak dobrać zwykłego stanika, żeby był wygodniejszy od karmników.
    Poniewaz normalnie ciezko mi dobrac stanik, Jakies 4 - 5 tyg. przed terminem wybrałam się do sklepu na przymiarki, wybralam sobie modele, które dobrze leżały i obczaiłam jakie rozmiary tych modeli mi pasują. Nawet jeden kupiłam na końcówkę ciąży i pobyt w szpitalu. Po porodzie wystarczyło się ponownie obmierzyć, wybrać nowy rozmiar konkretnego modelu i wysłać męża do konkretnego sklepu z karteczką albo zamówić przez Internet.
    Na szczescie biust juz nie urósł po porodzie i wystarczyła korekta obwodu tylko. Ten kupiony w ciąży tez się nadawał, bo babeczka w sklepie poleciła, żeby przy dopasowywaniu zapiąć najluźnej jak się da, a potem po porodzie zapinać ciasnej i było akurat.
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Psioszkę piękną po mamusi i siostrzyczce , you see :wink:

Nie no, chciałabym córkę, ale jak będzie chłopak to będzie większa radość męża i będzie bawił :bigsmile:

Choć nadal twierdzę, że TAM jest dziewczyna :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A ja zapomniałam jeszcze napisać, że dzięki Ci MAG za polecenie tych koszul do karmienia, bo są na prawdę rewelacyjne ! :wink:
    I taka taniocha w dodatku.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Laski, a powiedzcie mi, jak czesto w 3 trymestrze mialyscie/macie wizyty? Bo ja miałam teraz w 31tc i następna mam dopiero w 36t3d, czyli po 5 tygodniach.
    Gbs pobrany, badania zlecone,w sumie wszystko orajt, ale sie tak zastanawiam teoretycznie.
    .
    I ponawiam pytanie sprzed dwóch stron zadane przez inna mamusie: jak to jest z tym ktg? Od którego momentu sie na to chodzi i czy to zleca gin czy trzeba jakoś samemu pilnować?
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja na wizyty całą pierwszą ciąże chodziłam co 4 tyg i tak tez miałam przedłużane zwolnienie
    KTG dopiero w dniu terminu ( pomijając pobyt na patologi ciąży)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Magdalena: jak czesto w 3 trymestrze mialyscie/macie wizyty?

Ja normalnie mam co 4 tygodnie, ale od 32 tc częściej bo co 3.
    A teraz już na końcu co 2 tygodnie. A pewnie w środę jak mnie zobaczy to każe mi przyjść za tydzień.
    Tak miałam z Ninką.

KTG mi też gin zlecał.
    Z Ninką od 36 t.c raz w tygodniu [potem 2 razy w tygodniu] a teraz miałam dopiero jedno w 36 i teraz w środę następne.
    Ale wiem, że wielu lekarzy nie zleca.
    --
  3.  permalink
    Magdalena: Gbs pobrany

tylko do porodu wynik będzie nieważny i jest możliwość, że i tak dostaiesz antybiotyk (jak np przy braku wyniku na czas).

Magdalena: jak czesto w 3 trymestrze mialyscie/macie wizyty? Bo ja miałam teraz w 31tc i następna mam dopiero w 36t3d, czyli po 5 tygodniach.

Ja standardowo co 3tyg, tzn nie mam częściej. Ale w razie jakby coś się działo, to mam dzwonić. Przy Ewuni i przy Krzysiu po 32tc z wizyt co 4tyg przeszłam na wizyty co 2tyg i to jest chyba najbardziej typowe, z tego co widzę. Bo końcówkę jednak nadzoruje się bardziej- choćby szyjkę kontroluje. Więc ja bym się umówiła jakoś w międzyczasie, bo 5tyg to sporo jednak

Magdalena: jak to jest z tym ktg? Od którego momentu sie na to chodzi i czy to zleca gin czy trzeba jakoś samemu pilnować?

mi zlecała gin, przy Krzysiu chodziłam od 30tc, przy Ewuni miałam chodzić po 38tc

Treść doklejona: 05.01.15 20:54
    elfika: teraz pobiera sie krew do badania z zyly, bo z palca niewiarygodne wyniki wychodzily. Wy macie pobierane z zyly?
    bo ja te ponad 5 lat temu mialam z palucha

Ja miałam zawsze z żyły- i teraz, i w ciąży z Ewunią (czyli podobnie jak Ty- 5 lat temu). I jest tak jak piszesz- wynik z palca może być niewiarygodny, też o tym słyszałam. Swoją drogą jesteś pierwszą "znaną" mi osobą, która miała to badanie robione z palca :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    elfika: dzis bedac z Bianka w labie dowiedzialam sie, ze teraz pobiera sie krew do badania z zyly, bo z palca niewiarygodne wyniki wychodzily. Wy macie pobierane z zyly?
    bo ja te ponad 5 lat temu mialam z palucha i wyniki mialam super a tu sie okazuje, ze mogly byc falszywie ujemne.

Ja przed wypiciem słodkiego napoju miała najpierw z palca aby sprawdzic czy można ją podać i zaraz po tym pomiarze z krwi razem z innymi badaniami, a później 2 razy też z żyły. Tak samo jak 2 lata temu.
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Jezeli chodzi o cukier, to przed obciążeniem glukozą w Łabie zawsze miałam badanie z palca glukometrem, żeby sprawdzić, czy mozna zrobić test. Potem standardowo z żyły i te wyniki z żyły prawie sie nie różniły od tych z palca.
    A co do kto, to w poprzedniej ciazy, która prowadziłam państwowo, i prywatnie, na NFZ miałam wykonywane już od 34 tygodnia co tydzień ze względu na cukrzycę. Natomiast wluxmedzie lekarz pomimo cukrzycy i pomimo tego, ze nie wiedział, ze takie badania miałam, ani słowa się nie zająknął na ich temat, a na wizycie w 36t6d usłyszałam pomimo tego, ze stwierdził,ze dluuugo poczekam na akcję, ze jego rola została zakończona, gratuluje donoszenia ciąży i widzimy się już po porodzie. Na szczęście nie dane mi było długo ciągnąć ciąży, bo już następnego dnia Młody postanowił wyjsć z brzucha. Strach pomysleć, co by było, gdybym na NFZ nie prowadziła ciąży i miała rodzic po 40 tygodniu.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Magda, ja ostatnie 2 wizyty miałam w odstępie 3 tyg (30 i 33 tc); teraz już nie będę się w ogóle widzieć z ginem aż do porodu, bo za 2 dni mam wizytę u ordynatora (36tc; a przed nią usg i ktg - tak to wykombinowali na Madalińskiegol), a za 2 tyg mam cesarkę, więc nawet nie mam gdzie kolejnej wizyty upchać:-)
    -- Mama M & N & W
  4.  permalink
    Ja mialam 2 razy - raz jak poszlam z zapaleniem pecherza a glupia myslalam, ze moze rodze he he, a drugi raz juz przy przyjeciu na porodowke.
    Gin tylko sprawdzal serducho na wizycie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    CERI a ile ten GBS jest ważny ?
    Bo ja mam pobrany jakoś w 36 tc no i teraz nie wiem.....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A tak przy okazji wrzucę listę, bo zaginęła. Oraz dopiszę Motylicę, bo chyba nikt się nie pokusił :wink:

1. MamaFilipa - 06.01.2015 (chłopiec)
    2. Blanka81 - 14.01 2015 (dziewczynka)
    3. _mag_ - 17.01.2015 (dziewczynka)
    4. TEORKA - 18.01.2015 (chłopiec), 4. marta50000 - 18.01.2015 (chłopiec)
    5. maxiulka - 20.01.2015 (chłopiec)

6. zoja13 - 22.01.2015 (dziewczynka)
    7. mangaa - 24.01.2015 (dziewczynka)
    8. gingerka_ - 29.01.2015 (chłopiec)
    9. pauliśka- 31.01.2015
    10. Mónikha - 04.02.2015 (chłopiec)
    11. jagodalg84 – 09.02.2015 (dziewczynka), 11. Luba - 09.02.2015 (chłopiec)
    12. Stefka_84 - 15.02.2015 (dziewczynka)
    13. cerisecerise - 16.02.2015 (chłopiec)
    14. monaliza666 – 21.02.2015 (dziewczynka)
    15. migotynka - 28.02.2015 (dziewczynka)
    16. kama27 - 01.03.2015 (dziewczynka)
    17. Magdalena - 07.03.2015 (chłopiec)
    18. duszkaga - 10.03.2015 (dziewczynka)
    19. Ewelajna87 - 11.03.2015 (chłopiec)
    20. adaja78 - 13.03.2015 (chłopiec)
    21. Moya212 - 17.03.2015 ( chłopiec)
    22. Olenka01 - 18.03.2015 (dziewczynka), 22. lecia_28 - 18.03.2015 (chłopiec)
    23. niunia32 - 23.03.2015 (dziewczynka)
    24. _azja_- 26.03.2015 (chłopiec), 24. Dorit - 26.03.2015 (chłopiec), 24. _Isia_ - 26.03.2015 (chłopiec)
    25. Malgoska15 - 02.04.2015, 25. justyna883 - 02.04.2015 (dziewczynka)
    26. bladykot - 04.04.2015
    27. flavia - 17.04.2015 (chłopiec)
    28. MamaKubusia - 18.04.2015 (dziewczynka)
    29. a_net_a - 20.04.2015 (dziewczynka)
    30. doti86 - 02.05.2015 (chłopiec)
    31. blackberry - 06.05.2015 (dziewczynka), 31. anula36 - 06.05.2015 (chłopiec)
    32. agigi - 13.05.2015 (dziewczynka), 32. andzik81 - 13.05.2015
    33. Wisienka3 - 19.05.2015
    34. migg - 25.05.2015 (chłopiec)
    35. Calypso77 - 26.05.2015 (chłopiec)
    36. dżasti - 27.05.2015 (chłopiec), 36. bari_87 - 27.05.2015 (chłopiec)
    37. dinka24 - 10.06.2015
    38. brombap - 17.06.2015
    39. igni - 21.06.2015
    40. misinka26 - 09.07.2015
    41. Środa - 19.07.2015
    42. cytrynka251- 10.08.2015r (bliźniaki)
    43. Malisiek - 12.08.2015
    44. kolonialka - 16.08.2015
    45. Motylica1 - 17.08.2015

A co z MamąFilipa ?
    --
  5.  permalink
    TEORKA: Bo ja mam pobrany jakoś w 36 tc no i teraz nie wiem.....

to jest ok- nie pamiętam dokładnie ile jest ważny (5tyg?), ale np w większości szpitalu warszawskich wymagany jest posiew robiony po 35tc (nigdy nie spotkałam się z wymogiem, żeby robić jeszcze później)
    To chodzi o to, że jak robisz posiew w 31tc i Ci wyjdzie czysty, to nie znaczy, że do porodu tak się utrzyma, można to jeszcze przez te 6-9tyg złapać.
    Tak samo, jak trzeba pamiętać, że posiew ma być i z pochwy, i z odbytu- bo tylko wtedy wynik jest miarodajny.
    --
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    Elfika, a ile Twoja córka ważyła po urodzeniu?
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    cerisecerise: Więc ja bym się umówiła jakoś w międzyczasie, bo 5tyg to sporo jednak

No jakby sie dało, tobym sie umówiła, ale moja ginka ma wypadek losowy, ze tak powiem, i dopiero wtedy sie możemy spotkać. Jakby sie cos działo to mam do niej dzwonić i mam kontakt do zastępczego lekarza. Ale wizyty niet. No to oby nie była potrzebna.
    Kurde, ja to zawsze muszę mieć jakies weryeksajting momenty w ciążach ;)
    cerisecerise:
    tylko do porodu wynik będzie nieważny i jest możliwość, że i tak dostaiesz antybiotyk (jak np przy braku wyniku na czas).

Raczej będziemy powtarzać gbsa na nast wizycie. Teraz mi pobrała na wypadek, jakbym jednak postanowiła wcześniej sie rozwiązać :wink:
    •  
      CommentAuthorGaja00
     permalink
    elfika- 4960?:shocked: jak ty takiego kolosa wypchałaś :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    cerisecerise: Tak samo, jak trzeba pamiętać, że posiew ma być i z pochwy, i z odbytu- bo tylko wtedy wynik jest miarodajny.

O, a o tym nie wiedziałam.
    Ręka w gore, która miała z dupki brane, poza Ceri ofc.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.