Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeMar 17th 2015
     permalink
    Z rossmanna jest też fajna seria alterra, bez sls i wielu innych drażniących składników.
    •  
      CommentAuthoritlina
     permalink
    Dokladnie hydro, ja używam szamponu z alterry, odzywki, deo bo sa bez aluminium..
    • CommentAuthorigni
     permalink
    Ulcia nie zazdroszcze. Spróbuj może z jakimis kremami aptecznymi: cetafil, la roche posey, albo ziaji kuracja na azs? Ja też mam momenty swedzenia,ale od razu się smaruje,ostatnio miałam pharmaceris baby i tez byl niezły.

Itlina niezły patent:bigsmile:
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Mój mąż kupuje żele do higieny intymnej ATW i też się nimi myje w całości. Prócz włosów, bo tych nie posiada :D
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Wow, subiektywna, szybko wyszło z płcią :)

Ulcia, polecam mediderm, bardzo neturalny krem, duża wydajna pucha, do kupienia w aptece. Na wszelkie świądy, wysypki i stany zapalne. Ja na silne plamy AZS używałam.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dzięki Wam, przejdę sie do apteki i Rossmana!
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Ja dzisiaj po usg i jestem załamana bo gin szukała 30 min kości nosowej i nie mogła znaleźc!:cry: Niby wszystko ok maluch rośnie, jest ruchliwy reszta też ok ale ta kość.. Wysłała mnie na badania prenatalne bo lepszy sprzęt mają i wgl może maluch był źle ułożony. No ale przecież gdyby była ta kość to chyba by ją znalazła prawda? :sad: Na to usg idę w czw a do tego czasu to chyba tylko głowa w poduchę i :cry::cry::cry:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    Współczuję swędzenia bo to istna masakra u mnie powodem była niestety wątroba ale pamiętam jak to męczyło spać po nocach nie mogłam... Ja juz w piątek genetyczne :-) dowiem się co i jak u okruszka, bo niestety nadal mecze się z krwiakiem po drugim maluchu ostatnio miał ponad 5*5 cm i przylegal do jajka malucha ale mimo to jestem dobrej myśli.

Treść doklejona: 17.03.15 16:40
    Ikiaana współczuję stresu oby na lepszym sprzęcie kość była może maluszek ma mały nosek i na starym ciężej było jej zauważyć :-*
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ikaan współczuje Ci stresu :((( wiem jak sie denerwujesz, dzięki Bogu czwartek w sumie juz niedługo i wszystko dobrze zbadają! A przeziernosc dzisiaj mierzyła?
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    no właśnie mówiła coś, że teraz zmierzy ale w końcu nie wiem czy zmierzyła bo nić nie mówiła, ja nie zapytałam a na usg niegdzie nie mogę tego znaleźć chyba, że ślepa jestem ale nie widze :sad:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    ikaan: Ja dzisiaj po usg i jestem załamana bo gin szukała 30 min kości nosowej i nie mogła znaleźc! Niby wszystko ok maluch rośnie, jest ruchliwy reszta też ok ale ta kość.. Wysłała mnie na badania prenatalne bo lepszy sprzęt mają i wgl może maluch był źle ułożony. No ale przecież gdyby była ta kość to chyba by ją znalazła prawda? Na to usg idę w czw a do tego czasu to chyba tylko głowa w poduchę i

Mój gin, znając swój sprzet kazał mi na pomiar przezierności i kości nosowej przyjść dopiero w 14 tyg. Niestety niektóre sprzęty nie nadają się do tak wczesnych pomiarów. Pewnie wszystko jest dobrze, tylko sprzęt kiepski. Głowa do góry!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Monia502: Pewnie wszystko jest dobrze
    Też tak myśle, ale mój mimo to nie potrafię przestać się martwić i :cry:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Ikaan, trzymam kciuki, żeby to była kwestia sprzętu!
    Moja gin też ma kiepski sprzęt i mnie wysłała do innego gabinetu na I badanie prenatalne.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    ikaan: Też tak myśle, ale mój mimo to nie potrafię przestać się martwić i

każdy by się martwił ;) Ale póki co musisz brac pod uwagę, że wszystko będzie dobrze ;).Staraj się troszkę to myślenie przekierować, bo szkoda nerwów.
    --
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    Ikaan trzymaj sie dzielnie, napewno wszystko jest ok. Ja takze za USG jezdze do innego gabinetu a na prenetalne nawet do szpitala bo tam maja nowszy lepszy sprzet. Glowa do gory bedzie dobrze.
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Tak sobie teraz myślę.. Subiektywna pisałaś, że pokazał się chłopiec na usg a kiedy ja pytałam o płeć powiedziała, że mowy absolutnie nie ma żeby teraz zobaczyć i najwcześniej to 20 tc. Więc może ten sprzęt to faktycznie jakieś wielkie g..
    -- ,
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    Ikaan nam też na prenatalntch (12tc+3dni) powiedzieli że na 80% dziewczynka a lekarz prowadzacy ciąże kilka dni później na kontrolnej wizycie nie był w stanie określić płci także te sprzety w gabinetach bywają naprawdę różne...
    Trzymam kciuki za dobre wieści z prenatalnych!
    •  
      CommentAuthorŻurawinka
     permalink
    Ikaan, ja tam się nie znam, ale też bym sugerowała, że to sprzęt. Trzymam kciuki za czwartek.
    U mnie USG prenatalne za tydzień w środę.

Ulcia, wyrazy współczucia z tym swędzeniem...
    •  
      CommentAuthorAgaDkaa
     permalink
    ikaan gdyby chciała podpuytac to daj znac. Moje pierwsze dziecko urodzilo sie z mozaika Zespolu Downa. Gdybys Chciała pogadac to pisz na pw
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    U mnie na USG w 12tc było "kość nosowa nie do oceny"- sprzęt był super i lekarz ze wszystkimi uprawnieniami. Po prostu mała tak się ułożyła i ruszać nie chciała, przez 40min. Wszystko inne było ok i powodów do dalszej diagnostyki gin. nie stwierdziła.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    ikaan, oby to była sprawa sprzętu l. Moja ginka wysyła na prenatalne, bo nie ma stosownych uprawnień i sprzętu. Też mam w czwartek.
    Co do płci to ponoć jest możliwe określenie w 12 tyg, ale lekarz musi być bardzo doświadczony i badać na super sprzęcie. No i łatwiej chłopca zidentyfikować.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeMar 17th 2015 zmieniony
     permalink
    Ja sobie sama dziewczynke oceniłam po usg w 12tc:tongue:

Ikaan mam nadzieje ze wszystko bedzie ok!
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    ikaan, specjalnie wyjęłam moje usg z Emisią. Był 12t i 2d, lekarz ze wszelkimi certyfikatami, stażem w USA i ogólnie specjalista od prowadzenia, diagnostyki, leczenia wad płodu w Gdańsku, sprzęt bardzo dobry. Mam wpisane "nie uwidoczniono kości nosowej". Pamiętam do dziś, jak zamarłam, kiedy doktor o tym powiedziała. Tłumaczyła nie po to, by informować, byśmy mieli świadomość, czy mielibyśmy cokolwiek robić. Mówiał nam o tym, by nas uspokoić, bym nie tworzyła scenariuszy, czytając opis badania. Usłyszałam, że to czas tworzenia się kości nosowej i po prostu może jej jeszcze nie być. Faktycznie na kolejnym usg, na słabym sprzęcie mojego gina w 15tc wszystko było na miejscu.
    Staraj się zająć czymś głowę. Niech czas do kolejnego usg szybko zleci.
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    azniee no właśnie ona też mówiła, że może źle ułożona. Trząchała mi brzuchem, kazała zakaszleć żeby może zmieniła pozycje dzidzia ale uparte to po mamusi chyba i nie chciała się przemieścić.
    Aga nawet nie wiem co to :shamed: Naumiem się, zobacze jak tam w czwartek wyjdzie na usg i jak coś to na pewno napiszę.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    azniee, Ty jesteś z moich okolic- u kogo prowadziłaś ciążę?

Co do określania płci w 12 tc to ja bym nie nastawiała się na to, co lekarz mówi, bo nasz powiedział w 12 tc, że gdyby miał strzelać, to wygląda mu to na chłopca, a po niespełna ośmiu tygodniach na USG uwidoczniła się piękna pipeczka :bigsmile:
    A dodam, że nasz lekarz nigdy się jeszcze nie pomylił co do określania płci, ale nigdy tez nie określa płci wcześniej niż w 18 tc , żeby mieć pewność. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgaDkaa
     permalink
    mozaika Zespołu Downa to cos pomiedzy ;) Kacper ma 10 % komorek triosmicznych czyli zespolowych a 90 % komorek prawidlowych czyli zdrowych ;) Teraz jestem objeta badaniami prenatalnymi, test pappa wykazal 1:328 wiec ryzyko rowniez spore, mam nadzieje ze to zawyzszone jest przez Kacpra. Długa nasza historia ;) Teraz w 12 tygodniu kość nosowa miała 1,8 NT
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Ja też z trójmiasta :wink:
    Środa a czy ty może mieszkasz w Gdyni?? Bo raz słyszałam w biedrze jak kobitka wołała właśnie córeczkę Kala i była w podobnym wieku do twojej i tak sobie od razu pomyślałam o Tobie, nie wiem czemu może dlatego, że to niezbyt popularne imie :tongue: No ale to było chyba ze dwa miesiące temu :tongue:

Aga no to chyba dobry ten wynik teraz? tzn tego NT
    -- ,
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    azniee, Ty jesteś z moich okolic- u kogo prowadziłaś ciążę?

Nie w naszych okolicach :wink: W Kaar-Medzie, na Ochodzie, u dr Pabich-Worożbit.
    --
    •  
      CommentAuthorTomira
     permalink
    Byłam wieczorem na USG i mamy syneczka:rainbow:
    Poprosiłabym o dopisanie chłopczyka na liście :)
    Rośnie zdrowo, rozmiarami wyprzedza średnio o tydzień (widziałam na wydrukach z USG).
    Zdjęcia i wymiary wstawiłam pod moim wykresem.
    Uspokoiłam się i jestem bardzo szczęśliwa.
    -- Gniewuś 10.08.2015
    •  
      CommentAuthorAgaDkaa
     permalink
    Teraz wyniki ok, ale mimo to genetyk chciał nam zrobic amnipunkcje. Nie zgodzilismy sie z mezem ;)
    •  
      CommentAuthorCalypso77
    • CommentTimeMar 18th 2015
     permalink
    My też dzisiaj po wizycie. Jestem taaaaaaaaaaka szczęśliwa :bigsmile: Synek się wreszcie zlitował i obrócił się główką w dół. Z tego co mówi lekarka, to już tak powinien zostać. Tak bym chciała jeszcze raz rodzić naturalnie. Poród wspominam cudownie, był szybki i bezproblemowy. Chcę to przeżyć jeszcze raz :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    ikaan, nie ja z okolic podwarszawskich jetem :wink:

azniiie, aha :wink:

A mnie wczoraj dopadła pierwsza zgaga, ale obyło się bez wspomagaczy- nienawidzę zgagi, jak ja nienawidzę zgagi... Wrrr...
    --
    •  
      CommentAuthorsubiektywna7
    • CommentTimeMar 18th 2015 zmieniony
     permalink
    owszem biorę poprawkę na możliwość pomyłki, jednak to lekarz do którego mam zaufanie. W pierwszej ciąży bezbłędnie określił mi na tym samym etapie dziewczynkę, moim 3 koleżankom również określił bez pomyłki płeć. Ma super sprzęt. W pierwszej ciąży powiedział mi, że to babka na 70%. Pytałam się go wyraźnie- z jakim prawdopodobieństwem jest to chłopiec- powiedział "to chłopiec"....na zdjęciach to zobaczysz.

I faktycznie coś tam odstaje.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/13087dba78de9e83.html
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    Oleńka, jak tam u Ciebie? Ruszyło coś w terminie? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Calypso, super, że jest głową w dół! Moje na szczęście też, bo gdyby to miałoby się stać jedynym przeciwwskazaniem do porodu naturalnego to bym się chyba załamała.
    ...

Ula, Ty kurde zarażasz tą swoją swędzawką :cry: Możliwe jest, żeby nagle zaczął uczulać płyn do prania? (taki stosowany już parę tygodni)
    ..
    I jeszcze jedno pytanie, trochę nie związane z wątkiem, ale może coś wiecie ;) Czy coś już zaczyna pylić? Bo od jakiegoś czasu swędzą mnie oczy i się zastanawiam, czy to jakieś świństwo z zewnątrz, czy zaczyna mi się wiosenny rzut nietolerancji pokarmowych.
    ...
    A w ogóle to piękny dzień dziś mamy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 18th 2015 zmieniony
     permalink
    migg: Czy coś już zaczyna pylić? Bo od jakiegoś czasu swędzą mnie oczy i się zastanawiam, czy to jakieś świństwo z zewnątrz, czy zaczyna mi się wiosenny rzut nietolerancji pokarmowych.

Pylenie rozpoczyna się już w styczniu.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Migg mój mąż 4 lata temu stał się alergikiem tak z dnia na dzień, do tego stopnia ze nabawił się astmy, teraz się odczula... A co do pylenia to nie wiem ale możesz wejść na stronę tvn meteo i tam podobno jest zakładka dla alergików :)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    bladykot: Pylenie rozpoczyna się już w lutym.
    Dzięki. W sumie przy takiej zimie to nic dziwnego.. Sprawdzę zatem, co to może być (żeby jeszcze przez chwilę nie zwalać tego na jedzenie nabiału :D)

Treść doklejona: 18.03.15 09:18
    flavia: mój mąż 4 lata temu stał się alergikiem tak z dnia na dzień, do tego stopnia ze nabawił się astmy,
    O kurka, współczuję :( Nie wiedziałam, że to tak nagle może się zdarzyć. Mnie co roku coś pylącego uczula (testy oczywiście nic nie wykazały) ale zawsze to był kwiecień raczej.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ja, prawdopodobnie po ciąży, dostałam uczulenia na amoxycyline. Także to naprawdę z dnia na dzień się może pozmieniać.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    migg: W sumie przy takiej zimie to nic dziwnego..

Przy jakiejkolwiek zimie w naszej szerokości geograficznej pylenie zaczyna się w lutym, leszczynką.

Ja miałam straszliwą alergię będąc w ciąży z Hanką, ale od jakiś 5 lat moje obajwy zmniejszyły się na tyle, że mam nadzieję, dalej tak będzie i tydzień kataru siennego mnie objemie i tyle :)
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    migg: Czy coś już zaczyna pylić? Bo od jakiegoś czasu swędzą mnie oczy

Oj tak, też już mi dokucza niestety. Pylą już na pewno drzewa, szczególnie olcha i leszczyna, brzoza chyba też. Najgorzej jest w takie słoneczne dni właśnie, bo wtedy stężenie pyłków w powietrzu jest większe. Niestety najlepszą radą jest unikanie wtedy spacerów, chyba że rano i wieczór, kiedy w powietrzu jest więcej wilgoci. Dobrze jest też po powrocie do domu przemyć porządnie twarz, a jak masz możliwość, to nawet prysznic wziąć i spłukać z siebie pyłki.
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    ikaan
    wszystko bedzie ok,sprzet ma naprawde ogromne znaczenia zwlaszcza w poczatkowym etapie ciazy no a wprawnym oku ginka nie wspomne
    osobiscie chodze do dwoch lekarzy,na nfz i prywatnie
    prywatnie robie wszystkie wazne usg,a na nfz badania
    na usg w 12 tyg prywatnie u specjalisty w dziedzinie wykrywania wad plodu w fazie prenatalnej na mreeeeeeeeeeeeega sprzecie wyszedl chlopak i nie chodzi tu o to ze cos tam ma miedzy nogami bo do 14 tyg narzady plciowe dzieci sie praktycznie nie roznia,ale....wykonuje sie skan w 2d dziecko musi byc widoczne bokiem i plec okresla sie na podstawie kata nachylenia tego co wystaje (bo i u chlopca i dziewczynki wystaje)wzgledem linii kregoslupa i jesli kat ten ku gorze przekroczy 30 % to chlopak ,jesli nie to dziewczynka
    W 18 tygodniu u ginka na nfz chlopak potwierdzony i na prywatnym w 20 tyg rowniez,wiec nie sadze ze sie nie da....i ze strzelaja lekarze bop jest 50 na 50 ...mozna:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    blackberry: Oleńka, jak tam u Ciebie? Ruszyło coś w terminie? :smile:

Nic nadal cisza kompletna... To znaczy coś tam czasami zaboli (kilka skurczy na dobe) ale to na tyle...:confused:
    -- []
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    migg: Ula, Ty kurde zarażasz tą swoją swędzawką

Oj! Nie chciałam :tongue:
    A tak naprawdę - współczuję.

Ja wczoraj wypuscilam się na godzinke do ogródka podziałać z krzakami (czas przycinania) ale tak wiało, ze musiałam głowę trzymać coby jej potem pod krzakami nie znaleźć :wink: wiec wróciłam do domu i dzisiaj katar po pas :surprised: mam nadzeje, że dzisiaj mniej wieje.... bo przez okno wygląda cudownie (tak jak wczoraj ;-)

Treść doklejona: 18.03.15 10:25
    Olenka - a przypomnij - teraz kiedy masz się przejść na jakieś ktg czy cuś?
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    W UK nie robią ktg...
    W poniedziałek jak nic sie nie zmieni mam sie zgłosić do położnej i ewentualnie jak będę chciała to mi masaż szyjki zrobi...
    -- []
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    ikaan- jutro juz bedziesz wiedziec no nie? wspolczuje stresu..nie powinni sie przymierzac lekarze do tego jak sprzet slaby
    po co mamie fundowac stres?
    rybciu jak podobnie robie, na nfz co trzeba a przelomowe usg prywatnie u sprawdzonego gina

dziewczyny ja w temacie wlasnie masazu szyjki/...myslalam ze taka juz jestem obczytana w temcie ciazy
    a strzeliłam chyba glupotę:(

leze obolała po delikatnym masazu szyjki przez ginke
    i zaluje ze nie skonsultowalam wczesniej z polozną...moja ginka ma cisnienie na przyspieszanie, ze wzgledu na wage malego
    a polozna z kolei wyznaje zasade ze wszystko w swoim czasie
    a ja glupieje, dalam sie chyba zastraszyc troche lekarce i zlapalam cisnienie na przyspieszanie

no i dostalam ochrzan od poloznej ze niepotrzebny nam teraz ten masaz....ze jeszcze 2 tyg do terminu, i ze synek potrzebuje widac posiedziec
    a ja go sila wykurzam teraz mi glupio ze sie zgodzilam i nie poczytalam i nie poradzilam sie wczesniej
    z corka taki masaz przyspieszyl porod- dzien po urodzilam-ale to bylo faktycznie juz po 40 tyg
    jestem mega tchorzem jesli chodzi o badania i o masaze tego typu ale ani z corką ani teraz nie czułam bolu jedynie dyskomfort, lekki
    teraz czuje sie jakby "obita" tam w srodku- poczytalam jakie niebazpieczenstwa niesie taki masaz...i mi sie zle zrobiło:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    Ja miałam dwa masaże szyjki w trakcie porodu i nie taki wilk straszny był moim zdaniem. Mi to nie pomogło ale może u ciebie coś ruszy.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    W trakcie porodu ok.ale przed terminem to jednak medykalizacja porodu.wbrew naturze
    Tak jak oksy czy przebijanie pęcherza płod.:(
    rety. .zestresowalam się. Teraz grzecznie czekam
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    Dorit na pewno dziecku nie zaszkodzilas jedynie sobie bólu przyspozylas,skoro jeszcze czas to lepiej zaczekać
    ją córkę przenosilam a z otwarciem 2 cm to od 36 tyg chodziłam i nic się nie dzialo -choć ja z tych co skurcze są na porządku dziennym nalezalam i teraz od 17 tyg luteina i magnez plus no spa doraźnie, też skurczybyki są -Ale w 41 tyg założyli mi balonik folay'a chyba i rano zaczął się poród, który 4,5 h w sumie trwał a teraz też mam prprzeczucie że mimo skurczy przenoszę -wolałabym w 38 tyg urodzić Ale co ma byc to bedzie, oby było wszystko ok
    --
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    Dorit, teraz już po fakcie, więc się nie zamartwiaj. Jeśli dziecko nie zechce wyjść, to masaż nie pomoże. Ja dzień przed terminem odmówiłam masażu szyjki lekarzowi. Ty masz jeszcze czas, poza tym jeśli masz zaufaną położną, to ja bym jej się raczej słuchała. Niestety lekarze lubią mieć wpływ na wszystko, nawet termin porodu. Jak się okaże, że dzidziuś jest zagrożony, to nawet położna ci zrobi ten masaż i potwierdzi zasadność wywołania.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.