Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormotylica1
    • CommentTimeJun 16th 2015
     permalink
    Ja już 16, jak fajnie ;)))
    --
    •  
      CommentAuthoreliza12
     permalink
    Dziwnie być na pierwszym miejscu. Czarno na białym widać ze że to już czas :crazy:
    --
  1.  permalink
    Eliza do roboty! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoreliza12
     permalink
    Dziś na badaniu niestety szyjka bardzo wysoko i 2cm długa. W czwartek do szpitala i zaczną od żelu z prostaglandynami.
    Wiec trzymajcie kciuki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Gratuluję Wszystkim rozpakowanym :)

Nana dziękuję, zazwyczaj google nie czytam, ale ciekawość wygrała...
    --
    •  
      CommentAuthorkarooo24
    • CommentTimeJun 17th 2015
     permalink
    Ja od godz 3 już nie spałam...dostałam takich bóli okresowych, że już mi przez myśl przechodziło, że dzielą mnie godziny. Ale koło 6 ucichło i na razie jest spokój. Nie wiem jak to jest dostać skurczy, bo w pierwszej ciąży nagle wody mi odeszły, a skurcze rozkręciły się przez oksytocynę.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 17th 2015 zmieniony
     permalink
    Ooooo - okresowe, to takie juz zbliżające do porodu!
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Natalia, zrobiłam to samo i to był duży błąd. Szybko zakończylam lekturę.
    Ciesz się tym, że dziewczynki dobrze się rozwijają (to jest ważne) i skoro już wiesz, domagaj się usg po 34tc, informuj lekarzy o Waszej odmienności.
    Na pocieszenie napiszę, że Dorit też ma dziecię z ciąży z pepowina dwunaczyniowa i też wszystko skończyło się dobrze. :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Gratuluję wszystkim rozpakowanym mamusiom:) Lista ruszyła!
    Ja miałam wczoraj badanie krzywej cukrowej, wyszło dobrze. I właśnie się zastanawiałam, bo sprawdziłam, że w 2013 roku miałam pobranie krwi tylko na czczo i potem po 2h. A teraz na czczo, po 1h i po 2h. To się pozmieniało? A jeszcze pytanie o leukocyty w krwi - mam lekko podwyższone, to chyba w ciąży norma?
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Ja ostatnio miałam tą krzywą cukrową też wyszła dobrze ale miałam na czczo i po 2h właśnie. Ja dziś po gin i usg i znowu ta szyjka krótsza. miesiąc temu miała 38 a teraz już 29 także trochę jej zeszło. Muszę leżeć i nic nie robić, ale dla mnie to masakra tak ciągle leżeć. No trzeba będzie. chociaż z malutką wszystko dobrze., główka w dół, waży 1 kg - tylko nie wiem czy to dużo czy mało? ile wasze dzieci ważyły na tym etapie i jak duże się urodziły?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Jak ja sie urodziłam ważyłam 2 kg 25 i byłam zdrowym dzieckiem :p moja mama ważyła 1 kg i pol ale leżała w inkubatorze( z bliźniaków była ) :p
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    karooo24: Nie wiem jak to jest dostać skurczy, bo w pierwszej ciąży nagle wody mi odeszły, a skurcze rozkręciły się przez oksytocynę.

Ul_cia: Ooooo - okresowe, to takie juz zbliżające do porodu!

No wlasnie te skurcze to takie mocno okresowe . Ja w niedziele ok 9 rano dostalam takich boli. Poczatkowo lekkie okresowe, pozniej bolalo coraz mocniej i o 16 urodzilam synka :)
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Dziewczynki ja wczoraj po tym wyjściu z domu wieczorem miała takie jakby skurcze, brzuch z jednej strony się stawiał plecy bolały i miałam taki jakby nacisk na kupę. Powtarzały się parę razy co mniej więcej 10 minut ale na noc jak zwykle wzięłam magnez i w nocy były tylko dwa w odstępie 20min. Rano przez dosłownie chwilkę czułam ból taki okresowy a teraz tylko czasem brzuch sie postawi ale tak już mam dawno.
    Nie wiem teraz czy traktować to jako zbliżający się już poród czy dalej tylko jako przepowiadające:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    ikaan: waży 1 kg - tylko nie wiem czy to dużo czy mało? ile wasze dzieci ważyły na tym etapie i jak duże się urodziły?

Ikaan - moja Marcelinka ważyła na tym etapie 838gr i urodziła się 3180gr. Teraz chyba będzie większe dziecko.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    akirka: A jeszcze pytanie o leukocyty w krwi - mam lekko podwyższone, to chyba w ciąży norma?

Tak, bo jakby nie patrzeć to ciąża dla naszego organizmu to nie normalny stan.

:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    ikaan: waży 1 kg - tylko nie wiem czy to dużo czy mało? ile wasze dzieci ważyły na tym etapie i jak duże się urodziły?

Moja szwagierka jak trafiła do szpitala w 27tc to mała ważyła 1100 a urodziła się w 40tc z wagą 3550g.
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    Ja mam takie skurcze cały czas oczywiście w odstępach czasowych nieregularnych i z różnym stopniem nasilenia
    Oraz przy kazdym gwałtownym ruchu
    i przy przekrecaniu się w nocy
    u mnie to norma choć szyjka jeszcze w zeszłym tyg trzymała
    w piątek mam przegląd to się dowiem jak szyjka
    a tym czasem wszystko robię co muszę czasem poleze i co ma być to będzie
    Jeszcze te nieszczęsna torbę muszę spakować i będzie Lux
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    rybcia82: Ja mam takie skurcze cały czas oczywiście w odstępach czasowych nieregularnych i z różnym stopniem nasilenia
    Oraz przy kazdym gwałtownym ruchu
    i przy przekrecaniu się w nocy
    u mnie to norma choć szyjka jeszcze w zeszłym tyg trzymała
    w piątek mam przegląd to się dowiem jak szyjka
    a tym czasem wszystko robię co muszę czasem poleze i co ma być to będzie
    Jeszcze te nieszczęsna torbę muszę spakować i będzie Lux

O dzięki za pocieszenie, bo chciałaby wytrzymać do lipca. A torbę pakuj pakuj, lepiej mieć niż potem latać.
    Ja mam podglądanko dopiero w poniedziałek.

I właśnie, w trakcie wizyty mam mieć pierwsze ktg. I nie wiem czy też będzie trwało aż pół godziny czy wtedy jest jakoś krócej?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    nana dziękuję... l;ekarz który robil echo serca i wybadał ową pępowinę, proponuję powtórkę badania między 28 a 30tyg :)
    mam nadzieje, ze jest szansa z taka pepowina na donoszenie ciazy, ze to nie zaszkodzi i nie trzeba bedzie przyspieszac porodu.... :) jestem dobrej mysli :)
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    ikaan: waży 1 kg - tylko nie wiem czy to dużo czy mało? ile wasze dzieci ważyły na tym etapie i jak duże się urodziły

mieści się w normach ;) jest z tych większych, bo średnia w 26 tyg to ok 900 ale jak najbardziej w normie :)
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    ikaan, moja dzidzia w 25t4d ważyła 749, więc Twoja jest zdecydowanie większa, bo o mojej lekarz mówił, że niewielka, ale w normie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    To dobrze że nie jest z tych mniejszych, bo jakbym miała szybciej urodzić przez tą szyjke to zawsze lepiej jak dziecię większe jest. No ale póki co trzeba leżeć żeby wytrzymać jeszcze sporo czasu.
    -- ,
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    nataliaa_: nana dziękuję... l;ekarz który robil echo serca i wybadał ową pępowinę, proponuję powtórkę badania między 28 a 30tyg :)
    mam nadzieje, ze jest szansa z taka pepowina na donoszenie ciazy, ze to nie zaszkodzi i nie trzeba bedzie przyspieszac porodu.... :) jestem dobrej mysli :)
    --

Dobrze, że robiliście echo. Jeśli wszystko jest ok to świetna wiadomość :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    echo mialam w kazdej ciazy, ze wzgledu ze moja siostra zmarla jak miala 7dni - miala wade serca
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    U mnie dzisiaj dokładnie półmetek- równe 20 tygodni!

W poniedziałek oglądałam mojego ruchliwca, ale nie jestem zadowolona z USG, lekarz taki sam niezadowolony, zakręcony, sprzęt słaby :/ Kość udowa małego o tydzień wymiarowo mniejsza niż cały mały+ słaby sprzęt na oglądanie serduszka= dobrze, że za dwa tygodnie mamy kolejne USG. Z tą kością udową chyba nie ma co się przejmować na pojedynczym badaniu?
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    U mnie prawie całą ciążę kość udowa była właśnie o tydzień do tylu ale teraz się wszystko unormowało.
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    Ja mam takie skurcze głownie z lewej strony, dzisiaj jak wyszłam do sklepu to musiałam iść wolniutko żeby nie łapały, niby jeszcze nie sa bolesne ale takie nieprzyjemne jednak. Skoro to ma służyć przygotowaniu do porodu to ok niech sobie macica ćwiczy. Mam nadzieję że jutro szyjka nadal będzie ładnie zamknięta.
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    motylica1: Ja mam takie skurcze głownie z lewej strony, dzisiaj jak wyszłam do sklepu to musiałam iść wolniutko żeby nie łapały, niby jeszcze nie sa bolesne ale takie nieprzyjemne jednak. Skoro to ma służyć przygotowaniu do porodu to ok niech sobie macica ćwiczy. Mam nadzieję że jutro szyjka nadal będzie ładnie zamknięta.

Ja mam identycznie też po lewej stronie i też bezbolesne ale nieprzyjemne.
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    A mi dziś się młody wierci i głową wkreca się w szyjke że to nie tylko jest nieprzyjemne ale boli jak diabli
    aż się zastanawiam czy sobie rozwarcia nie robi co by mi się wcześniej pokazać skoro od 12 tyg nie pokazuje twarzy tylko jajka hehe
    aż córci włosy ze 20 cm scielam a do pasa miała bo jakby co to mąż będzie miał łatwiej jej umyć i rozczesac
    --
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    motylica1: jeszcze nie sa bolesne ale takie nieprzyjemne jednak.

I ja tak mam, tyle że dla odmiany po prawej stronie.
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    A ja głupia zawsze myślałam, że to się spina cały brzuch, w sensie cała macica, a nie tylko jej fragment. I na początku kojarzyłam to jakimś wypchnięciem się małej w tym konkretnym miejscu. Ale takie twardnienia całego brzucha od dołu też już miewałam, to wszystko sa Braxtony?
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    To bardzo ciekawe co piszecie że to tak może po jednej stronie się spinać tylko. Bo ja często jak leże na plecach to czuje właśnie takie dziwne coś po w jednym miejscu i też myślałam że to mała jajakoś dziwnie się wypycha. Tylko ze mam to właśnie tylko gdy leże na plecach. A mnie się dzisiaj gin pytała czy spina mi się brzuch, no a ja oczywiście że nie bo nie wiedziałam że takie coś to spinanie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 18th 2015
     permalink
    Ja do porodu nie wiedziałam, ze to spinanie brzucha jest - i cały czas uważałam, ze to mała sie wypycha ;)
    Zreszta ciekawa jestem czy teraz to rozpoznam :devil:
    --
  2.  permalink
    Jeju jak ja Wam zazdroszczę tego braku spinań. U mnie w ciąży z Natalka i teraz występują. U dziewczyn przed terminem na ktg prosta linia a u mnie skacze. Skurcze na ktg mi rzadko wychodzą bo mam robione po 5 rano ale linia jest zygzakowata u innych tak nie ma . Dziewczyny a mam pytanie wr , hbs to muszę mieć przed porodem?. Już raz w ciazy robiłam a tutaj leżę i nikt nic nie mówi. Lekarz prowadzacy kazal zapytac ordynatora ale sama nie wiem. W sumie to chyba przed porodem ważne sa te wyniki a ja jakby nie było jestem dopiero w 32 tc. Tylko się zastanawiam co będzie jak nie zdążę zrobić?
    --
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    Cytrynka, ja mam tylko powtórkę z toxo IgM, reszta była wcześniej i juz nie trzeba. Ale zapytaj jak będziesz mieć okazję.
    --
  3.  permalink
    Ja też powtarzałam tylko toxo no i przeciwciała :) badanie extra to teraz gin mi pobrał wymaz na GBS no ale ja planuję rodzić SN.
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Cytrynko ja teraz powtarzałam kiłe a hbs robiłam dopiero teraz.do tego toxo hcv i hiv.
    --
  4.  permalink
    Zapytalam ordynatora na obchodzie. Powiedział mi że HBS nie trzeba a WR przed porodem.Toxo też powinnam powtórzyć Ale o to juz nie zapytałam.
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    ja juz do spinan przywyklam i nawet jak sa czasem bolesne to nie zwracam na nie uwagi,jak beda bardzo czeste i regularne to sie przejme,a po wczorajszych wkrecaniach sie malego w szyjke spakowalam wlasnie nas do szpitala,moze go tym czynem popedze i wyjdzie troche szybciej niz na to termin wskazuje;)
    ja teraz tylko powtarzalam morfologie,mocz,przeciwciala i mam gbs zrobic i tyle;)
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    cytrynka251: Zapytalam ordynatora na obchodzie. Powiedział mi że HBS nie trzeba a WR przed porodem.Toxo też powinnam powtórzyć Ale o to juz nie zapytałam.

Widzisz, co szpital to opinia. Moją szwagierkę opieprzyli jak przyjechała do porodu i nie miała aktualnego hbs.

A my się meldujemy donoszeni!!!!:crazy::cheer::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    My dziś mieliśmy połówkowe :-) Lilcia zdrowa jak rybka,320gram szczęścia ;) teraz spokojnie możemy się szykować do wyjazdu nad morze :bigsmile:
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Misinka, gratuluję donoszenia ciąży :)
    Agnike, super, że połówkowe poszło dobrze :) ale masz fajnie, że jedziesz nad morze :bigsmile:

Ciekawe co u Elizy?
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Też zazdroszczę morza. My może dopiero za 2 lata, w końcu mamy prawie 700km:angry:
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
    • CommentTimeJun 18th 2015 zmieniony
     permalink
    Ja Toxo powtarzałam na wizytę w 28 tyg, teraz na 35 mam powtórzyć HIV, HBS i HCV i ok 35 będę pobierać GBS.
    Meldujemy się po wizycie, wszystko ok, szyjka trzyma, lecimy z koksem dalej :)))
    Gdybym była poniżej 30 tyg to tez bym chciała nad morze, a teraz to się czuje jak foczka wiec mam domowe morze ale chętnie bym się jeszcze gdzieś wybrała.
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    misinka -mozesz juz rodzic;)
    a my co roku nad morzem sie wakacjujemy ale w tym roku odpuscimy z wiadomych wzgledow-ale za rok juz we czworke;))))))
    w sumie tez ok 400 km to nie tak mało;)
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    My w tamtym roku byliśmy w Sopocie i było cudnie, piękna pogoda całe dwa tygodnie. Na pewno jeszcze tam wrócimy :)
    W tym roku w kwietniu miała być Majorka lub Teneryfa, ale wyszła przeprowadzka na większe mieszkanie i urządzanie wszystkiego od zera :confused: No ale przynajmniej mamy ogród, wiec całymi dniami z Majka sobie na nim dupki wygrzewamy. Kupi sie basen i jakoś przetrwam ostatnie tygodnie ciąży w środku lata.
    A w przyszłym roku lecimy do Polski na wesele kuzynki, więc możliwe, że tym razem wyskoczymy w góry, bo mężu je uwielbia, a ze Świętokrzyskiego będziemy mieli blisko.
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    My też co roku nad morzem ładujemy akumulatorki ;) i cieszę się że udało się tak że i w tym roku możemy wykorzystać póki brzuszek jeszcze całkiem zgrabny a i w następnym pojedziemy bo Li będzie miała z 10 miesięcy ;)
    Podróż nas czeka 8h nocą pociągiem,ale razem z pierworodną od razu zasypiamy i budzimy zawsze godzinę przed wysiadką :D
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    rybcia82: misinka -mozesz juz rodzic;)

Tfu, tfu.....jeszcze nie, bo mąż ma urlop dopiero od 5 lipca a poza tym w poniedziałek będę mieć wynik gbs.
    --
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    No to ja się czuje juz jakbym miała urodzić, rwa mi weszła w tylek i ledwo kuśtykam, nic w chacie nie mogę zrobić. Drugi dzień skurcze bh męczą mnie co chwile, jajniki napierdzielają... takiej końcówki się nie spodziewałam. Jutro mam kontrolę, spodziewam się szyjki krótkiej, zobaczymy jak blisko jest łożysko od ujścia szyjki, wtedy będę wiedziała czy w ogóle są jeszcze szansę na domówkę.
    Chyba nigdy nie byłam tak nie ogarnięta jak teraz.
    --
    •  
      CommentAuthoreliza12
     permalink
    Cześć dziewczyny. A ja od rana jestem w szpitalu. Zaaplikowali mi tamponik z żelem z prostaglandynami. Na ktg widać skurcze ale nieregularne. A szyjka przepuszcza mały palec ale ciągle jest wysoko i długa.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.