Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 29th 2015
     permalink
    Natalia - planowane ciecie w 30 tyg?? Matko! Nie wiedziałam, ze ktoś takie rzeczy robi! Jakie są wskazania do az tak wczesnego rozwiązania?
    Cytrynka - dobrze, że ordynator przemówił ludzkim głosem :)))))))
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Cytrynko, super wieści :))))
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Natalia ma problemy z pepowina u jednego malucha to chyba z tego powodu? Byla na forum kiedys dziewczyna, Aguncia, miala podobny problem...
    .
    Cytrynko, dzielna jestes, kazdy tydzien na wage zlota, takze gratuluje :)
    --
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Aga super wieści, dobrze ze go dorwałaś na korytarzu ;)
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    Ale ta pępowina jest dwunaczyniowa tylko czy coś się z nią jeszcze dzieje? Słabe przepływy w niej są? Mój Janek miał taką pępowinę, ale przepływy były w niej do końca bardzo dobre. Więc chyba coś się dzieje z tą pępowiną co?
    --
    • CommentAuthorendodar
     permalink
    Hmm.U nas tez dwunaczyniowa i porod o czasie.Nie mialam jakis zwiekszonych kontroli.Ciaza co prawda pojedyncza.No aleprzeciez porod w 30 tyg. to duze ryzyko dla dzieci.Hmm. Moj lekarz z reszta na ta pepowine powiedzial,ze co roku ma z 10 takich ciaz i nic sie nie dzieje.
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
    • CommentTimeJun 29th 2015 zmieniony
     permalink
    Cytrynko, cieszę sie ze jeszcze udało sie z ordynatorem zagadać, na pewno jesteś teraz spokojniejsza :)

Nataliaa_ trochę wcześnie ta cesarka, czy ta pępowina nie dostarcza Maluszkowi odpowiednieg odżywiania?
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Cytrynko strasznie się cieszę że u Was wszystko dobrze!
    Kciuki żeby dzieciaczki wytrzymały w brzuszku jak najdłużej!
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dziewczyny, a ja wpadam z szybkim pytaniem...
    Ruchy Małego, dotychczas, czułam nisko, bo wiadomo, dno macicy sięga gdzieś do pępka,więc do niedawna ruchy odczuwałam w okolicy podbrzusza, a od kilku dni czuję, jak kopie w szyjke macicy. Czy też tak macie/miałyście? Przyznam, że troszkę mnie to niepokoi :confused:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    tez czulam w szyjce na tym etapie co ty...polez troche jak mozesz,maly ma jeszcze duzo miejsca wiec zmieni pozycje i jutro juz poczujesz kopniaki w innym miejscu;)
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    Oj tak, potrafią maluchy na szyjce skakać. Mnie czasami rączką jeszcze gmera ;)
    --
  1.  permalink
    To kwestia ułożenia, mój upodobał sobie wbijanie rączki w pachwinę/biodro....no masakra :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Moja jak leżała głową do góry to ciągle po pęcherzu kopała. Teraz grzebie paluszkami w pachwinie a kopie ciągle w jeden bok.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dzięki za odzew ;)
    Ja sobie wkręciłam, że pewnie szyjka mi się skróciła i stąd to uczucie gmerania w szyjce...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    A skoro już u ruchach.. czy moje dziecko jeszcze ma tyle miejsca, że się obraca co chwilę raz w górę raz w dół a raz na boki? Bo kurczę to zależy co robię. Jak stoję czy siedzę to najczęściej jest główką w dół, jak leze to czuje że się obróciła poprzecznie. A czasem, ale na szczęście rzadko, główką do góry. Wtedy to tylko jecze z bólu tak mnie bije w szyjke:devil:
    -- ,
    •  
      CommentAuthormotylica1
    • CommentTimeJun 30th 2015 zmieniony
     permalink
    Moje na pewno się aż tak nie wierciło. Wydaje mi sie ze jeszcze miejsca może mieć sporo i faktycznie sie tak przemieszczać. A pewna jesteś ze sie tak całkiem obraca?

Moja kilka dni temu upodobała sobie gmeranie w pachwinie jak robiłam siusiu, akurat w publicznej toalecie byłam wiec "na Małysza" a ten czarcik malutki dawaj mi tam gmerać, łaskotało jak nie wiem i sie śmiałam w tym WC, dobrze ze nikt nie czekał i nie słuchał pod drzwiami ;)
    Będę miała dowcipne dziecko :cool:
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeJun 30th 2015
     permalink
    Motylica, moja też gmera mi tak, że się śmieję :bigsmile: mam chyba łaskotki wewnętrzne. Ja się śmieję, a ona coraz bardziej gmera:devil: diablica za Tatusiem. Ostatnio jednak sie wyciszyła, rusza się, ale już nie tak mocno jak przedtem. Miejsca jej brakuje czy to jakieś syndromy zbliżającego się porodu? Wolałabym aby jeszcze trochę posiedziała.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    ikaan wydaje mi się, że na tym etapie czułabyś dość mocno, że dziecko takie koziołki fika. Moja gdzieś ok.25 tyg obróciła się głową do dołu i wiem kiedy to było, bo aż mnie trochę bolało. Teraz najbardziej nogami przesuwa i pupę wypina.
    --
    •  
      CommentAuthormonii9797
     permalink
    https://www.siepomaga.pl/list-do-serca

Treść doklejona: 30.06.15 10:54
    Dziewczyny pkawałek zbiera na operacje serduszka może tes wspokozecie brakuje jeszcze 30 tys a mamy czaś do wieczora zbierać
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Dziewczyny do szkoły rodzenia lepeij iść w 22 tyg czy w 26 tyg ?? ( szokła trwa 3 tyg ? )
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
    • CommentTimeJun 30th 2015 zmieniony
     permalink
    No raczej się przesuwa bo jak inaczej wytłumaczyć to, że raz czuje kopnięcie pod zebrami a raz jak leże to całkiem z boku? Nogami samymi by chyba tak nie wywineła. chociaż muszę przyznać, że od wczoraj jak leże to już nie czuje za każdym razem kopnięc z boku tylko raczej Góra dół więc chyba się już tak nie obraca.
    A może mam tam dwóch domowników a nic nie wiem :devil:
    -- ,
  2.  permalink
    koteczek1: Dziewczyny do szkoły rodzenia lepeij iść w 22 tyg czy w 26 tyg ?? ( szokła trwa 3 tyg ? )
    - ja szlam chyba w 33 ;) Po skonczeniu mialam miesiac do terminu :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Wg mnie - im później szkoła rodzenia - tym lepiej :cool: - tzn oczywiście nie, że w ostatnich tygodniach ciąży :wink: - wiecej się pamięta ze spraw porodowych, połogowych, pielęgnacji Maluszka itp…
    Ja już nie pamiętam kiedy chodziłam, ale na pewno po 28 tygodniu byłam (w poprzedniej ciąży)
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Moim zdaniem też lepiej później, na pewno nie w 22 tygodniu. My w pierwszej ciąży zaczęliśmy chodzić niecałe 2 miesiące przed porodem.
    Zgadzam się z Ulą - więcej się pamięta.
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    ja na temat szkoly rodzenia sie nie wypowiem,bo nie widzialam i nie widze potrzeby do niej chodzic,ale kazdy ma inne podejscie;)
    co do pozycji to moj dziec juz sie nie ma jak przekrecic,widzialam na usg w jakiekj jest pozycji-glowa w dole,reka jedna na twarzy druga na uchu,a stopy prawie przy twarzy,a kolana w gorze brzucha,czasem stopy podtykal mi pod zebra ale od paru dni nie bola mnie zebra wiec pewnie znow sobie stopy wącha;)
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    No właśnie, ale moja też na każdym USG główką w dół więc już nic nie wiem :cool:
    -- ,
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    monii9797: https://www.siepomaga.pl/list-do-serca

Udostępniłam u siebie pod karta ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    Ja poszłam w 26 tygodniu i skończyłam w 31, jakbym miała teraz leżeć na tych workach sako to bym zwariowała. I tak na kolejne zajęcia chodziłam z własna poduszka bo te worki juz wkłady miały takie mocno wysiedziane.
    --
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    U nas kiepsko. Dzis ordynator zdecydował że do porodu lezymy w szpitalu:'(:'(:'(:'(:'(:'(
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    l_ida: U nas kiepsko. Dzis ordynator zdecydował że do porodu lezymy w szpitalu:'(:'(:'(:'(:'(:'(

Kurde.....ale dasz radę, za 5 tygodni już będzie ciąża donoszona.

U mnie wczoraj na ktg zero skurczy, kolejne w poniedziałek o ile nie urodzę. Strasznie rano bolą mnie kości w nogach i biodra eh...
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    l ida, wspolczuje. Ale pamiętaj, że to dla dobra dziecka
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    l_ida trzymaj sie -szkoda tylko córci co?
    misinka,ja tam w poprzedniej ciazy mialam skurczowe ktg z miesiac przed porodem kazde i co ? i ur. po terminie,takze wiesz-moze cie dopasc w kazdej chwili,oby juz!
    ja mam pojutrze wizyte z ktg i sie okaze co i jak...ach juz bym, mogla w przyszlym tyg rodzic,bo jeszcze na kuriera z posciela i ochraniaczem do lozeczka czekam,a sama chce poprac i poukladac po swojemu wszystko-a i laktator elektryczny bo mimo ze sporadycznie uzywalam z corcia to i tak wygodniej do dojarki sie podlaczyc co by np.na zapas mleka zciagnac;)
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    A moja znajoma znów odwrotnie, rano na ktg zero skurczy a o 21 poród się zaczął i o 3 w nocy mały się urodził.
    Z jednej strony chciałabym już a z drugiej cholernie boję się porodu i tego czy dam radę.
    --
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    Ja juz przeterminowana. Po badaniu u położnej szyjka krótka na 1 cm, rozwarcie 2,5 cm. Główka nisko i napiera czego wcale nie czuję. Jednym słowem gotowość jest, plan tez jest aby rodzić jutro :)
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    serratia: Ja juz przeterminowana. Po badaniu u położnej szyjka krótka na 1 cm, rozwarcie 2,5 cm. Główka nisko i napiera czego wcale nie czuję. Jednym słowem gotowość jest, plan tez jest aby rodzić jutro :)

U mnie szyjka od tamtego poniedziałku ma 0,5cm a nic mnie nie bierze...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    ikaan: raz czuje kopnięcie pod zebrami a raz jak leże to całkiem z boku?

No to ja mam tak samo - kopie w bok, zawsze lewy, a jak długo leżę, to nóżkami przesuwa wyżej, na środek i pod żebrami. Ostatnio mi ginka na usg pokazywała dokładne ułożenie - główka w dole, kręgosłup po prawej stronie, pupa na środku mniej więcej, a nóżki na lewo. Dzidzia już ma długie nogi, więc jak najbardziej może tak kopać.
    --
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    Mnie może weźmie, bo jestem po masażu. Czuje skurcze ale jeszcze się nie wczuwam.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    No to przeklejam listę, skoro niedługo ma się skrócić ;)

1. serratia - 29.06.2015 (dziewczynka)
    2. glinusia - 03.07.2015 (chłopiec)
    3. manka73 - 7.07.2015 (chłopiec)
    4. karooo24 - 8.07.2015 (chłopiec)
    5. misinka28 - 09.07.2015 (chłopiec)

6. puelka - 15.07.2015 (dziewczynka)
    7. Środa - 19.07.2015 (dziewczynka)
    8. Rybcia82 – 20.07.2015 (chłopiec)
    9. iris30 - 24.07.2015 (dziewczynka)
    10. Figowa_mama - 26.07.2015 (chłopiec)
    11. Kandyzowana -3.08.2015 (chłopiec)
    12. cytrynka251 - 10.08.2015r (chłopiec i dziewczynka)
    13. Malisiek - 12.08.2015 (dziewczynka)
    14. Basita – 14.08.2015 (dziewczynka)
    15. kolonialka - 16.08.2015 (chłopiec)
    16. Motylica1 - 17.08.2015 (dziewczynka)
    17. Tomira - 20.08.2015 (chłopiec)
    18. AgaDkaa - 21.08.2015 (dziewczynka)
    19. Ul_cia - 24.08.2015 (dziewczynka)
    20. I_ida - 25.08.2015 (dziewczynka)
    21. karolinka81 - 28.08.2015 (chłopiec)
    22. Kinga - 3.09.2015 (chłopiec)
    23. Libra1610 - 10.09.2015 (niespodzianka)
    24. Ikaan - 24.09.2015 (dziewczynka), moncia83 - 24.09.2015(dziewczynka)
    25. akirka - 25.09.2015 (dziewczynka)
    26. Ew3ame - 29.09.2015 (dziewczynka)
    27. subiektywna7 - 30.09.2015 (chłopiec)
    28. Żurawinka – 03.10.2015 (chłopiec)
    29. czajnik - 12.10.2015
    30. Srebrzynka - 16.10.2015 (dziewczynka)
    31. Tosik - 21.10.2015
    32. Myszka0228 - 26.10.2015 (chłopiec)
    33. magda_a - 27.10.2015 (chłopiec)
    34. Agnike - 29.10.2015 (dziewczynka)
    35. nataliaa_ - 30.10.2015 (bliźnięta)
    36. MrsCreme - 4.11.2015 (chłopiec)
    37. meganr1- 12.11.2015
    38. cestmoi89 - 27.11.2015
    39. Juhasek87 - 03.12.2015
    40. Koteczek1 - 06.12.2015, eja86 - 06.12.2015
    41. Lewka - 11.12.2015
    42. Walka Trwa - 15.12.2015
    43. em87 - 19.01.2016
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    A ja ciagle 16, po krótkiej pauzie szykuje się mocno porodowy lipiec i druga połowa sierpnia :)
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Jak możecie to zmieńcie bo ja mam termin na 10 sierpnia i będzie c.c.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorBasita
     permalink
    U mnie też po prosze o zmianę - 6 sierpnia jadę na wywołanie,czyli pewnie 7-8 urodzę.
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJul 1st 2015
     permalink
    Jak usiadę do komputera to pozmieniam.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ja z kolei powiem, ze na sr lepiej wczesniej. Potem mogą się pojawić rwy, kółka, problemy z szyjka i zajęcia pójdą precz. Ja w obu ciałach byłam stosunkowo wcześnie i nie żałuję bo końcówka moich II trym i III to koszmar...
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeJul 1st 2015 zmieniony
     permalink
    Ja się wybierałam na SR po 30tc, jak pójdę na L4. No i poszłam, prosto do szpitala, a potem "do łóżka" :wink: I po SR :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Serratia - co u Ciebie? Bo coś czuje, ze Ty albo w trakcie, albo po :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    A ja po ginie, szyjka znowu się skraca, ma 2,5 cm a ostatnio miała 3,3 więc nakaz leżenia i luteina i inne leki dopochwowo i za 2 tyg kontrola. Tylko jak tu leżeć z dzieckiem, które ma nieco ponad rok i nawet nie chodzi... Poza tym z dzidzią wsio ok i waży już 1450 g ;)
    --
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    Ulcia, ja jeszcze w dwupaku. Dziś po południu wypije magiczna miksture na wywołanie i chyba poskładam laktator. Wczoraj młoda długo fikała jakby chciała wychodzić. Szyjka po masażu nawet nie podkrwawiła, beton jak nic. A 1 lipca to taki dobry termin:-)
    --
  3.  permalink
    Właśnie a propos laktatora, kiedy najlepiej go wyparzyć? Kupiłam nowy i nie wiem czy teraz, czy poczekać...czasem żałuję, że nie mam CC, miałabym chociaż jakiś pogląd kiedy urodzę a tak... nie wiadomo :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Figowa-mama, ja wyparzyłam już i w razie czego wyparzę jeszcze w przyszłym tyg. Wolę mieć już wyparzony i gotowy do działania. Wrzuciłam wszystkie części wyparzone do szczelnej torebeczki na żywność (takiej zamykanej). To samo zrobiłam z butelką.

A u nas dziś morfologia i inne badania. Okazało się, że mam za niski poziom glukozy na czczo (???) a wczoraj na kolację to się tak naszamałam, że po prostu szkoda pisać ... Moja cukrzyca ciążowa, chyba odpuściła na dobre.
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Figowa ja mam laktator od szwagierki i właśnie w niedzelę go wyparzyłam razem z butelkami smoczkami, znaczy wygotowałam. Ale przed użyciem pewnie jeszcze go przeleje wrzątkiem.
    Też bym chciała wiedzieć kiedy.....eh....ginka mówi, że przy mojej szyjce nie dotrzymam do terminu a położna, że nie wyglądam jakbym miała się zbierać rodzić...i komu tu wierzyć?
    Serratia a cóż to za mikstura?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.