Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeAug 8th 2014
     permalink
    lija: Dziewczyny,jaka jest norma hemoglobiny i hematokryt w ciąży?

Hgb od 12,0
    Hematokryt od 36-37 (zalezy od labu).
    •  
      CommentAuthorlija
     permalink
    Dzieki :-)
    Mam odpowiednio 11,5 i 33. Powinnam sie martwic?
    Wizyte mam we wtorek.
    --
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Nie ma tragedii, ale gin pewnie zaleci ci stosowanie jakiegoś żelaza ;)
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Madziu gratuluje synka!!! :heartbounce::heartbounce:
    i dołączam sie do pytań o Twoje samopoczucie.:flowers:
    dbaj o siebie i zatrudnij rodzinę do noszenia, dzwigania i prac domowych.

anecia- ponoc stymulacja brodawek dziala cuda! powodzenia! ja tez praktykowałam schodzenie po schodach
    przodem, bokiem...podzialało! troche mnie straszyli ze wezmą na wywoływanie ale nie dałam się
    i poszlo naturalnie :) 2 dni po terminie
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Anecia tylko wiesz ze ten masaz podobno powinirn trwac godz, jak jestes gotowa to wez laktator i heja u mnie szybko poszlo;)
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Schody mam na co dzień wchodzę ok. 3 razy dziennie na 4 piętro więc organizm przyzwyczajony. A dzisiaj zafunduje sobie ciepłą kąpiel z masażem brodawek i zobaczymy. :bigsmile:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    mkd: jak jestes gotowa to wez laktator i heja u mnie szybko poszlo;)
    własnie własnie, miałam pisac :))
    podziwiam kondycji z tymi schodami, uff, pewno z synkiem na rekach tez chodzisz, naprawde chyle czoła

ale tu chodzi o SCHODZENIE, takie powoli...chociaz jak wchodzisz to i schodzisz w sumie :)))
    inaczej pracuja wtedy miesnie miednicy, sprzyja to skracaniu szyjki
    no i przejechanie sie autem po wertepach- nie probowalam swiadomie- ale kiedys jak mnie maz wiózł, to miałąm
    niezlą spinkę brzucha- wtedy jeszcze nie byl czas rodzenia wiec mialam stres.

z innej beczkidzwonilam do gina prywatnego by dowiedziec sie o cytologie- wyszla mi 2 grupa i sekretarka przekazala info, ze to nic niepokojacego i mam czekac na wizyte( za 2 tygi)....wiec nie stresuje sie, choc wolałabym wiedziec czy nie mam stanu zapalnego...ale i tak stosuje globilki antybakteryjne...mam nadzieje ze dziecko jest chronione.
    macie doswiadczenie w tek kwestii? czy lekarz troche nie lekcewazy? wg mnie powinien posiew zrobic i leczyc konkretne cholerstwo no nie?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Pisałyście o serach pleśniowych, cebuli itp.
    To wszystko nic w porownaniu do tego, czego ja się dowiedziałam ostatnio....
    Była u mnie koleżanka ze Szwajcarii. Tzn Polka od lat tam mieszkająca.
    Jest w 14 tc, prowadzi ją dobry docent z renomowanej prywatnej kliniki szwajcarskiej.
    Koleżanka ta jeździ cały czas na rowerze ( to jeszcze ok, bo chyba wolno ), jeździ na nartach ( to już mi się wydaje mniej bezpieczne ), co drugi dzień je sushi oraz sashimi, raz w tygodniu tatara z wołowiny a codziennie - tu uwaga !!! - wypija 1-2 kieliszki czerwonego wina, bo dobrze robi na krew, trawienie oraz jej smakuje :shocked:
    I to wszystko za zgodą (a nawet zaleceniem) lekarza prowadzącego.
    A przecież FAS wystąpić może u dziecka niezależnie od miejsca zamieszkania, na litość..
    Nie ogarniam tego.

Mój lekarz w ciąży nie pozwolił mi jeść surowizny, pić alkoholu, palić papierosów, zażywac narkotyków.
    A jej docent powiedział, żeby tylko drugiego człowieka nie jadła.
    Nie wiem czy to miał byc żart, czy co :confused:
    Najgorsze jest to, że ona własnego nie ma rozumu tylko ślepo wierzy i ufa lekarzowi.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Dziewczyny, na krew tzn hemoglobine dobrze robi sok z buraka- można samemu sobie wdomu zrobić i pić lub jeść jako barszcz czerwony :D
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Madzia gratuluję, dobrze że już synek po drugiej stronie brzucha :wink:
    Niech się chowa w zdrowiu i ładnie sypia :tongue:

Ej kobietki a powiedzcie mi jakim boskim cudem ja czuję kopniaki mojego dziecia mniej więcej pod prawym cyckiem :shocked:
    To bankowo kopniaki, bo już są mocne i wyraźne, takie jak z Ninką w tygodniu 25.
    Ale jakim cudem pod cyckiem ? Tzn nie pod samym, ale dość wysoko. Na pewno nie jest to w okolicach pepka, gdzie mniej więcej teraz znajduje się dno mojej macicy.
    Fakt, że brzuch mam wysoko, od początku - tak jak w pierwszej ciąży. Ale brzuch brzuchem natomiast macicy wysoko mieć nie mogę raczej z punktu widzenia fizjologii.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    TEORKA: Koleżanka ta jeździ cały czas na rowerze ( to jeszcze ok, bo chyba wolno ), jeździ na nartach ( to już mi się wydaje mniej bezpieczne ), co drugi dzień je sushi oraz sashimi, raz w tygodniu tatara z wołowiny a codziennie - tu uwaga !!! - wypija 1-2 kieliszki czerwonego wina, bo dobrze robi na krew, trawienie oraz jej smakuje

O jaaaaaaaaaa szok, ja bym sie nie odwazyla....a juz na pewno nie tego wina i tej surowizny.
    Ale dziwne , ze ten lekarz wie o tym wszystkim i na to przytakuje...no szok kultur ! :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeAug 8th 2014 zmieniony
     permalink
    TEO jak sobie przejedziesz ręką od góry do dołu, to spokojnie możesz wyczuć gdzie masz dno macicy.
    W sumie te rysunki w necie to pewnie poglądowe są i to jest mniej więcej tak jak tam (u każdej kobiety może być inaczej, bo jest węższa/szersza itd) ale u mnie się zgadza mniej więcej.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mangaa: TEO jak sobie przejedziesz ręką od góry do dołu, to spokojnie możesz wyczuć gdzie masz dno macicy.

No to wychodzi na to, że mam jakieś 5 cm pod cyckiem, tam gdzie czuje kopniaki.
    Rany jestem jakimś chyba dziwolągiem :smile:

moya212: no szok kultur ! :shocked:

I to jaki !!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Nooo, po focie widać, że masz wysoko.
    Ja zaś będę znowu brzuchem zamiatać podłogę. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    melduję, że 4 sierpnia przyszedł na świat mój drugi synek. Zygmuś (3900 i 57 cm) ma się dobrze, ja też :) pozdrawiam!
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    elfika: ja sama na koncowce ciazy popijalam wolowine polowa lampki wina

A ja bym się bała ryzykować, bo nigdy nie wiadomo jaka ilość może dziecku zaszkodzić.
    Pomijam, że ja zupełnie bezalkoholowa jestem [nie lubię].
    Oraz czym innym jest pół lampki wina pod koniec ciąży, a czym innym lampki dwie dzień w dzień przez ciążę całą....

KASIATASIA gratulacje !
    --
    •  
      CommentAuthorHaniutka
     permalink
    KasiaTasia moje gratulacje :cheer::clap::cheer::clap::cheer:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    KasiaTasia gratulacje!

TEORKA:
    A ja bym się bała ryzykować, bo nigdy nie wiadomo jaka ilość może dziecku zaszkodzić.

Dokładnie.

I sorry, ale rozwala mnie na cząsteczki mikro jak ktoś sobie w taki lekki sposób o tym pisze... :devil:
    To, że dziecko ma się zupełnie dobrze może być szczęśliwym zbiegiem okoliczności.

U niektórych dorosłych już połowa lampki wywołuje lekki szum głowy, a co dopiero u takiego kilkadziesiąt razy mniejszego maluszka..
    Idę by nie wk...ać się bardziej.:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    KasiaTasia gratuluję synka :)
    --
    •  
      CommentAuthorHaniutka
     permalink
    Aktualizuję listę:

1. helva - 03.08.2014 (niespodzianka)
    2. Anecia84 - 09.08.2014 (dziewczynka)
    3. endodar - 10.08.2014 (chłopiec)
    4. Wredi - 18.08.2014 (chłopiec)
    5. bilia- 25.08.2014 (dziewczynka)
    6. Osinek - 04.09.2014 (chłopiec) , 6. magiczka - 04.09.2014 (chłopiec)
    7. AgulkaQulka - 05.09.2014 (dziewczynka)
    8. KatekMuc - 09.09.2014 (chłopiec)
    9. dagus84 - 10.09.2014 (chłopiec)
    10. sardynka85 - 18.09.2014 (dziewczynka)
    11. leoncja - 01.10.2014 (chłopiec)
    12. tamaja - 05.10.2014 (chłopiec)
    13. motylek_ola - 19. 10.2014 (dziewczynka)
    14. petunia509 - 27.10.2014 (dziewczynka)
    15. annie128 - 29.10.2014 (chłopiec)
    16. marylove - 4.11.2014 (chłopiec)
    17. Klementynaaa -06.11.2014 (chłopiec)
    18. biri - 08.11.2014 (chłopiec)
    19. Pandora1 - 10.11.2014 (dziewczynka)
    20. Yvoonne - 20.11.2014 (dziewczynka), 20. dynamitka - 20.11.2014 (dziewczynka)
    21. milka1984 - 21.11.2014 (chłopiec), 21. marycary – 21.11.2014
    22. endzi91 - 26.11.2014
    23. Ola - 01.12.2014 (chłopiec), 23. Roksana87 - 01.12.2014 (chłopiec)
    24. Livia - 03.12.2014 (niespodzianka)
    25. Haniutka - 07.12.2014 (dziewczynka)
    26. mkd - 08.12.2014 (chłopiec)
    27. marzenka1303 - 13.12.2014 (chłopiec)
    28. karolciat - 15.12.2014
    29. ladybird27 - 18.12.2014 (23.12?)
    30. kasiakuzniki - 22.12.2014 (dziewczynka)
    31. lija - 27.12.2014
    32. nikoll - 05.01.2015
    33. MamaFilipa - 09.01.2015 (chłopiec)
    34. Blanka81 - 14.01 2015
    35. _mag_ - 17.01.2015
    36. TEORKA - 18.01.2015, 36. marta50000 - 18.01.2015
    37. maxiulka - 20.01.2015
    38. zoja13 - 22.01.2015
    39. mangaa - 24.01.2015
    40. gingerka - 29.01.2015
    41. pauliśka- 31.01.2015
    42. Mónikha - 04.02.2015
    43. jagodalg84 – 09.02.2015
    44. Stefka_84 - 15.02.2015
    45. cerisecerise - 16.02.2015
    46. monaliza666 – 21.02.2015
    47. migotynka - 28.02.2015
    48. Magdalena - 07.03.2015
    49. Moya212 - 17.03.2015
    50. Olenka01 - 18.03.2015
    51. lecia_28 - 19.03.2015
    52. azja_4 - 26.03.2015

Dajcie znać jeśli trzeba nanieść jeszcze jakieś poprawki :-)
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    elfika: a poza tym wiele kobiet pije alkohol nie wiedzac o ciazy i nic zlego sie nie dzieje.

Na wczesnym etapie, kiedy zarodek żywi się ciałkiem żółtym. Później, kiedy jest już kontakt z krwią matki, stężenie alkoholu jest równe stężeniu w organizmie matki. Dla rozwijających się narządów to może mieć dramatyczne konsekwencje.
    generalnie czerwone, wytrawne wino w niewielkich ilosciach jest wskazane dla zdrowotnosci.

ale po porodzie się go nie podaje dzieciom dla zdrowotności, nie? a tu żadnej różnicy nie ma
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    lija: Mam odpowiednio 11,5 i 33. Powinnam sie martwic?

Martwić sie nie ma co, ale pewnie dostaniesz żelazo do łykania.
    Rewelacyjne efekty dają buraki. Jak lubisz.
    Bo mnie w pierwszej ciąży mimo mdlosci mąż zmuszal do picia - wyciskal sok w sokowirowce. Do dzisiaj widze tę bordo breję ze spienionym kożuchem - bleeeehhhh!
    Ale barszczyk też pomoże!
    •  
      CommentAuthormarta50000
     permalink
    Czesc dziewczyny.Na poczatek gratki dla rozpakowanych,marze by tez miec to juz za soba.
    Zrobilam dzis wyniki i w moczu wyszly mi drobne szczawiany wapna i to liczne?czy mam sie martic mialyscie cos takiego?
    I dzis dorobilam sie antybiotyku.Mam zapalenie dziasla...poprostu same przyjemnosci.
    Teorka ja ostatnio pisalam ze te ruchy to tak kiepsko a teraz jak sie rozkrecilo to masakra i tez wysoko kopie.
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Dziewczyny wpadam z pytaniem - po połówkowym w skończonym 20tc główka wyprzedza o 2 tyg i wskazuje na ok 22 tc a kość udowa o 2 tyg opóźniona - ok 18 tc. Powinnam się martwić? Same pojedyncze rozbieżności są w normie ale w stosunku do siebie te dwa pomiary to 4 tyg różnicy..
    Wydruk pomiarów będę miała za 3 tyg bo akurat zabrakło toneru w drukarce :neutral:
    Marta50000 ja od zawsze mam szczawiany wapnia w moczu i z tego, co mówił mi lekarz rodzinny, wskazuje to u mnie na zwiększone ryzyko kamicy nerkowej
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Gratuluję rozpakowanym mamusiom!

Czuję, że muszę się z tej cebuli wytłumaczyć. Info mam od teściowej- lekarz weterynarii pracujący w PIWie. Zwróciła mi uwagę, jak odmówiłam zjedzenia śledzia, że bardziej powinnam się bać właśnie cebuli. Nie szukałam i nie czytałam fachowej wiedzy na ten temat- pod tym względem ufam kobiecie.
    Mogę podpytać o szczegóły przy okazji, poprosić o jakieś "źródło" czy coś.

Co do alkoholu- niet, niet, niet. Mam sąsiadkę taką, co to w 8 mcu ciąży pierwszy raz lekarza na oczy zobaczyła i okazało się, że na miesiąc przed terminem jej dziecko waży "całe" 1500 gramów, co nie przeszkadza jej żłopać kilku piw dziennie. Może pod tym względem jestem ortodoksem, bo ja w ogóle alko nie piję, ale jak mnie nachodzi ochota to i po bawarii zaszumi mi w głowie. Po lampce wina pewnie nie mogłabym się do domu doczołgać.

chce_byc_mama: Dziewczyny wpadam z pytaniem - po połówkowym w skończonym 20tc główka wyprzedza o 2 tyg i wskazuje na ok 22 tc a kość udowa o 2 tyg opóźniona - ok 18 tc. Powinnam się martwić?

U mnie podobnie jest :) Bardziej mnie martwi ta wyprzedzająca łepetyna niż kość udowa. Z Julkiem kość udowa miała jakieś 3 tyg w plecy. Cóż, powtórzę się: koszyokarz będzie z niego żaden. Nie martw się:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    annie128: U mnie podobnie jest :) Bardziej mnie martwi ta wyprzedzająca łepetyna niż kość udowa. Z Julkiem kość udowa miała jakieś 3 tyg w plecy. Cóż, powtórzę się: koszyokarz będzie z niego żaden. Nie martw się

Dziękuję :wink:
    Jak Twoja łabędzia szyja? :) leżysz cały czas? Ja plackiem od 3 tyg bo szyjki już nie mam..
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Ej teo pierwsze pytanie jakie mi sie nasunelo to nie gdzie masz dnomacicy tylko gdzie ty masz cycki ;)

Kasia gratulujeo

Ja tonie lubie ani skrajnosci ani zbyt duzej poblazliwosci

Absolutnie nie jest to przytyk personalny ale mi sie chyba jeszcze nie zdarzylo rozkminiac nad iloscia eozynofilow niedojrzalych w mojej morfologiinie dajmy sie zwariowac, a na narty w ciazy nie wsiadalam nigdy mimo ze jezdze na nich oddawna,o znaczy jezdzilam bo ostatnio mi te zimy ciaza...

Za kilka godz ruszamy po chlopakow nad morze :)
    --
    •  
      CommentAuthorspidermanka
     permalink
    Mkd - no to wkoncu przytulisz swoich mężczyzn i znów bedziesz czula błogość, mając ich wszystkich przy sobie... :bigsmile: Szerokiej i bezpiecznej drogi!
    -- ___
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeAug 9th 2014
     permalink
    Dzięki monia jedziemy ale straszna mgla na drodze.

kurde od popoludnia moze rana mialam dokladnie w zewnętrznym kąciku oka jakiś brudek, zdziwilam sie jak w nocy dalej go mialam, wiec sie przyjzalam z bliska a to normalnie kleszcz mi sie wkrecal w oko..
    mąż ledwo go wyjal,a ze byl maleńki to gdzieś spadl na podloge. Teraz sie będę niepokoić czy jakiegoś syfu mi nie sprzedal:(
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Melduje się w dniu terminu dalej w dwupaku:)
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    mkd: zdziwilam sie jak w nocy dalej go mialam, wiec sie przyjzalam z bliska a to normalnie kleszcz mi sie wkrecal w oko..

o mamo:( straszne!!! nienawidzę paskudztw!!!!
    -
    Teo ja mam dno macicy teraz dokładnie na wysokości pępka ale w tym czasie co ty też czułam jakoś tak wysoko... może maluchy kopia w takie miejsce że nerw promieniuje wyżej..
    ja już się nie muszę zastanawiać gdzie jest mała bo jak się wieczorami rozkopie to widać wybrzuszenia już dokładnie;)
    ja też mam brzuch duży muszę się w końcu spiąć i go wstawić;)
    -
    a ja nie mogę uwierzyć jak druga ciąża szybko leci O_O dopiero co robiłam test bo miałam dziwne plamienie a to już połowa za nami na liście już 30 a byłam niedawno 50 masakra......
    --
    •  
      CommentAuthorOsinek
    • CommentTimeAug 9th 2014 zmieniony
     permalink
    MKD, kleszcz w oku ?! omg:shocked:

Moja szwagierka też miała lekarza, który byl zdania ze mala lampka wina raz na jakiś czas nie szkodzi. Oczywiscie nie zachęcał osób, które na co dzień nie piją wogóle żeby teraz zaczęły a jedynie mówił, ze jeżeli ktoś lubi i ma okazję to może :) jej synek urodził sie zdrowy.

Ja od wczoraj mam nowy napad strachu o maluszka :sad: jak sobie damy radę jeżeli będzie taki malutki, czy będzie wymagał dużej pomocy w rozwoju, mam na mysli rehabilitację itp. :sad: Martwię sie bardzo :cry:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Osinek na prawdę nie martw się na zapas!!!
    Usg podaje wartości przybliżone!!
    U nas przed porodem 2 tyg na kto wyszło bicie serca prawie 200 u Małego. Trafiłam do szpitala nikt nie wiedział co jest i to dopiero był stres a on cały i zdrowy.
    Nie zdziwię się jeśli urodzi Ci się synek ok.3kg tylko wysoki i to Ci zabija pomiary;)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Osinku i ja prosto z plazy kopie cię w dupe to ze Malo waży o ile w ogóle to nie znaczy ze cos jest z nim nie tak, mysle ze duzo gorszy wplyw na niego ma twój ciagly stres. Ciesz sie tymi chwilami ze wiesz gdzie jest ze nie jest glodny bo za chwile wymyślisz sobie milion powodow do zmartwień. Nie trać czasu na te rozterki tylko ciesz się ostatnimi chwilami ciąży przecież jeszcze kilka dni i ciaza będzie donoszona.
    --
    •  
      CommentAuthorhelva
     permalink
    No Malutkie, nie ma wymówek teraz. 1. miejsce na liście - czas opuścić brzuszek mamy. ;]

Na razie cisza. Czasem się bezbolesny skurcz przepowiadający przyplącze tu czy tam, ale bez fajerwerków.

KasiaTasia Gratulacje!

Anecia84 Może urodzimy razem. :P
    • CommentAuthorRoksana87
     permalink
    Dzień dobry :bigsmile:
    Jak się dziś czujecie mamusie??
    •  
      CommentAuthorOsinek
     permalink
    Dzięki dziewczyny! W takim razie kopie sie w tyłek i zbieram w sobie :)
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    To ja sie przypomne z pytaniem

dzwonilam do gina prywatnego by dowiedziec sie o cytologie-
    wyszla mi 2 grupa i sekretarka przekazala info, ze to nic niepokojacego i mam czekac na wizyte( za 2 tygi)....wiec nie stresuje sie, choc wolałabym wiedziec czy nie mam stanu zapalnego...ale i tak stosuje globilki antybakteryjne...mam nadzieje ze dziecko jest chronione.

macie doswiadczenie w tek kwestii? czy lekarz troche nie lekcewazy? wg mnie powinien posiew zrobic i leczyc konkretne cholerstwo no nie?
    --
    •  
      CommentAuthorleoncja
    • CommentTimeAug 9th 2014 zmieniony
     permalink
    Roksana87: Dzień dobry :bigsmile:
    Jak się dziś czujecie mamusie??

Witajcie, częściej Was czytam, niż piszę ;)
    W Krakowie znów kolejny, upalny dzień. 32 stopnie...ja już czekam na ochłodzenie, bo mogłabym zdecydowanie lepiej funkcjonować ;)

Gratuluję rozpakowanym mamusiom i życzę dużo siły zdrówka dla Was i maleństwa.

Co do tej lampki wina okazjonalnie, to raz na jakiś czas, pół lampki czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego) w wolnym tempie można spokojnie wypić (tak słyszałam).
    Mnie się zdarzyło w ciąży ze 4 razy (w dużych odstępach czasu napić się pół lampeczki wieczorem)..a w ogóle co do alkoholi, to jak teraz są upały i na spotkaniach ktoś koło mnie pije np. zimnego Redsa, albo tego typu piwka...to normalnie mam takiego smaka, że aż coś mnie skręca. Nie jestem zwolenniczką picia piwa w ciągu roku, ale w zimie czasami piwo grzane z pomarańczą i goździkami jest idealne na mroźne dni, no a w lecie schłodzony Reds.

PS.
    Czy jest na forum ktoś z Krakowa, albo kto wybiera się na poród do szpitala w Krakowie ?

Pozdrawiam i udanego weekendu życzę wszystkim :surfing:

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    leoncja: PS.
    Czy jest na forum ktoś z Krakowa, albo kto wybiera się na poród do szpitala w Krakowie ?

ja jestem z Krakowa, właśnie wróciłam z jednego z krakowskich szpitali. Jak chcesz to pisz priv z pytaniami

dzięki dziewczyny za gratulacje. Przepraszam za przyblokowanie listy ;)
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
  1.  permalink
    Przepraszam, ze tak sie wtrace, ale caly czas was podczytuje;)Moja coreczka urodzila sie o czasie i wazyla 2,5kg I miala 49cm, jest zdrowa 4latka, w Uk nie robia usg po polowkowy, wiec nawet nie wiedzialam, ze bedzie taka malutka i chyba to dobrze,bo zaoszczedzilo mi to zmartwien.
    • CommentAuthormagiczka
     permalink
    Dorit - od zawsze mam drugą grupę cytologii. Pierwsza raczej zdarza się hmm dziewicom;) No może nie tylko, ale druga grupa w ciąży jest zupełnie normalna.

Co do norm hemoglobiny - od 12 to normalnie bez ciąży, w ciąży może być niższe. Jak miałam 11,3 to moja gin powiedziała, że "super się trzyma".

Leoncja, ja jestem z Krakowa i przyłączam sie do modłów o ochłodzenie, bo inaczej to chyba nigdy nie wyprasuję tych ciuszków i nie spakuję się do szpitala:/ Chociaż mężuś mnie już pogania, chyba przeraża go wizja pakowania moich rzeczy jak już będę rodzić;) Rodzić zamierzam w Ujastku, tak jak pierwszego synka. Bardzo sobie chwalę to miejsce.

Alkohol w ciąży - nie. Chociaż mojej siostrze też lekarz polecał (ale było to z 12 lat temu), natomiast teraz takiego lekarza, który to mówi poprosiłabym chyba potwierdzenie zalecenia na piśmie.. ciekawe który by się odważył. Nie powiem, że nie mam ochoty na zimne piffko w te upały, ale ratuję się jakimś 0%. Winko bardzo lubię, ale w ciąży nie i już.

Osinek - kop w dupę kolejny;) Patrz kobieto, zaraz będziemy pogrubione na liście:)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dziewczyny, zwolenniczki picia od czasu do czasu połówki lampki wina w ciąży...
    Dlaczego myślicie, że wypicie połowy lampki wina (wytrawne 11-13%) to wg Was malutko dla dziecka ważącego 2,3 kilogramy?
    No przeliczcie sobie to... Przecież stężenie alkoholu we krwi matki jak i płodu będzie TAKIE SAMO.
    Ale pozostaje w organizmie dziecka dużo dłużej bo alkohol wolniej jest metabolizowany.
    Błagam Was, no przeanalizujcie sobie, a nie piszcie, że ktoś tam pił i urodził zdrowe dziecko.

To, że Wam w głowach nie zaszumi, nie oznacza, że Wasze dziecko nie będzie już nieźle podtrute.
    Etanol to trucizna, a ta mała wątroba, nie rozwinięta jeszcze na tyle ma już w brzuszku mamy niezłe zadania... macie pewność, że Wasze nienarodzone dziecko jest idealnie zdrowe?
    Ja już nie wspominam o tym, ze wino wytrawne zawiera siarczany i inne konserwanty niezbyt zdrowe.

Bo serio ja już przecieram oczy i nie wierzę w to, co tu czytam...
    Nie wiem co trzeba pisać by dotrzeć do poniektórych... Mój lekarz kategorycznie zakazuje najmniejszej ilości alko. Nie wiem, czy tak ciężko przez te 9 miesięcy nie wziąć alkoholu do ust?
    Jeśli piwko kusi to proponuję warkę radler 0%, fajnie chłodzi i smakuje jak wspomniany Redds.
    Jak się poszuka to w necie są wina wytrawne 0%. Ponieważ ja uwielbiam wina, kiedyś zakupiłam sobie na próbę i przyznam szczerze, że wolę nie pić niż tymi sikami się raczyć, ale niektóre dziewczyny sobie chwalą.

Niezmiennie polecam czytać i NIE POWIELAĆ BZDUR
    Tutaj ciekawy link - krótko i na temat
    --
  2.  permalink
    Mały czuje się dobrze, śpi non stop. Ja od dziś nawet ze Oki. Bolało jak cholera ale dostawalam znieczulenie do kręgosłupa co 4 godziny i paracetamol najgorsze było wstawianie po 12h aż gwiazdki widziałam ale już wieczorkiem wczoraj sama wstałam i nawet pod prysznic opłukać dolne części mogłam wejść no i dziś rano też już od 7 chodzę nie wolno małego dźwigać ale i tak nie mogłam się powstrzymać heh aktualnie odpoczywam bo od 7 na nogach to chyba lekka przesada heh. Dostawili mi małego do piersi coś tam ssal ale czy coś leciało to nie mam pewności i tego się obawiam ze nie będę umiała go dostawiac i nie będę wiedziała czy coś je czy nie :(
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja tam na codzień od alkoholu nie stronię (tzn. Lubię wypić piwo czy kieliszek wina) ale w ciąży/ podczas karmienia/ przy lekach typu antybiotyki/ gdy prowadzę lub mam zamiar prowadzić auto - alkoholu do ust nie biorę...
    Teraz latem w zupełności wystarcza mi warka radler 0%, a zimą nawet fajnie smakował glogg z ikei...
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Dorotko ja też od zawsze druga grupa cytologi i lekarz mówił, ze to zupełnie normalne i ok :)
    Że właśnie pierwszą często mają młode dziewczyny, zazwyczaj przed współżyciem i niepodatne na żadne infekcje, także nie ma co się martwić :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Dziekuje za odpowiedz, przed 1 szą ciązą miałam zawsze 1 grupę, stąd moj niepokoj teraz.

Magdzik koniecznie poczytaj watek o laktacji na forum....ja tez nie widzialam kropli mleczka po porodzie przez moze 2 dni?? i zastanawialam sie czy leci- a nie umialam sciagac, ale coreczka piła, przełykała, przybierała wiec musiało leciec :) :)
    powoli- popros polozne by nauczyly Cie przystawiac, powodzenia!
    --
    •  
      CommentAuthorOsinek
     permalink
    Dorit, mnie też sie wydaje ze mam normalnie 2 grupe, teraz miałam chyba 3 i dostalam tabletki dopochwowe.

paulinka 84, zdecydowanie mialas mniej stresu nie wiedząc... ja czekam az będzie skończony 37 tydzień żeby nie byl wczesniaczkiem. Może wtedy będę sie mniej martwić.

magiczka... tylko ja nie umiem sie cieszyć tym, ze my już prawie w pierwszej piątce :sad: tak jak chciałam być tam jak najszybciej, tak teraz wolałbym być dalej żeby mały miał jeszcze trochę czasu podrosnąć...

Ja również bardzo lubię winko, a piwko w taki gorąc to nie wspomnę. Ale podobnie jak sardynka, jak nie wolno to nie wolno. Nie ma co kusić losu, czy potem zastanawiać sie czy to przez pół lampki wina... pisałam o szwagierce (nie oceniając jej czy lekarza czy aprobujac) tylko po to aby podzielic sie z Wami jakimś moim doświadczeniem z najbliższego otoczenia. Przepraszam, musiałam sie usprawiedliwić bo jakoś osobiście odebrałam wpis mangi :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Co do cytologii to ja mam przeważnie 1 grupę ale w ciąży właśnie zawsze 2 bo u mnie ciąża niestety nierozerwalnie łączy się z grzybicami co chwilę :/
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Osinek: tylko ja nie umiem sie cieszyć tym, ze my już prawie w pierwszej piątce

Osinku, ja z Julianem nie dotarłam nawet do pierwszej 10, a urodziłam 3kg zacnego chłopaka.

Co do cytologii. Mam w kartę wpisane: AI BII CI i to CI oznaczało stan zapalny włącznie ze zmianami regerenacyjnymi. Lekarz zdecydował się na posiew tylko ze względu na skracającą się szyjkę i niestety, ale jakaś tam bakteria wyszła. Potem cytologii już nie powtarzałam, ale posiewów kilka zrobiłam.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.