Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeSep 24th 2015
     permalink
    uff, ale fajnie ze wszystkie macie podobnie, bo ja tez jak nie czuje to mam od razu czarnowidztwo normalnie
    -- ;
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    dlatego w takich chwilach fajnie sprawdza się domowy doppler, ja jak tylko nie czuła pół dnia małej co nawet teraz też się zdarza to uspakajam się jak tylko słysze że serducho bije:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a ten dopppler to szkodliwy nie jest jakis, patrzylam na necie i sa nawet te baby sound za 90 zl + wysylka. ale nie wiem sama....
    -- ;
  1.  permalink
    Daga tez chcialam.kupic w pierwszej ciąży ale moj maz nie chcial dać sie namowic. W 33 tc cały dzień nie czulam.syna i pod wieczor jechałam na IP. No i musieli mnie 3 dni zatrzymać. Bez sensu taki stres. Mam doppler,chwile posłucham a nie musze zostawac w szpitalu.

TeraZ planuje zakup.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja w 28 czy 29 nie slabiej czulam ruchy ktorys dzien i got sei dank nie mialam tego dopplera tylko pojechalam na IP bo sie okazalo ze serce i owszem bije, tylko skurcze mam porodowe. w domu bym pewnie nie zatrzymala ciazy, a tak udalo sie ja dociagnac do 34 tygodnia.
    -- ;
  2.  permalink
    Doppler na pewno nie jest specjalnie zdrowy przy czestym korzystaniu,dlatego ja planuje z niego korzystać wtedy kiedy będzie taka konieczność. Mąż sie boi żebym czasem takich "konieczności" nie miała przez to za duzo...
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorGosia21777
     permalink
    Tez duzo myslalam nad dopplerem ale koniec koncow zrezygnowalam.Troche mnie pocieszylyscie.W nastepny piatek mam wizyte polowkowa i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.Jestem panikara pod tym wzgledem,jedno co mnie pociesza to ,to ze nic mnie nie boli ,nie mam od poczatku ciazy rzadnych powazniejszych powodow do niepokoju oprocz skokow cisnienia,ale te kontroluje dwa razy dziennie i wrazie zego w kazdej chwili moge podejsc do mojej ginki.

Suwaczek z babyboom.pl
    --
  3.  permalink
    Madziik - wymiotowałaś? Bo ja jak dotąd ani razu :swingin: W ciąży z synem raptem 3 razy :bigsmile:

Teraz moze ze 2 pawie, ale w ciazy z Maksem to od 8 do 20 tygodnia po kilka razy dziennie, moze czasem jakis dzien-dwa przerwy sie zdarzyly ale tak to ciagiem:/ Wiec teraz luz blues:D
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    madziik1983: Teraz moze ze 2 pawie, ale w ciazy z Maksem to od 8 do 20 tygodnia po kilka razy dziennie, moze czasem jakis dzien-dwa przerwy sie zdarzyly ale tak to ciagiem:/ Wiec teraz luz blues:D

O rany, to Cię poprzednia ciąża sponiewierała. Dobrze, że tym razem lajcik w tym temacie.
    .
    Ja po wizycie u gina.
    Wszystko w najlepszym porządku. Biedrona ma 4 cm i 6 mm - machała prawą rączką.
    Za tydzień prenatalne.
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Dziewczyny czy któraś miała miesowstręt? I to w sumie pod koniec drugiego trymestru? No jedyne mięso jakie jem to kabanosy i sopocka, a sorry ryby jeszcze jakoś wchodzą...ale od 2 tyg no nie mogę patrzeć na mięso, od początku mi "smierdzialo" ale żeby nie móc jeść...staram się nadrabiać białko nabiałem i strączkowymi ale boję się że to za mało....miała tak któraś? Myślałam że mi przejdzie szybko bo ja ogólnie raczej padlinożerna jestem a tu nie, patrzeć nie mogę nawet :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorem87
    • CommentTimeSep 24th 2015 zmieniony
     permalink
    Ja mięsowstręt mam od początku ciąży - nawet moje ulubione nie dawało rady. Dopiero od ok 2 tyg pomalutku coś tam przetrawię, ale nawet jeśli to żołądek mi po mięsie tak daje popalić, że zastanawiam się jaki w tym sens :/
    Lekarzowi zgłaszałam i mówił, że póki wyniki krwi w normie to spokojnie. Także tego... :P
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Monka,mi smierdzialo w pierwszej ciazy.surowe.smazone juz nie
    -- ;
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Ikaan gratulacje:cheer:zdrowka dla Was!!!
    No to zostalam sama na pierwszym miejscu i cos mi sie zdaje ze jeszcze chwile na nim zostane!dzisiaj bylam na wizycie w szpitalu,wszystko z dzidzia dobrze ale poki co nie wybiera sie do nas,po badaniu szyjki lekarz stwierdzil ze jeszcze nie jest gotowa i musimy czekac! Powiedzcie mi dziewczyny czy to normalne ze po badaniu szyjki mialam krew na papierze toaletowym?
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    A ja dziś po wizycie u doktora wszystko dobrze szyjka twarda 3 cm około , wymiary dobre maleńka waży 1510 gram :)
    --
    •  
      CommentAuthorGosia21777
     permalink
    Moñka ....ja prawie od poczatku ciazy nie moge patrzec na miecho,gdzie wczesniej nie ptrafilam dnia przezyc bez wedlinki czy kotlecika.Zastepuje bialko twarogiem na sniadanko a na podwieczorek pol litra zsiadlego mleka,do tego jakis jogurt albo zolty ser.

Suwaczek z babyboom.pl
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Ok dzięki dziewczyny, zaczynałam się martwić czy nie za mało białka dostarczam, za 2 tyg mam morfologie to się okaże czy będę się musiała zmuszać
    --
    •  
      CommentAuthorhunter
    • CommentTimeSep 24th 2015 zmieniony
     permalink
    Ze tak sie wtrace w Wasza dyskusje o niecheci do mięsa, jestem wegetarianka od 16 lat i w ciazy nie było powodu by to zmieniać. Zapewniam, ze białka na pewno nie zabraknie na diecie wegetariańskiej, ludzie którzy jedzą mięso spożywają go 6 razy wiecej niz wynika z zapotrzebowania organizmu. Ludzie sa przebiałczeni, ze sie tak wyrażę. Ja bym sie raczej martwiła spożywając mięso o chemię w nim zawarta, antybiotyki i adrenalinę, tłuszcz...itd...
    Także śmiało możecie nie jesc mięsa nie starając sie wybitnie dostarczyć białka i tak go dostarczycie jedząc wystarczające ilości warzyw, owoców, kasz, orzechów i pestek...
    Z nabiałem tez bym nie przeginała, szczegolnie w postaci żółtego sera - to jest głownie sól i sztuczne konserwanty.
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    ja tego dopplera nie uzywam codziennie, tylko w nagłych wypadkach właśnie jak mała się nie rusza i jest to max kilkanaście sekund góra do 1 min i koniec, także myślę ze to w niczym nie zaszkodzi..
    co innego może gdyby się uzywało codziennie po kilkaset razy dziennie
    _
    co do mięsa to mnie na początku tez odrzuciło, nawet gotowac nie mogłam bo tak mi śmierdziało wszystko ehhh
    a potem jakoś tak samo przeszło:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    mońka, miałam Ci pisać- spróbuj np. cieciorki, fasoli, te roślinki mają masę białka, a i potrawy z nich są pycha :)
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Wpadam się pożegnać i podziękować za wszystkie rady i wsparcie. Teraz będę na nie liczyć na innym wątku :wink: poród opiszę w odpowiednim miejscu ale powiem tylko, że było ostro bo męczyły mnie krzyżowe. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że cokolwiek może tak boleć:devil:
    trzymam kciuki za was wszystkie !:wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeSep 25th 2015 zmieniony
     permalink
    Nigdy nie slyszalam zeby ten doppler byl jakos niekorzystny! Uzywalam go w pierwszej ciazy, na poczatku przez 3tyg codziennie przez 2-3 razy i corka urodzila sie zdrowa!Teraz slucham serduszka raz dziennie i nigdy nie pomyslalabym, ze dziecku tym zaszkodze!
    . Bezpieczeństwo stosowania detektora tętna płodu
    Fale ultradźwiękowe w diagnostyce medycznej są używane od lat 60. XX wieku. Na świecie codziennie za pomocą detektorów tętna płodu badanych jest około pięć milionów ciężarnych kobiet. Jeśli natężenie fali ultradźwiękowych znajduje się w granicach ustalonych przez Amerykański Instytut Ultradźwięków w Medycynie (AIUM), niemożliwe jest szkodliwe oddziaływanie detektora tętna płodu na organizm matki lub płodu. Szczegółowe parametry dotyczące bezpiecznego użytkowania domowych detektorów tętna uściślone są w normach UE. Najlepiej stosować modele opatrzone certyfikatem bezpieczeństwa CE dla urządzeń medycznych, zgodnie z dyrektywą 93/42/EEC.
    Ja takowy posiadam i nie widze problemu w jego uzyciu, a przy tym jestem spokojna od 9 tygodnia ciazy.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthormońka
    • CommentTimeSep 25th 2015
     permalink
    MrsCream no właśnie kombinuje z ciecierzycy coś, z soczewicy fasoli...staram się jakoś zastępować :-) ale trochę mnie uspokoiłyście. Dzięki!
    --
  4.  permalink
    Ewasmerf: Monka,mi smierdzialo w pierwszej ciazy.surowe.smazone juz nie

Mam tak samo. Surowe mi śmierdzi, nawet potraw mięsnych nie jestem w stanie przygotować. Raz próbowałam, potem spędziłam pół dnia w toalecie ;) ale smażone już są OK.

Jak długo was bolał brzuch, podobnie jak na @? Miałam przerwę ok. 2 tygodnie, czasami tylko coś zakuło, bardziej ciągnęło. Od wczoraj znów powróciły te bóle co na początku ciąży. Musiałam zwiększyć dawkę magnezu i dzięki bogu przeszło. Ale troszkę się zmartwiłam, zresztą cały czas panikuje... Może to mieć związek, że wróciłam od poniedziałku do pracy? Na wolnym (L4+urlop) byłam ponad miesiąc. Pracę mam biurową, ale stresującą. Nie chciałam siedzieć w domu na L4, bo czułam się już dobrze. Ale teraz sama nie wiem czy dobrze zrobiłam :confused:
    --
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Dziewczyny ponawiam pytanie czy ktoras z Was po badaniu/masazu szyjki miala plamienie?wczoraj minal termin mojego porodu,nadal nic sie nie dzieje,na wizycie w szpitalu zbadali mi szyjke i powiedzieli,ze nadal zamknieta a po powrocie do domu zobaczylam krew na papierze toaletowym,zadzwonilam od razu do szpitala i powiedzieli ze to normalne,dopoki nie krwawie jak przy miesiaczce to jest ok!ale ja sie martwie bo jak juz kiedys pisalam mieszkam w Irl.a tutaj bardzo lajtowo podchodza do pewnych spraw,moze to i dobrze,ale ja jestem panikara wiec pytam!
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    czarnulka, przy pierwszej ciazy brzuch jak na @ i jajniki bolaly mnie bardzo dlugo, nie wiem czy nie dluzej jak pierwszy trymestr. w drugiej ciazy nie bola mnie ani jajniki, ani macica, ani zadne wiazadla. chyba jestem na tyle rozciagnieta ze luz blus. w ogole nie czuje nic. jakbym nie wiedziala ze jestem w ciazy w sensie ze brak okresu i ciaza potwierdzona na USg to nic by na te ciaze nie wskazywalo. nie mam zadnych objawow, kapec mi juz minal na szcescie.

Treść doklejona: 25.09.15 08:14
    moncia, ja mialam kiedys czerowne grudki po badaniu dowcipnym USG, ale to dawno bylo, i raczej na poczatku ciazy niz pod koniec, wiec chyba nie o to pytasz.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Moncia, szyjka jest tak bardzo ukrwiona w ciąży, że jak najbardziej może pojawić się plamienie po badaniu. Plamienie może, krwawienie już niekoniecznie, wtedy trzeba wrócić do szpitala.

Czarnulka, ja niestety widziałam związek pomiędzy bólem brzucha w I trymestrze a pracą... Dobrze, że sam magnez pomaga, ja jechałam na 3x1 duphastonu dziennie....
    --
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Tak wlasciwie to to plamienie jest widoczne tylko przy podcieraniu sie,przepraszam ze tak szczegolowo,po nocy na wkladce jedna mala kropelka wiec to chyba nic zlego!tak jak pisze Mrscreme szyjka jest mocno ukrwiona i mam nadzieje ze niedlugo ustapi lub ze nareszcie zacznie sie porod!!!!
    --
  5.  permalink
    MrsCreme: Czarnulka, ja niestety widziałam związek pomiędzy bólem brzucha w I trymestrze a pracą... Dobrze, że sam magnez pomaga, ja jechałam na 3x1 duphastonu dziennie....

Mam też luteinę 3x1 od samego początku ciąży. Jak przychodzę do domu i położe się chwilę wezmę magnez to ból mija. Wizytę mam dopiero za prawie 2tyg. Chyba sobie ją przyspieszę i pójdę w przyszłym tygodniu sprawdzić czy wszystko ok i wezmę L4 do końca 1 trymestru. Jakoś nie chcę ryzykować...
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Moncia, też słyszałam że tak może być. Ale obserwuj się i jak będzie nadal krwawiło to ja bym na wszelki wypadek podpytała lekarza.

A wracając do twardnienia brzucha to u mnie ewidentne macica a nie wzdęcia. Najdziwniejsze jest to że codziennie tak mam nawet przy obudzeniu się więc te argumenty mojego lekarza o przemęczeniu chyba odpadają. No i zaraz to przechodzi. A nie mogę przecież ciągle leżeć 😒 na usg nigdy nic źle nie wychodzi. Może taka uroda moich ciąż ?
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    czarnulka_91: Mam też luteinę 3x1 od samego początku ciąży. Jak przychodzę do domu i położe się chwilę wezmę magnez to ból mija.

Czarnulka, mnie też tak na początku brzuch bolał, pojawiły się też plamienia. Po dupku plamienia ustały ale ból brzucha męczył mnie praktycznie codziennie. Ale do pracy chodziłam . Nie widziałam związku między pracą a tymi bólami, bo w weekendy było to samo :confused:
    Aha, i w pierwszej i w drugiej ciąży lekarze mówili, że to nie jest groźne. Macica się gwałtownie zmienia, stąd te bóle. Miałam jeszcze zalecenie brania spazmoliny (zamiast nospy, która podobno nie jest wskazana na początku)
    --
  6.  permalink
    A ja mam problemy ze snem ostatnio. Czesto budze sie w nocy, nie umie zasnac i tak po kilka razy. W domu pozniej jestem nie do zycia i padam po 21 wiec zero zycia wieczornego:/
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    moncia83, ja w tej i poprzedniej ciąży plamię i płamiłam po badaniu dowcipnym (szczególnie przy krótkiej rozwartej szyjce). Lekarz za każdym razem ostrzega, że tak może być i że to normalne.
    --
  7.  permalink
    Ja już plamienia miałam dwa razy. Z tym,że ze swojej winy,bo za mocno parlam na stolec. Mam też polipa na szyjce. W tej ciąży mam problem z wyproznianiem.

Mnie bolą więzadła i spojenie łonowe. Muszę sie rozchodzic by przestało.

Też jestem na lutce cały czas.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    To znaczy że zaparcia mogą spowodować krwawienie z szyjki ?!? Ja od porodu mam duże problemy i praktycznie nic nie pomaga ale nie wiedziałam że to szkodzić może w takim znaczeniu 😒
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    madziik1983: A ja mam problemy ze snem ostatnio. Czesto budze sie w nocy, nie umie zasnac i tak po kilka razy. W domu pozniej jestem nie do zycia i padam po 21 wiec zero zycia wieczornego:/

O raju - mam to samo :confused:
    Budzę się co dwie, trzy godziny i zasnąć nie mogę. Masakra. Budzik dzwoni o 6-tej, a ja się zwlec nie mogę. W pracy oczy mi się same zamykają...
    A wieczory jak u Ciebie - padam jak mucha, czasami nawet przed 21-wszą :neutral:
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Dziekuje dziewczyny uspokoilyscie mnie:smile:

Emza dziekuje za odpowiedz,wiesz ja mieszkam w Irl.i dla tutejszych lekarzy prawie wszystko jest normalne:wink:dlatego chcialam wiedziec jak to w Pl?przez cala ciaze nikt mnie tutaj nie badal ginekologicznie,robili tylko usg a ze wczoraj juz byl termin porodu to zapytali mnie czy moga zbadac szyjke i wykonac masaz,ze byc moze to troszke przyspieszy wiem ze w Pl to normalne,wiec siezgodzilam ale nikt mnie nie poinformowal o plamieniu!
    --
  8.  permalink
    marion: O raju - mam to samo
    - troszke mnie pociesza, ze nie jestem sama... Z Maksem moglam w poludnie sie polozyc, ale wstac po 9 czy 10 jak w koncu zasnelam a tu trzeba sie zrywac z budzikiem i dzieckiem zajac ;)
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    madziik1983: a tu trzeba sie zrywac z budzikiem i dzieckiem zajac ;)

Ja w tygodniu jestem padnięta - rano pobudka i do pracy. A w weekendy nie daję rady się wyspać, bo jak na złość syn się budzi po 7-mej. Przy czym w tygodniu mógłby spać do min, 9-tej. Te dzieciaki to chyba na złość rodzicom robią...
  9.  permalink
    Nooo - moj tez w tygodniu czasami go budze 7.20 a w weekend spi do 6.30... Raz sie udalo w sobote go przetrzymac do 21 to rano wstal po 8 :D
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Jestem po krzywej cukrowej... No i mam cukrzyce ciążowa :cry: nawet nie wiem co robic. W pon mam wizytę w szpitalu... :-/ nosz masakra... A jak sprawdzam dietę to mi jadlospisy same pokazuje a ja chce produkty, zeby normalnie pójść do sklepu i pokupowac co trzba:cry:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    eja nie martw się też miałam cukrzycę ciążową i dietka wystarczyła. A jaki miałaś wynik? Bo chyba od 140 wzwyż jest cukrzyca?
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Nie wiem jaki wynik. Zadzwonili do mnie ze szpitala, ze mam cukrzyce i musze niezwłocznie zacząć diete. W pon wizyta w szpitalu. I tyle :-/
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    W kwestii twardnienia brzucha, to mogę się wypowiedzieć, bo miałam ten problem/nie problem w obu ciążach. Również twardniał mi od początku drugiego trymestru. W pierwszej ciąży skracała mi się szyjka. W drugiej twardnienia nie oznaczały nic. Zatem proponuję wspominać o tym ginowi na wizycie i poprosić o sprawdzenie szyjki. Jeśli wszystko jest ok, to nie należy się przejmować, a tylko przyzwyczaić, bo to raczej nie minie. U mnie przynajmniej nie minęło, tylko z upływem ciąży zwiększało częstotliwość występowania.
  10.  permalink
    Eja - spokojnie. Nie ma az takiej tragedii, gorsza dieta bezglutenowa :devil:
    --
  11.  permalink
    Hej dziewczyny, tak czasem was podczytuje i najchętniej sama bym tu wróciła z brzuszkiem,niestety do tego jeszcze daleka droga. :wink:
    Miło wspominam ten wątek. Może jeszcze kiedyś...:bigsmile:

Co do twardnienia brzuszka to ja brałam Mg przez jakiś czas i przeszło.
    Madziik1983 Gratulacje !!! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Powiem nawet, że dieta cukrzycowa lepsza była u nas w szpitalu niż normalne jedzenie. Co do twardnienia brzucha to w pierwszej ciąży miałam ale od 3 trymestru i oznaczało to skracanie się szyjki. Od 31 tc miałam już skurcze i później praktycznie do porodu byłam w szpitalu z krótką szyjką i zagrożeniem przedwczesnego porodu. W efekcie urodziłam w 37 tc +6 dni. No ale ja te twardnienia miałam od 3 trymestru.
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Ja muszę Wam powiedzieć że dzisiaj na KTG zapisało się kilka skurczybyków czułam tylko 2-3 jako twardnienie brzucha i nie były raczej bolesne. Niestety zaczynam mieć problem z jazdą samochodem bo każda studzienka czy zwalniacz to spina się brzuch i mam delikatne skurcze, cały czas kłuje szyjka czasami robi się to naprawdę nieprzyjemne... Mam nadzieję jeszcze dwa tygodnie wytrwać więc trochę się obawiam. Torba jeszcze nie spakowana...
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Tosik, mam to samo z jazda samochodem... Podskok a ja juz mam twardy brzuch... :-/
    •  
      CommentAuthormońka
    • CommentTimeSep 26th 2015
     permalink
    Co do spinania brzucha to mi teraz zaczął się spinac jakieś 3 tyg temu i codziennie popołudniu mam taki twardawy i święty, magnez biorę, dupka nadal też, gin badał i powiedziała że nic się ie dzieje, jak narazie.. Kazał dużo odpoczywać(jak się położę to przechodzi) ale jak tu odpoczniesz?
    Eja nie martw się na zapas,w poniedziałek dowiesz się co jak,może dieta wystarczy...ja też się zawsze boję czy mi cukrzyca nie wyjdzie..za dwa tyg idę na tą całą krzywą...
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
    • CommentTimeSep 26th 2015
     permalink
    ..Jesteśmy po wizycie :) wszystko okej :) przepływy super,łożysko 2 stopień:),stopień kostnienia idealny na obecny tc, jednak Lilka w przeciwieństwie do siostry szykuje się drobna :) waży 2112,do porodu lekarka wyliczyła 2800-2900 ;)..wiadomo jest granica błędu,ale wielkoludem raczej nie będzie ;)
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.