Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthormoncia83
    • CommentTimeSep 26th 2015
     permalink
    Dziewczyny a mi od wczoraj zaczal odchodzic czop,tzn.wczoraj myslalam ze caly wypadl bo bylo bardzo duzo galaretowatego sluzu o brunatnym zabarwieniu,als dzisiaj sytuacja powtorzyla sie dwuktotnie po dluzszym spacerku!czytalam ze czop moze wyjsc na kilka razy ale nie spodziewalam sie ze w takich ilosciach:confused:czy to normalne i za kazdym razem jest ciemno brunatny!
    --
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Moncia nie pomogę... sama też mam podobny dylemat w ostatnim czasie, też mam wrażenie że powoli zaczyna mi odchodzić ale raczej ma kolor przeźroczysty bądź mleczny i było go niezbyt wiele. Może ktoś bardziej doświadczony podpowie?
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Moncia, Mi odchodził w czasie porodu....i był właśnie czerwono-brunatny, coś jak 4 dzień @-końcówka, tylko, ze więcej...
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeSep 27th 2015
     permalink
    Ja też wspominam czop jako taki podbarwiony na brunatno i było tego sporo. Raczej nie mleczny.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    czop może odchodzić nawet kilka dni/tygodni
    mi odszedł kilka godz przed porodem i była to galareta zółto-jasna podbarwiona krwią
    --
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Dzisiaj kontynuacja:confused:czytalam ze czop moze odchodzic nawet kilka dni ale nie spodziewalam sie ze moze go byc az tyle:shocked:jak w piatek odeszla pierwsza czesc to myslalam ze to juz wszystko,a tutaj niedziela i dalej wychodzi!chcialabym zeby juz sie zaczal porod:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Mi przy pierwszym porodzie odchodził wodnisty, brunatny na tydzień przed porodem. Przy drugim na 1.5 tygodnia przed był jak gęsty budyń, raz zabarwiony na różowo, a raz z nitkami krwi.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeSep 28th 2015
     permalink
    Weszłam sprawdzić czy któraś zwolniła kolejkę a tu taaaaaka cisza :wink:
    --
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Moncia już pewnie nie długo :)
    Dalej Ci czop odchodzi?
    --
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Tosiku jeszcze wczoraj odchodzil tylko juz go bylo coraz mniej,a dzisiaj poki co nic sie nie dzieje:confused:powiem Wam dziewczynki,ze cala ciaze bylam bardzo cierpliwa az do zeszlego piatku teraz to chyba nadrobie :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja dzis z rana mialam akcje MOCZ, bo w nocy mnie przycisnelo, wstalam kolo 5 i MUSIALAM sie wysikac bo juz nie moglam wytrzymac, a potem po 6 jak wstalam to pusty pecherz mialam, i normalnie musialam oproznic pol butelki wody zeby cos tam wysikac do pojemnika, coby na badania zaniesc. i sie zastnawiam czy taki mocz zebrany od 5-6:30 to sie liczy jako nocny?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
    • CommentTimeSep 28th 2015 zmieniony
     permalink
    Nie za bardzo. Powinnaś zebrać ten z godz 5. Mocz powinien zbierać sie minimum 4 godziny.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: sie zastnawiam czy taki mocz zebrany od 5-6:30 to sie liczy jako nocny?

No wg mnie się nie liczy.
    Trzeba było nasikać do pojemnika wtedy, jak wstałaś pierwszy raz!

Przy okazji, bo nie każda wie - przed oddaniem moczy najlepiej się podmyć (samą wodą, bez kosmetyków), a mocz oddać ze środkowego strumienia (na początku trochę "upuścić" do sedesu).
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    o 5 to ja tam akurat myslalam o tym, zeby sie umyc i do pojemnika nasikac.
    no to kiszka. moze jutro powtorze, mocz jest tani, to podlece sama do diagnostyki z rana.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ja tam się zawsze podmywam. Nie pamiętam kiedy mi bakterie wyszły w moczu. Dawniej, jak się nie podmywałam, to bywały.
    No i ten środkowy strumień - jak się odsika ten pierwszy, to w moczu nie ma osadów.
    •  
      CommentAuthorŻurawinka
     permalink
    Ja zgłosiłam się na oddział przed jutrzejszym cięciem, a tu rozwarcie na 4 cm, główka nisko i skurcze zapisują się na ktg. Położna się martwi, czy dotrwam do jutra. Ja też się zastanawiam...
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja tez sie zawsze podmywam. Dlatego jak szlam o 5 rano sie wysikac to ostatanie co mi wpadlo do glowy to sie umyc i do pojemnika sikac. wiec wszystko wysikalam do kibla;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorA_ga
     permalink
    Dziewczyny, przepraszam, że się wtrącę. Ja mieszkam chwilowo w Niemczech i mam wykonać posiew moczu dziś, ale uwaga- o 15..:O Lekarz powiedział, że na wizycie "oddam":D Dziwne mi się to wydaje, właśnie dlatego, że w PL taki mocz musi spełniać określone warunki (na czczo, po nocy itd.). Jak myślicie, czy wynik takiego badania będzie w ogóle wiarygodny?????
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    to ze nie na czczo, to ze o 15, nie po nocy - to wg mnie nie problem. Problem wg mnie jest taki, ze do posiewu trzeba sie dokladnie wyszorowac. Bedziesz miala taka mozliwosc?
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    A__gnieszka: Jak myślicie, czy wynik takiego badania będzie w ogóle wiarygodny?????

A masz podejrzenie zakażenia układu moczowego ?
    Myślę, że pora dnia nie ma tu znaczenia, jeśli chodzi o zakażenie bakteryjne.
    - podmyj się dokładnie
    - kup w aptece specjalny jałowy pojemnik
    - oddaj mocz ze środkowego strumienia (aby mieć pewność, że wyhodowane drobnoustroje pochodzą z pęcherza moczowego, a nie z cewki moczowej)
    - oddaj jak najszybciej próbkę do laboratorium
    •  
      CommentAuthorA_ga
     permalink
    Wyszoruję się w takim razie w domu, tuż przed wizytą:)) Jestem po kuracji antybiotykowej na bakterie coli w moczu- mam nadzieję, że już wytępione. Dziękuję za odpowiedź, trochę mnie to uspokoiło:)
    PS. przed posiewem w PL w ogóle się nie szorowałam, nie wiedziałam, że trzeba.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    "Istnieje możliwość wykonania badań laboratoryjnych z próbek moczu pobranych w innych porach dnia, w tych przypadkach interpretacja wyników powinna uwzględniać godzinę pobrania oraz sposób przygotowania pacjenta do badań."
    Wyczytalam ze w moczu porannym jest najwieksze stezenie ewentualnych bakterii. I to tyle.
    -- ;
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Żurawinka no to się dzieje u ciebie, ciekawa jestem jaką podejmą decyzję,ale wydaje mi sie ze jak masz mieć na 100% cc to chyba dzisiaj zrobią co by akcja na dobre się nie rozpoczęła..
    _
    a Tu w Norwegii nie ma określonych norm co do badania moczu, niezaleznie o której godz pójde do lekarza to zawsze zrobią i nigdy mi bakterie nie wyszłoy
    tydzień temu myślałam, ze mam ale jak nasikałam drugi raz do badania to już wsio było w normie
    tu nawet na czczo nie trzeba nigdy być hehe
    --
    •  
      CommentAuthorA_ga
     permalink
    Dziekuję:)
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: w moczu porannym jest najwieksze stezenie ewentualnych bakterii

No to jest logiczne. W ciągu dnia ich będzie, albo będzie mało, bo się wypłukują - pijemy płyny i na bieżąco z moczem wypłukujemy bakterie.
    Wg mnie tylko mocz z nocy jest miarodajny.
    A__gnieszka: Wyszoruję się w takim razie w domu, tuż przed wizytą:))

Tylko Domestosem nie szoruj :tooth:
    Chodzi o podmycie się. Najlepiej samą woda, albo delikatnym płynem/mydłem. I osuszenie krocza czystym ręcznikiem, albo ręcznikiem papierowym.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    marion, ale jesli o bakterie w moczu chodzi to mnie jakos srednio ten wynik interesuje. ostatanio mialam liczne, lekarz kazal powtorzyc badanie, powtorzylam i wyszlo bez bakterii, widocznie musialam zanieczycic probke.
    Dla mnie najbardziej istotna jest ewentualna obecnosc glukozy i bialka.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    A__gnieszka: Dziwne mi się to wydaje, właśnie dlatego, że w PL taki mocz musi spełniać określone warunki (na czczo, po nocy itd.).

Hmm, ja ostatnio tak chciałam zrobić w przychodni, bo miałam skierownie na posiew, a jak debil kupiłam normalny pojemniczek i taki im zaniosłam. Babka dała mi jałowy, ale kazała właśnie rano pobrać ze środkowego strumienia i zapisać godzinę na pojemniczku.
    Tak więc nie wiem jak to w końcu jest :/
    -
    Żurawinka: Ja zgłosiłam się na oddział przed jutrzejszym cięciem, a tu rozwarcie na 4 cm, główka nisko i skurcze zapisują się na ktg.

O jaaaa! 4cm, skurcze, a Ty nic nie czujesz? Tak się po prostu zgłosiłaś do szpitala przed CC? :bigsmile: Fajnie!
    Ciekawe czy będą czekali do jutra. Powodzenia!!!!!!!!!!!! Czekamy na jakieś wieści:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    orientujecie sie ile sie czeka na wynik cytomegalii?
    robilam dzis morfo i juz mma wynik online, a cytomegalii nie mam. Pytanie czy on jest do odebrania w okienku (niektorych badan nie ma online), czy dluzej musze poczekac?
    -- ;
  1.  permalink
    marion: Przy okazji, bo nie każda wie - przed oddaniem moczy najlepiej się podmyć (samą wodą, bez kosmetyków), a mocz oddać ze środkowego strumienia (na początku trochę "upuścić" do sedesu).
    - moj lekarz mi z Maksem nie powiedzial, ale lekarka na zastepstwie juz mnie "wyszkolila". Jutro mam krzywa cukrowa. 3majcie kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    tak szybko masz te krzywa?
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Krzywa cukrowa w 17 tc ??? :shocked:
    madziik1983: moj lekarz mi z Maksem nie powiedzial, ale lekarka na zastepstwie juz mnie "wyszkolila

Ale wiesz, to się nie tyczy tylko oddawania moczu w ciąży - tylko ogólnie. Ja taką procedurę stosuję od wieków - niezależnie czy w ciąży jestem, czy nie :smile:
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Wynik krzywej cukrowej:
    Na czczo: 4,6 w normie
    Po 1 h: 11,3 podwyzszona
    Po 2 h: 8,5 w normie
    Pierwszy raz widze takie wyniki. To chyba jakies inne jednostki :-/ podobno po 1 h norma jest do 10...
    Jak na to mam patrzeć? :-/
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
  2.  permalink
    Ewasmerf: tak szybko masz te krzywa?
    - poprzednia ciaza byla cukrzycowa, pisalam tu kiedys :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Ewa-ja miałam w ten sam dzień wyniki on line,robię w diagnostyce.
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Ewa jak robisz w alab to musisz chyba papierowe odebrać, bo u nich niektóre trzeba odbierać osobiście.
    --
  3.  permalink
    Ja sie na pewno dopiero u lekarza dowiem:/ czyli 7.10
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeSep 29th 2015
     permalink
    Żurawinka już pewnie za chwileczkę będzie poza listą :)

Mi się tak fatalnie spało dzisiaj, wszystko przeszkadzało (jakiś płyn w uszach, albo wrażenie że coś tam jest; pęcherz cisnął, kręgosłup bolał, mały szalał)... i weź teraz normalnie jedź załatwiaj różne sprawy...
    --
    •  
      CommentAuthorMyszka0228
     permalink
    A ja wczoraj miałam wizytę:-)
    Hugo waży 2588g ....noooo jeszcze trochę i będę go tulić w ramionach...
    dziewczyny dzisiaj byłam na kibelku do tej pory 3 razy co mi sie nie zdarza.... nie biegunka ale az tyle razy odwiedzac kibelek??? ień
    36tydz 2 dz
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Robilam cytomegalie i igm mam ujemne a igg ponad 500.mam siw bac?czy jest szansa ze zarazulam sie w 1 trymestrze?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Ewa, jest watek o ciężarnych z cytomegalią... ja nie mam teraz czasu poczytać, ale może Ci się przyda???
    http://forum.28dni.pl/discussion/2498/cytomegalia-ciezarne-ktore-mialy-z-wirusem-do-czynienia/

No i myślę, że najlepszym źródłem wiedzy będzie lekarz, bo obawiam się, że net może nieźle nastraszyć...
    Trzymam kciuki, aby to nic groźnego.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Nic ciekawego tam nie ma.dostalam skierowanie do poradni chorob zakaznych,moze tam cos wymysla.chyba trzeba sprawdzic awidnosc to sie bedzie wiedziwc jak stare jest zakażenie,ehhh
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Ewasmerf: dostalam skierowanie do poradni chorob zakaznych,

Ciekawe jaki termin dostaniesz.
    Ale tam na pewno dowiesz się najwięcej i najrzetelniej.
    --
  4.  permalink
    Mysle ze w ciazy termini sa szybsze.... Jak mialam cukrzyce i musialam isc do diabetologa to w 3 dni mialam wizyte.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeSep 29th 2015 zmieniony
     permalink
    hej dziewczyny jak u Was wygląda przezierność karku? Pamiętacie może? Może ktoś miał robiony test PAPPA? U nas NT 2,2 i RYZYKO zespołu downa 1:806. Z córką miałam NT 1,5 i ryzyko 1; 26000. Teraz takie duże ryzyko mi się wydaje :((( lekarz jeszcze nie widział wyników a ja jestem zaniepokojona ;///Dodam, że mam 28 lat.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthormońka
    • CommentTimeSep 29th 2015 zmieniony
     permalink
    Salinos ja teraz miałam 1,3 ta przezierność karkową, w poprzednich ciążach nie pamiętam...
    Ciekawe co u Zurawinki?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Salinos ale kiedy miałaś to USG?
    Teraz?
    Jeśli tak to wg mnie ciut chyba poznawo, bo po 14 tc już mierzenie tej przeziernosci jest mniej dokładne....
    --
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    Salinos, ja aż sprawdziłam w swoich dokumentach, bo mi się wydawało że miałam podobnie, i tak: NT 2.3 mm w drugiej ciąży, mój wiek taki sam. Fakt, że ryzyko mi wyliczyło niższe. Ale poczekaj na wizytę u lekarza zanim się zaczniesz denerwować, mi też na tle pierwszej ciąży się wydawało to NT jakieś wysokie, ale lekarka powiedziała że jest OK, i było OK :wink: wiadomo, najgorsze jest bierne czekanie. Oby szybko minęło, trzymam kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    salinos: U nas NT 2,2 i RYZYKO zespołu downa

Z tego co pamietam to to jest wynik w normie...
    Nie mogę znaleźć karty ciąży teraz, ale i u nas chyba powyżej 2 było...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja mam 37 lat, przyziernonosc w 13 tyg + 2 ni wyszlo mi 2,3 mm, co zmniejszylo ryzyko ZD z 1:187 do 1:3743.
    salinois - nie czyta sie wynikow BEZ konsultacji z lekarzem, bo to sa tylko statystyki!!! lekarz wpisuje w system, specjalny system ktory zwie sie FMF 2012 (u mnie wresja 2,8) i ten system wylicza, co oznacza tyle, ze STATYSTYCZNIE moze sie utrafic jeden plod z ZD na 3743 ( u mnie). moze sie trafic tak, ze jakby wziac 3743 kobiety to nie trafi sie zaden ZD a moze sie trafic ten ZD nawet jak ryzyko jest 1:26000, wtedy mozesz miec pecha i jak w lotto trafic ZD. to jest statystycznie podawane, prawdopodobienstwo. jak wszystko jest ok, serduszko, NT, nos itp to sama statystyka w buty mozna sobie wlozyc. nie martw sie.

Treść doklejona: 29.09.15 21:00
    ja bylam dzis na USG, bede miala coreczke raczej na 100%, no chyba ze sie siurak odnajdzie;-P
    wazy 230 gram i widzialam juz twarzyczke w 3D, wyglada jak obcy, hehe, i laska, same zebra stercza;-P

BTW - jesli mowimy o ryzykach - ze wzgledu na moj wywiad i na jakies tam slabsze przeplywy u mnie ryzyko urodzenia przed 34 tyg jest 1:41. ale licze na to ze bede w tych 40;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Ewasmerf: ja bylam dzis na USG, bede miala coreczke raczej

Juhuuuu! Fajnie ;)

co do statystyk to nawet wyczytałam, żę przekroczenie normy nt powyżej 3 mm, 4... i tak nie jest wyrokiem, bo 70% tych dzieci tak czy siak rodzi się bez wad.

Tak jak pisze ewa, to tylko statystyka...

Po prostu gdy wynik jest przekroczony to na wszelki wypadek robi sie dokładniejsze badania...

Niedawno poznałam kobietę, która wszystkie wyniki miała w normie (nt i kość nosowa), a po porodzie okazało się, że dziecko ma ZD... pewność co do zdrowia swojego dziecka każda z nas ma dopiero po porodzie...

także najlepsze lekarstwo to brak paniki, bo w przeciwnym razie każda z nas musiałaby drżeć...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.