Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeSep 30th 2015
     permalink
    U nas NT 2,2 przy CRL 64. No nic, dziękuję Wam za odpowiedzi, muszę czekać cierpliwie do wizyty. Tak czy siak kocham te dzieciątko nad życie i wychowam jakie Bóg da, czy zdrowe, czy chore.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    marion: Na forum wspomniałam o tej sytuacji, bo z mojego punktu widzenia wydała się dziwna.

Wspominałaś o tym tak wiele razy pod wykresem Tomiry, że powtarzanie tego na forum jest dla mnie tym, o czym napisałam wyżej,tj. szukaniem potwierdzenia zasadności swojego żalu i to już jest słabe.
    marion: Co do "zachowania się nie w porządku". Tak - uważam, że to nie w porządku. (...) Osobiście uważam, że powinno się być ludzkim zarówno w realu jak i świecie wirtualnym.

Jak też napisałam wyżej, po przeczytaniu takich słów od "przyjaciółek" głęboko bym się zastanowiła nad sensownością rozpisywania się co u mnie.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Salinos, u nas było tak ze pappe robiliśmy u lekarza, który nas prowadził. Dzień później poszliśmy do innego lekarza potwierdzić te nt na wypadek gdyby trzeba było robić np. amnio. Ja chciałam mieć pewność ze tę nt było dobrze zmierzone. I u drugiego lekarza nt wyszło takie samo ale crl już o kilka mm większe. No wiadomo ze dziecko nie mogło tak urosnąć we dobę. Któryś lekarz sie pomylił. I ten drugi lekarz wyliczył mi z samego usg ryzyko, które po pobraniu krwi wypadło dla nas słabiej. Mimo to nikt się nie czepiał wyniku. Tylko ja miałam w sobie wielki strach az do końca. Zupełnie nieracjonalny.
    Norma jest do 2,5 choć niektórzy lekarza mówią ze do 3. Ale nam mówili ze wynik powyżej 4 to jakis realny powód do niepokoju. To chyba Dudarewicz pisał, ze większość chorych dzieci ma podwyższone nt i mała część zdrowych dzieci ma podwyższone nt. Ja po zaglebieniu się w temat uważam, ze lekarze po prostu nie potrafią jeszcze do końca interpretować wskaźników które mierzą. Ale to tylko moje zdanie.

Marion, mam takie przyjaciółki które po porodzie, nawet po zajsciu w ciążę bywały dużo dużo rzadziej. To tu normalne. Moim zdaniem to co jest pod wykresem pisane, ukryte bądź nie, tam powinno pozostać.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    _Isia_: Dudarewicz pisał, ze większość chorych dzieci ma podwyższone nt

Ale chorych w sensie genetycznym, czy także z chorym sercem, nerkami... układem moczowym, itp????
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Tak z ciekawości zajrzałam na moje wyniki testu papa z 12 tyg i 5 dni ciąży i mam takie :
    TEST PODWÓJNY (S)
    papa-a 7.8 mLU/ml ŻE niby mam ponad 7 prawie 8 to jest to o czym wy piszecie ze ma być około 2 ???
    Beta-HCG wolna 38.2

Po wizycie usg mam tak
    Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1: 1510 ryzyko skorygowane 1:7550
    Trisomia 18 ryzyko podstawowe 1:17821 ryzyko skorygowane 1:20000
    trisomia 13 ryzyko podstawowe 1:20000 ryzyko skorygowane 1:20000
    Samoistny poród przedwczesny przed 34 tc 1:126

przezierność karku 1.5 mm
    Po tygodniu taki wynik
    Trisomia 21 ryzyko podstawowe 1:1510 ryzyko skorygowane 1:20000
    Trisomia 18 ryzyko podstawowe 1:17821 ryzyko skorygowane 1:20000
    trisomia 13 ryzyko podstawowe 1;20000 ryzyko skorygowane 1:20000

wolne b-hCG 38,2 IU/L Odpowiada 0.838 MoM
    PAPA-A 7,800 IU/I odpowiada 1,783 MoM

Jeszcze takie pytanie czy te badanie wykaże o chorobie takiej jak Axondroplazija bo ojciec dziecka ma ....i strasznie sie boje zeby córeczka nie miała :(
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Czytam i muszę się jednak wypowiedzieć odnośnie Tomiry.
    .
    Marion ja bym jednak poczekała z osądami etc.
    Pamiętam bardzo dobrze taką sytuację: tu na 28 dziewczyna też długo nie odzywała się po porodzie.
    Wszystkie dosłownie wszystkie "e-przyjaciółki" ją za to "zjechały i obrobiły tyłek dokładnie".
    Jednak jak się już odezwała po kilku miesiącach wszystkie mocno i gorąco ja przepraszały za swoje zachowanie.
    Okazało się, że dziecko urodziło się chore a żaden z lekarzy w czasie ciąży niczego nie zauważył.
    Bojąc się o życie własnego dziecka i o nie walcząc od samego porodu nie dziwię się jej, że nie miała głowy albo i nawet siły pisać co u niej.
    Jej codzienność to był szpital z tego co wiem do dziś dnia drży o zdrowie córki.
    Także nigdy nic nie wiadomo co u kogo.
    Łatwo jest oceniać ale czasem w swojej ocenie można kogoś naprawdę skrzywdzić i jeszcze mu "dowalić" gdy i tak ma kłody pod nogami.
    Ja tez tak mam a w życiu sporo przeszłam nie lubię pocieszania, zapewnień że wszystko będzie dobrze itd.
    Sama nie zawsze o wszystkim tu piszę bo nie chcę współczucia-może trudno to zrozumieć.
    .
    Może być tez tak, że dziewczyna po prostu "odeszła" z 28 dni albo naprawdę nie ma na nie czasu.
    .
    Nie każdy ma dziecko "anioła" co przesypia większość dnia.
    Moja mała spała bardzo mało, pobudki co 1h, 30 minut (była wcześniakiem).
    I możesz wierzyć lub nie ale wyglądałam okropnie i ani mi w głowie było rozpisywanie się na 28 dni.
    Potem tez nie było lepiej podczas gdy inne przyjaciółki pisały że ich dzieci nadal śpią w dzień moja przed wiekiem 1,5 roku przestała w ogóle sypiać w dzień nawet te 30 minut.
    Nie oceniajmy bo nie wiemy jak i co.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Karlowatosc?achondroplazja?wg mnie to badanie nie wykryje wady genetycznej innej niz typowe trisomie.nie wykryje chorob genetycznych jak muko itp itd
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Ewasmerf ok dzięki za odpowiedz :/
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeSep 30th 2015 zmieniony
     permalink
    Koleżanka ma dziecko z achondroplazją i wiem, że wiedziała juz przed porodem. Z tego co pamietam badanie USG już wykryło z pomiarów kończyn i główki (mogę się mylić).

koteczek1: papa-a 7.8 mLU/ml ŻE niby mam ponad 7 prawie 8 to jest to o czym wy piszecie ze ma być około 2 ???

Nie, nam chodzi o NT (przeziernośc karkowa)...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Musialabys zdecydowac sie na amniopunkcje i wtedy badanie pod wzgledem wadliwego genu.macie 50% szans na dziecko zdrowe.to tyle co wyczytalam
    -- ;
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Monia ma racje,moze po wymiarach konczyn itd.wspominalas lekarzowi?
    -- ;
    •  
      CommentAuthoryoanna_21
     permalink
    Ewasmerf: Yoanna, a u kogo robilas echo serca plodu?

Dr Kukawczyńska z Wrocławia. Nie polecam nikomu....
    Echo robiliśmy w 28 tygodniu ciąży i powiedziała Nam, że synek ma serce jak dzwon.... I nie kazała przyjeżdżać już do kontroli...
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    My u niej bylismy jak maly mial 2 lata.wydawala sie ok i opinie ma dobre.nie wiedzialam tylko ze robi echo serca plodu
    -- ;
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Czytalam teoj opis.przykro mi bardxo ze tak was zlekcewazyla.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Mówiłam lekarzowi na 1 genetycznym i ona stwierdziła że dziecko jest zdrowe :) teraz to już za późno na inne badania okaże się przy porodzie ...
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Moja siostra bedac w ciazy (38 lat) miala darmowy test pappa. Ryzyko wyszlo niskie, dlatego nie zdecydowala sie na dalsze badania typu aminopunkcja czy jak to sie tam nazywa.

Potem w 37 tygodniu ciazy podczas badania w szpitalu (miala wysokie cisnienie na pare dni trafila tam na obserwacje) jeden z lekarzy dojrzal ze serduszko ma prawdopodobnie wade w budowie! Nie wspomne ze wczesniej parokrotnie miala usg i nikt nic nie zauwazyl. Dopiero w szpitalu (lekarz wykonywac usg przy studentach stad chyba bardziej sie przylozyl do badania i wychwycil nieprawidlowosc. Dodatkowo powiedzial ze dziecko wyglada na dziecko z ZD ! Nie podobal mu sie profil twarzy, zbyt maly nos, wypuklosc na czole i dodtakwoo wada serca (ktora dzieci z ZD czesto maja). Skonczylo sie na tym ze wyslali moja siostre w 39 tc do Lodzi do kliniki aby tam urodzila swoje dziecko (nie byli pewni czy nie bedzie potrzebna natychmiastowo operacja serca).
    Moja siostra (i cala moja rodzina) przezylismy okropne 2 tygodnie stresu i niepewnosci.
    Przed porodem miala robione dodatkowe usg po ktorym wada serca sie potwierdzila a odnosnie ZD lekarka stwierdzila ze lekarz w naszym miescie cyt "chyba mial zly humor" !!! Bo ona osobiscie nie widziala nic nieprawidlowego w profilu twarzy dziecka.
    Mala urodzila sie w eksperesowym tempie dokladnie w dniu terminu. Wada serca okazala sie niegrozna i niewymagajaca operacji (jedna z zyl omija tchawice z prawej strony a powinna z lewej. Coreczka moejj siostry nie ma ZD.
    Nikomu nie zycze stresu takiego jaki przezyla moaj siostra na sam koniec ciazy. Na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo.
    --
    •  
      CommentAuthoryoanna_21
     permalink
    yolka32: Nikomu nie zycze stresu takiego jaki przezyla moaj siostra na sam koniec ciazy. Na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo.

Mogę sobie wyobrazić, co przeżyliście, ale chyba lepiej, że została przekazana do odpowiedniego ośrodka i lekarze chuchali na zimne, a nie tak jak u Nas....
    Mimo wielu badań u wielu lekarzy na super sprzęcie, nikt nie zauważył, że mój synek ma poważną wadę serca...
    Nawet w szpitalu po urodzeniu nikt nie zauważył, że jego stan pogarsza się.... Dowiedzieliśmy się tydzień po porodzie jak był już w stanie ciężkim i nic już nie dało się zrobić.....:cry:
    •  
      CommentAuthorlewka
     permalink
    salinos: U nas NT 2,2 przy CRL 64. No nic, dziękuję Wam za odpowiedzi, muszę czekać cierpliwie do wizyty. Tak czy siak kocham te dzieciątko nad życie i wychowam jakie Bóg da, czy zdrowe, czy chore.

Wrzuciłam Twoje wyniki do kalkulatora i średnie nt przy takim crl wynosi 1,61 wiek ciąży 12+3. Twój wynik plasuje się na 85 centylu (skali 0-100) czyli jest z tych wyższych ale nie bardzo wysokich. Trzymam kciuki za dzieciątko :-)

Ja już po szpitalu, wielowodzie potwierdzone, ale poza tym wszystko ok, jest duża szansa, że taka moja "uroda"
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    A ja się zastanawiałam czy Tomira nie była trollem, bo takiego brzucha "ciążowego" nigdy nie widziałam. Ktoś miał z nią kontakt poza internetem? Może zrobiła wszystkich w balona i tak naprawdę wcale nie była w ciąży?
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Melodie, błagam Cię... Moja mama miała też taki płaski brzuch w ciąży... Na porodówce lekarz pytał "co pani tu robi" :P... Nie oskarżajmy tak bez sensu... Podstawy trzeba mieć ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Mówię tylko o moich wątpliwościach, mogę chyba je mieć? Nie znam Tomiry w realu, gdybym znała i widziała to wątpliwości bym nie miała, to tylko net, tu można powiedzieć wszystko.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    No możesz, ale chciałabyś przeczytać o sobie na forum, że prawdopodobnie jesteś trollem, bo masz wyjątkowo mały brzuch w ciąży?
    A jesli ta dziewczyna faktycznie zmaga się z jakimiś powaznymi problemami???

Melodie: tu można powiedzieć wszystko.

Nawet kosztem tego, że ktoś poczuje sie urazony?
    Za monitorami siedzimy MY... Ludzie... mamy uczucia...
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Nie wygląda, żeby Tomira była szczególnie zainteresowana tym, że ktokolwiek cokolwiek o niej i do niej pisze. ;)
    I wypowiedzi na forum często powodują że ktoś jest urażony, niektórzy nawet celowo piszą w taki sposób, żeby "dowalić". Ludzie tak do siebie piszą, niestety.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Melodie: Nie wygląda, żeby Tomira była szczególnie zainteresowana tym, że ktokolwiek cokolwiek o niej i do niej pisze.

A masz pewność, że np. za godzinę tu nie zajrzy? czasami łatwo wywołać wilka z lasu ;)

Melodie: Ludzie tak do siebie piszą, niestety.

czyli skoro inni tak robią, to Ty czujesz się zobowiązana, aby robić tak samo?

Z reszta zwykle na tym forum następuje wymiana zdań w emocjach, wyniku jakiejś rozmowy z daną osobą... A Tomira się tu nie wypowiada, nie podniosła nikomu ciśnienia, a została oskarżona o oszustwo... Słabo trochę...
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Bez przesady Monia. Nie wiem czym Ty się tak emocjonujesz.
    Tomira równie dobrze może być trollem, jak i zajętą mamą, która w nosie ma internet, bo ma blisko siebie swego synka. Nie wiem tego. Napisałam tylko, że miałam wątpliwości, nigdy ich pewnie nie rozwieję, ale to nieważne, bo wcale mi na tym nie zależy.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Melodie: Napisałam tylko, że miałam wątpliwości

Jasne, ale te wątpliwości na podstawie wielkości brzucha, to takie troszkę mało sprawiedliwe są (tak uważam)...
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    No widzisz, jakie mam mało sprawiedliwe wątpliwości. Tragedia. ;)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Na patologii lezslam z laska ktora miala w 32 tyg brzuch taki jaki ja w 15 tyg teraz.zaden.zero brzucha.moja dasiadka w 18 tyg bo idziemy leb w leb jest wklesla. Brak brzucha nie jest dla mnie wyznavznikiem trolowania.laski,jsk ktos ma problemy to nie wlacza kompa,jak ktos nie ma czasu to nie wlacza kompa.zaueazcie ze najwiecej siedza ns forum ludzie w pracy biurowej i ciezarne:-p swieze matki tak nie siedza
    -- ;
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    A ja mialam podobne wątpliwości z reszta chyba nie tylko ja i melodie.

i nie chodzi tylko o płaski brzuch tylko jakiś taki całokształt

dziwi mnie szczerze niemal zerowa aktywnośc na forum a tylko dodawanie fot brzucha- po prostu nikt tutaj tak nie robi

Chyba ze były dawane tylko dla tego efektu "wow i zaskoczenie"
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Eveke, ale to nie Tomira je dodawała....

Kurde dziewczyny, gadacie tak o tym brzuchu, jakbyście ciążowych brzuchów ceri nie pamiętały i jeszcze kilku innych....
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    eveke: niemal zerowa aktywnośc na forum

A widziałas ile Tomira prowadziła cykli? Ile było komentarzy? Na forum nie trzeba byc bardzo aktywnym... Pod wykresami nawet ma sporo...
    No i tak by se od 2010 roku trollowała?
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Dziewczyny, moja cora 17 mies upadla pupa na bok mojego brzucha... Teraz mam stres nieslychany. Czy mozna tak cos uszkodzic?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Może nie była trollem, może tylko ciążę sobie wymyśliła... Może była chora... Może teraz ma jakieś problemy, a może ich nie ma. Któż to może wiedzieć oprócz niej samej i bliskich jej osób. Najwyraźniej nie ma już ochoty na dzielenie się z obcymi ludźmi swoim życiem.

Treść doklejona: 30.09.15 20:59
    A tak płaskiego brzucha jak pokazała Tomira na końcówce ciąży nie widziałam u nikogo tu na forum.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Melodie: nie widziałam u nikogo tu na forum.

a były :P Poważnie...

Tomira wysoka jest.

A dodam, że u nas w klasie (w średniej szkole) dziewczyna zaszła w ciążę. Brzuch tez puściusieńki miała. Wszyscy o jej ciąży dowiedzieli sie zupełnie na końcu jak poszła rodzic ;). Też nic widać nie było. Także mnie tam nie dziwi ;).

Ja z kolei miałam olbrzym taki, że się wszyscy oglądali... I aż zazdroszczę, gdy ktoś ma taki maciupci, bo troszkę pewnie łatwiej się obsługiwać...

Treść doklejona: 30.09.15 21:09
    eja86: Dziewczyny, moja cora 17 mies upadla pupa na bok mojego brzucha...

a mocno?
    Ja mysle, że jakby cos sie miało stać to juz bys odczuła...
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Może Tomira to inne wcielenie np. Marion ;) Nawet takie rozwiązania mogą być w necie prawdziwe. Jak ktoś ma za dużo wolnego czasu i bogatą wyobraźnię to różnie może być.
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Czy ja wiem czy mocno...calym swoim ciezarem, stracilam rownowage I padla na pupe na bok brzucha mojego.
    Brzuch mnie boli I macica spina ale przed tym tez tak mialam wiec nie wiem sama... A jakbym odczula gdyby cos sie dzialo? To bylo o ok 17...
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Jahe wiem.

ale pierwsze próby dodawania były Tomiry. Później Marion zaproponowała pomoc i ona dodawała.
    takze sama zaczela a ze sie nauczyc nie miala ochoty to Marion wklejala - bo ona chciala- przecież nie inaczej.

monia nie sledzilam jej wykresów ;)
    Napisalam tylko o wrażeniu z forum

chyba praktycznie żadna przyszla mama nie robi tak , ze wkleja tylko brzuch a nawet nie udziela sie na przyszlych mamusiach

z resztą nie będę roztrzasac bo wersji moze byc tyle ile melodie wymienila albo i więcej

tak czy siak dziwny całokształt
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Melodie, nie wiem, czy ktokolwiek tu na forum widział ciążowy brzuch Tomiry tuz przed porodem, bo chyba ostatnie zdjecie bylo jakos z 33/34tc.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Melodie: Może Tomira to inne wcielenie np. Marion ;) Nawet takie rozwiązania mogą być w necie prawdziwe. Jak ktoś ma za dużo wolnego czasu i bogatą wyobraźnię to różnie może być.

ale nie od 2010 roku :P watpie :P

eja86: A jakbym odczula gdyby cos sie dzialo? To bylo o ok 17...

Myślę, że wody by ciekły, skurcze by się wzmogły, ruchy byłyby inne... jesli wszystko jest tak jak było, to raczej bym obstawiała, że nic się nie stało.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Aha monia nie wiem czy pamietasz najsłynniejszego trolla tego forum

tez miała dużo wykresów, byla sporo czasu , dlugo robila w balona wszystkich równo

tatakże ilosc wykresów i aktywności tam to jednak zaden wyznacznik
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Monia502, dziekuje :-)
    Mialam chwile, ze brzuch mnie tak zakuwał jakby wzdecia, ale po wizycie w toalecie jest lepuej...
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Jaheira: bo chyba ostatnie zdjecie bylo jakos z 33/34tc.

36 tc... I wówczas już miała dość wyraźny brzuch... Nie, że olbrzymi, ale ciążowy ewidentnie. Miała tez sporo zestawień i widac było, że brzuszek rósł... A, że był mały... No nie każdy musi miec duzy...

eveke:
    tatakże ilosc wykresów i aktywności tam to jednak zaden wyznacznik

Ale ja piłam do zarzutu, że się nie udzielała, a przecież się udzielała...

Ale właśnie z wami tak jest: jak pada zarzut "nie udziela się - troll"... a jak sie napisze, że jednak wykresy są, komentarze są... aktywność od 2010 roku jest... To też jest troll ;)...

No i jak Wam tu dogodzić? :P
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    ale się nakręciłyście tą Tomirą!!
    dajcie na luz..
    nie pierwsza i nie ostatnia która tak znika bez zapowiedzi...
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Az przyszlam poczytac ;) przeciez tu polowa lasek jak urodzi to znika, wmienilabym kilka ale ale nawet nikow juz nie pamietam.
    --
  1.  permalink
    A mnie dzisiaj szarpie lewy jajnik. Tak mnie to irytuje,że nie wiem...Zaczynam się martwić. Za tydzień wizyta.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Monia mi nikt tu nie musi dogadzac i szczerze nie obchodzi mnie co się z tą kobieta dzieje :wink:

zwyczajnie napisalam , ze nie tylko melodie i nie tylko mi- bo na brzuszkach pojawiały się rozne głosy , ogólnie wydaje sie to dziwne

a jakoś, jak bylo wspominane, byly inne " bezbrzuszne" i nie wzbudzaly niczyich podejrzeń.

ok nie ma co offtopowac bo to bez końca można
    --
    •  
      CommentAuthorŻurawinka
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    To ja po przeczytaniu burzliwej dyskusji, zanim zniknę, powiem wam kulturalne do widzenia. No i oczywiście dziękuję za pomoc i wsparcie. Życzę powodzenia wszystkim przyszłym mamusiom:)
    • CommentAuthorcestmoi89
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    Dziewczyny... Od jakiś dwóch tygodni mam problemy z cerą. Na brodzie mam zaczerwienione, strasznie suche, podrażnione. Robi się taka sucha skorupka, a pod spodem czasem ropny wyprysk, maleńki. Kosmetyki raczej pogarszają sprawę, smaruję masłem shea, ale to tylko doraźnie łagodzi swędzenie i natłuszcza. Macie jakieś sprawdzone sposoby na takie cuda?
    --
    •  
      CommentAuthorkalabmurka29
    • CommentTimeOct 1st 2015 zmieniony
     permalink
    Ja też raczej rzadko udzielam się na tym forum, a trollem nie jestem.

Co do mojej przygody z badaniami prenatalnymi to lekarz przyczepił się, że kość nosowa jest hypoplastyczna. NT w normie 1,8. Dodatkowo testy pappa nie wyszły mi dobrze, ale jak później przeczytałam, to po IVF może tak wyjść. Gdybym wcześniej czytała na temat tych testów to nawet bym ich nie zrobiła, a tak to nie przespałam wiele nocy. Obliczył mi ryzyko ZD 1;4!!!
    Dwóch innych lekarzy twierdziło, że z kością nosową jest wszystko ok i mierzyła wtedy 2,6mm. Dlatego nie zdecydowałam się na amniopunkcję, chociaż tak naprawdę byłam namawiana na nieinwazyjne testy z krwi. Poczekałam do kolejnych badań na których byłam już w 18tc (u tego samego gina). Podczas usg wszystko było dobrze, nie znalazł żadnych wad serca, przepływy prawidłowe. Tym razem przyczepił się do długości kości udowych i ramieniowych. Dodam tylko, że po 4 dniach miałam wizytę u swojego lekarza prowadzącego i jego pomiary były zgoła inne, czyt. w normie i takie są do tej pory. Nie dał mi od razu opisu, dopiero przesłał mi mailem po tygodniu i opis zrobił znowu pod dziecko z ZD. Napisał, że kość nosowa za krótka, bo ma tylko 1,9mm (gdzie już w 12tc miała 2,6mm). Dodatkowo kształt twarzy mu się nie podobał. Po przemyśleniu wszystkiego odpuściłam dalszą diagnostykę. Nie wiem co ten lekarz chciał osiągnąć, wierzę, że moja córcia jest zdrowa, choć gdzieś tam w głowie co jakiś czas pojawia się myśl, czy wszystko jest w porządku.
  2.  permalink
    Dlatego ja brzucha nie wrzucam ciazowego ha ha ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.