Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 2nd 2015
     permalink
    _Isia_: Ja po godzinie miałam 214

O Ty!!!!

_Isia_: A, i pomimo tego wystarczyła dieta.

To własnie jest podchwytliwe w cukrzycy ciężarnych.

Wyniki krzywej cukrowej nie są żadną wyrocznia co do insuliny... Róznie bywa...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    No wlasnie z ta szyjka.moja caly czas 5 cm.to dopiero dluga
    -- ;
    •  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeOct 2nd 2015 zmieniony
     permalink
    Isia wiem wiem, ja w pierwszej ciąży miałam skracającą się i skurcze w 31 tc. Leżałam praktycznie do porodu na patologii ciąży. Wtedy w 31 tc miałam 1,7 cm.A w 28 tc pamiętam, że miałam 2,8 cm. Także boję się powtórki z rozrywki.
    Ewa!!!!! TY SZCZĘŚCIARO!!!!!Gdzieś Ty hodowała tak długą szyjkę? Jak? ;p
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Moja w ciąży z Hugiem miała (przez pewien czas) ok 7 cm :shocked: :smile:

Teraz się na szyjki licytujmy, skoro na poziom cukru już było :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    TEORKA: Moja w ciąży z Hugiem miała (przez pewien czas) ok 7 cm

Teo o żesz kurza stopa ale pojechałaś teraz z tą długością!!! hehe Bogini szyjki. Czy ktoś da więcej? Może ktoś miał szyjkę 10, 15 cm?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ode mnie spod wykresu dziewczyna ma 8 cm, także tak :wink:

Średnia to chyba 3-4 cm, więc nie wiem skąd u nas takie szyje żyrafowe...
    --
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Dziewczyny czy któraś z Was miała stwierdzoną pepowine dwunaczyniowa na usg? Miałam dziś genetyczne..wszystkie pomiary prawidłowe no tylko ta pępowina.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Dziewczyny czy któraś z was brała olejek z wiesiołka 2 tygodnie przed terminem porodu, wyczytałam że przyśpiesza poród ma zbawienny wpływ na rozwarcie i skracanie się szyjki...

Treść doklejona: 02.10.15 21:59
    "Agata" napisz do Ameliaba , jej zuzia miała stwierdzoną pepowine dwunaczyniową
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    salinos: Może ktoś miał szyjkę 10, 15 cm?

Heh i sobie wyobraziłam :shocked: jak dynda między nogami :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeOct 2nd 2015 zmieniony
     permalink
    ashtar855: Dziewczyny czy któraś z was brała olejek z wiesiołka 2 tygodnie przed terminem porodu, wyczytałam że przyśpiesza poród ma zbawienny wpływ na rozwarcie i skracanie się szyjki...

Ja brałam od 37tc, urodziłam w 39tc w 3h. Tyle że nie wiem, na ile wiesiołek pomógł ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Ostatnio leżałam pod KTG a obok pan doktor tłumaczył babce, że miewa pacjentki, które mają fizjologicznie szyjkę długą na 2 cm i taką 6 cm, średnia około 4 cm, ale sama długość się nie liczy, tylko ewentualny ubytek owej długości :)

U mnie szyjka miała równo 4 cm, kończyłam 35 tc z szyjką 2,9 cm, z jednej stronie lejeczek na może 0,5cm, może troszkę więcej... :) Z córą pamiętam, że w 37 tc miałam zgładzoną szyjkę i ok 1-1,5 cm rozwarcia, urodziłam tydzień później.

Wiesiołek może i przyspiesza postęp porodu, ale nie wywoła porodu :P Tak, dobrze wpływa na szyjkę. Podobnie jak picie naparu z liści malin. Zastanawiam się, czy podawanie wiesiołka dopochwowo może też wpływać na uelastycznienie krocza... Ale tu sobie gdybam tylko
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 3rd 2015
     permalink
    Ja juz zaczelam brac wiesiolka na razie co drugi dzien jedna tabletke. Od poniedzialku zaczne brac codziennie a moze od piatku/soboty juz zwieksze na 2*1 lub 3*1 hmmmm bo to juz 37 tydzien bedzie
    --
    •  
      CommentAuthorKonstancia
    • CommentTimeOct 3rd 2015 zmieniony
     permalink
    Czesc Agata od posta od pepowiny 2 naczyniowej,zauważyłam z boku posta twojego,ja nie mam czasu na forum.mam w znajomych dziewczyne,która taka pepowine miała,nie wiem czy tu mogę pisac kto.napisz mi na priva,to ci podam kto i jak znajdzie ona czas to pewnie ci odpisze.
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    ashtar855: Dziewczyny czy któraś z was brała olejek z wiesiołka 2 tygodnie przed terminem porodu, wyczytałam że przyśpiesza poród ma zbawienny wpływ na rozwarcie i skracanie się szyjki...

Ja łykałam 3x dziennie po 2 tabl. od 32 tc. Poród (licząc od pierwszych skurczy) trwał 24 h i 20. Także tego ...
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    marion: Ja łykałam 3x dziennie po 2 tabl. od 32 tc. Poród (licząc od pierwszych skurczy) trwał 24 h i 20. Także tego ...

No to pomogło jak nie wiem.... haha:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No to spieszę poinformować wszem i wobec, że będzie.... sunuśśśśśś :)))) Cieszę się przeokropnie :) Będzie się działo :)

A dowiedziałąm się bo w nocy miałam dość silny ból brzucha związany znowu z tym cholernym twrdnieniem macicy. Obudziłam się przed 4tą i nie mogłam spać tak jakoś pobolewało. No i spanikowałam, umówiłam się do lekarza na 10:30. Zbadał i zrobił usg i wyszło :)))) A tak to wszystko w porządku, podobno czasem to że macica tak się kurczy to normalne. Taki mój urok. Ależ mi ulżyło jak zobaczyłam na ekranie maluszka! Tylko chwilę bo to takie usg ponadprogramowe trochę na nielegalu ale i tak jestem cała happy :)))
    --
    •  
      CommentAuthorasiunia899
    • CommentTimeOct 4th 2015
     permalink
    Tinamar gratulacje synka !!
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Dziewczyny przeziebiłam się gardło, katar i ból głowy i stąd moje pytanie czy w 38tc moge wziąśc APAP?
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    ashtar855: Dziewczyny przeziebiłam się gardło, katar i ból głowy i stąd moje pytanie czy w 38tc moge wziąśc APAP?

apap albo paracetamol można
    --
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
    • CommentTimeOct 4th 2015 zmieniony
     permalink
    Apap to paracetamol. Wszystko na paracetamolu mozna, oby nie bylo ibuprofenu ani kwasu acetylosalicylowego (aspiryny).

A ja informuje, ze spodziewamy sie dziewczynki :)
    --
  1.  permalink
    Ja niewiem skad Wy tak wczesnie znacie te plec ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Plec widac juz w 16 tyg.chlopca prefzej i z wieksza pewnoscia da sie stwierdzic.a ja dzis pocwiczylam pol godzinki,lajtowe takie -przysoady,na lezaco symachy nogami,w lezeniu na boku,na rece trochę.i od dzis stwierdzulam ze nie jem slodyczy,zero.bo kurcze takim folgowaniem to brzuch mnie zaczal bolec od obzarstwa zeo wadze nie wspomne.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
    • CommentTimeOct 4th 2015 zmieniony
     permalink
    madziik1983: Ja niewiem skad Wy tak wczesnie znacie te plec ;)

Bylam na usg genetycznym. Badanie dowcipnie bo lepiej widac. Lekarz pokazywal dzieciatko na zwyklym obrazie i na 4D. Powiedzial, ze moze sie zalozyc o butelke dobrej whiskey ze to bedzie dziewczyna bo on widzi wargi sromowe wieksze i mniejsze i w tym tygodniu dziecko ma juz genitalia widoczne. Pokazywal nam to w wielu pozycjach dziecka. Moim zdaniem doswiadczenie lekarza plus dobry sprzet i mozna stwierdzic plec na 90%.
    Bylam w 13tyg 4dniu ciazy. Dziecko rozmiarem jak na 14tydz i 2 dzien.
    Wszystko w porzadku jak na razie :)
    --
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Dziewczyny Moncia na weterankach pochwaliła się że urodziła córeczkę 3.10 tak więc zwolniła listę.
    Macie jakieś wieści od Czajnika, dawno jej nie było czy mi się wydaje?
    --
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Tosiku ubieglas mnie:wink:

Melduje ze 03.10 przyszla na swiat nasza corcia Amelka:heart:takze zwalniam pierwsze miejsce nareszcie uff...Mala wazyla 3318 g:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Moncia gratulacje:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Moncia gratulacje!!!
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    Gratulacje córeczki !
    --
    • CommentAuthorMonikaC
     permalink
    Moncia gratulacje!!!!
    -- Natalka urodzona 05.03.2009 Kocham ją ponad wszystko:))
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 5th 2015 zmieniony
     permalink
    1. czajnik - 12.10.2015
    2. Srebrzynka - 16.10.2015 (dziewczynka), Myszka0228 - 16.10.2015 (chłopiec)
    3. Tosik - 21.10.2015 (dziewczynka)
    4. magda_a - 27.10.2015 (chłopiec)
    5. Agnike - 29.10.2015 (dziewczynka)

6. daga 310 - 1.11.2015 (dziewczynka)
    7. MrsCreme - 4.11.2015 (chłopiec)
    8. meganr1 - 12.11.2015
    9. MonikaC - 22.11.205 (chłopiec)
    10. cestmoi89 - 27.11.2015
    11. Juhasek87 - 03.12.2015 (chłopiec)
    12. eja86 - 05.12.2015 (chłopiec)
    13. Koteczek1 - 06.12.2015 (dziewczynka)
    14. Lewka - 12.12.2015 (dziewczynka)
    15. Walka Trwa - 15.12.2015 (chłopiec)
    16. myszerej - 16.12.2015 (chłopiec)
    17. Mola84 - 20.12.2015 (dziewczynka)
    18. kalabmurka29 - 25.12.2015 (dziewczynka)
    19. tuskaa82 - 30.12.2015 (dziewczynka)
    20. em87 - 19.01.2016 (dziewczynka)
    21. mońka - 21.01.2016 (chłopiec)
    22. ewelissa84 - 27.01.2016
    23. Efcia81 - 8.02.2016 (dziewczynka)
    24. nowa2012 - 9.02.2016 (chłopiec )
    25. gosia21777 - 15.02.2016(chłopiec)
    26. anairda - 29.02.2016
    27. Ewasmerf - 3.03.2016 (dziewczynka)
    28. madzik1983 - 10.03.2016
    29. salinos - 16.03.2016
    30. Tinamar - 18.03.2016(chłopiec)
    31. asiunia899 - 19.03.2016(dziewczynka)
    32. lilijeczka - 4.04.2016(dziewczynka)
    33. poziomkaUK - 6.04.2016
    34. marion - 08.04.2016
    35. °Agata° - 14.04.2016
    36. kkasia4 - 17.04.2016
    37. Muriah - 23.04.2016
    38. czarnulka_91 - 25.04.2016
    39. Renata_ - 26.04.2016
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeOct 5th 2015
     permalink
    Dzięki Daga za uzupełnienie :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    O, jestem już siódma :D
    Dostałam dzisiaj w przychodni papiery deklaracji wyboru dla naszego syna... Dam mężowi do wypełnienia, niech się cieszy :)

Jeśli wszystko będzie dobrze chciałabym się wypisać na żądanie ze szpitala, i wspomniałam o tym w przychodni dzisiaj, bo wtedy powinno się pobrać krew na bibułę na fenyloketonurię w domu. Nikt się nie żachnął, może się uda ;)
    --
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    O a co to jest deklaracja wyboru?
    Ja jestem na 3 miejscu :P ponawiam moje pytanie wie ktoś co u Czajnika? nawet nie ma wpisanej płci czy to zaniedbanie czy tak długo się nie odzywała?
    --
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    a ja proszę przy kolejnej aktualizacji o dopisanie dziewczynki :)
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Jestem w szoku dziewczyny, jak szybko poznajecie płeć. :)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Ja tez,zwlaszcza dziewvzynki,u mnie 3 ginow na 3 usg nie chcialo nic zawyrokowac do terax.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    U mnie ok 13 tc już na 90% była dziewczynka pewna:bigsmile:.

W ogóle pierwszy raz w życiu mam fatalne wyniki moczu..mnóstwo bakterii i leukocytów:neutral:..
    I teraz nie wiem czy to moja wina..bo za długo trzymałam ten pojemnik (nie w lodówce) zanim zaniosłam do badania..albo faktycznie infekcja której nie czuję..jutro wyniki posiewu a w środe wizyta..
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    U mnie w ok.13tc była dziewczynka na 90% i co :P? I czekamy na Leona :P
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Dużo zależy od sprzętu i dobrego oka lekarza ;) bo na tym etapie to płeć stwierdza się po nachyleniu wyrostka płciowego
    •  
      CommentAuthorlewka
     permalink
    dziewczyny, obróciłam dziecko! właściwie od badań prenatalnych mała ułożona była poprzecznie, czasem tylko fikała na krótko pupą w dół. będąc w szpitalu czytałam sobie książkę, w której była mowa o pozycjach sprzyjających obrotowi dziecka (traci równowagę i jest szansa, że się obróci), ale wydawało mi się to takie mało prawdopodobne. Ale wywiązała się na sali dyskusja i jedna z dziewczyn mówiła, że w obydwu ciążach bez problemu obróciła w ten sposób dziecko, a potem jej koleżanka też. trzecia nie dała rady, bo była już w bardzo zaawansowanej ciąży, dziecko zaczynało się obracać, ale ona przerwała, bo to już powodowało u niej spory dyskomfort. powiedziałam sobie, że w takim razie spróbuję, póki moja mała jest mała :) i położyłam się w ostatnich dniach tak jak kazano na 10 minut. potem wydawało mi się, że czuję stopy na środku brzucha a nie na boku, ale nie chciałam zapeszać. no i dziś na wizycie: główką w dół :))) oczywiście nie mam pewności, że to przez to ćwiczenie i że już tak zostanie, ale jestem o krok do przodu :) polecam, ponoć działa przy poprzecznym i miednicowym (np pośladkowym) położeniu
    --
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    A u nas w 13t stwierdzono prawdopodobnie dziewczynkę.
    W 20t na 99%, a w 24t potwierdziła się w 100% - bo po raz pierwszy pokazała od razu co tam ma :P
    W między czasie nic a nic nie dało rady taki wstydzioch :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    u mnie w 15 tc mój lekarz powiedział że n 100% dziewczynka :-) tak też się potwierdziło w 20 tc na połówkowym:bigsmile::bigsmile:
    --
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Lewka nie chcę zapeszać ale u mnie w 33tc córcia była główką w dół a kilka dni później już na pośladkach... :( Myśleliśmy że jeszcze wróci do poprzedniej pozycji ale niestety nie udało się też próbowałam tych ćwiczeń ale chyba już za późno bo mi źle było długo w takiej pozycji.
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    ja wykonywalam chyba wszystkie mozliwe cwiczenia przy drugiej ciazy od 32tc i niestety skonczylo sie cc z powodu polozenia miednicowego.
    -- [/url]
  3.  permalink
    Ja dzisiaj po wizycie. Maleństwo brykalo fikalo i machalo nóżkami i rączkami piekny widok :) Ulzylo mi! Tak strasznie sie stresowałam...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 6th 2015 zmieniony
     permalink
    PORÓD BEZ BÓLU? NIE DLA KAŻDEJ MAMY

(mam nadzieję, że rozczytacie)

http://28dni.pl/pictures/2521968.jpg http://28dni.pl/pictures/2521973.jpg
    • CommentAuthormeganr1
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    ja jestem z mazowieckiego i żaden z okolicznych szpitali (w promieniu 30 km.) nie oferuje znieczulenia, bo anestezjologów za mało. Waham się nad Warszawą, ale to ponad 100km ... Przykre to, że ustawa jedno a rzeczywistość drugie. A znieczulenie bardzo by mi się przydało przy pierwszym porodzie, przy drugim pewnie też, a tu znów kiszka. Złości mnie, że u dentysty znieczulenie bez problemu, a przy 19-godzinnym porodzie z bólami krzyżowymi (taki był poród mojego pierwszego dziecka) miałam gaz rozweselający, który nota bene nic nie dawal ...
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    U nas w szpitalu jest znieczulenie,ale przy pierwszym nie skorzystałam (nie zdążyłam :P) ...i przy drugim nie zamierzam:wink:
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 6th 2015 zmieniony
     permalink
    meganr1: Waham się nad Warszawą, ale to ponad 100km ...

Ja jechałam do porodu 80- km.
    Miałam dobre przeczucie, bo były komplikacje, a w lokalnych szpitalu rejonowym (I stopień referencyjności) nie dali by sobie rady...
    .
    .
    Ja przy pierwszym porodzie znieczulenia nie chciałam - zaznaczyłam to w 'planie porodu'. Ostatecznie poprosiłam o ZZO (po ponad 20 h porodu), ale było już za późno - dostałam jedynie Dolargan, ale nie zdążył zadziałać, bo akcja się rozkręciła i urodziłam.
    Teraz jak będzie, to nie wiem. Mam nadzieję, że pójdzie szybciej i znieczulenie potrzebne nie będzie. Poza tym ja z lubuskiego - gdzie jest najmniej przypadków podania ZZO w kraju :confused:
    .
    .
    Szpitale - stopnie referencyjności oddziałów położniczych
    •  
      CommentAuthorlewka
     permalink
    wiem dziewczyny, że ten obrót dziecka to żadna gwarancja, ale jednak chodziło mi o to, że warto próbować, bo okazuje się, że często to działa :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.