Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkoteczek1
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    Ja się dowiedział dopiero w 20 tc ze bedzie to dziewczynka i to tez po 1 godzinie walki by pokazała co ma , a jak pokazała to rozchyliła nogi na całą szerokość akurat w momencie kiedy doktor powiedziała ze się poddaje :P i na 100 % stwierdziła dziewczynkę później 2 innych lekarzy też powiedziało ze dziewczynka ostatni w 24 tc :P
    Moja maleńka od początku jest główką do dołu na szczęście :)
    --
  1.  permalink
    Ja jade jutro, zobaczymy czy sie mlode pokarze :)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Macie jakies moze sposoby, cwiczenia na bol spojenia?
    Ja juz ledwo daje rade tak mnie wszystko boli :sad:
    W nocy to juz spac nie moge..ja dluzej posiedze w jednej pozycji to potem chwile musze sie nameczyc zanim wstane i choc w miare normalnie zaczne chodzic:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
     permalink
    daga idz do lekarza rodzinnego i niech Ci daje skierowanie do fizjoterapeuty, bo moze sie to skonczyc bardziej bolesnie. Ja wlasniepod koniec juz nie moglam sie ruszyc siedzac i lezac i poszlam troche za pozno, ale stwierdzil bekkenløsning. Teraz mam sie stawic po skerowanie zaraz jak mnie miednica zacznie bolec. To oczywiscie bezplatnie. I nawet jesli stwierdzi fizjo, ze to juz za pozno na jakis ingerencje, to zawsze moze sluzyc dobra rada co do przyjmowanych pozycji itp. Ja dostalam specjalna podkladke na ktorej siadalam i bylo o wiele lepiej.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    O dzieki to sie umowie do lekarza..tylko umnie w miescie nie ma fizjo i jak sobie pomysle ze mialabym jezdzic na jakies wizyty 70km to az mnie to przeraza ehhh
    Ja juz ledwo co core woze do przedszkola jakies 2-3km
    --
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
     permalink
    Mnie przyjela kobieta ktora ma gabinet w pobliskim domu starcow, warto zapytac lekarza. Moze akurat gdzies ktos, a moze zaproponuje cos innego. Ja zaluje, ze nie zglosilam sie wczesniej. Bolec bolalo, ale myslalam, ze ma bolec, ze przeciez w ciazy jestem. Na szczescie zaraz po porodzie przeszlo, ale jesli po porodzie nadal jest zle to przysluguje tez przez jakis czas darmowa opieka pod tym katem. Powodzenia! Znam ten bol...
    --
    •  
      CommentAuthormońka
    • CommentTimeOct 7th 2015
     permalink
    Chyba mnie cis rozkłada niestety :-( a jutro jeszcze.mnie czeka krzywa cukrowa, ble! Oby wytrzymać i oby wyniki były ok...
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    A ja wczoraj odebrałam posiew moczu i mam e.coli :confused: nie mam pojęcia skąd to dziadostwo złapałam :neutral:
    Dziś wizyta..mam nadzieję że zdążę toto wyleczyć przed porodem :angry:
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Agnike, a jakies objawy mialas czy tak z rutynowego badania wyszly bakterie a potem z posiewu e.coli?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Właśnie żadnych..badanie moczu wykazało sporo bakterii i leukocytów,więc gin zleciła posiew no i wyszło.
    Ale ja ogólnie jestem dziwny przypadek bo prawie od początku ciąży walczę z grzybkiem..który też przebiega bezobjawowo :confused:..dopiero cytologia wykryła..
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ciekawe co dostaniesz na te e.coli. moze ci kaze posiew powtorzyc?
    -
    laski, od kiedy czuc juz takie wyrazne i stale ruchy dziecka? nie wiem czy mam taki obtluszczony brzuch czy co, ale tak czuje sporadycznie, jak sie wslucham, generalnie rzadko, no dobra, dopiero 19 skonczony, z dzieckiem ok, bo bylam z tydzien temu na usg, ale wiecie jak jest - ze chcialoby sie juz regularne kompniaki czuc i choc rozum mowi tak i tak to czlowiek sie denerwuje;-((
    -- ;
  2.  permalink
    Agnike a objawy jakieś mialas?

Ja dzisiaj dowiem sie co wyszło w posiewie,ale z pochwy. Aż się boję.

Dzisiaj glukometrem sprawdziłam ile glukozy na czczo mam we krwi. W badaniach z labu wyszło mi 99,a dziś 87.

U mnie w rodzinie cukrzyca dopadła moja mamę i jej rodzeństwo :confused:

Treść doklejona: 07.10.15 09:20
    Ewasmerf ja czuję ale nieregularne.
    Dwa dni temu usnac nie mogłam przez bulgotania.
    A od dwóch dni sporadycznie.

Z tym że ja mam tej tkanki tłuszczowej na brzuchu sporo
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Ewa-Ty obtłuszczony ? chyba wychudzony :tongue:...ja czułam od 16tc,ale to przecież zależy od kobiety,jedna wcześniej druga później :wink:

Ana-Tak jak pisałam wyżej nie miałam objawów żadnych..,ja mam dziś pobierany GBS i już mnie nie zdziwi jak wyjdzie dodatni..jedyne co to martwię się czy ta e.coli nie zagraża porodowi SN,no ale to dowiem się dziś.
    Co do cukrzycy to wiem co czujesz..u mnie moja śp.babcia miała,druga babcia ma..i za każdym razem przy glukozie bałam się by i mnie nie dopadło.
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ewa, a na jakiej ścianie masz łożysko?
    Bo może ono dodatkowo tłumi ruchy...(?)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    na przedniej.
    ja czuje, ale to jest tak nieregularne ze wiecie...niepokoi, wiadomo. zwlaszcza jak sie jest neurotyczka;-P
    -- ;
  3.  permalink
    Ja narazie nic nie czuje, ewentualnie jak sie schyle to tak jakbym z piesci dostala ale tak to nic.. :( W pierwszej ciazy to w 21 tygodniu dopiero czulam ruchy.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ewa, a może właśnie dlatego ruchy są odczuwalne nieregularnie, bo niektóre słabsze ruchy dzieciątka są hamowane przez łożysko ;D ?
    Z racji tej, że blisko mi do neurotyczki, to na takim samy etapie ciąży, gdy też się stresowałam nieregularnymi ruchami, to wymyśliłam sobie taką filozoficzną teorię :bigsmile:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 7th 2015 zmieniony
     permalink
    madziik1983: W pierwszej ciazy to w 21 tygodniu dopiero czulam ruchy.

no ja sie tym pocieszam ze patrzac na notatki w pierwszej ciazy to zaczelam czuc cokolwiek dopiero na tym etapie i to bylo tak ze jeden babeklek na dzien przelecial.
    ja to bym najchetniej chodzila z ktg przypietym do brzucha, dlatego tez m.in. nie kupuje detektora tetna bo bym sprawdzala i sprawdzala jak nienormalna, a nie wydaje mi sie zeby to do konca bylo zupelnie nieszkodliwe. moze nie szkodzi bezposrednio, ale byc moze "denerwuje" plod (przykladowo zakloca troche prace jego serca) w jakis tam sposob.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: laski, od kiedy czuc juz takie wyrazne i stale ruchy dziecka?

Ja nie wiem, czy mam omamy, ale trzeci dzień CHYBA czuję ruchy. Są to dosłownie 2-3 ‘puknięcia’ na dzień.
    Gazy to nie są, bo te czuję wyraźnie i zwyczajnie są inne w odczuciu. Poza tym przy gazach, jak coś bąbluje w podbrzuszu, to za chwilę idzie pierd, więc tego :-P

Niby jeszcze bardzo wcześnie. Ale zerknęłam na inne karty ciąży tutaj i znalazłam kilka (zaraz na pierwszych dwóch stronach z kartami), gdzie były zaznaczone pierwsze ruchy w 14 i 15 tc. Poza tym tydzień temu na prenatalnych wyszło mi, że kosmówka (docelowo łożysko) jest na tylnej ścianie, więc nie ma co tłumić ruchów.

W pierwszej ciąży pierwsze smyranie poczułam na końcówce 18 tc. Łożysko miałam na ścianie przedniej. W obu ciążach tłuszczyk na brzuchu jest.
  4.  permalink
    Ja nabylam detektor i raz go użyłam do tej pory. Szukanie tego tętna wprawia mnie w strach.

Do tego łatwo tętna nie znajdziesz na tym etapie,bo na usg lekarz kieruje te fale na serce i usg samo wychwytuje,a tu musisz precyzyjnie dotrzec ta sondą na serduszko.

U mnie z poczatku tętno moje mieszalo sie z tetnem dziecka,dopiero przy odpowiednim nakierowaniu usłyszeliśmy serce malucha.
    -- [/url[/url]
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Ja zaczełam regularnie czuć dopiero ok 20 tyg a jestem szczupła i łożysko mam na tylniej ścianie więc nic nie tłumiło.
    Detektor posiadam ale od kiedy zaczęłam czuć ruchy to przestałam go używać bo dzidzia żywa, teraz czasem posłucham jak wydaje mi się że długo się nie rusza ale ostatnio wprowadził nas w błąd (mimo iż sprzęt dobry bo pożyczony od ginekologa) pokazywał tętno które skakało od 54 do 220 pojechaliśmy na KTG i się okazało że wszystko ok ale co się strachu przez to najedliśmy to nasze.... Teraz nie patrzę na ekran tylko słucham i jest ok.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Marion, przy lozysku na tylnej scianie bardzo prawdopodobne ze juz czujesz ruchy i ze bedziesz ich czula duzo i szybko. zazdroszcze. ja i w I ciazy i w II lozysko na przedniej scianie, + sadelko (jest jest, uwierzcie mi) i sie mecz czlowieku, czekaj i ucz sie cierpliwosci i pozytywnego myslenia;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: + sadelko (jest jest, uwierzcie mi)

No jakoś nie widać po fotkach w galerii brzuszków :devil:
    Sadło to mam ja - 14 tc, a obwód brzucha 100 cm :tooth: Ale nigdy nie miałam deski na brzuchu (jeno oponę), więc tego.
    I żeby nie było, że narzekam - bo nie. Tak mam i lubię mój brzuch :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Ewasmerf na Twoim etapie czułam ruchy słabo i bardzo nie regularnie, dopiero od paru dni tak naprawdę zaczęłam czuć małą regularnie, także spokojnie. Łożysko też mam właśnie na przedniej ścianie stąd pewnie tak późno.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    dzieki dziewczyny, kochane jestescie. wlasnie chcialam tak wymienic sie doswiadczeniem, pogledzic, co by lzej na duchu bylo
    -- ;
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Ja takie regularne i czeste ruchy czulam po 20-22 tyg a tak to zdarzalo sie nawet 1-2dni ciszy
    ____
    A mnie cos rozbiera :devil:
    Kuzwa nie wyobrazam sobie ich chora rodzic:cry:
    Core tez mi cos rozbiera ehhh
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Daga310 trzy razy dziennie krój plaster czosnku i go ssij powoli rozgryzając zeby soki wydobywające się zabijały wirusy czy bakterie. Okropne ale działa !
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    marion: Ja nie wiem, czy mam omamy, ale trzeci dzień CHYBA czuję ruchy. Są to dosłownie 2-3 ‘puknięcia’ na dzień.

nieee, no dziewczyny, nie przesadzajcie, plis :) toż to 12tc, jeśli dobrze suwak wskazuje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    katka_81: nieee, no dziewczyny, nie przesadzajcie, plis :) toż to 12tc, jeśli dobrze suwak wskazuje

U mnie leci 14 tc (licząc wg OM).
    Moje dwie przyjaciółki z portalu w drugiej ciąży pierwsze ruchy czuły w 12 tc - stanowczo twierdzą, że to były TO.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    marion jest niemal w 15 tygodniu. ja zaczelam czuc ruchy w skonczomnym 14 i 6 dni
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ginekolodzy trzymają się książkowego 20 tc a propos ruchów. To tak, jak z owulacją - wg ginów zawsze i wszędzie w magicznym 14 dc :confused:
  5.  permalink
    Ewasmerf, nie przejmuj się tym, że ruchy są jeszcze nieregularne.
    Ja w pierwszej ciąży poczułam je w 19tc, a w drugiej dopiero w 20tc. Myślałam że w drugiej ciąży poczuję wcześniej a tu nie.
    Dodam jeszcze, że ja sadełko mam :P
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ja z Nina pierwsze ruchy poczułam po 22 tygodniu dopiero (łożysko z przodu). I kiedy czytałam, że dziewczyny czują znacznie wcześniej to nie wierzyłam. Dopóki nie zaszlam w drugą ciążę i na przełomie 12/13 tc (łożysko z tyłu) nie poczułam charakterystycznych smyranek, niczym musnięcia skrzydeł motyla, których nie dało się pomylić z gazami, wzdęciami etc. Zwłaszcza, że to była moja druga ciąża i już wiedziałam co jest co :wink:
    W okolicach 14/15 tc już czułam Hugowe pukniecia. A potem regularne kopniaki dzień w dzień. Był to dla mnie szok, bo Ninę zaczęłam odczuwać późno i często miewala kilka dni przerwy. Dopiero po 28 tygodniu czułam ją dzień w dzień. A tego lobuza niemal od początku :wink:

Także teraz już wierzę, bo sama doświadczyłam.
    --
  6.  permalink
    I po wizycie, szyjka sie utrzymuje na 2 cm czyli taki moj urok. Dziec wazy 195 gr i na 70% chlopczyk :) Troche lekarza martwia moje bole kregoslupa rano po przebudzeniu. Bedzie obserwowal.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    madziik, tez mnie w krzyzu boli od jakiegos tygodnia, ciagle niemalze, choc ruszam sie sporo. tylko czekam az mi dysk wypadnie;-(
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No 70% brzmi tak jakby jeszcze z tego dziewczynka mogła być ale na razie gratuluje synka :) A czemu niepokoją lekarza bóle pleców ? Coś więcej mówił ? U mnie niestety już się zaczęły dość silne i już spać mi ciężko a po wstaniu czasem nie mogę na prawej nodze stanąć tak boli w odcinku lędźwiowym. ale w pierwszej ciąży też tak się męczyłam więc spodziewałam się tego :/ Najgorsze jeszcze przede mną :/
    --
  7.  permalink
    Tinamar - cos wspominal o skurczach, ale nie mam tak codziennie, ze 2-3 razy na tydzien i tylko jak sie obudze rano, jak wstane i rozchodze czy po poludniu to juz nie..

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 07.10.15 12:24</span>
    Tinamar: No 70% brzmi tak jakby jeszcze z tego dziewczynka mogła być ale na razie gratuluje synka :)
    - dziekuje, dlatego pisze, ze nie na 100%, bo moga to byc obrzmiale wargi sromowe.. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    he he :) U nas podobno idealnie chłopaka było widać więc pewnie już z tego dziewczynki nie będzie. Będziemy próbować dalej :)
    --
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Dziewczyny ja jestem po wizycie, szyjka miękka ale ma jeszcze ok 1,5cm. Skurcz zapisał się jeden taki porządny na KTG. Córcia waży 3270g. a termin CC ustalony na 15.10 :) Także poproszę o zmianę terminu.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Tosik, jak to jest tak czekac tydzien na cc? Czy jakby cos to cc ci przyspiesza? dlaczego masz cc?
    -- ;
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    1. czajnik - 12.10.2015
    2. Tosik - 15.10.2015 (dziewczynka)
    3. Srebrzynka - 16.10.2015 (dziewczynka), Myszka0228 - 16.10.2015 (chłopiec)
    4. magda_a - 27.10.2015 (chłopiec)
    5. Agnike - 29.10.2015 (dziewczynka)

6. daga 310 - 1.11.2015 (dziewczynka)
    7. MrsCreme - 4.11.2015 (chłopiec)
    8. meganr1 - 12.11.2015
    9. MonikaC - 22.11.205 (chłopiec)
    10. cestmoi89 - 27.11.2015
    11. Juhasek87 - 03.12.2015 (chłopiec)
    12. eja86 - 05.12.2015 (chłopiec)
    13. Koteczek1 - 06.12.2015 (dziewczynka)
    14. Lewka - 12.12.2015 (dziewczynka)
    15. Walka Trwa - 15.12.2015 (chłopiec)
    16. myszerej - 16.12.2015 (chłopiec)
    17. Mola84 - 20.12.2015 (dziewczynka)
    18. kalabmurka29 - 25.12.2015 (dziewczynka)
    19. tuskaa82 - 30.12.2015 (dziewczynka)
    20. em87 - 19.01.2016 (dziewczynka)
    21. mońka - 21.01.2016 (chłopiec)
    22. ewelissa84 - 27.01.2016
    23. Efcia81 - 8.02.2016 (dziewczynka)
    24. nowa2012 - 9.02.2016 (chłopiec )
    25. gosia21777 - 15.02.2016(chłopiec)
    26. anairda - 29.02.2016(dziewczynka)
    27. Ewasmerf - 3.03.2016 (dziewczynka)
    28. madzik1983 - 10.03.2016(chłopiec)
    29. salinos - 16.03.2016
    30. Tinamar - 18.03.2016(chłopiec)
    31. asiunia899 - 19.03.2016(dziewczynka)
    32. lilijeczka - 4.04.2016(dziewczynka)
    33. poziomkaUK - 6.04.2016
    34. marion - 08.04.2016
    35. °Agata° - 14.04.2016
    36. kkasia4 - 17.04.2016
    37. Muriah - 23.04.2016
    38. czarnulka_91 - 25.04.2016
    39. Renata_ - 26.04.2016

Treść doklejona: 07.10.15 14:55
    efcia81: Daga310 trzy razy dziennie krój plaster czosnku i go ssij powoli rozgryzając zeby soki wydobywające się zabijały wirusy czy bakterie. Okropne ale działa !

ło matko, nawet nie wsadze sobie tego czosnku do ust hehe
    na samom myśl już mi niedobrze:sad:
    zrobie zaraz syrop z czoanku, miodu, cytryny i cebuli i bedziemy pić z córą..mam jeszcze jeden syrop prenalen to też wypije
    __
    katka_81: nieee, no dziewczyny, nie przesadzajcie, plis :)

ja w tej ciazy ruchy czułam od 12tyg także nikt tutaj nie przesadza:wink:
    --
  8.  permalink
    Daga - dopisz mi prosze chlopca :)
    --
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Ewa, czekam już tyle na rozkręcenie akcji że tydzień to jest nic :P Mam CC bo córa ułożona pośladkowo, gdyby zaczęło się coś dziać to mam jechać normalnie do szpitala tylko już nic nie jeść. a jeśli nic się nie wydarzy to mam się stawić 15.10 podadzą rano oksytocynę żeby wywołać akcję i wtedy będą ciąć żeby nie tak na zimno.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Madzik, dopisane ;-)
    --
  9.  permalink
    Jakby ktoś dopisywal....

My po wizycie. Wszystko ok.

Na 100000000 procent CORCIA:bigsmile:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    My też po wizycie ;)...szyjka krótka,miękka,rozwarcie na dwa palce :bigsmile:
    Na e.coli dostałam lek na 10 dni ;)
    No i tak to wszystko gra i trąbi ;)
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Agnike no to lada chwila moze sie zaczac, no albo tak jeszcze pochodzisz sobie z tym rozwarciem czego nie zycze:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Ja chodziłam 7 dni po wizycie na której miałam 1,5 cm rozwarcia (ze zgładzoną szyjką). Znam jeden przypadek, koleżanki, która 3 tygodnie pochodziła z 3 cm rozwarciem :P Jednak częściej to wszystko się rozrusza.
    Ja mam wizytę za 2 tygodnie i tak po prawdzie chciałabym mniej więcej w tym czasie urodzić (20-25.10). Już same ruchy Adasia są bardzo uciążliwe, ucisk na "miednicę mniejszą" wieczorami, skurcze... Więc byle odbębnić ten tydzień a potem niech się rodzi :)
    --
  10.  permalink
    A ja Wam dziewczyny powiem, że u mnie cichutko. Byłam wczoraj na itg. Zapis b.dobry, żadnego rozwarcia bo szyjka trzyma jak szalona. Do terminu tydzień i zastanawiam się czy czasami dłużej nie pochodzę :)
    •  
      CommentAuthorAgnike
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    Ja się nie nastawiam na to że samo się zacznie :P pewnie młodsza ma charakterek jak starsza siostra i będzie trzeba wyganiać..:P chociaż dwa palce to ile ok 4cm ? czy 2 cm ?
    W każdym razie pewnie z 3-4 tygodnie jeszcze się poturlam :tongue:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.