Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    Aga, dwa palce to dwa centymetry około :)
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Dziewczyny, ja już od 32tc nie mam szyjki, w tym rozwarcie na 1cm sprzed 30tc. Z 3cm rozwarcia chodzę już 3 tydzień - można? Można:cool:
    Podobno u wieloródek, to żadne halo;)
    --
  1.  permalink
    emza: Z 3cm rozwarcia chodzę już 3 tydzień - można? Można
    - to chyba pora na Ciebie, "a sio" nam stad :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeOct 8th 2015 zmieniony
     permalink
    emza: Z 3cm rozwarcia chodzę już 3 tydzień - można? Można

Ja się chyba na żartach nie znam, bo mówię o fizjologicznym rozwarciu gdy dziecko jest donoszone, a nie o tykającej bombie zagrażającej wcześniactwem :P

BTW pocieszcie, że nie tylko ja mam tak, że jak kicham to sikam :/ Mam nadzieję że to kwestia nacisku malca na pęcherz i że po ciąży wszystko się "wyleczy"
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    MrsCreme, fakt wiele tygodni byłam zestresowana, ale donoszona jestem od prawie 3 i od tylu jestem już na nogach i od tylu mam rozwarcie 2-3cm. Dla mnie to już jest ironia losu. Mój przypadek niech będzie jakaś formą pocieszenia dla dziewczyn z krótkimi szyjkami - mnie osobiście takich przypadków było trzeba.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Mrs Creme ale zgładzona szyjka to nie równa się 1,5 cm rozwarcia. Zauważyłam, że często myślicie rozwarcie ze zgładzoną szyjką. Zgładzona to szyjka 0 cm ale bez rozwarcia, z rozwarcie to już rozwarcie( czyli wchodzą paluchy do szyjki) a nie zgładzona szyjka. :) Osobiście nie znam przypadku, żeby szyjka np. miała 3 cm długości i była rozwarta na 2 cm czy inny rozmiar. Najpierw jest zgładzona a potem kolejny etap to jest rozwieranie się szyjki macicy :) Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam ;p
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Salinos, niestety nie do końca masz rację. Ja na pewnym etapie miałam i szyjkę i rozwarcie. Miała ona kształt lejka, litery 'Y'. Sama szyjka np. miała długość ok. 1cm (liczysz do momentu rozwarcia) a potem było rozwarcie 1cm, ale zewnętrzne.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Irena Chołuj w swojej książce pisze, że tylko u pierworódek najpierw następuje zgładzenie szyjki, a dopiero potem jej rozwieranie. Przy drugim i kolejnych porodach zachodzi to jednocześnie.
    •  
      CommentAuthortuskaa82
     permalink
    MrsCreme: BTW pocieszcie, że nie tylko ja mam tak, że jak kicham to sikam :/

Mi również się zdarzyło... Wczoraj pierwszy raz ale zgaduję, że nie ostatni. Mała jest bardzo nisko i naciska chyba na pęcherz. Przez chwilę poczułam się jak starsza pani ;)
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    Mi co prawda się póki co nie zdarzyła taka sytuacja, ale często mam tak, że ni stąd ni z owąt po prostu teraz zaraz juz muszę iśc do wc!
    Idę i co? Tyle co nic, a ja czuje ulgę jakby nie wiem ile tego tam było :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Czyli może być tak że szyjka ma np. 1 cm i już się rozwiera? Nie jest tak, że najpierw się skraca to zgładzenia i potem rozwiera wewnątrz? Oświećcie mnie proszę, chciałabym wiedzieć tak na 200% jak to jest z tą szyjką.
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    salinos: Czyli może być tak że szyjka ma np. 1 cm i już się rozwiera?

Tak, dokładnie tak może być. Szyjka ma kształt walca i może rozwierać się od wewnątrz (od strony dziecka) i od zewnątrz od strony pochwy (tu, jak pisałam wygląda to jak literka Y). W poprzedniej ciąży również miałam problem ze skracającą się szyjką - była ona krótka i było rozwarcie od wewnątrz. W tej ciąży znowu krótka szyjka, ale rozwarcie od zewnątrz. Rozwarcie zewnętrzne jest charakterystyczne u wieloródek.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Wiecie, że mnie się jeszcze nie zdarzyło żeby mi lekarz powiedział jakiej długości jest szyjka? Wy o to pytacie czy co? :bigsmile:
    U mnie jest zawsze: "Szyjka ok" i koniec tematu :)
    --
  2.  permalink
    myszerej: Wiecie, że mnie się jeszcze nie zdarzyło żeby mi lekarz powiedział jakiej długości jest szyjka? Wy o to pytacie czy co?
    - w pierwszej wogole mnie nie informowal a teraz powiedzial, ze krotka a sama zajrzalam w karte, ze ma 2 cm.
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    myszerej: Wiecie, że mnie się jeszcze nie zdarzyło żeby mi lekarz powiedział jakiej długości jest szyjka? Wy o to pytacie czy co?

u mnie też tak jest, po badaniu ręcznym widocznie lekarz wie czy szyjka jest w porządku. Zawsze tylko słyszę szyjka modelowa :-) Raz jak do tej pory miałam mierzoną szyjkę jak pojechałam na IP bo miałam jakieś kłucia w niej. Mam nadzieje że takie wiescie bedę słyszeć juz do końca ciaży.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja jak chodze prywatnie to zawsze najpierw usg dowcipnym sprawdza dlugosc szyjki a potem juz jezdzi glowica po brzuchu ogladajac dziecko.
    natomiast z enel-medu tylko cos tam bada palpacyjnie na fotelu, ale ani usg ani nic to co on tam moze stwierdzic...
    -- ;
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    MrsCreme-Już doczytałam,jednak dwa palce to 4 cm ;)

U mnie tak jak u Ewy najpierw badanie,szyjka etc, a później usg ;)
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthorRenata_
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie. Czy któraś z Was stosowała w ciąży Altacet żel ? Jest bezpieczny ?
    Kilka dni temu albo coś mnie ugryzło, albo nie wiem co jest grane ... obok kolana i trochę poniżej mam spuchnięte, lekko zaczerwienione a właściwie przyróżowione, bolące przy dotyku miejsca, o średnicy ok 2 cm. Mogę bez konsultacji z lekarzem posmarować je Altacetem w żelu lub poproszę o inne naturalne metody na tego typu przypadłość.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: ja jak chodze prywatnie to zawsze najpierw usg dowcipnym sprawdza dlugosc szyjki a potem juz jezdzi glowica po brzuchu ogladajac dziecko

Przy każdej wizycie masz USG?
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    prywatnie mam usg na kazdej wizycie - najpierw pogadanka, ogladanie wynikow, potem fotel i palpacyjne, potem usg dowcipne i na koncu najprzyjemniejsza rzecz czyli sprawdzanie wielkosci plodu, sluchanie serca, ogladanie dziecka 3D. w koncu za cos place, co nie?

Treść doklejona: 08.10.15 13:44
    na tomiast w enel-medzie jak ide to mam tylko wazenie, cisnienie, palpacyjne na fotelu i skierowanie na kolejne wyniki (co mam w pakiecie, wiec mnie to cieszy, ze kase oszczedzam). gin z enel-medu wyslala mnie na usg raz, zeby potwierdzic ciaze, potem wypisal skierowanie na nfz genetyczne, teraz bede miala polowkowe na nfz i tyle chyba wlasciwie. nie wiem czy mi jakies usg jeszcze zaleci.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Prywatnie to chyba norma że na każdej wizycie USG,przynajmniej powinno być :bigsmile:
    Nie wyobrażam sobie by płacić za samą pogadankę i badanie :wink:
    My płacimy za wizytę 90 zł z usg 3d :smile:
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    u mnie niestety ceny 150 zl.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: u mnie niestety ceny 150 zl.

U mnie jak dotąd 2 prywatne wizyty po 150 zł (obie z USG). Ale że mam skończone 35 lat, to dostałam skierowanie na prenatalne za free - gin jest zastępcą ordynatora oddziału i wysłał mnie na to badanie do swojego szpitala (USG + krew).
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja tez mam prenatalane za free, ale to sa 2 badania tylko - genetyczne + polowkowe.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ja w poprzedniej ciąży płaciłam (4 lata temu) 130zł i miałam USG zawsze. Teraz chodzę z medicoveru i jestem bardzo zadowolona (płaci pracodawca). Na każdej wizycie mam najpierw spotkanie z położną, która mnie waży, mierzy ciśnienie ( w pierwszej ciąży nei było ważenia, sama podawałam wynik jaki mi w domu wyszedł, a ciśnienie miałam zmierzone RAZ), od 25 tc sprawdza tętno płodu, Dopiero potem idę do lekarki. U niej pogadanka, analizowanie wyników badań, zlecenie kolejnych, badanie na fotelu i usg. Czuję się tam naprawdę "dopieszczona":wink:
    W pakiecie mam też trzy badania prenatalne za free i ostatnie robię dzisiaj:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    powiedzcie mi - co to jest takie klucie/ucisk pod koscia biodrowa, z jednej strony - tak sie zastnawiam czy to dziecko sie rozpycha czy to te wiazadla - choc myslalam ze wiazadla bardziej w pachwinie. to takie uczucie troche jak bol jajnika na owulacje - taki ucisk mniej wiecej pod koscia biodrowa.
    dokuczliwe to troche, ale nie to ze boli czy jakos bardzo przeszkadza. pytam z ciekaowsci
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Ja tylko na dwóch wizytach na NFZ nie miałam USG, a tak mam zawsze.
    I nawet mam śliczne zdjęcie ze skończonego 35 tygodnia, szyjka niecałe 3 cm, rozwarcie na 0,5 cm. Przy mojej pierwszej ciąży miałam rozwarcie na 1,5 cm i zgładzoną szyjkę. Salinos, wiem, że jedno nie oznacza drugiego, ale jedno może występować kogo drugiego, nie?

Agnike, patrzę na dwa palce i jakoś mi się nie zgadza, że to 4 cm :P Ale niech będzie :P
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Ewasmerf- mialam pytac o to samo! Normalnie dzieki, ze to napisalas, bo myslalam, ze tylko ja mam takie dziwne dolegliwosci?:/ jestem w 14tc i od wczoraj boli mnie lewy bok, jakby jajnik wlasnie, kluje mnie co jakis czas:/ tez sie zastanawiam co to moze byc? Dziecko tak dziwnie sie ulozylo i tak uciska? Czy to wszystko sie rozciaga i stad ten bol?
    Dodam, ze boli tam gdzie siedzi dzieciatko, serduszko wlasnie slychac po lewej stronie.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    poziomka, moze sie rozpycha. mnie tez ulzylo, ze nie ja jedna tak mam;-)

Treść doklejona: 08.10.15 14:40
    moje tez. ale meskie na bank maja powyzej 4;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    MrsCreme: Agnike, patrzę na dwa palce i jakoś mi się nie zgadza, że to 4 cm :P Ale niech będzie :P

Moje dwa palce razem mają szerokość 3,5 cm :bigsmile: A przy samej dłoni 4 cm.
    •  
      CommentAuthorkalabmurka29
     permalink
    A ma ktoś tak,że bolą palce dłoni? szczególnie rano ciężko je rozprostować lub zgiąć. Czasami promieniujący ból do ramienia.
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    kalabmurka29: A ma ktoś tak,że bolą palce dłoni? szczególnie rano ciężko je rozprostować lub zgiąć. Czasami promieniujący ból do ramienia.

Miałam w ciąży z Tadkiem.... Przeszło po porodzie, wcześniej nic nie pomagało. Poduszka profilowana, ćwiczenia, no nic. Lekarz orzekł, że to zespół cieśni nadgarstka i że to typowe w ciąży...
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    MrsCreme: Przy mojej pierwszej ciąży miałam rozwarcie na 1,5 cm i zgładzoną szyjkę. Salinos, wiem, że jedno nie oznacza drugiego, ale jedno może występować kogo drugiego, nie?

No ja cały czas żyłam w przekonaniu, że jedno wyklucza drugie. Czyli albo szyjka jest zgładzona albo jest rozwarcie. Nie miałam pojęcia, że mogą występować obok siebie ;)
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    kupim dzisiaj herbate z lici malin i powiedzcie mi ile mam jej pi dziennie?
    1-2 szklanki?
    i jakie robi odstepy?
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    kalamburka, ja też miałam problem z palcami po nocy. Podobnie jak u myszerej przeszło po porodzie.
    --
  3.  permalink
    Dzięki dziewczyny. Tak myślałam, że to właśnie to, ale zastanawiałam się jeszcze czy to nie bóle stawów.
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Dziewczyny martwię się bo mi jakieś cuda w moczu wyszły, ciała ketonowe (krzywą miałam też dziś i wynik: 81/139/89) do tego ślad leukocytow, dość liczne kryształy szczawianow i bakterie...kurde o co chodzi? Wizytę mam jutro ale myślałam czy już jutro z rana nie powtórzyć tego badania i od razu na posiew dać też,to popołudniu będę wiedzieć czy nadal to samo czy coś lepiej...martwię się...ostatnio nie piłam za dużo, bo nie miałam ochoty, za to dwie kawy zbożowe dziennie,to może mieć wpływ na te szczawiany? Dziecku coś grozi?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    tez mam szczawainy, czytalam ze to nic groznego. leukocyty i bakterie prawdopodobnie od zlego pobrania probki.
    ja bym powtorzyla jutro badanie, tylko ogol sie, wyszoruj porzadnie mydlem, do pochwy nam w szpitalu kazali wkladac tampon, ale ja tego nie robie, wytrzyj recznikiem papierowym albo takim co to "nogi i reki" nie dotknal;-P i nasikaj srodkowym strumieniem.
    co do cial ketonowych to przeczytalam ze "Niski poziom ciał ketonowych w moczu występuje natomiast niekiedy u zdrowych kobiet w ciąży."
    -- ;
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Monka-ja robiłam posiew ale u mnie były mega ilości leukocyty ok 1tys bakterie ok 800
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Aha, no niby się szorowalam, ale może po wczorajszym serduchu coś tam splynelo z pochwy właśnie, no nic jutro zawioze kolejną próbkę i zobaczymy, już dzisiaj się mężu zbalamucic nie dam...

Treść doklejona: 08.10.15 19:06
    Dzięki!
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Ja płace za wizytę prywatnie 180 zl usg mam na każdej wizycie , badanie też na samolociku i dowcipnie tez . Lekarz mi zawsze mówi ile ma cm szyjka i czy jest ok :)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Ja tez prywatnie chodzę, mam usg na każdej wizycie plus badanie palpacyjne..za wizytę place 100pln
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Ewa z Enel-Medu to przecież też prywatnie. Ja właśnie chodzę z Enela, ale do placówki współpracującej i zawsze mam usg.
  4.  permalink
    Przyszłam oficjalnie dołączyć po raz kolejny na tę przesłodką listę :-D jak ktoś będzie aktualizował listę to bardzo, bardzo wpisać mnie na 24 maja (mam ogromną nadzieję,że będzie to dziewuszka )
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    marzenka1303: Przyszłam oficjalnie dołączyć po raz kolejny na tę przesłodką listę :-D jak ktoś będzie aktualizował listę to bardzo, bardzo wpisać mnie na 24 maja (mam ogromną nadzieję,że będzie to dziewuszka )

Gratulacje, witamy na wątku ;-)
    dopisałam ;-)

___
    1. czajnik - 12.10.2015
    2. Tosik - 15.10.2015 (dziewczynka)
    3. Srebrzynka - 16.10.2015 (dziewczynka), Myszka0228 - 16.10.2015 (chłopiec)
    4. magda_a - 27.10.2015 (chłopiec)
    5. Agnike - 29.10.2015 (dziewczynka)

6. daga 310 - 1.11.2015 (dziewczynka)
    7. MrsCreme - 4.11.2015 (chłopiec)
    8. meganr1 - 12.11.2015
    9. MonikaC - 22.11.205 (chłopiec)
    10. cestmoi89 - 27.11.2015
    11. Juhasek87 - 03.12.2015 (chłopiec)
    12. eja86 - 05.12.2015 (chłopiec)
    13. Koteczek1 - 06.12.2015 (dziewczynka)
    14. Lewka - 12.12.2015 (dziewczynka)
    15. Walka Trwa - 15.12.2015 (chłopiec)
    16. myszerej - 16.12.2015 (chłopiec)
    17. Mola84 - 20.12.2015 (dziewczynka)
    18. kalabmurka29 - 25.12.2015 (dziewczynka)
    19. tuskaa82 - 30.12.2015 (dziewczynka)
    20. em87 - 19.01.2016 (dziewczynka)
    21. mońka - 21.01.2016 (chłopiec)
    22. ewelissa84 - 27.01.2016
    23. Efcia81 - 8.02.2016 (dziewczynka)
    24. nowa2012 - 9.02.2016 (chłopiec )
    25. gosia21777 - 15.02.2016(chłopiec)
    26. anairda - 29.02.2016(dziewczynka)
    27. Ewasmerf - 3.03.2016 (dziewczynka)
    28. madzik1983 - 10.03.2016(chłopiec)
    29. salinos - 16.03.2016
    30. Tinamar - 18.03.2016(chłopiec)
    31. asiunia899 - 19.03.2016(dziewczynka)
    32. lilijeczka - 4.04.2016(dziewczynka)
    33. poziomkaUK - 6.04.2016
    34. marion - 08.04.2016
    35. °Agata° - 14.04.2016
    36. kkasia4 - 17.04.2016
    37. Muriah - 23.04.2016
    38. czarnulka_91 - 25.04.2016
    39. Renata_ - 26.04.2016
    40. marzenka1303 - 24.05.2016
    --
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    daga coś Ci się kwiecień z majem wymieszał :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    em87: daga coś Ci się kwiecień z majem wymieszał

faktycznie coś mi się pomyliło hehe
    już poprawiłam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMyszka0228
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Ja już w szpitalu. Odszedł czop polala się krew skurcze co 4 minuty... Czekamy kochane!!!

Treść doklejona: 09.10.15 09:38
    Ja już w szpitalu. Odszedł czop polala się krew skurcze co 4 minuty... Czekamy kochane!!!
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Dziewczyny rodźcie bo ja już kilka dni na 13 miejscu siedzę :P
    --
  5.  permalink
    Myszko trzymam kciuki!:bigsmile:
    -- [/url[/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.