Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorSrebrzynka
    • CommentTimeOct 13th 2015
     permalink
    My pewnie będziemy mieć ciepło - moi rodzice o to zadbają pewnie aż za bardzo ;)
    Ja w pierwszych tygodniach będę używać rożka więc myślę, że Malutkiej będzie ciepło.
    Położna twierdzi, źe wszystkie mamy na początku martwią się tym jak ubrać Maluszka więc nie jestem odosoniona.. :)
    Ashatar - dzieje się coś u Ciebie?
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Nic sie nie dzieje ;-( Mniej ruchliwa się zrobiła tylko. Wczoraj skorzystaliśmy z metod naturalnych które maja przyspieszyc poród czyli sex i też nic :-/

Treść doklejona: 13.10.15 11:01
    Pirewszą córke urodziłam w 39 tc, czop mi odszedł na dwa dni przed porodem a w tej ciązy cisza...

Treść doklejona: 13.10.15 11:02
    Dzis na KTG sie wybieram
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    mam pytanie, jak wybrać położną środowiskową ? mam tylko imię i nazwisko tej pani, gdzie zanieść deklarację? chciałabym skorzystać z wizyt w ciąży
    --
    •  
      CommentAuthortuskaa82
     permalink
    asiunia899, ja po prostu skontaktowałam się z wybraną położną i deklarację dostałam od niej :) Ale może na stronie NFZ są te deklaracje do pobrania?
    •  
      CommentAuthorRenata_
    • CommentTimeOct 13th 2015 zmieniony
     permalink
    W połowie ciąży zgłaszam się do położnej środowiskowej i Ona potem przychodzi co tydzień do Nas do domu czy my chodzimy na spotkania ?
    Jak to jest ? Pytam z ciekawości na przyszłość.
    --
    •  
      CommentAuthorczajnik
     permalink
    Cześć mamusie. Z lekkim opóźnieniem melduje, ze mozna mnie juz z listy wypisac. 8.10 urodziła sie nasza niespodzianka: Maja. 53cm, 3500g i wszystko super ekspresowo, ale spokojnie. Pozdrowienia dla wszystkich, zwlaszcza niecierpliwie oczekujących :-)
    --
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    Renata z tego co wiem to położna przychodzi do domu
    czajnik gratulacje córeczki !!
    --
    • CommentAuthorMonikaC
     permalink
    Czajnik gratulacje!!!!
    -- Natalka urodzona 05.03.2009 Kocham ją ponad wszystko:))
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Czajnik gratuluje:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthortuskaa82
     permalink
    Renata_: Ona potem przychodzi co tydzień do Nas do domu czy my chodzimy na spotkania

W moim przypadku to ja chodzę na spotkania. Jeżeli miałabym zalecenia aby leżeć, to położna przyjeżdżałaby do mnie. Po porodzie oczywiście nigdzie nie chodzimy - to położna nas odwiedza ")
     permalink
    Czajnik - gratulacje :)
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Czy ktoś wie coz MrsCreme?
    Wczoraj miała silne skurcze i dzisiaj się nie odzywałą?
    Czyżby urodziła?
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    1. Srebrzynka - 16.10.2015 (dziewczynka)
    2. magda_a - 27.10.2015 (chłopiec)
    3. Agnike - 29.10.2015 (dziewczynka)
    4. daga 310 - 1.11.2015 (dziewczynka)
    5. MrsCreme - 4.11.2015 (chłopiec)

6. meganr1 - 12.11.2015
    7. MonikaC - 22.11.205 (chłopiec)
    8. cestmoi89 - 27.11.2015
    9. Juhasek87 - 03.12.2015 (chłopiec)
    10. eja86 - 05.12.2015 (chłopiec)
    11. Koteczek1 - 06.12.2015 (dziewczynka)
    12. Lewka - 12.12.2015 (dziewczynka)
    13. Walka Trwa - 15.12.2015 (chłopiec)
    14. myszerej - 16.12.2015 (chłopiec)
    15. Mola84 - 20.12.2015 (dziewczynka)
    16. kalabmurka29 - 25.12.2015 (dziewczynka)
    17. tuskaa82 - 30.12.2015 (dziewczynka)
    18. em87 - 19.01.2016 (dziewczynka)
    19. mońka - 21.01.2016 (chłopiec)
    20. ewelissa84 - 27.01.2016
    21. Efcia81 - 8.02.2016 (dziewczynka)
    22. nowa2012 - 9.02.2016 (chłopiec )
    23. gosia21777 - 15.02.2016(chłopiec)
    24. anairda - 29.02.2016(dziewczynka)
    25. Ewasmerf - 3.03.2016 (dziewczynka)
    26. madzik1983 - 10.03.2016(chłopiec)
    27. salinos - 16.03.2016
    28. Tinamar - 18.03.2016(chłopiec)
    29. asiunia899 - 19.03.2016(dziewczynka)
    30. lilijeczka - 4.04.2016(dziewczynka)
    31. poziomkaUK - 6.04.2016
    32. marion - 08.04.2016
    33. °Agata° - 14.04.2016
    34. kkasia4 - 17.04.2016
    35. Muriah - 23.04.2016
    36. czarnulka_91 - 25.04.2016
    37. Renata_ - 26.04.2016
    38. marzenka1303 - 24.05.2016
    --
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    29 miejsce :D jupi :)
    tuskaa i co na takim spotkaniu robisz? i faktycznie są co 2 tygodnie?
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Ja już po KTG tylko jeden słabszy skurcz :-/ Ale od powrotu do domu czuję takie sciskanie w podbrzuszu co jakis czas. Dzis obowiazkowo sex i stymulacja brodawek :D
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Środa, jestem, w dwupaku :)

Skurcze były wyraźne i bardzo częste i pojechałam na IP. No tak, częste były, ale niestety słabeusze na KTG (nie dochodziły do 30%, były co 2-2,5 minuty) i mnie odesłali. Rozwarcie na opuszek. Jutro będę miała skończone 37 tc, więc niech się dzieje. Na razie po emocjach (i 5 godzinach na IP!) wczorajszego dnia jestem wykończona i mam dość i się obraziłam. Jak mi wody nie odejdą, to powiedziałam, że pojadę następny raz do szpitala jak będę po ścianach z bólu chodzić.
    --
    •  
      CommentAuthortuskaa82
     permalink
    asiunia899, za mną jedno spotkanie więc niewiele Ci powiem. Do 31 tc spotkania są co dwa tygodnie, następnie co tydzień. Położna mierzy ciśnienie, waży, robi ktg. Porozmawiałyśmy trochę o zdrowym odżywianiu i takich podstawowych problemach. Wiem, że podpowie mi w temacie wyprawki itp. Fajne jest to, że w razie jakichkolwiek wątpliwości mogę do niej zadzwonić i się poradzić :) Podobno dobra położna to skarb - często jest bardziej pomocna niż lekarz :) Te spotkania mają głównie na celu "poznanie się" tak aby po porodzie jej wizyty były bardziej przyjazne. Przynajmniej ja tak to widzę :)
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    U mnie było z położną tak spotkania raz w miesiącu czekało się w kolejce 2-3 godziny, położna pytała jak się czuje, zbadała tetno, ciśnienie i tyle. Tak więc ja zrezygnowałam z chodzenia do położnej bo to robi położna w klinice ginekologicznej gdzie chodze do ginekologa, przynajmniej w kolejce nie czekam ;-) Pamietam jak rodziłam pierwszą córkę prawie 9 lat temu to po porodzie przyszła położna sprawdziła jakie warunki ma dziecko, pokazała jak przemywać pępuszek i to na tyle.
    •  
      CommentAuthorŚroda
    • CommentTimeOct 14th 2015
     permalink
    MrsCreme i tak po prostu skurcze przeszły?

Z resztą ja tym aparatom KTG nie do końca wierzę, bo jak rodziłam Helen, to bolało już jak diabli, łzy mi po twarzy ciekły, a KTG pokazywało na skurczu całe 40-50 (!!!), a jak położna odrobinę przesunęła głowicę, to były już po 70 i jak tu wierzyć maszynie...
    Nawet tuż przed partymi (już ich nie czułam of cors, bo miałam ZZO) aparatura pokazywała marne 70-80 , więc tego...

Ale co by nie mówić, przestań się obrażać, bierz męża w obroty i dawaj Adasia (???) na świat :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Środa: MrsCreme i tak po prostu skurcze przeszły?

Nie przeszły, staram się je ignorować, jak trzeba to przystanę, posyczę sobie, pooddycham i funkcjonuję dalej. Stwierdziłam, że muszę być trochę twardsza i olewać te skurcze.
    Za to mam wrażenie, że małego Adasia główka chyba znowu o jakieś milimetry się zniżyła, nie mam prawa mieć choćby kilku kropli w pęcherzu :P
    Bardzo mi miło że pamiętasz i kibicujesz :)
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeOct 14th 2015 zmieniony
     permalink
    No no, jestem na 14 pozycji, a widzę że mam szansę jeszcze wskoczyć na miejsce 9, bo u mnie będzie cięcie wcześniej. Mam nadzieję w okolicach 3 grudnia :bigsmile:
    -
    Czajnik gratulacje i wszystkiego najlepszego dla Mai:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Dziewczyny a jak to jest jak termin minie? Zaraz kieruja do szpitala na wywołanie? co prawda termin mam na 22.10 ale obawiam sie że w terminie sie nie zmieszcze :-/
    •  
      CommentAuthormadziik1983
    • CommentTimeOct 14th 2015 zmieniony
     permalink
    ashtar855: Dziewczyny a jak to jest jak termin minie?
    - mnie lekarka mowila ze tydzien po terminie wg usg mam sie wstawic do szpitala. Byloby to 8 listopada a we wtorek mlody sie urodzil (6.11).

Ashtar - a na liscie Cie nie ma ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    U nas też tydzień po terminie zapraszają do szpitala
    --
     permalink
    U Nas też tydzień po terminie zapraszają na oddział :)
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ja w pierwszej ciąży miałam przygotowane skierowanie, w razie gdyby się nie zaczęło samo - właśnie tydzień po terminie.

madziik1983: Ashtar - a na liscie Cie nie ma ;)

Na portalu jest wiele dziewczyn w ciąży, które z forum nie korzystają i nie dopisują na listę w tym wątku.
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie. Jestem w 16tc, dzis bylam z corka w szpitalu, miala miec usg bioderek, a wyszlo jednak rtg. Weszlam z nia do tego pokoju, rozebralam i na czas przeswietlenia stalam za szklana szyba razem z lekarzem, nie miala drzwi, lekarz powiedzial, ze jest bezpiecznie dla mnie jako kobiety w ciazy. Nie moglam wyjsc z pokoju, bo nie chcialam zostawic 1,5 rocznej corki samej wiszczacej mamaaaa:(
    Martwie sie, czy przebywanie w takim zaszklonym pomieszczeniu moglo miec wplyw na dziecko w brzuchu??:(
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Nie sadze.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Poziomka Myślę, że możesz spać spokojnie. Na pewno pomieszczenie jest tak skonstruowane żeby było bezpieczne dla osób które wykonują badanie. pomyśl, że gdyby było inaczej jaką dawkę promieniowania przyjmowałby codziennie lekarz / technik wykonujący badanie? Nie sądzę, żeby ktokolwiek godził się na takie ryzyko. Spokojnie, jestem pewna, że Ty i dzidzia jesteście bezpieczne:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Dzieki dziewczyny:*
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 15th 2015
     permalink
    Powiem wam ze tak sie martwilam o ruchy, wystraczyl tydzien i czuc juz niezle ruchy dziecka - kilka razy dziennie, ma swoje pory i wieczorem jak szaleje to az sie brzuch rusza - widac w ktorym miejscu kopniecie. fajne to, te kopniaki sa cudowne;-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    U mnie na razie nieśmiałe smyranie - i to nie codziennie jeszcze.
  1.  permalink
    No ja jak sie schyle, albo "krzywo" poloze to czuje ze mnie cos gniecie w prawym boku pod zebrami :)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    a u mnie znowu mała mega leniwa ehhh
    musze ją dosłownie budzić aby się ruszała grrr
    co mnie czasami strasznie martwi:sad:
    ale tłumacze sobie tym , ze już ma mało miejsca i szykuje sobie pozycje do wyjścia hehe
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    U mnie Li to w brzuchu dziecko idealne :P .. zasypia o 21:30 i budzi o 6:30 ..:D w dzień sporo harcuje ;) tzn wypina się to tu,to tam :)

Dziś przyjeżdża do nas moja mama,więc Li może wychodzić :D..ale że to mała uparta bestia to pewnie sama z siebie nie wyjdzie jak jej starsza siostra ,a już ją próbuję przekupić pysznościami co w szpitalu serwują i wszystkimi luksusami :cool:
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
  2.  permalink
    U mnie mała czadu daje,wczoraj była malo aktywna.
    Brzuch drga,jakbym nadcisnienie w brzuchu miała. Takie mam uczucie pukania.

Coś kiepsko się dziś czuję. Sił mi brak i mocy. Dosłownie jak w pierwszym trymestrze.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    a czy wadze maluchy mają jakby takie dreszcze?
    coś jakby zmoczony pies się otrzepywał?takie uczucie?
    z pierworodną tego nie miałam, a tu w tej ciazy jakoś od 1-2 tyg dość często mała tak sie "trzepie" nie wiem czy to normalnie?
    we wtorek mam dopiero położną..
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Taaak, mój Adaś bardzo często ma takie moro w brzuchu :) I mam takie same obserwacje jak Ty :)
    --
    •  
      CommentAuthorJuhasek87
     permalink
    ja też tak mam ze swoim Synkiem. Nieraz wiem, że się przekręca na lewą lub prawą stronę a nieraz nie mam pojęcia od czego to:-)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Moje tez trzepocze
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Mi w szkole rodzenia położna powiedziała ze dziecko tak sie trzepocze znaczy ze sie bawi pępowiną robi sobie z niego laso :P

A ja wczoraj byłam na basenie i mojej malej się podobało bo ciągle jak wchodziłam do wody to się ruszała aż czasen dziwnie się czułam wychodząc z wody bo cały brzuch się ruszał :P
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    to mnie uspokoiłyście bo już trochę się martwiłam ehhh
    --
    • CommentTimeOct 16th 2015
     permalink
    Daga ja słyszałam, że jak dzieciątko się uspakaja i jest mało ruchliwe to może to znaczyć że szykuje się do wyjścia.
    U mnie natomiast cisza... liderka na liście :) inne dziewczyny chcą wskoczyć na moje miejsce a tu nic a nic :)
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 16th 2015 zmieniony
     permalink
    No u mnie już nie ma ciszy w brzuchu hehe
    mała od wczorajszego wieczora tak daje czadu ze mnie aż cały brzuch boli od kopniaków:devil:
    ogólnie to kiepska noc za mną dziś..
    nie dość ze spać nie mogłam, to mała szalała do 1 w nocy chyba się przekręciła na jakiś czas bo dosłownie w każdym miejscu kopała
    potem jak już udało mi sie zasnąć to po 2 obudziły mnie skurcze, ale po 5-6 skurczach już sie uspokoiło i zasnęłam
    A o 6 rano córa pobudke już nam zrobiła:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Mi też się cięzko śpi w nocy , mała aktywna wieczorami. Nawet jesli uda mi się zasnąc koło 24 to obowiazkowo 2.30 budze się na siku potem trudno mi zasnać a jak już zasne to pobudka 4.50 bo mąż do pracy idzie...Wtedy ja już też nie spie i zaczynam krecić się po domu o 7 budze starsza córke i szykuję ją do szkoły, robie zakupy i o 10.30 się kłade i śpie z reguły do 13.30 :P
     permalink
    Dziewczyny a u mnie wczoraj częste twardnienia brzucha. Kilka na 30min.. później spokój i znów.. dziś na razie spokojnie :)
    Może to skurcze przepowiadajace? Co myślicie ? :)
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Ja takie skurcze przepowiadające mam od kilku dni bóle jak na okres tylko mocniejsze czasem muszę usiąść bo trudno oddech złapać.
    •  
      CommentAuthorAnnieG
     permalink
    Mamy, zapytam na doświadczonym forum:

Czy współżyjąc w 7 dni cyklu, dzień po skończonym okresie, cykle 26-33 dni, można zajść w ciążę? Wydaje mi się, że prawdopodobieństwo znikome. Zaczęliśmy z mężem starania o drugie dziecko, to był 1. raz dla sportu, potem przerwaliśmy, bo cała rodzina nam się rozchorowała (dzis jest 16 dzień tego cyklu). Wzięło mnie straszne przeziębienie i nie wiem czy brać Gripex czy się męczyć? Czy któraś Mama ot tak zaraz po okresie zaszła w ciążę? O córcię się chwilę staraliśmy i udało się po 14 dniu cyklu, no więc nie wydaje mi się, ale mam kaca moralnego czy mogę się jakoś poleczyć, a że córka na antybiotyku marudzi, muszę mieć siły wokół niej chodzić.
  3.  permalink
    Ja prze 2,5 roku nie zaszlam w ciaze wspolzyjac po okresie nawet do 7 dni.

Ja w nocy potrafie wstawac po 3 razy na siku i za kazdym razem mam pelny pecherz jakbym dwie szklanki wody wypila:/
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    mozna zajsc w ciaze, jasne, ja tak zaszlam teraz;-P po okresie, przed owu, no ale u mnie tam plemniki w basenie plywaly;-P
    a co do lekow byc-moze-bedac-krotko-po-zaplodnieniu to ponoc embrion (czy tam blastocysta czy cos) jest chroniony.
    -- ;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.