Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 19th 2015
     permalink
    progesteron chyba calkiem fajny, ja mialam jakies 27, wiec masz dosc wysoki wg mnie.
    zadzwon do gina na wszelki, ale nie martw sie, mysl pozywtywnie - skoro ciaza sie utrzymala do 13 tyg to trzyma sie mocno;-) ja tak zawsze mysle.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Reniu kochana. Mysle ze to po badaniu i trwa formowanie lozyska. .byc moze serce bylo ? To tez mozliwe.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    lady, gratuluje;-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Lady Ty koziucho ależ niespodzianka!!! :bigsmile:
    Gratuluję !!! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Mnie juz od jakiegos tygodnia codziennie boli glowa, cisnienie mialam w normie
    A tu wczoraj nagle mierze i 147/99 puls 111
    Serce wali szybko, o ile cisnienie juz w normie tak ten puls ciagle wysoki ponizej 95 nie spada
    Jutro mam polozna ale nie wiem czy dzisiaj tego jeszcze nie skonsultować co myslicie?
    Czy to moze tak byc pod koniec?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    daga, skonsultuj, co ci szkodzi?
    -- ;
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    No nie wiem czy mnie przyjma dzisiaj, zostaje mi jazda do szpitala 70km ehhh
    A mi sie to nie usmiecha. Jeszcze jak na zlosc sama w domu bo wszyscy w pracy :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    moze zadzwon do niej tylko?

Treść doklejona: 19.10.15 12:44
    a dzisiaj mierzylas? jedno mierzenie wiosny nie czyni
    -- ;
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Tak mierze od wczoraj srednio co 30min/1h
    Ale w koncu spadlo na 77, wzielam paracetamol, wypilam 3 szklanki wody i zrobilam zimny oklad
    Ale monitorowac bede dalej
    Wykancza juz mnie ta koncowka:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Wysoki puls może być, byle to ciśnienie spadło. Ja też już mam dość ;) Zaczynam się oczyszczać, więc coś tam się dzieje.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    mnie tez od wczoraj jakos czysci, do tego mega nudnosci ehhh
    a wymiotów brak :devil: jak na zlosc bo tak to pewnie o wiele lepiej na zoladku by sie zrobilo..a tak to sie mecze:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Dziewczynki oficjalne gratulacje bede przyjmowac jak zobacze ze dzidzia jest gdzie powinna i jak serduszko uslysze.
    Narazie bardzo prosze o kciuki :whorship::winkkiss::winkkiss:
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeOct 19th 2015 zmieniony
     permalink
    U Was, daga i Mrs chociaż coś się dzieje, a u mnie wielkie nic :tongue:

Treść doklejona: 19.10.15 16:53
    Ciekawe co u Srebrzynki (?)
    Może, jak wskoczę na 1wsze miejsce,to Leo zechce wyjść :wink:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    niby dzieje, nie dzieje ale nic się z tego nie wykluwa hehe
    --
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Czy ktoraz z Was miala brazowe plamienia na samym poczatku ciazy ? Ja od 10 dfl mam raz dziennie brazowy sluz taka kawe z mlekiem. Oczywiscid bylam dzis u gina ,mam progesteron ale zwyczajnie sie martwie:(
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    No właśnie :P
    Na razie to wyprzedził nas kolega z pracy męża, pracują na tym samym stanowisku :P Dziewczynka, 34tc, stan dobry. A my tutaj w 38 takie maruderki :P
    Bardzo prorodzinna jest firma mojego męża, nota bene :P Jeden szef ma czwórkę, drugi ma trójkę. My z terminem na listopad, ten kolega teoretycznie na grudzień, w styczniu termin ma inny kolega, a na kwiecień następny :P
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Ladybird ja miałam plamienia , brałam lutke i było ok. Na poczatku ciązy często dziewczyny maja plamienia, albo sluz lekko rózowy, czy kawa z mlekiem.
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Lady, niestety nie pomogę :confused:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeOct 19th 2015 zmieniony
     permalink
    Ladybird ja mialam plamienia. Biore lutke, a bralam dupka i lutke i plamienia ustapily. Badalas progesteron?
    Ja mam prenatalne w 19t3d.
    U nas wizyty po porodzie dla rodzin sa 2 razy dziennie po 1,5h; ojcowie moga byc z kobietami caly czas.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Lekarka prywatnie nie kazala mi tracic kase tylko przepisala konska dawke progesteronu dzis. Poziomka a kiedy plamilas?
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Zaczelam kolo 5-6tygodnia. Zaczelo sie niewinnie, nic mnie nie bolalo, a po wizycie w toalecie zauwazylam czerwony papier;( odrazu polozylam sie, zwiekszylam dawke progesteronu ( w sumie do 12tygodnia bralam 6tabletek).
    Odpoczywaj, lez jesli mozesz i powinno ustac po progesteronie:)
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Aha naszczescie u mnie nie zywa krew..ale to dopiero 4 tyg 1 dzien ! A brudze 5 dzien.. ehh stresujace:cry:
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Dziewczyny na końcówce czy do was tez dzwoni rodzina, kolezanki i pytają czy już? Jak się czujecie itp? Ku..a jak mnie to irytuje...
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Bardzo czesto na poczatku ciazy pojawiaja sie plamienia. Przyczyny moga byc rozne: krwawienie kiedy powinna nastapic miesiaczka, zbyt niski progesteron, zagniezdzenie, zbyt mocno ukrwiona macica, krwiak, przemeczenie itd. Dobrze, ze bylas u ginekologa, bierz progesteron i zobaczysz, ze zaraz minie:) grunt, ze nie jest to zywa krew.
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    ashtar855: Dziewczyny na końcówce czy do was tez dzwoni rodzina, kolezanki i pytają czy już? Jak się czujecie itp? Ku..a jak mnie to irytuje...

rodzina aż tak nie, ale nadrabiają w przedszkolu u córy hehe
    jak tylko mnie zobaczą to zaraz się zaczyna.. TY jeszcze nie urodziłaś?? kręcą głową i się smieją ehhh
    Ale jakby tak wszyscy dookoła mi wydzwaniali i pisali to bym chyba oszalała i pozabijała z nerwów wszystkich :devil::tongue:
    --
  1.  permalink
    MrsCreme: Bardzo prorodzinna jest firma mojego męża
    - u mnie kobiety, ale jednak moja bliska kolezanka ma termin miesiac po mnie, druga teraz na listopad, kolejna wrocila wlasnie z macierzynskiego, kierownikowi sie w lipcu urodzilo, chyba dobre lata ;)

Treść doklejona: 19.10.15 18:55
    ashtar855: Dziewczyny na końcówce czy do was tez dzwoni rodzina,
    - narazie nie pytaja kiedy rodze, ale czy znam juz plec i slysze to od 8 tygodnia :P
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Ja po polowkowym.wszystko ok.zdrowa dziewczynka.wazy juz 400 g
    -- ;
    • CommentAuthorSrebrzynka
     permalink
    Magda a u mnie na razie na dal dwe dwie :-)
    Nasza Kruszynka się nie śpieszy.. czekamy zatem :)
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 20th 2015 zmieniony
     permalink
    ashtar855: Dziewczyny na końcówce czy do was tez dzwoni rodzina, kolezanki i pytają czy już? Jak się czujecie itp? Ku..a jak mnie to irytuje...

"Ale utyłaś!", "Planowaliście?", "Będziesz karmić?" - teksty, które możesz usłyszeć, będąc w ciąży

Ja wszystkim mówię, że termin mam na końcówkę kwietnia, a faktycznie na pierwszy tydzień kwietnia :devil::tooth: Będę miała z głowy telefony.
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
    • CommentTimeOct 20th 2015
     permalink
    Do mnie wszyscy już piszą kiedy rodzę , który to tydzień , nawet u nas w sklepie sklepowe ostatnią mówią że brzuch mi opat i że chyba nie długo będę rodzić o.O wszyscy wpraszają się na porodówkę , chyba będę musiała napisać w szpitalu jakieś pismo by nikogo bez spytania mnie o zdanie nie wpuszczać ...
    --
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Dla mnie osobiscie to duzy nie takt zeby na porodowke sie pchac..ja nikogo nie chxialam widziec mimo ze super sie czulam..procz meza. Z 2 dzieckiem moja mama byla ale to ok.
    Tak samo nie.wyobrazam sobie odwiedzin w pierwszym tyg a nawet dwoch..to tak szczegolny czas ,ze naprawde dobrze go dzielic z mezem i dzieckiem/dziecmi.
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    marion: Ja wszystkim mówię, że termin mam na końcówkę kwietnia, a faktycznie na pierwszy tydzień kwietnia Będę miała z głowy telefony.

Dobry pomysł :bigsmile:
    -
    Ladybird
    Ja miałam takie plamienia brązowe / kawa z mlekiem... I do tego bóle podbrzusza. Dostałam duphaston i luteinę i mi przeszło.
    Byłam na IP i lekarz powiedział, że tak jest często i to może być kwestia zagnieżdżania albo jakiegoś mikrokrwiaka.
    --
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    marion bardzo dobry pomysł, szkoda, że na to nie wpadłam szybciej:)
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Dziewczyny wybieram sie niedługo na krzywą cukrową i zapomniałam zapytać gina czy moge przed tym badaniem wziąć eythyrox, który muszę brać codziennie rano.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    wg mnie tak. bo co ma tyroksyna do glukozy? w normalnym przypadku dostalabys strzal tyroksyny z wlasnej tarczycy. ale nie znam sie, tak sobie po porstu mysle.
    apropos krzywej - powiedzcie mi czy mozna wcisnac sobie polowke cytryny do tego co przygotuja w laboratorium, czy nie?
    bo ja jak pomysle o slodkim ulepku to juz mi niedobrze, chyba zwymiotuje jak bede musiala to wypic, no na sama mysl mam cofke.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    ponoć jest glukoza cytrynowa, dużo lepsza w smaku :)
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    podobno dziewczyny biorą ze sobą cytryne zeby choć trochę zniwelować ten paskudny smak, ja tez nie wiem jak przezyje smak tego słodkiego ulepku.
    --
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    Ja właśnie czekam na pobranie po 2h od wypicia glukozy.
    I muszę powiedzieć, że myślałam, że to jest gorsze :tongue:
    Dostałam kubeczek z mieszanką, dodałam 4 kostki lodu i wcisnęłam pół cytryny - normalnie drineczek! :bigsmile:
    Tylko to czekanie... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    czyli mozna wcisnac cytrynke, ufff
    -- ;
    • CommentAuthorcestmoi89
     permalink
    Lepiej nie cytrynę a trochę kwasku cytrynowego.

U mnie po wizycie. Ciśnienie skacze, mam kontrolować w domu i jakby co, jechać na izbę. Szyjki nie ma, zgładzona. Lekarz przepisał luteinę i kazał leżeć dwa tygodnie i się nigdzie nie ruszać, ale jak przy trzylatce? :sad: Oby jeszcze te dwa tygodnie pospinać poślady, żeby nic się nie działo...
    --
    •  
      CommentAuthortuskaa82
     permalink
    Ja przy drugim obciążeniu miałam cytrynę, ale pytałam wcześniej w labo czy mogę ją wykorzystać. Podobno niechętnie na to przystają. Wytłumaczyłam, że poprzednim razem o mało nie zwymiotowałam... Szczerze mówiąc ta cytryna niewiele pomogła :/ Pierwszy łyk - ok, ale cały kubeczek tego świństwa to stanowczo za dużo. Do tego na pusty żołądek :/
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Ja niestety nie zrobiłam tego badania na obciążenie glukozą bo za kazdym razem wymiotowałam nic nie pomogło ....zamiast tego dostałam tylko badanie na HbA1c .
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Ja miałam glukozę cytrynową,przyniosłam swoją ale panie w labo też taką miały do przygotowania,i dla mnie była pyszna :D jeszcze przy upale,zrobiona w chłodnej wodzie jak lemoniada :bigsmile:
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    U nas w labie szpitalnym nic nie można dodać, a wody dodaje się dosłownie minimum (ok 210 ml mi się trafiło na 75 g). Każdy dodatek oraz ilość wody ma wpływ na badanie. Niektórzy chyba przymykają oko na to, mniej im zależy na dokładności, a więcej na tym, żeby się nie męczyć z cieżarnymi, które męczą się znowu przez te dwie godziny.
    Ja miałam problemy z trzustką, mam cukrzycę w rodzinie, więc nie mam co narzekać- lepiej to znieść, niż pozwolić sobie na ukrycie cukrzycy w ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Mi o dziwo też smakował ten napój ale po pól godziny go zwracałam nie mogłam nic na to poradzić chyba za dużo cukru jak na mój organizm :P
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ja wypiłam bez cytryny tym razem bez żadnego problemu. Ale miałam glukozę rozpuszczoną w zimnej wodzie. Przy Tadku miałam ciepłą wodę, cytrynę i ledwo przełknęłam....
    A i teraz dostałam tylko mały plastikowy kubeczek wody do przepijania i pielęgniarki mi powiedziały, że absolutnie nie więcej bo będzie fałszywy wynik.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Ja w obu przypadkach miałam cytrynę. Sam lekarz to sugerował. Tylko ze za drugim razem panie mi zrobiły w takim wielkim kubku i z ciepłą wodą, więc wchodziło trochę gorzej.
    Co do tego, czy ilość wody i cytryna mają wpływ na wynik- wydaje mi się ze nie, cytryna może mieć jakiś nieznaczny. Bo gdyby rozcieńczenie glukozy miało wpływ na oznaczenie, to byśmy ja na sucho łyżka wyjadać musiały... Ważne, żeby wypić w miarę szybko, co by się cała dawka w jednym czasie rozkładała.
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    210ml to minimum ? eeee :bigsmile: .. też miałam +/- tyle i dla mnie to było całkiem sporo :bigsmile:

A co do cytryny to już pisałam kiedyś że u mnie czy to w labo szpitalnym czy nie,pozwalają na cytrynę/glukozę cytrynową.
    I nie sądzę by pielęgniarki czy lekarze chcieli by ciężarne nie dowiedziały się o cukrzycy :wink:
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
  2.  permalink
    My po polowkowych. Mała waży 380 gram. Zdrowa dziewczynka.

Ufffff....
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    anairda, my to leb w leb idziemy;-)
    moja tez jakies 383 g, ale ja zaokraglilam do 400 po porstu. nie bede sie rozdrabniac.
    termin mamy podobnie, ja mialam OM 27.05, ty pewnie 25 albo cos w ten desen, co nie?
    u mnie i tak cc bedzie wiec na bank 3.marca nie urodze;-P
    -- ;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.