Cześć dziewczyny... Ja do Was z prośbą. Kiedyś pisałam o koleżance z pracy, której córeczka urodziła się z ciężką wadą serca. Nie wiem, czy mamy tu jakiś wątek na tego typu sprawy i mam nadzieję, że mnie nie skrytykujecie, ale proszę o wszelką pomoc... To takie przykre patrzeć na cierpienie dziecka, szczególnie, że ona jest zaledwie tydzień starsza od mojego synka.. Tylko nie mogę dodać bezpośredniego linka
Muriah, nie ma reguły. Córkę urodziłam 18 dni przed terminem, żółtaczki brak. Dwie koleżanki rodziły po terminie- ich dzieci miały. Jedno od drugiego niekoniecznie zależy.
Subiektywna, chyba warto założyć osobny wątek, żeby wisiał na górze forum!
Mój Dominik w szpitalu leżał właśnie z tego powodu i tam lekarka prowadząca mi powiedziała, że to również ma znaczenie. Ale oczywiście nie jest to reguła, jak najbardziej.
klientki enel-medu - czy gin z enel-medu moze mi wypisac skierowanie na nfz? w sensie zebym sobie na to skierowanieposzla bezplatnie na badanie echo serca plodu?
Ewa, mnie ginka z enela daje zawsze skierowanie na badania prenatalne z NFZ. To pewnie i echo da. Ale pewna nie jestem. A w pakiecie nie masz tego badania?
Jakby patrzeć tak zdroworozsądkowo, to skoro prywatna ginka wystawia recepty na NFZ, badania prenatalne na NFZ, skierowania do szpitala na NFZ, to chyba pozostałe badania też może.
chyba masz racje. prywatna w sensie ta z enel-medu, co nie? bo moj prywatny gin, ten drugi, ktoremu place nie ma umowy z nfz i cokolwiek wystawi to sie placi, ehhh BTW czy sa znizki na zelazo jak sie dostaje recepte na NFZ, ktoras sie orientuje?
ja mam wyniki z dzis. mocz super, morfo super OPROCZ: RBC 3,5 M/μL 3,7 — 5,1 HGB ¯ 11,2 g/dL 12,0 — 16,0 HCT ¯ 33,7 % 37,0 — 47,0 i nie wiem co dalej, bo od miesiaca wpierdzielam zelazo. i sie pogorszylo zamiast poprawic.
Dzis kupilam wołowinę,kaszanke.w planach barszcz czerwony i sok z burakow z sokowirowki.na pare dni obiadbedzie,a sok codziennie swiezy.i ferumlek zwieksze do 3 tabl bo mam zalecone 2
wypilam dzis 2 szklanki soku z burakow, marchwi i jablek, swiezo wyciskanego z sokowirowki. planuje codziennie. nawet jesli akurat TO nie pomoze na zelazo to i tak dostarczy wielu witamin i blonnika.
Dziewczyny, próbuję dzielnie wszystkich domowych sposobów na gardło ale niestety stan się pogarsza i już krtań mam całą obolałą a jak patrzę na gardło to wygląda strasznie. Nadal są białe chyba ropne plamki i strasznie bolą. Jutro idę do internisty ale małe mam zaufanie i chciałam się podpytać was. Czy jeśli skończy się na antybiotyku to to jakoś bardzo zagraża msleństwu ? Czy są takie jak te ginekologiczne ktôre w ciąży można brać ? Boję się bardzo ale takie ostre zapalenie pewnie też nie jest dobre ? Już się stresuję o maluszka 😒 czy któraś z was brała antybiotyk i wszystko jest ok ? Czy powinnam o jakueś badania poprosić ?
Treść doklejona: 23.10.15 20:53 Dziś mój termin porodu a tu nic! KTG ok, zero skurczy, cisnienie mnie troche martwi biore od 2 dni dopegyt 2x1 ale cisnienie i tak na górnej granicy jutro jak bedzie tak samo jadę do szpitala nie wiem czego mogę się spodziewac
Pamiętajcie dziewczyny, że żelazo zawsze wchłania się z wit c, czyli jak sok z buraków to dodaj tez sok z cytryny. Na pewno łatwiej przyswajalne żelazo jest z pożywienia niż z tabletek. Produkty bogate w żelazo: szpinak, fasola biała, brokułu, rodzynki, brzoskwinie suszone, śliwki suszone, kasza jaglana, płatki owsiane, chleb żytni razowy, chleb graham, watróbka, kaszanka, wołowina - polędwica, cielęcina - łopatka, sardynki, szprot bałtycki, makrela wędzona, kakao, żółtko jaja, migdały słodkie, orzechy laskowe. NA PEWNO każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego. Póki co hemoglobinę mam 13 :) Ale wiadomo, że im dalej w ciaży tym bardziej spada.
Jeśli chodzi o antybiotyki ja teraz brałam bioracef bo miałam infekcję górnych dróg oddechowych i ginka powiedziała, że to jest bezpieczne. Lepiej gardło wyleczyć, to wygląda na anginę już, a to niedobrze.
Ewa, ale taka morfologia naprawdę nie jest zła jak na ciężarną :) Z tym wchłanianiem żelaza- chyba właśnie dlatego standardowo je się wątróbkę z surówką z kiszonej kapusty :)
Nie wiem ile w tym prawdy, że wcześniej urodzone dzieci mają żółtaczkę, ale moja przyszła na świat 2 tyg. przed terminem i miała żółtaczkę dosyć mocną, lampy przez 9 dni. Ogólnie leżałyśmy 11 dni po porodzie.
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi. Zobaczymy co mi przepisze i powie doktor.
A co do żôłtaczki to Ignaś urodził się w 36 tyg i miał żôłtaczkę ale nie większą niż inne dzieci na sali i raczej taką fizjologiczną tylko więc chyba różnie z tym bywa.
Wątrobke można ale nie można przesadzać :-) Moja starsza urodzona 3 dni przed terminem i lekko się zazolcila, młodsza dzień po terminie urodzona i 3 dni pod lampą leżała. Ja antybiotyków nie brałam w ciąży, ale mój gin zawsze powtarzała że jak jest taka mega infekcja to mniejsze zło ten antybiotyk niz te bakterie
Tadek urodzony 36tc plus chyba tam 4 dni i pod lampą był tylko kilka godzin, ale prawda taka że nas wypuścili z żółtaczką która się utrzymywała chyba z 5-6 tygodni jeszcze :/
dokladnie tak jak mowisz. toxo nie ma i nie bylo, cmv bylo, ale nie jest to swieze zakazenie. mozesz smialo sie starac;-) (jesli chodzi akurat o te 2 choroby)
A co to IO? --- Odnośnie tej żółtaczki, to jest to fakt medyczny, że istnieje związek między żółtaczką, a terminem urodzenia dziecka. Przyczyn żółtaczki jest znacznie więcej, ale jedną z nich jest wcześniactwo. Nie napisałam, że każde dziecko urodzone przed terminem ma żółtaczkę, ani że po terminie nie ma. Po prostu jest taka zależność. http://mojniemowlak.pl/wczesniak/zoltaczka-wczesniacza.html Mój syn wcześniakiem nie jest, urodził się 2 tyg. przed terminem, a prowadząca go lekarka w Centrum Zdrowie Dziecka w Katowicach, gdzie leżał na lampach, udzieliła mi informacji, że to także ma znaczenie. Drugi syn, urodzony w terminie, także miał żółtaczkę, ale nie wymagającą naświetlań.
z tą wątróbką, to nadmiar wit A jest szkodliwy przede wszystkim w I trymestrze- potem można, z umiarem, ale można, szczególnie przy ratowaniu poziomu żelaza w III trymestrze:)
dziewczyny czy wam też bardzo pyuchną stopy, dłonie nadgarstki? jestem dzis opuchnieta ze szok, wróciłam z 2 godzinnego spaceru i ledwo dłonie moge zamykać :-/
oj ja wtej ciąży strasznie puchnę stopy to casami mam jakby dwie duże bańki, bolą okropnie i nic na to nie pomaga dłoni to czasami w pięść nie mogę ścisnąć
a propos puchniecia - ja nie puchne, ale..zbieram wode. przykladowo wczoraj wieczorem pilam i pilam i wam powiem ze "zyskalam" 2 kg w ciagu calego dnia jak zobaczylam na wadze. i wieczorem ni huhu nie chcialo mi sie sikac. a w nocy wstawalam 3 razy i nad ranem czwarty raz i wysikalam prawie 2 litry przez noc. tak jakby mi dopiero w nocy nerki ruszyly. az sie zmartwilam.
Ja nie puchnę jak na razie :P ale zebra mnie już masakrycznie bolą i wsypać się nie mogę przez te latanie do toalety i nie mogę znaleźć pozycji do spania oh :/
Witam :) MNie dopadlo przeziebienie, mlody mnie chyba zarazil. No i zaczyna sie zgaga ale narazie lekka, czyzby znow mi sie owlosione niemowle szykowalo?? he he
Madzik w pierwszej ciąży miałam zgage codziennie od chyba 6 tyg do porodu i młoda miała odrobinkę włosów tylko :-) za to u kumpeli się sprawdziło, chłopak miał włosy jak niejeden model :-) Także kto wie? Zdrówka życzę, mnie chyba też coś bierze bo gardło mnie boli...
Ewasmerf, ja trafiając do szpitala w połowie ciąży miałam wykazany zastój na nerce, ponoć to się często u ciężarnych zdarza. Teraz muszę się kontrolować (po zapaleniu trzustki) robiąc usg brzucha co miesiąc, i zastój rzeczywiście tam siedzi, ale ani specjaliści od badań, ani gin, ani gastroentero się nie martwią :) Obserwuj to sikanie, ale o ile rzeczywiście mniej więcej całość wysiusiasz, nawet trochę później niż normalnie, to powinno być ok.
Ja od dwóch tygodni mam cykl: jeden dzień na skurczach, dość regularnych, czasami bolesnych, dwa dni luźniejsze. I tak w kółko. Przestaję wierzyć, że macica pracuje efektywnie przygotowując się do porodu i zaczynam się przygotowywać, że po przeterminowaniu niestety będzie cesarka z powodu braku jakiegokolwiek postępu... Zapewne coś takiego trafi się pomiędzy 12 a 16 listopada...