Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Monka no moj Maks to mial burze wlosow. Na galerii za jego zdjecia. Nie wiem co to klub kojaka ha ha. Mial tyle ze nawet nie zdolaly sie wytrzec. :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormońka
    • CommentTimeOct 26th 2015 zmieniony
     permalink
    Madzik to zazdroszczę, moje obie córy słabo były owlosione, starsza była właściwie łysa do prawie 2 roku życia, a tak mi się marzyly kitki na roczek hehe..ciekawe jak teraz synek, bo zgaga już od dwóch tyg gdzieś mnie męczy i może tym razem się okaże że to od czupryny synka :-)
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeOct 26th 2015
     permalink
    ja w pierwszej ciazy też miałam mega zgagę kilka miesięcy i mała urodziła się z delikatną czarną czupryną:smile:
    teraz też mam okropną zgagę i ciekawe jak tym razem będzie, mi się marzy blondyna niebieskooka co by po mamie tym razem poszła a nie znowu cały tatuś:devil::bigsmile:
    __
    rano miałam 2 mega bolesne skurcze, już się ucieszyłam że coś zaczyna się dziać bo takich to jeszcze nie miałam a tu dupa cisza:devil:
    troszkę się zmotywowałam tymi skurczami, kij ze tylko 2 hehe
    wymyłam podłogi, przewiesiłam firanki i pomalowałam ściane u córy w pokoju:tongue:
    ciekawe czy to coś da:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Czy ktoras z Was pamieta jak obliczyc date porodu na podstawie skoku temp ?
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    skoku nie wiem, ale ze szytu sluze według rotzera wiem
    od dnia szczytu śluzu odejmuje się 7dni i dodaje 9 miesięcy:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Oo to szczyt mam zaznaczony w 100% dzieki .
    A czy szczyt to jest owulacja prawdopodobnie?
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    MrsCreme: zastój na nerce, ponoć to się często u ciężarnych zdarza.

ten zastoj na nerce to bol jakis, kamien sie tam robi czy o co chodzi?
    kiedy moze to byc niebezpieczne czy w sensie ze kiedy zwrocic uwage baczniejsza? jakbym nie mogla sie wysikac przez noc przykladowo?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    U mnie też zgaga w obu ciążach była okropna, a chłopcy urodzili się owłosieni, chociaż blondyni, a podobno blond rzadko rodzą się z dużą ilością włosów. Tylko, że ja mam przepuklinę wpustu do żołądka, więc zgagę mam pewną w ciąży.
    Coś w tych zabobonach chyba jednak jest. Moje koleżanki w większości miały fazę na słodycze w ciążach dziewczynkowych. A jak u Was Mamusie córek? Też zajadacie się słodyczami? A mamy chłopców kwaśnym i słonym? Ja mam dwóch chłopców i jakiejś szczególnej fazy na słodkie nie miałam, chociaż jadłam w ilościach jak przed ciążą, a od połowy ciąży to już wszystko łącznie ze słodkim. W pierwszej połowie miałam fazę na konkrety. No i uwielbiałam pomidory.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Po prostu siedzi mocz w nerce- kamienie itp to większy hardcore. Mnie nic nie boli, to na USG widoczne jest.

Bardzo szybko widać problemy z nerkami takie na serio- wysokie ciśnienie, puchnięcie/obrzęki i całkowity brak sikania- doba to taka jednostka ważna dla nefrologów.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    no to ja wam powiem, ze w pierwszej ciazy, z chlopcem, przytylam mega duzo bo jakies 26 kg, mialam parcie na zarcie, parcie na slodkie, na wszystko. btrzuch wielki, jak balon, jak z trojaczkami.
    teraz jestem w ciazy z dziewczynka, nie mam parcia na slodkie, ogolnie mam malo parcia na cokolwiek, tyje tak w miare, mieszcze sie w ramach, a brzuszek mam jak pileczke.
    z odbieraniem urody to nie wiem, ale jak to w ciazy i tej i tej mam piekna cere, piekne geste wlosy i takie tam. pewnie po ciazy wypadna;-P
    baaajkiiiii z tymi teoriami

Treść doklejona: 26.10.15 12:18
    MrsCreme - dzieki, bede zwracac uwage jakby mi sie przez dobe sikac w ogole nie chcialo mimo wypitej sporej ilosci plynow.
    -- ;
  2.  permalink
    Ewa - a moze siusiak urosnie:D
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a to po ciazy mija? to taki stan spowodowany ciaza raczej?

Treść doklejona: 26.10.15 12:19
    madziik1983: Ewa - a moze siusiak urosnie:D

nie urosnie bo to nie brak siuraka, tylko 2 ginow na 2 usg widzialo wyraznie wargi sromowe.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Może to taka baba z jajami będzie :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
  3.  permalink
    Ja w ciąży z Filipem przytyłam równo 3,5 kg. Znaczy najpierw 7 schudłam do 30 tc a później nadrobilam i do tego dorzucilam te 3,5 kg.

W tej utylam poki co pół kg,wczesniej 4 schudłam.

Ja zgagi nie miałam a Filip był łysy jak kolano.

W tej ciąży podejrzewam że będzie podobnie.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Co do urody, to w ciąży z dziewczynami wyglądała strasznie, cera i włosy niby ok, ale nos miałam jak stary pijak, spuchniety i czerwony kartofel, no masakara jakaś..i taka byłam od razu na twarz jakby spuchnieta, a teraz z chłopakiem cera ok, włosy mi trochę lecą ale za to zero zapuchniec i nosek w normie :-)
    --
    • CommentAuthorSrebrzynka
     permalink
    Dziewczyny zwalniam listę :)
    W sobotę chwilę po 13tej przyszla na świat Nasza Kruszynka :-) Czujemy się bardzo dobrze i uczymy się karmienia. :-)
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    ladybird27: A czy szczyt to jest owulacja prawdopodobnie?

może oznaczać ale nie koniecznie..
    Muriah: Moje koleżanki w większości miały fazę na słodycze w ciążach dziewczynkowych. A jak u Was Mamusie córek?

w pierwszej ciązy pochłaniam tonę słodyczy, 2 ptysie na raz zagryznione 2 pączkami plus ciasteczka, cukierki i tak codziennie
    teraz tez apetyt mam na słodkie, ale bardziej jakos tak od połowy ciąży
    także u mnie jak najbardziej sie sprawdza ze słodkie na córy:bigsmile:

Treść doklejona: 26.10.15 12:58
    Srebrzynka ogromne gratulacje:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Srebrzynko gratuluję!!!
    U mnie z dziewczynami też miałam ciagoty do słodyczy, a z pierwszą to już w ogóle jak tabliczki czekolady dziennie nie zjadłam to byłam chora, teraz z chłopakiem jakoś bardziej na śledzie i kiszone ogórki mnie bierze, ale nie powiem bo czasami i czekolada za mną chodzi, ale wystarcza 4 kostki i jesteśmy szczęśliwi :-)
    --
  4.  permalink
    Srebrzynka gratulacje.

Ja z dziewczynką kompletny odrzut od słodyczy i brak zachcianek. Dopiero od 7 m-ca wszystkie słodkie rzeczy mi smakują.
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Srebrzynka Gratulacje!!!!!!!!!!!!!! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    Srebrzynka Gratulacje !!:tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    1. magda_a - 27.10.2015 (chłopiec)
    2. Agnike - 29.10.2015 (dziewczynka)
    3. daga 310 - 1.11.2015 (dziewczynka)
    4. MrsCreme - 4.11.2015 (chłopiec)
    5. meganr1 - 12.11.2015

6. MonikaC - 22.11.205 (chłopiec)
    7. cestmoi89 - 27.11.2015
    8. Juhasek87 - 03.12.2015 (chłopiec)
    9. eja86 - 05.12.2015 (chłopiec)
    10. Koteczek1 - 06.12.2015 (dziewczynka)
    11. Lewka - 12.12.2015 (dziewczynka)
    12. Walka Trwa - 15.12.2015 (chłopiec)
    13. myszerej - 16.12.2015 (chłopiec)
    14. Mola84 - 20.12.2015 (dziewczynka)
    15. kalabmurka29 - 25.12.2015 (dziewczynka)
    16. tuskaa82 - 30.12.2015 (dziewczynka)
    17. em87 - 19.01.2016 (dziewczynka)
    18. mońka - 21.01.2016 (chłopiec)
    19. ewelissa84 - 27.01.2016
    20. Efcia81 - 8.02.2016 (dziewczynka)
    21. nowa2012 - 9.02.2016 (chłopiec )
    22. gosia21777 - 15.02.2016(chłopiec)
    23. anairda - 29.02.2016(dziewczynka)
    24. Ewasmerf - 2.03.2016 (dziewczynka)
    25. madzik1983 - 10.03.2016(chłopiec)
    26. salinos - 16.03.2016
    27. Tinamar - 18.03.2016(chłopiec)
    28. asiunia899 - 19.03.2016(dziewczynka)
    29. lilijeczka - 4.04.2016(dziewczynka)
    30. poziomkaUK - 6.04.2016
    31. marion - 08.04.2016
    32. °Agata° - 14.04.2016
    33. kkasia4 - 17.04.2016
    34. Muriah - 23.04.2016
    35. czarnulka_91 - 25.04.2016
    36. Renata_ - 26.04.2016
    37. marzenka1303 - 24.05.2016
    --
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    jedna mamusia tylko na maj :)
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Ja bedę mieć córeczkę i w pierwszym trymestrze wręcz odrzucało mnie od słodyczy w ogóle ich nie jadłam, dopiero teraz mam właściewie codziennie ochotę na jakieś ciacho, co oczywiście mnie martwi, czasem sobie wcinam ale czasem stopuje. Za tydzień obciążenie glukoza więc się okaże czy nadał ciacho bedzie dozwolone.
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    W pierwszej 10 jestem :D jak się cieszę :D

Co do mnie to ja mam słaby apatyt na cokolwiek , aczkolwiek czasem muszę zjeść czekoladę z bakaliami najlepiej :P co do urody to sama nie wiem bo zawsze byłam ładna i dalej jestem tyle ze zmęczona na twarzy tym nie wysypianiem sie :/
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    i tak trzymaj koteczek;-P uwielbiam ludzi ze zdrowym poczuciem wlasnej wartosci;-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    w sumie to ja tez sobie sie podobam ;-) wypiekniała mi cera bez żadnej draski, krostki nic cała gładka, włosy bardziej się błyszczą jakos ich więcej nic tylko sie cieszyc, no troche w dupce więcej ale..... ogólnie mam dość cienkie włosy, boje sie tego efektu wypadania włosów po porodzie, ale po porodzie wszytsko wróci do normy krostki zaczna sie pojawiać, włosy bardziej przetłuszczać no cóż takie życie :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Ja przy obu dziewczynach miałam wstręt do słodyczy- w pierwszej nie mogłam jeść tylko cebuli- odrzuciło mnie od niej, nawet sosy i mięsa nie mogłam nią doprawiać, ciągneło mnie tylko do pomidorów i łososia. :bigsmile: Natomiast w drugiej jadłam niewiele tzn z mięsa drób i ryby ( tylko udka, inna część nie wchodziła w rachubę) cebulę mogłam.W pierwszej ogórki musiały być konserwowe, natomiast w drugiej musiały być kiszone.:bigsmile::shocked::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJuhasek87
    • CommentTimeOct 27th 2015
     permalink
    Ja uwielbiam biały ser na slono i do tego parowki+goraca herbatka:bigsmile: mmm:-)
    Na slodycze tez parcia nie mam ale kinder czekoladka w pogotowiu musi byc raz na jakis czas:-)
    --
  5.  permalink
    A ja nie mam zachcianek... W oby ciazach na poczatku na kwasne, z Maksem na sledzie, a teraz mi strasznie kapustka kiszona smakowala, ale teraz nic.
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
    • CommentTimeOct 27th 2015 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny czy wody płodowe mogą być przezroczyste ??? bo wczoraj raz i dziś rano 2 razy z rana poleciało mi dość dużo wody ( nie aż kubek czy coś ale no oko 3 duże łyżeczki wody ) są przezroczyste , później zrobiły się białe na papierze wiec nie wiem czy to wody czy może po prostu może duża ilość śluzu hmm nic mnie nie boli po za tym :/
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Słuchaj jak wody odchodzą to nie 3 łyżeczki tylko z wiadro od razu ;p Na pewno poznasz wody, teraz to pewnie śluz albo siusiu bo dzidzia ciśnie.
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    tylko słyszałam ze wody mogą się też sączyć o.O dlatego się tak pytam :P niby nawet kilka dni ;/
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    koteczek kup sobie paierki lakmusowe w aptece- będziesz spokojniejsza jak sprawdzisz :D
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Mi się wody sączyły kilka h przed porodem,ale one były ciągle przezroczyste ;)
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Właśnie wyczytałam w internecie ze można kupić w aptece jakiś test czy to wody wiec dziś kupie i dam wam znać :D
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    koteczek1: nie wiem czy to wody czy może po prostu może duża ilość śluzu

W aptekach są do kupienia specjalne wkładki (coś a la podpaska) stosowane jako test wycieku wód płodowych. Jeśli substancja wyciekająca to wody, to wkładka odbarwi się na inny kolor.
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Jak masz wątpliwości, to albo kup w aptece pasek lakmusowy albo podjedź na IP- położne sprawdzą, czy to wody czy tylko wodnisty śluz.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 27.10.15 10:38</span>
    Widzę, że kiedy pisałam, padło kilka identycznych odpowiedzi.:bigsmile:

Dziewczyny, czy któraś w ciąży miała cukrzyce i cholestazę jednocześnie?
    Koleżanka przechodzi to po raz kolejny, ale pierwszy raz ciążę prowadziła w Anglii.
    Tam dostawała leki na jedno i drugie i w miarę spokojnie dociągnęła do cc w 37 tc.
    A tutaj cieszyła się, że cukrzyca pod kontrolą, wystarczała jej sama dieta, bez insuliny. Ale powrócila też cholestaza, więc trafiła do szpitala (aktualnie 33 tydzień).
    A w szpitalu olali jej cukrzycę, z diety cukrzycowej zmienili jej na wątrobową, podali sterydy. Cukry jej skaczą, a lekarze twierdzą, ze to nie ważne.
    Pytała o konsultację z diabetologiem, le podobno nie jest konieczna...
    Czy nie da się pogodzić obu rzeczy?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Na pewno cholestaza jest zdecydowanie bardziej niebezpieczna niż cukrzyca, stąd zapewne takie postępowanie lekarzy, choć nie powinni mówić, że to nie jest ważne (no chyba że cholestaza taka ostra)
    Poczytaj czym się różni dieta wątrobowa od cukrzycowej, być może sama będzie w stanie np. nie zjeść jakiejś części posiłków lub zastąpić innymi żeby i ten cukier wyregulować....

Ja miałam epizod ostrej cholestazy- ok 20 tc najpewniej zrobił mi się złóg w drogach żółciowych (woreczka nie mam), podrażnił trzustkę i z ostrym zapaleniem trafiłam do szpitala. Ponad dwie doby "jadłam" tylko przez kroplówkę (niczego nie mogłam przyjmować doustnie). Zapewniam, harcore totalny. Cholestaza jest zdecydowanie szybszą drogą do zagrożenia życia płodu niż cukrzyca...
    --
    •  
      CommentAuthorladybird27
     permalink
    Karolcia ja sie nie znam ale wiem jedno ze skaczace cukry to nic dobrego ;( insulina powinna byc
    -
    A ja mam problem tego typu iz od 2.5 tyg spac nie moge. To 1 trymestr..przeciez powinnam spac jak susel..a tymczasem jest tragedia. Wczoraj na 7 tys ktorejs owcy zaprzestalam liczenie. Czy ktoras tak miala? Meliska,rumianek i cieple mleczko nie pomagaja :cry:
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ladybird, mialam, bo ja w I trymestrze mialam takie uczucie jakby mnie ktos smyral po macicy, tak mnie to wkurzalo ze najchetniej bym sie drapala po macicy, co bylo niemozliwe, ale spalam bardzo kiepsko.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    A my się meldujemy po połówkowym. Wszystko jest dobrze, chłopak potwierdzony na 100% i wazy 352 g :) Troszkę zwolniliśmy bo wg usg to 19t3d a nie 20t3d ale wszystko prawidłowo w pomiarach. Tylko mamy niedosyt bo doktorek miał gorszy dzień i był jakiś burczący i szybko to usg zrobił i malutko widzieliśmy. Na wydrukowanych zdjęciach też jak dla nas to tam nic nie widać :( Ale najważniejsze że jest wszystko ok :)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ja też się w melduję w dniu tp ;) Nadal w dwupaku ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormadziik1983
     permalink
    Ja takze po wizycie. Na 100% chlopak. Mam bakterie w moczu i stad te parcie na pecherz:/
    Na plusie ogolnie 2 kg.
    --
    •  
      CommentAuthorGosia21777
     permalink
    Dziewczynki,ja tu ostatnio rzadko zagladam,widze ze juz 22 na liscie.
    I melduje ze po obciazeniu glukoza 75g wynik kolejno : 78,180,90...ze wzgledu na wysoki wynik po 1 godz dostalam skierowanie do diabetologa.Z kolei po dzisuejszej wizycie synus ma ok 32 cm i wazy 630g.

GRATULACJE DLA ROZPAKOWANYCH I NOWYCH PRZYSZLYCH MAM

Suwaczek z babyboom.pl
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Ja miałam potworną bezsenność na początku. Ale nie cały trymestr. Piłam ciepłe mleko, melisę. Nic nie pomogło z takich rzeczy. Po prostu minęło.
    ---
    Coś nas mało na tej liście.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    laski, czy ja jedna mala filizanke slabej kawy z ekspresu dziennie w ciazy moge?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    A czemu nie? Ja w tej ciąży rzadko piję, ale tylko dlatego, że mnie odrzuca. W poprzednich piłam jedna dziennie.
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    ja kawe piłam do czasu aż mnie odrzuciło, słabą z większa ilością mleka
    teraz też czasami sobie taką wypije jak najdzie mnie ochota
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.