Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthormnbvc
    • CommentTimeDec 16th 2015
     permalink
    O chodzeniu na cmentarz w ciąży i z małym dzieckiem to też mi ciotka gadała. A ja z córką od malenkosci na grób mojej mamy chodziłam, na pogrzeb ja zabrałam jak miała 3 miesiące. Oczywiście w ciąży tez na cmentarzu bywalam. Teraz w drugiej ciąży zmarł mój tata, a równe dwa tygodnie później teściowa i organizowalam dwa pogrzeby. Zabobony między bajki włożyć!

Lizanie dziecka żeby zdjąć urok genialne! Popłakałam się ze śmiechu.

Salinos, co do cukrzycy w kolejnych ciazach, to pewności nie ma że wystąpi, ale prawdopodobieństwo jest bardzo duże. Tak więc lepiej się nastawić że będzie a potem ewentualnie lepiej miło się zaskoczyć. Ja mam drugi raz.
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Lewka, kciuki!
    Tak, podobno zauroczone dziecko płacze, uspokoić go nie idzie, nerwowe bardzo jest. I wtedy się nad nim wosk przelewa :bigsmile:
    Mam znajome, które w to wierzą i praktykują...
    Mnie ścigali, ze przy dziecku czerwonej kokardki nie mam. Przy Wojtku już odpuścili...
    Co do zabobonów, to mój mąż teściową zawsze za to sciga i straszy, ze taka wierząca, kościółkowa, a wierzenie w gusła i zabobony to ciężki grzech. Ale ona i tak swoje...
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Lewka ja też kciuki trzymam
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
    • CommentTimeDec 17th 2015
     permalink
    Lewka kciuki trzymam!!
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 17th 2015 zmieniony
     permalink
    Pzeklejam liste. ktora co tam chciala dopisac?

1. Walka Trwa - 15.12.2015 (chłopiec)
    2. Mola84 - 20.12.2015 (dziewczynka)
    3. kalabmurka29 - 25.12.2015 (dziewczynka)
    4. tuskaa82 - 30.12.2015 (dziewczynka)
    5. em87 - 17.01.2016 (dziewczynka)

6. mońka - 21.01.2016 (chłopiec)
    7. ewelissa84 - 27.01.2016
    8. Efcia81 - 8.02.2016 (dziewczynka)
    9. nowa2012 - 9.02.2016 (chłopiec )
    10. gosia21777 - 15.02.2016 (chłopiec)
    11. anairda - 29.02.2016 (dziewczynka)
    12. Ewasmerf - 2.03.2016 (dziewczynka)
    13. madzik1983 - 10.03.2016 (chłopiec)
    14. salinos - 16.03.2016 (dziewczynka)
    15. Tinamar - 18.03.2016 (chłopiec)
    16. asiunia899 - 19.03.2016 (chłopiec)
    17. lilijeczka - 4.04.2016 (dziewczynka), marion - 04.04.2016 (chłopiec)
    18. poziomkaUK - 6.04.2016 (chłopiec)
    19. °Agata° - 14.04.2016 (dziewczynka)
    20. kkasia4 - 17.04.2016 (chłopiec)
    21. Muriah - 23.04.2016 (chłopiec)
    22. Renata_ - 24.04.2016 (chłopiec)
    23. czarnulka_91 - 25.04.2016 (chłopiec)
    24. emillka - 14.05.2015
    25. Ratownik - 17.05.2016
    26. sara32 - 20.05.2016
    27. marzenka1303 - 24.05.2016
    28. kaamii - 13.06.2016
    29. PaulinaMała1983 - 16.06.2016
    30. artystka80 - 20.07.2016
    31. Klementynaaa - 21.07.2016r , Szogunka - 21.07.2016
    32. Sewila - 25.07.2016
    33. mooniia - 31.07.2016
    -- ;
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    U mnie zmień proszę datę na 17.01 :smile:
    Dzięki!
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    wszystko mnie boli dziwczyny od paru dni, brzuch tez jakis twardawy jak chodze, w nocy budze sie kilka razy, dretwieje mi wszystko, jak wstaje to mam takie bole w krzyzu ze kustykam jak stara baba, w kroczu to mnie tak boli jakby ktos mi kijem strzelil. ciaza mnie zaczyna uwierac.
    ale in plus jest to, ze kupilam kiwi, wcinam 3 razy dziennie siemie i jak kupe strzelilam to od razu -1 kg na wadze;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorlewka
     permalink
    Ewasmerf: Pzeklejam liste. ktora co tam chciala dopisac?

ja chciałam :-) zwalniam listę :-) wczoraj o 21:50 urodziłam sn cudowną córeczkę, ma 4100g i 55cm. Poród był świetny, prawie wszystkie moje życzenia się spełniły: poród wystartował sam, pięknie się rozkręcał, udało mi się dużo chodzić/stać/siedzieć na krzesełku porodowym, również w fazie partej. Położna jednak zasugerowała fotel ustawiony do pozycji siedzącej, bo tętno coraz bardziej spadało i tak dokończyłam rodzić. Nie zostałam nacięta, troszeczkę pękłam, ale powierzchownie :-) no i czasowo też super 2h czekałam w domu i liczyłam skurcze, plus w szpitalu 3h i miałam już małą :-)
    Dziękuję Wam za kciuki!
    --
  1.  permalink
    lewka grartulacje :D duża dziewczynka :D
    --
  2.  permalink
    Gratuluje :))
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Lewka gratulacje !!!! ja tez bym chciała taki poród :-)))
    --
    •  
      CommentAuthoranairda1986
     permalink
    Też bym chciała taki poród. Lewka gratuluję.

Mam nadzieje że i mnie będzie dane mieć szybszy niz 8 godzinny,jak z synem.

Moja córka wczoraj bardzo się kręciła,wydaje mi się że zmieniła pozycję. Ufff...oby,oby...zdążyłam już sobie wkręcić że może te pepowine co w piatek miała nad głową sobie owinęła wokół szyi.:confused:

Ewasmerf,czyżby po drugim trymestrze zwanym miesiacem miodowym ciąży zaczynał się ten cięższy czas u ciebie?
    -- [/url[/url]
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Lewka pięknie gratuluję :)
    Ja tez liczę, ze teraz będzie szybszy poród np o połowę :) przy pierwszej r odzilam prawie 15 H.
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Lewka gratulację!!! No kawałek babki Ci się trafił
    --
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    Lewka piekne gratulacje. Porod marzenie. Cudownie jest byc przekonanym ze poszlo tak jak sie chcialo. i dzidzia spora, wiec tym cudowniej ze poszlo tak dobrze.
    ...
    A powiedzcie prosze od kiedy mozna sluchac tetna dziecka przez detektor.? Tzn od kiedy slychac?
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny co beda mialy parke.. slyszalam ze przy dziewczynce ma sie lepsze libido, jak przy chlopaku... Ja mam dwoch chlopakow i takie srednie mam libido:/
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Uspokoiłyście mnie z tym zauroczeniem, skoro to tylko objawia się płaczem. W takim razie każde dziecko jest lepiej lub gorzej zauroczone. Ja już w głowie miałam dziecko Rosemary :shocked:
    ----
    Madziik ja libida nie mam w ogóle :tongue: A po porodzie mam ujemne przez kilka miechów. 3 chłopy
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
  4.  permalink
    Ja przy synu libido miałam zerowe. Przy córce o wiele większe,ale co z tego,jak nie można...
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    No ja czekam na córkę a libido takie jak nigdy..no tylko ja tak jak Anaida nie moge z tego korzystać (zakaz ze względu na łożysko przodujace) :/
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    bzdury to sa skad sie w ogole takie opinie biora? co maja chromosomy dziecka do libido?? nie kumam
    ja przy piotrku mialam duze libido, teraz nie mam go wcale, poza tym czytalam ze jak skurczy to lepiej sobie oszczedzic dodatkowych spiec macicy, wiec stwerdzilam ze do lutego sie nie bzykam. zreszta z takim brzuchem, raz ze niewygodnie, a dwa - jakos nie moge sobie wyobrazic bycie seksowna w ciazy, wiem, wiem, ze to kwestia samopoczucia, ale mnie brzuchy cazowe w ogole nie pociagaja, wlasny tez nie. czuje sie raczej jak matka-polka niz jak seks-bomba.
    -- ;
  5.  permalink
    Ewasmerf: czuje sie raczej jak matka-polka niz jak seks-bomba.
    - no ja w sumie tez, no ale moj kochany od paru dni znaczaco sie mi przygada he he ;)
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Ja sie czulam jak matka- polka jak karmilam piersia...w ogole nie mialam libido, nic mnie nie pociagalo, maz zachwycony duzym biustem, a dla mnie aby nakarmic mloda, zalozyc wkladke i do stanika...:confused:
    Z corka w ciazy mialam duzo wieksze libido, niz teraz z synem. Odczuwalam wszystko 3razy przyjemniej:shamed::bigsmile: a i ani mi ani mezowi brzuch nie przeszkadzal:)
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Dziewczyny prosimy o kciuki, jutro idziemy do szpitala na kilka dni na obserwację. JAKBY NAS DO ŚWIĄT NIE WYPUŚCILI TO WESOŁYCH ŚWIĄT WAM ŻYCZĘ :)))
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    Salinos to ja zaciskam mocno, żebyście Święta spędzili w domu z dobrymi wynikami :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Salinos trzymaj sie w takim razie i życzę aby z dobrymi wynikami wypuścili Was jednak do domu:-)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Salinos kciuki za dobre wyniki w szpitalu...
    Lewka gratuluję dogodnej córki!
    Ja dzisiaj po wizycie, młody ma już 3300g.
    Jakby ktoś listę edytował to proszę o zmianę terminu na 5.01.2016, na ten dzień zaplanowane mam cięcie
    --
  6.  permalink
    Salinos trzymam kciuki.

Kurde,niby leżałam dzisiaj sporo,a jak wstaje ciągnie mnie podbrzusze...

To skurcze nie są ale takie mało przyjemne uczucie. Fuck.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    anairda, tez mam. od wczoraj mnie skurcza.
    -- ;
  7.  permalink
    W sobotę czeka mnie jeszcze jazda 80 km w jedną stronę i powrót. Zawsze po tym muszę sobie poleżec,bo czuję taką ciężkośc w brzuchu.

Ewa w szpitalu gdzie rodzisz kiedy zazwyczaj planują cc,tak mniej więcej po którym tyg ginek wysle cie na nie? Wiadomo coś? Z ciekawości pytam.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    nie mam pojecia. ja sie boje ze mnie gnojki zas beda wysylac do okulisty i beda wydziwiac zebym rodzila sn.
    mam nadzieje, ze moj gin mnie nie wystawi.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    Mońka kawał dziecka już! Moja na tym etapie 2500g miała. I myślałam, że to dużo :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Ewa ale chyba w sytuacji, że miałaś już CC masz prawo odmówić sn. Nikt Cię nie zmusi.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ewasmerf, jesli jestes po jednym cc, to jesli chcesz rodzic sn musisz podpisac odpowiednie papierki, jakby zgode na to wyrazic. Jak nie podpiszesz - beda ciac. Przynajmniej tak bylo jak ja rodzilam.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jak ja rodzilam Huga nie musiałam nic podpisywać. Tzn podpisywałam kilka dokumentów ale bankowo żadnej zgody na sn. Jestem 100% pewna gdyż każdy papierek czytałam po trzy razy żeby przypadkiem zgody na cc mi nie podsuneli :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Em no sporawy jest, ale moje ogólnie spore się rodziły (4350 i 3750) więc nie odstaje od sióstr za bardzo :-)
    Co do sn po cc nikt mnie nie pytał czy chce sn czy nie, czekali aż się zacznie poród i liczyli że sama urodze (tzn ja chciałam sn). Nic do podpisywania nie dostałam że chce próbować sn...także lekarze robią co im się podoba...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A no to widocznie od szpitala zalezy. Warto sprwadzic zatem. U nas kazda jedna podpisywala.
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
    • CommentTimeDec 18th 2015 zmieniony
     permalink
    Może i ja się ujawnię. Tylko nie wiem jaki termin podać wg OM (29.04.2016) czy USG (25.04.2016). Poprzednio mój synek też wyprzedał termin o tydzień a urodziłam w 42 tc poprzez CC. No nie chciał wyjść skubany :)
    Tym razem liczę na poród SN.
    Acha pod sercem noszę dziewczynkę :)
    -------------
    Jeśli chodzi o libido u mnie bez różnicy czy dzeiwczynka czy chłopak. Libido praktycznie 0.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMola84
    • CommentTimeDec 18th 2015
     permalink
    Dziewczyny ja również prawdopodobnie idę do szpitala w poniedziałek już. Nic się nie dzieje, ale chcą mnie mieć już pod stałą opieką, bo miałam małe problemy kardiologiczne i duszności. Mam tylko nadzieję, że bez wyraźnych wskazań nie będą mi wywoływać porodu :confused:
    Jeśli jednak w międzyczasie dzidziuś pojawi się na świecie, to będę się starać sama albo przez kogoś przekazać informację :)
    Chciałabym się jeszcze Was doradzić, czy faktycznie tak jest że lekarze po wyznaczonym terminie porodu już nie chcą wystawiać L4 i że podobno macierzyński jest już naliczany od terminu porodu a nie od dnia rzeczywistego rozwiązania ciąży? Tak się naczytałam w necie i teraz nie wiem jak to wszystko zrobić.
    --
  8.  permalink
    Tez o tym slyszalam, ale jak pamietam termin mialam na 4.11 a urodzilam 6.11 i od tego dnia pisalam podanie o macierzynski. Tylko ze tego 4.11 mi chyba dali do 8.11 L4, ale to bylo 3 lata temu i pamietam
    --
    •  
      CommentAuthordanap
     permalink
    Witam się po raz drugi w wątku dla przyszłych mam i od razu proszę o pomoc.
    Dokuczają mi nocne skurcze nóg. Biorę maksymalną dawkę asparginu (6 tabl) gin zabronił więcej. Macie jakieś wypróbowane metody, specyfiki? Jeszcze zostały mi ponad 3 miesiące ciąży i chciałabym jakoś przetrwać ten czas
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Danap mnie ta przypadłość meczyla obie ciążę i nic nie pomagało, tzn nawet kilogramy magnezu. Niestety. U mnie.jedynym ratunkiem było rozchodzenie skurczu (wiem, w nocy to.średnio fajne jak trzeba z ciepłego łóżka wyjść) oraz masaż made by mąż piłkarz, który wiedział co gdzie i jak :wink:

A z tym libido to mi się wydaje, że sciema. No bo jakie znaczenie kto w brzuchu?
    Ja z córką i synem miałam libido kosmiczne, jak zwykle w sumie :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    jak to jest z bólem brzucha we wczesnej ciąży?
    Ktos cos?
    Boli mnie nieskurczowo, tzn przynajmniej nie wyraznie skurczowo, ale odczuwam to tak jak twardnienia brzucha w wysokiej ciazy, boli i tak potrafi trzymac dlugo, ciagle... potem przechodzi. I raczej pomaga łażenie niz odpoczynek. Wlasnie zaczyna bolec jak leze.
    Nie wiem czy myslec o tym w kategoriach poronienia - ale zeby tak bez krwawienia?
    A jednoczesnie szlak mnie trafia, bo nie pamietam zeby w poprzednich ciazach tak mi dokuczal brzuch na tym etapie.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    danap, ja ci na skurcze moge polecic czekolade, gorzka dziala lepiej jak magnzez, wg mnie. tylko dupa rosnie.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    karolciat, mąż słusznie prawi teściowej. Wygląda na to, że wiedza ją omija szerokim łukiem.
    --
  9.  permalink
    ramatha: jak to jest z bólem brzucha we wczesnej ciąży?
    - w pierwszej ciazy mnie brzuch pobolewal. Dostalam luteine pod jezyk i juz, wkrotce przeszlo, ale nie musialam lezec ani nic. Nawet L4 nie dostalam do pracy.
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    Mola84: czy faktycznie tak jest że lekarze po wyznaczonym terminie porodu już nie chcą wystawiać L4 i że podobno macierzyński jest już naliczany od terminu porodu a nie od dnia rzeczywistego rozwiązania ciąży?

Mola, ja miałam normalnie L4 przedłużone po terminie porodu, na tydzień i akurat równo po tym czasie urodziłam. Ale oczekiwałabym, że dostanę na kolejne dni aż do rzeczywistego terminu porodu.
    Inna sprawa, że macierzyński zdaje się MOŻNA zacząć wcześniej, tj. przed porodem, jeśli się chce. Tylko po co?
    --
    •  
      CommentAuthorMola84
    • CommentTimeDec 19th 2015
     permalink
    *blackberry* dzięki za informację. Naczytałam się takich rzeczy w necie, ale to chyba chore żeby "zmuszać" kobietę do macierzyńskiego bo jest już po terminie :confused: Mam nadzieję, że mi lekarz wobec tego wystawi L4. A jeśli się jest w szpitalu to chyba też się dostaje przy wypisie L4 do dnia porodu?
    --
  10.  permalink
    Kurcze ja mam zawsze od polowy dnia takie uczucie jakbym miala mega wzdecie, cisnie mnie w brzuchu ze masakra, a zwazajac na diete raczej nie mam posilkow wzdymajacych:/
    --
  11.  permalink
    Ja rodziłam w pazdzierniku i l4 miałam wypisywanie od wizyty do wizyty a w razie wcześniejszego porodu poprostu automatycznie.
    kończy się l4 i zaczyna macierzyński.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeDec 20th 2015
     permalink
    Ramka mi z Wiki brzuch dokuczal bardzo szybko
    Najpierw jakoś do 5-6tyg jak na okres a później macica się spinala że mogłam taka piłkę dotknąć...
    Wiki jest i ma się dobrze
    Ja brałam nospe doraźnie i magnez
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.