Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeJan 15th 2016
     permalink
    Leż placuszkiem salinos i tylko paluszkiem pokazuj co ma byc zrobione! :bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Mnie maly od 2 dni strasznie cisnie ku dolowi. Co dluzej pochodze to czuje ten ciezar. Z Maksem to czulam dopiero tydzien przed koncem...
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    To ja właśnie taki ciężar czuje od jakiegoś tygodnia, sikac przez to mi sie chce jeszcze częściej.
    --
  2.  permalink
    Ja siedzieć nie mogę bo czuje od razu jak członki małej zaczynają pracować boksujac moj żołądek.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Podbijam pytanie o te zszarzałe pieluszki tetrowe, bo też jestem ciekawa. Mam masę pieluch, ale właśnie takich poszarzałych. Nowych nie będę kupować.
    Zwykła soda da radę?
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ktoras pisala, ale chyba na innym watku. moze na wyprawce?
    ja bylam dzis u gina w enel-medzie i powiedzial ze (ponoc, bo wiecie ze ja nie wierze w takie rzeczy, zwlaszcza jak on nie pracuje w zadnym szpitalu) jak jestem po cc to musze wyrazic zgode na sn, jak nie wyraze to ze bede miala tak czy owak cc. no ale juz tu dyskusja o tym byla, ze bywa roznie, w sumie nie wiem jak jest.
    i on mowi, ze dopiero kaze isc do szpitala na cc w terminie porodu.
    ale ten gin to mi tak nie lezy, taki filozof troche, a wg mnie skoro nie praktykuje w szpitalu to co on tam wie... no ale to moje zdanie.
    a cinsienie mialam zas 140, hehe, a w domu 115 standard.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Ja dostałam od siostry pełno białych bodziaków, które były uzywane 4,5 roku temu i te 4 lata leżały w reklamówkach. Były bardzo szare, włożyłam je do miski w proszku Dzisiuś do białych na 2 doby, później jeszcze wyprałam w 90 stopniach, wybieliły się naprawdę bardzo mocno, odzyskały normalnie nowość. Może na pieluszki też pomoze :-)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ktoras pisala ze w boraxie namoczc i wyprac w 90 st
    -- ;
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Ewasmerf mój lekarz jest zastępca ordynatora w szpitalu i też mówił, że skoro miałam jedną cc to w ich szpitalu tylko za moją zgodą mogę rodzić Sn. Tak z góry należy mi się cesarka. Kolejna sprawa, że lekarz nie namówi Cię do sn bo wiele boi się pęknięcia blizny po cc.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    mojej kolezance blizna sie rozeszla. nikt nie zauwazyl i podczas kolejnej cc, na ktora sie UPARLA lekarz ponoc jak ja rozcial to poiwiedzial - i chciala bogu ze sie pani tak upierala przy cc.

Treść doklejona: 15.01.16 19:57
    w ogole inna moja znajoma kilka dni temu urodzila. lekarze jej szacowali dziecko na ok 2700, rodzila w terminie porodu, jak dziecko wyszlo to sie okazalo ze 2200. czujecie? bez oznak hipotroffi, zdrowe. to dopiero dziwne
    -- ;
  3.  permalink
    2200 to rzeczywiście niewiele. Moja znajoma ma tp na 1.03,leży od środy w szpitalu bo mała na wizycie ważyła 1500 gram a w 33 tc powinna wiecej. Ma niby 3 tyg opoznienia.

Poszła do szpitala a tam usg pokazuje wagę 2kg. Przeplywy w pepowinie dobre,na wizycie mu się nie podobały przepływy w macicy.

W szpitalu wszystkie badania wychodzą okej. Phi.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Wolę już przeczulonego ginekologa niż takiego co wszystkie rozumy pozjadał.
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    500 gram różnicy to bardzo duzo pomiędzy pomiarem a rzeczywistością, najważniejsze że zdrowe.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    kiarus, moje ooo to dlatego, że jakbym o swoim oddziale czytała... Tak pizagalo jak wiatr wiał, ze ja też szlafrokiem się przykrywałam a Mlody w łóżeczku był tylko, kiedy musiałam do łazienki wyjść (w której też pizgało, jak na toalecie siadalam, to jakbym na lodzie byla...), a tak ze mną spał w tych wszystkich rożkach i pod moją kołdrą...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ewasmerf bankowo to zależy od ustaleń danego szpitala bo ja po CC rodzilam SN i nie musiałam podpisywać żadnej zgody ani niczego innego.
    --
  4.  permalink
    Boziu dziewczyny,jak sie dzisiaj wystraszylam. Wstałam rano a tam mi pocieklo.
    M szybko w auto i do apteki po te wkładkę co wykrywa płyn owodniowy.

Ale już więcej nie pocieklo,wkładka nie zabarwia się.

Wkurzylam się i zestresowalam na maxa. Narobilam od rana paniki. Od razu zamówiłam papierki lakmusowe. Całe. 4,41 zl z przesyłką. Ginka mi ostatnio mówiła o nich.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJan 17th 2016
     permalink
    Ana, nie masz suwaka - w którym jesteś tygodniu ciąży. Moim zdaniem suwaki na tym forum wiele ułatwiają.
    --
  5.  permalink
    Wiem katka ale nie doładowałam konta,więc suwaka nie mam.

33,5 tc.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorGosia21777
     permalink
    Ja tez dzis sie wystraszylam ze to juz....obudzilam sie o 3 nad ranem z mega mdlosciami ,wymiotowlam ,maz zaparzyl mi miety i ta troche pomogla ale przed pojsciem dalej spac poszlam jeszcze do toalety i na papierze zobaczylam kulke gestego kremowego sluzu,do tego bolal mnie brzuch jak przed @ , udlao mi sie usnac jeszcze i na cale szzescie wszystko przeszlo przed poludniem.
    --
  6.  permalink
    Anairda - juz pisalam.... Na tez nie place za konto a mam dwa suwaki.
    --
  7.  permalink
    Madzik Napiszesz mi jak sie je tworzy? Kombinowalam kiedys ale nie wyszło.

Będę wdzieczna.
    -- [/url[/url]
  8.  permalink
    No robisz tak samo jak ten dla Filipa i wklejasz w to samo miejsce (tylko dalej bys sobie nie zmazala od Filipa) no i wiadomo ze ciazowy a nie urodzinowy hi hi.
    --
    •  
      CommentAuthorAnnieG
     permalink
    Drogie Mamy,
    Czy może któraś z Was się orientuje czy trzeba jakoś odczekać ze staraniami po braniu Pyrantelum (wskazanie owsiki)? Córka przyniosła do domu z przedszkola, ja nie miałam oznak, ale wszyscy domownicy profilaktycznie dostali lek. Na ulotce napisane, by poradzić się lekarza, jeśli się planuje zajście w ciążę. Starania odwołaliśmy w cyklu brania leku, ale co z następnym cyklem i dalej?
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    AnnieG miałam dokładnie tąką samą sytuację. Mój siostrzeniec przyniósł z przedszkola wspomniane robaczki, my z nim nie mieszkamy ale często się widujemy więc całą rodziną profilaktycznie wzięliśmy ten lek, wysprzątaliśmy mieszkanie, starania przerwałam tylko na cykl brania leku, w następnym podeszliśmy już do starań. Nie konsultowałam tego z lekarzem stwierdziłam ze przechodzi to tylko przez układ pokarmowy a nie do krwi więc się nie bałam. Ty oczywiście skonsultuj tą decyzję jak nie czujesz się pewna, to byłam moja decyzja. Wiem że jest lek na robaki który wchłania się do krwi nie pamiętam jak się nazywa ale po nim trzeba odczekać na pewno dłużej. Z tego co pamiętam Pyrantelum przechodzi tylko przez układ pokarmowy.
    --
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
    • CommentTimeJan 18th 2016
     permalink
    No i zaczynamy kolejny TC :-) nie czujemy w ogóle z mężem że to coraz bliżej ...
    Miłego dnia i tygodnia Mamuski :-D
    --
  9.  permalink
    Witamy sie w nowym tygodniu. Zajrzalam w pierwszą karte ciazy. Na etapie 32 tyg. Skonczonego mialam 12 kg do przodu (wazylam 65 ) ale pozniej juz tylko 1 kg dobilam ale bylam na diecie cukrzycowej. Wagi malego nie porownam bo usg mialam w 35 tyg.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 18th 2016 zmieniony
     permalink
    Ja spóźniona - 14-go miałam wizytę u gina.
    Wszystko OK. Szyjka długa i zamknięta. Młody waży 1150 g.
    Pytałam o KTG, ale powiedział, że jak nie ma powodów, to dopiero podczas porodu. W pierwszej ciąży chodziłam do dwóch ginów i u każdego przed tymi ostatnimi wizytami miałam robione KTG przez położną...

A dziś znów odwiedziła mnie położna - fajna babka. Za tydzień kolejne spotkanie. Zastanawiam się, czy nie wynająć ją na poród - bo męża nie zaciągnę wołami na porodówkę.
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Ja też się zawsze zastanawiałam dlaczego niektóre dziewczyny przed porodem regularnie chodzą na KTG, a niektóre nie. Ja nigdy nie chodziłam, dopiero przy porodzie mi robili. A to się do przychodni chodzi czy do szpitala? Jeśli do szpitala, to trzeba mieć jakieś skierowanie?
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja tez jestem ciekawa jak to u mnie bedzie.
    wczoraj moja piekna jakas niemrawa byla, no mowie wam, az sie zestresowalam, ruszala sie ale tak - 3 ruchy i 2 h nic, znow ze 2 ruchy i zas nic.
    dzis od rana brzuch mi sie stawial, twardy jak kamien, co oczywiscie skutkowalo tym, ze dziecia slabiej czulam.
    nazarlam sie magnezu i jakos sie twardnienia wyciszyly chyba, bo mala sie kotluje i znow ja czuje bardzo wyraznie i caly czas, ufff.
    jeszcze 3 tygodnie mam do donoszonej ciazy, naprawde nieduzo, no musowo by wytrzymac, co nie? ;-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Ewa ja tez miewam takie dni gdzie mała mniej ruchliwa wtedy panikuje.
    Jeśli chodzi o ktg to ja dostałam skierowanie z poradni diabetologicznej ze szpitala ze względu na cukrzyce. Od 36 tc jestem zapisana co tydzien
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Muriah: Ja też się zawsze zastanawiałam dlaczego niektóre dziewczyny przed porodem regularnie chodzą na KTG, a niektóre nie. Ja nigdy nie chodziłam, dopiero przy porodzie mi robili. A to się do przychodni chodzi czy do szpitala? Jeśli do szpitala, to trzeba mieć jakieś skierowanie?

Ja poprzednio chodziłam do dwóch ginów prywatnie - każdy miał swój gabinet, a oprócz tego rejestrację z poczekalnią, przy której był pokoik z łóżkiem i urządzeniem do wykonywania KTG. I położne z rejestracji wykonywały to KTG zaraz po przyjściu, a po zapisie wracało się do kolejki.
    Teraz obecny gin nie ma żadnej położnej, a więc i KTG. No i powiedział, że nie trzeba robić. Ale nie pytałam, co w razie, gdyby byłą jednak potrzeba.
  10.  permalink
    Ja się wybieram po wizycie u ginki. Będzie to 35 tc.
    Płacę 35 zl,po każdym ktg wydruk analizowany jest przez lekarza. Będę spokojniejsza.
    -- [/url[/url]
  11.  permalink
    Hej. Ja po wizycie. Mlody wazy 1920, wszystkie wymiary ma oki (pytam zawsze ze wzgl. na te moja cukrzyce). Jeszcze mam 60 tabletek luteiny i na tym koniec. Cisnienie 130/80, Waga 1,8 kg od poczatku na plusie. Lekarz szacuje, ze mlody bedzie wazyl kolo 3300-3500 - pewnie zalezy czy urodzi sie przed terminem czy po ;) Ale 4 kg na pewno nie dobije i mnie to cieszy.
    Co do ktg to w pierwszej ciazy nie mialam wcale (dopiero w szpitalu), a w tej tez nic o tym nie mowi.
    No u najwazniejsze - glowa na dole! :)
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    madziik1983: Waga 1,8 kg od poczatku na plusie.

:shocked::shocked::shocked::whorship::whorship::whorship:
    Czyli tak naprawdę schudłaś - bo samo dzoecko waży prawie 2 kg, a gdzie jeszcze waga macicy, wód płodowych itp.
    madziik1983: No u najwazniejsze - glowa na dole! :)

No u mnie też - zapomniałam dopisać :bigsmile:
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Ja pierwszą ciążę prowadziłam na nfz w prywatnym gabinecie. Jedyne ktg miałam dopiero w szpitalu, na rozkręconej już akcji porodowej.
    Drugą ciążę prowadziłam na nfz w przychodni i tam każda wizyta rozpoczynała się u położnej mierzeniem, ważeniem i omówieniem wyników. Od 16 tc mialam badane tętno dziecka, a od 30 tc każda wizyta zaczynała się 20 minutowym ktg. Widać zależy od przyjętych standardów, bo wszystkie pacjentki miały ten sam zestaw serwowany :)
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Naprawdę te 1,5 kg to szacun, na pewno wychudłaś że hej.
    Ja też cukrzyca i na plusie 8 kg, dziś po wizycie szyjka skrócona ale pozamykana jeszcze, głowa mocno w dole, brzuch opadnięty, zapis KTG w porządku. Brzuch czasem pobolewa.
    morfologia lepsza niż przed ciążą hemoglobina podskoczyła do 14 a było już poniżej 12, nie wiem czy to dieta cukrzycowa, czy picie herbatki roibos tak dobrze działa.
    --
  12.  permalink
    Madzik swietne wieści.
    Ja poki co 2 kg na plus. Z Filipem mialam 3 kg.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    no dziewczyny szalejecie z tymi kilogramami :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    moje dziecko ma parcie na zarcie, cieszy sie jak glupia jak cos jem, hehe, wiec jak tu jej odmowic;-P

Treść doklejona: 18.01.16 20:35
    aa, i najlepiej slodkie lubi, hehe
    -- ;
    •  
      CommentAuthormadziik1983
     permalink
    Ewa - ja tez lubie slodkie... I tez bym jadla..zadowalam sie lykiem coli czasem i ciastkami bez cukru...
    Efcia ja od 16 tyg. na diecie.... co do kg to ja sie ciesze bo w pierwszej przytylam 14 kg :( a zeby nie dieta od 32 tyg to pewnie bym do 17 dobila... No i 5 mi zostalo z tego do teraz...
    Mam pytanko jak to u Was gadaja odnosnie "sexu". Mi gin powiedzial ze wstrzemięźliwość do konca na kiedys na szkole rodzenia mówili ze pod koniec to nawet wskazane. Lekarz powiedzial ze nie zdążę odbudowac flory bakteryjnej. Jak to u Was gadaja?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a czemu masz wskazana wstrzemiezliwosc? ja sie wstrzymuje ze wzgledu na skurcze, wole oszczedzac moja i tak nadreaktywna macice. ale lekarz nic nie mowil, ze nie wolno, tylko ja jakos wolalabym jej nie skurczac niepotrzebnie.

Treść doklejona: 18.01.16 20:52
    jak donosze to bede cwaniakowac, hehe, poki co te 3 tyg to z zacisnietymi posladami MUSZE wytrzymac.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    madziik1983: Mam pytanko jak to u Was gadaja odnosnie "sexu". Mi gin powiedzial ze wstrzemięźliwość do konca na kiedys na szkole rodzenia mówili ze pod koniec to nawet wskazane.

U mnie żadnych zakazów nie ma - gin nigdy nie wspominał, ja nie pytałam. Infekcji pochwowych nie mam, mocz też OK.
    Serduch nie ma zbyt często, bo męża na co dzień nie mam, a poza tym mi się coraz mniej chce.

Co do wskazań na końcowce, to prawda, ale nie na każdą kobietę działa. Chodzi o to, że nasienie często pomaga wywołać poród. Oczywiście dozwolone tylko wtedy, gdy ciąża bezpieczna, nie ma infekcji i wody się nie sączą.
    Gdy minął termin porodu - naturalne metody wywołania porodu
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Kurcze - nie mam czasu tu za często zaglądać i teraz nadrabiam i patrzę, a ja na 9tym miejscu !!!! Szok !!!! Znowu mnie wszystko zaskoczy :)
    --
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
     permalink
    U nas był zakaz z seksem w 1 trym, później mogliśmy ale jak to zwykle bywa - jak się miało zakaz to się chciało , a teraz to sporadycznie (co 2-3 tygodnie, a czasem nawet rzadziej), jakoś nie mam weny a Mąż też nie nalega. Wczoraj to nawet usłyszałam, że on się zaczyna bać ze mną kochać by mi krzywdy nie zrobić i by za szybko się to wszystko nie zaczęło.
    --
  13.  permalink
    Lekarz zakazal ze wzgl ze szyjka mi sie skracala i zeby nie potrzebnie jej nie pobudzac.
    --
  14.  permalink
    Ja to w tej ciąży o chlebie i wodzie. Zakorkowana pessaren,nie ma mowy o seksie.

Ale jeszcze dwa tygodnie. 11.02 wyjmie mi pessar,to może skorzystamy z uciech cielesnych i mała zechce wyjsc :-)

Kurde,wiecie że nie zmieści się nam lozeczko po Filipie do sypialni. 4 centymetry...i chyba będę zmuszona kupić używane.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 19th 2016
     permalink
    anairda, 3 tyg;-P bo ja odliczam do 10.02. dokladnie 3 tyg i 1 dzien.
    u mnie jest barykada w duzym pokoju ze wzgledu na lozeczko, fotelik, wozek, bujak, szafke, MASAKRA. tez mi lozeczko nie weszlo tak jak chcialam, ale nic nie ooradze, wiec stoi tak bardzej na srodku. nie podoba mi sie ten uklad, ale co zrobic. nie przemebluje przeciez calego mieszkania.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    U nas zakazu seksu nie było, tylko żeby chęci były, a tu brak. Od wielkiego halo się pokochamy, by mąż nie musiał nadwyrężać ręki hahaha
    --
  15.  permalink
    Ewa, Anairda - mnie wieksze lozeczko dla mlodego, takie 180 tez nie weszlo ze wzgl. na wlasnie 4-5 cm (na starym mieszkaniu) a teraz bardzo zaluje bo z powodzeniem ja lub M moglibysmy sie tam drzemnac a tak ciasnota... ja to wejde na styk, ale M polamany wstaje...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Sewila: Od wielkiego halo się pokochamy, by mąż nie musiał nadwyrężać ręki hahaha

A od czego kobieta ma ręce i usta? :tooth: U mnie mąż nie narzeka, mimo iż serduch codziennie nie ma :bigsmile:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.