Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJan 20th 2016 zmieniony
     permalink
    TEORKA: Zadając pytanie chodziło mi raczej o to, czy jeśli amniopunkcja wykazała ze nie ma ZD - mimo ogromnego ryzyka z Pappy - to czy faktycznie tak będzie.
    Z tego co piszecie to tak. Dobra wiadomość :)

Amniopunkcja w kwestii ZD ma dokładność 99%.
    •  
      CommentAuthorefcia81
    • CommentTimeJan 20th 2016
     permalink
    amniopunkcja chyba nawet 99.99% a Nifty, Harmony etc. 99,0%
    Mam nadzieję że wada serduszka nie okażę się jednak groźna.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    TEORKA: Może między nimi coś tam kurcze nie styka....

troche Teo pojechalas. sporo par, u ktorch dziecka wyszla jakas wada genetyczna ma pozostale dzieci zdrowe, najczesciej sa to po prostu przypadkowe mutacje..
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: sporo par, u ktorch dziecka wyszla jakas wada genetyczna ma pozostale dzieci zdrowe, najczesciej sa to po prostu przypadkowe mutacje..

No raczej - wypadek losowy.

Na portalu jest dziewczyna - ma kilkuletniego synka z mozaiką ZD. Nie robiła PAPPA itp. (rodziła przed 30-tką). Choroba wyszła przy porodzie - a dodatek personel potraktował ją fatalnie, zero taktu, tylko z mordą wyskoczyli. Przed kolejną ciąża robili badania genetyczne (kariotypy) - wszystko OK. W drugiej ciąży zrobiła PAPPA - wyszło wysokie, bodajże 1:300 z hakiem. Ale wpływ na wynik miał starszy syn z ZD. Na amniopunkcję się nie zdecydowali. Córka urodziła się całkowicie zdrowa.
    .
    .
    Słuchajcie, mnie się chyba spojenie łonowe rozchodzi. Od wczoraj boli jak cholera, chodzę jak kaczka :cry::cry::cry:
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
     permalink
    madziik1983 "A ja ogolnie uwazam, ze wszyscy powinni miec mozliwosc zrobienia tych badan na kase chorch a nie tylko po 35 roku zycia.. "
    Dokładnie. Ja mam mniej niż 35lat a miałam robione bezpłatnie ...:)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ewasmerf: . sporo par, u ktorch dziecka wyszla jakas wada genetyczna ma pozostale dzieci zdrowe, najczesciej sa to po prostu przypadkowe mutacje.

No dobrze, ale może być też jakiś konflikt między genami matki i ojca prawda ?
    Ja nie jestem specjalistą genetykiem, ale wiem że np są pary, które nie mogą mieć dzieci, bo ich geny wspólnie się mutuja.
    Znam dziewczynę, która z tego powodu właśnie miała ivf z nasieniem dawcy.

Oraz nie wiem czemu Twoim zdaniem "pojechałam". Po prostu się zastanawiam, ot co.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Teo, fakt, trochę przykre to co napisałaś. Sporo tu przecież dziewczyn, które są po, przed, w trakcie ivf. Sporo takich, jak ja, które potrzebuja pomocy medycznej aby zajść w ciążę. Ale nie chciałabym usłyszeć, ze między mną a mężem coś nie styka. Styka między nami idealnie ;) To psychicznie bardzo obciąża.
    To raczej działa tak, ze każdy z nas może nosić jakieś genetyczne defekty i bywa, ze oboje w parze mają ten sam defekt. To wtedy zwielokratnia szansę na narodziny dziecka z jakąś chorobą. Natomiast tak jak piszą dziewczyny, są też choroby które wynikają z przypadku- coś się źle podzielilo i to wystarczy. Czysty przypadek. Nie wszystkie choroby nosi się w genach.
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Ja też miałam badania w poradni genetycznej na NFZ a mam 27 lat, skierowanie dostałam ze względu na poronienia. Powiem szczerze, że dopiero teraz zaczęłam się martwić tym NT, choć reszta parametrów jest prawidłowa.
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Teo, ale zez o którym piszesz nie jest raczej pochodzenia genetycznego. Ewentualnie idiopatyczny (nieznana przyczyna), uszkodzenie może być też po wzroście ciśnienia itp. Zez można dziedziczyć, ale wtedy to na trochę innych zasadach, raczej na pewno nie porażenia nerwu.
    A co do skali Apgar to tak jak ktoś już pisał, ona ocenia tylko STAN noworodka po porodzie, a nie jego zdrowie samo w sobie. Umówmy się, nawet dzieci z różnymi zespołami wad genetycznych- np. właśnie ten nieszczęsny ZD, mają skórę okej albo lekko siną (czyli 2 albo 1 pkt), oddychają (2 pkt), odruchy mają w normie (2 pkt) tętno może- ale nie musi- być obniżone (też 2 albo 1 pkt), napięcie mięśni może być obniżone. Ale i tak takie dziecko dostanie 7-9 pkt, a przecież wiadomo, że chore.
    No i dalej pokutuje to błędne przekonanie, że dzieci z zespołem Downa rodzą się głównie kobietom po 35 rż, a to g... prawda jest. Tak na prawdę 70% dzieci z ZD rodzi się matkom PRZED 35 rż.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Ja nie jestem specjalistą genetykiem, ale wiem że np są pary, które nie mogą mieć dzieci, bo ich geny wspólnie się mutuja.

Moja ciocia i mój wujek tak mają... Obaj synowie z defektami, a trzeci zmarł.... W badaniach wyszło, że oni razem nie powinni mieć dzieci, bo oboje posiadają jakiś wadliwy gen i ich połączenie powoduje wady płodu. I to są takie wady, gdzie przekazywane są tylko wówczas, gdy oboje rodzice mają ten gen...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 20.01.16 14:50</span>
    Ale nie chciałabym usłyszeć, ze między mną a mężem coś nie styka. Styka między nami idealnie ;) To psychicznie bardzo obciąża.

Ale przecież Teo nie o to chodziło :P....

Tu chodzi o to, że jeśli para decyduje się na badania genetyczne i okazuje się, że oboje nie mogą mieć zdrowego dziecka bo mają wadliwe geny (nie chodzi tu o bezpłodność, czy niepłodność), to np. mogą zdecydować się na invito z komórką lub plemnikiem dawcy...
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Else, bardziej mi to wygląda na dorabianie ideologii. Ja nie podejrzewam Teo o zle zamiary tylko trzeba zwazac na to co się pisze. Bo skoro choroba pierwszego dziecka to wina komplikacji przy porodzie to po co szukać innej przyczyny na siłę?
    A już kończąc to wszystko to dla mnie wygląda na to ze te nt to sygnalizuje raczej chorobę serca niż jakąś inną. I trzeba szukać dobrego szpitala na porod i potem na leczenie dziecka. Prof Dangel z Warszawy i ogólnie leczenie w Warszawie ja bardzo polecam.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    A już kończąc to wszystko to dla mnie wygląda na to ze te nt to sygnalizuje raczej chorobę serca niż jakąś inną.

Jakis czas temu czytałam o tym, że nt nie musi oznaczać wad typu ZD, ale właśnie chorobę serca...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    O dzizas przecież to chyba logiczne, że pisząc o "stykaniu" nie miałam w zamyśle sprawiania przykrości parom po IVF, przed IVF, po inseminacji, takim, śmakim, owakim.
    No proszę Cię Isia.
    Nie dorabiaj ideologii do po prostu przypadkowo użytego zwrotu.

Oraz ta moja koleżanka sama wczoraj powiedziała, że trzeciego dziecka nigdy nie będą mieli bo ewidentnie "coś im nie wychodzi". To są jej osobiste słowa. Nie moje.
    .
    Więcej luzu. To jest forum, słowo pisane. Takie czepianie sie kontekstu jest wg mnie bez sensu.

Treść doklejona: 20.01.16 16:50
    Else: W badaniach wyszło, że oni razem nie powinni mieć dzieci, bo oboje posiadają jakiś wadliwy gen i ich połączenie powoduje wady płodu

Dokładnie to miałam na myśli.
    Mało jest rodzin, gdzie np oboje dzieci ma mukowiscydozę, albo zanik mięśni ?
    Niemało.
    Bo właśnie coś między rodzicami "nie styka".
    Samo życie. Nie wiem o co się tu obrażać.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Teo, o sformulowanie sie rozchodzi. Moglas ujac inaczej. Po porstu. Bo skoro para zdecydowala sie na drugie dziecko to chyba raczej miedzy nimi styka. A ze byc moze sa nosicielami jakiegos uszkodzonego genu to juz inna bajka. Wg mnie po porstu to sformulowanie jest dosc ostre i mimo, ze wiem o co ci chodzilo to mnie to jakos osobiscie ubodlo, choc malo rzeczy mnie dotyka.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    O to to właśnie. Tak jak Ewa napisała. "Nie styka" to sformułowanie mnie bardzo razi. Rozumiem kontekst w jakim został użyte ale ani w tym, ani w żadnym innym nie jest właściwe. A szczególnie w takim miejscu jak te forum.
    A tym bardziej rzuciło mi się w oczy bo lubię Cię, Teo, czytać za Twój taki zabawno-lekki język.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    wiecie co, ja wiem ze to forum, ze akurat do rozwiewania watpliowsci, ale chyba dlatego lekarze zabraniaja czytac w ciazy. po tych wpisach to zamiast sie cieszyc na dziecko i martwic jedynie donoszeniem i porodem to sie zaczelam martwc ze jak dziecko bedzie chore, jak bedzie mialo jakas wade, nosz kurde, juz mi sie popsul caly humor;-(
    -- ;
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Teorka ja polecam kontakt z dr Lechem Dudarewiczem. Pomógł wielu parom i przyjeżdżają do niego ludzie z całej Polski. Poczytaj opinie. Można też mu wysłać wyniki mailem i się z koleżanką skontaktuje. Przyjmuje w Łodzi.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dzięki Nowa za podpowiedź, przekażę koleżance :wink:
    Z tym, że oni już w Krakowie poumawiani także nie wiem, czy będzie chciała dalej jeździć.
    Bo ten dr w łodzi przyjmuje tak ?

A reszty nie komentuję, bo ręce mi opadły i nie wiem co jeszcze mogę dodać.
    Żeby o "nie styka" takie larum, tom w życiu nie podejrzewała nawet :tongue: :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthoryoanna_21
     permalink
    Teorka, a skąd Wy jesteście??? Bo kilka postów wcześniej pisałam o tych trzech specjalistach w Polsce. Myślę, że warto skonsultować się z którymś z nich...., a trochę doświadczenia mam w tym temacie niestety :/
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    TEORKA: A reszty nie komentuję, bo ręce mi opadły i nie wiem co jeszcze mogę dodać.
    Żeby o "nie styka" takie larum, tom w życiu nie podejrzewała nawet :tongue: :shocked:

Doczytałam i też jakoś nie ogarniam szumu. No ale ludzie są różni i nigdy nie wiadomo, co kogo dotknie...

A TEO znam już kilka lat, i nigdy nie spotkałam się z sytuacją, by kogokolwiek uraziła swoim słowem.
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Cześć :) Pamiętacie mnie jeszcze ? Widzę że kilka znajomych mam nadal tu klika :) wyszedł mi pozytywny test, bez starań, bez spiny i 18 mcy walki jak poprzednio. Ot tak... Uczucia mam mieszane, a jakby tego było mało złapało mnie przeziębienie. Zobaczymy co z tego wyniknie. Internet aż huczy o konsekwencjach choróbska na początku ciąży... Fajnie was "widzieć"!
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Mk pewnie, że pamiętamy!! miałyśmy jakoś podobny termin porodu :) hehehe Miło Ciebie widziec tutaj ponownie :)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
  1.  permalink
    Mk - ja pamietam glownie zdjecie he he. Witamy znow :)
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    TEORKA: A reszty nie komentuję, bo ręce mi opadły i nie wiem co jeszcze mogę dodać.

Też mi ręce opadły, kto miał zrozumieć "nie styka" zrozumiał, reszta mega przewrażliwiona
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    yoanna, właśnie ciebie miałam na myśli. Druga dziewczyna potem konsultowała się własnie u doktor Respondek z Łodzi.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJan 21st 2016 zmieniony
     permalink
    TEORKA: Żeby o "nie styka" takie larum, tom w życiu nie podejrzewała nawet :tongue: :shocked:

Ja również oczy przecieram... :) ale TEO, toż to wątek kobiet przy nadziei, czego się spodziewałaś? ;) Na innym wątku na bank by takiego szumu nie było ;) Ja w ciąży na reklamach płakałam, także ten ;) Trza brać poprawkę ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeJan 21st 2016
     permalink
    Teo co do lekarzy to ja polecam wymienianego tu już Dudarewicza- ale fakt to w Łodzi http://www.prenatus.pl/

Jeśli chodzi o Pappę to przy tak wysokim NT (wpisanym do programu obliczającego ryzyko) nie mogło wyjść dobrze...dodatkowo zastawka trójdzielna i na pewno to dało 1:2, ale amnio wykluczyło ZD ZE i ZT więc pod tym względem powinno być dobrze

Co do samego NT to może ono wskazywać na wady serca lub też innych narządów ( i raczej nie byłaby to wada typu niedomknięta zastawka trójdzielna, bo akurat to wada praktycznie bez znaczenia - mój Misiek miał wykrytą niedomkniętą zastawkę trójdzielną w 17tc, potwierdzoną na echo serca i w późniejszych badaniach aż do końca ciąży, najpierw mówiono mi, że najprawdopodobniej domknie się przy porodzie, jednak jak robiliśmy echo w 2mc życia to nie domknęła się...obecnie w sumie nic z tego nie wynika, mamy pojawiać się na kontrolnym echo co rok/dwa lata)
    Tak wysoki poziom mógł być też wynikiem infekcji matki (i to raczej czegoś cięższego kalibru niż przeziębienie...), szczególnie, że ponoć niedomknięta zastawka trójdzielna to częsty efekt poinfekcyjny (u mnie było to po zapaleniu zatok)
    Ew. możliwe, że pojawił się błąd pomiaru i to NT aż tak duże nie było (czego w sumie życzę najbardziej)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Ja w ciąży na reklamach płakałam, także ten ;)

I tak mnie nie pobijesz.... Ja się popłakałam, bo przegrałam w eurobuissnes :P....
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    a ja się popłakałam bo pralka mi źle odwirowała - tak mnie to wyprowadziło z równowagi :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    efcia81: a ja się popłakałam bo pralka mi źle odwirowała - tak mnie to wyprowadziło z równowagi :shocked:

ptzy takich rzeczach to ja placze i bez ciazy.
    ja raz zaczelam plakac bo mi szafka krzywo sie domykala. ale to bez ciazy.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    efcia81: a ja się popłakałam bo pralka mi źle odwirowała - tak mnie to wyprowadziło z równowagi :shocked:

Else: Ja się popłakałam, bo przegrałam w eurobuissnes :P....

hahaha, umarłam :)

Ewasmerf: ptzy takich rzeczach to ja placze i bez ciazy.
    ja raz zaczelam plakac bo mi szafka krzywo sie domykala. ale to bez ciazy.

Ewa, nieeeee:bigsmile::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorGosia21777
     permalink
    hihihi,dobre jestescie....ja pare dni temu poplakalam sie bo maz polozyl rulon po zuzytym papierze toal na szafce zamiast wyrzucic do smietnika i ogolnie zrobilam mu awanture ze jest wszedzie balagan odkad ja nie sprzatam tylko on....Biedny,dzis mi go zal :-( bo tak sie stara .
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Mnie na razie nic nie rozczula, nawet porody w telewizji.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    wczoraj mialam ekstrakcje zeba, a dzis robilam CRP mi mam 7, norma do 5. czy myslicie ze ekstrakcja moze byc przyczyna?
    -- ;
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    A wczesniej robiłaś CRP? W senie przed zabiegiem. Bo moze miałaś stan zapalny od zęba i teraz CRP spada. Możesz powtórzyć jutro badanie.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Tak ja myślę, ze to od zęba masz takie crp. A ja od 3 dni mam skurcze wieczorami. Nie jest ich dużo 2-3 maksymalnie ale bolesne i zaczynam się bać buuuuuuuu;/ Dziś wzięłam nospę. Pókico nie panikuję i czekam cierpliwie do wyznaczonej wizyty 4 lutego.
  2.  permalink
    Salinos ja znowu mam od dzisiaj twardnienie brzucha.

Kurde jakie to pierunsko nieprzyjemne.
    Serio. Podczas porodu może z raz mi brzuch stwardniał.
    Tak to bóle z krzyża i od razu parte.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Ewa jak najbardziej moze być po ekstrakcji. Masz tam rane jednak na pewno stan zapalny i to wystarczy. 7 to nie tak duzo wbrew pozorom
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja mialam wczoraj skurzce, az bolesne. i u mnie to jak sie juz rozkreci to i wiecej jak 4 na godzine, i dlugie byly. ale nazarlam sie zas magnezu i sie wyciszyly. dzis tylko kilka twardnien brzucha mialam. nospa w pogotowiu, ale jako ze jej nigdy nie bralam to sie wstrzymuje dopoki moge. juz niedlugo, pocieszam sie...
    -- ;
  3.  permalink
    A mnie maly chyba ostro dzisiaj dal po pecherzu... siedze sobie ladnie wylozona na kanapie a tu potrzebuje wstac i jak mnie nie "jeblo" tam w dole to musialam usiasc bo bym padla na ziemie.. posiedzialam jeszcze 2 minuty i znow proba i tym razem juz oki bylo. Niewiem czy gdzies mi uderzyl czy jak ale bol przeokrutny...
    Ja w sumie nie plakalam, ogolnie tylko przez starszaka jak niedobry, nieznosny i niegrzeczny to ryczalam z bezsilnosci. Tak to tylko opinkalam biednego chlopa za wszystko :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeJan 21st 2016 zmieniony
     permalink
    Salinos
    Mi gin kazał brać buscopan i działa rewelacyjnie :-)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 22nd 2016
     permalink
    hej
    ja po badaniach krwi, kily i wzw b nie mam, troche jakby do przewidzenia bylo, hehe, no ale warto sie badac;-P
    dzis czekam na morfo i mocz. i przeciwciala jeszce, bo u nas konflikt mozliwy.
    niestety z siuskami znow probka nienocna, no ale nie poradze, ok 3 zachcialo mi sie sikac choc pilam niewiele, celowo, no i musialam oproznic pecherz, wiec probka miala jakies 3,5 h, trudno sie mowi.
    mala sie wierzga, juz w ogole nie kopie tylko sie tak rozpycha i przesuwa pod skora - taka fala idzie z jednej strony na druga, smiesznie to wyglada i jest czasem nawet bolesne, w poniedzialek mam gina to zobaczymy ile wazy itd.
    przez te wasze wpisy to mialam dzis koszmarny sen, snilo mi sie ze gin powiedzial, ze z mala cos nie tak, ze on cesarki nie zrobi, ze mam gdzies tam isc do szpitala na jakies dodatkowe badania. nie musze mowic jaka jestem wysana po takim koszmarze. chyba przestane zagladac na forum do porodu;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
     permalink
    Ewa,ja to jak mam oddać mocz do badań a obudzę się wcześniej niż planowałam wstać i sikać np o 4ej to lecę szybko podmyc się, łapie siuski i do lodowki wstawiam zanim do laboratorium nie pojadę. Tak mi babka z diagnostyki powiedziała ze można robić,przez te kilka godz nic się nie stanie jak w zimnie będą.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    oo, to ja tak zrobie nastepnym razem.
    i tak za tydzien, maks 2 bede robic kolejne badanie.

Treść doklejona: 22.01.16 10:23
    powiem wam, ze sie mega ciesze ze tak mi sie odpukac udaje te ciaze nosic.
    Pitera rodzilabym juz jutro rano;-P a z Marta moze dociagne do terminu, kto wie...
    -- ;
  4.  permalink
    Ja jadę jutro na badania,bo też mam wizytę w przyszłym tyg. I pomyśleć że wg ginki to ma być przedostatnia wizyta...pfff...żeby czasem mała psikusa nie zrobiła i czekała do terminu....

Jakoś ostatnio chodzę podminowana i zmartwiona. Niepokoje się o małą,jak się dłużej nie rusza zaczynam swirowac.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorMuriah
    • CommentTimeJan 22nd 2016 zmieniony
     permalink
    Któraś z Was pisała, że 70% dzieci z ZD jest urodzonych przez kobiety przed 35r.ż. W klinice, gdzie robiłam usg gen. powiedziano mi, że owszem, jest to prawda, ale tylko dlatego, że jednak większość dzieci rodzą kobiety przed 35 r.ż. Statystycznie z wiekiem rośnie ryzyko.
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Ewasmerf ja po ostatnich rewelacjach na forum, też mam koszmary. Dziś śniło mi się, że wkładając luteinę, wyjęłam zakrwawioną rękę, normalnie mokra z potu się obudziłam. Teraz nastąpił dla mnie najgorszy okres, ruchów jeszcze nie czuję, objawy I trymestru odchodzą już w zapomnienie, a wizyta za 1,5tygodnia. Cholera ale ten czas leci, ostatnio to było 4 tygodnie.
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Sewila mam to samo.. objawy odpuscily, małego jeszcze nie czuję i swiruję momentami.Dobrze że mam co robić bo tak zatruwalabym się glupimi myślami .
    --
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
     permalink
    Chyba przestanę do Was zaglądać aż nie urodzę ... bo zwariuję inaczej od zastanawiania się czy wszystko ok, a do gin to chyba co drugi dzień zacznę zaraz chodzić, albo nie, własny aparat usg byłby lepszym rozwiązaniem :-)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Jessu, dziewczyny, ale Wy nie przesadzajcie... To by się trzeba było w domu na klucz zamknąć, wyłączyć telewizor, radio, komputer i chuchać na siebie byle tylko nie dotarły jakieś wiadomości o chorych dzieciach....
    Przecież każda z nas ma świadomość, że takie dzieci się rodzą... Ba ja mieszkam w sąsiedztwie szkoły specjalnej i na te dzieci patrzę dzień w dzień (także będąc w ciąży)....
    Nie dajmy się zwariować....
    Trzeba wbić sobie do głowy, że mimo wszystko odsetek dzieci chorych jest znacznie mniejszy od tych urodzonych zdrowo... Tego się trzymać i nie tworzyć czarnych scenariuszy...

A koszmary to chyba wiele ciężarnych ma niezależnie od tego czego się naczyta... Tez miałam ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.