Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Dokładnie. Ja zjadłam arbuza w parku,poszłam na spacer,a w nocy odeszły mi wody. 37 tc. Czop dopiero wyleciał w trakcie porodu.

Szyjka długa,rozwarcie na opuszek.

Teraz szyja 2 cm,rozwarcie 3-4 cm, wewnętrzne 11 mm.
    I nic :-)
    -- [/url[/url]
  2.  permalink
    Ja takze niewiem co to czop, czy odejscie wod. Dostalam skurczy i jechalam na IP :)
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeFeb 21st 2016
     permalink
    U mnie zaczęło się od odejścia czopu i od razu wód, ale czułam się wtedy znakomicie, nic mnie nie bolało, nic nie zapowiadało, żę lada moment urodzę. A teraz co chwilę coś mnie boli, w kroczu uciska, chodzę jak kaczka i te bóle
    miesiączkowe, czasem juz nawet z krzyża ;/ No ale co ma być to będzie.
    .
    .
    Nana a w którym tyg. rodziłaś swoje dzieciątka??
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeFeb 22nd 2016
     permalink
    dziewczyy, nie wiem czy mi sie cisnienie podnioslo i juz nie reaguje na leki czy co. juz oscyluje ok 140/90 i ni huhu nie moge zbic. byc moze z tego podou wczoraj jak mnie glowa zaczela bolec wieczorem to nie chciala puscic, az paracetamol musialam wziac i polozyc zimny kompres na glowie. pierwszy raz iod niepamietnych czasow tak mnie leb bolal. ten paracetamol to mozna, co nie? bo juz mialam wizje ze lykne ketonal normalnie (zarcik taki, ale mowie wam jaki bol glowy).
    w nocy przeszlo, ale spalam o dziwo dosc niezle do rana, w nocy lyknelam tylko na wszelki wypadek troche szybciej dopegyt, do jutra na tym dopegycie dojade jakos mam nadzieje, a jutro to niech sami sie martwia o moje cisnienie i najwyzej tna szybciej.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Paracetamol można. Ciekawe co zadecydują...
    --
  3.  permalink
    Ewa - to pewnie stres przed sroda :) Paracetamol mozna :)
    Salinos - moze latwiej porod pojdzie jak Cie cos tam boli co chwile. Mnie nic a nic wiec sie obawiam, ze nie bedzie lekko :/
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    madziik, tez wlasnie mysle ze to moze byc na tle stresowym.
    -- ;
  4.  permalink
    Mnie od dwóch dni boli głowa. Aż wczoraj o 2 w nocy kazałam M aby mi ciśnienie zmierzył. Do tego to swędzenie skóry.

Nie śpię nocami.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    anairda, swedzenie jest niebezpieczne. gdzie cie swedzi? jak brzuch to luz. ale jak stopy i dlonie to zrob sobie proby watrobowe.
    -- ;
  5.  permalink
    Wlasnie sie kaplam, ze nie mam materaca do lozeczka :( Jaki najlepiej kupic?? Na alegro tego tyle ze masakra.. kokos?? gryczany?? rzuccie jakis pomysl...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    madziik, zalezy ile dziecko bedzie spalo w lozeczku;-P
    ja kupilam gryka, pianka kokos, bo u mnie piter w zlozeczku nie spal prawie wcale.
    ale jak sie okaze ze marta kocha lozeczko i zapowiada sie do 3 roku zycia to zmienie jej na lepszy.
    -- ;
  6.  permalink
    No Maks spal 2 lata i to dosc duzo, bo my go od swieta do nas brali.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    to madzik wez sobie matarec z jakiejs porzadnej strony materace.eu albo cos w ten desen. i jakies termoelatyczne czy cos, poczytaj tam recenzje i opisy.
    ja lisek chytrusek to kupilam taki zeby z dostawa do 100 zl sie zmiescic. ale piter juz na te pare kolejnych lat dostal materac z wyzszej polki,, tez nie najwzyeszej bo i tak na nim nie spi, tylko ze mna nadal spi, hehe
    -- ;
  7.  permalink
    3 tyg temu robiłam próby. Wyszło 13 i 14.
    Swedza mnie palce u nog,ręce,dłonie rzadko,brzuch,uda.

Jak nie dostaje nocnej swedziawki,to ułożyć nogi nie moge,albo myśli mi się kotłują.
    Doszedł ból głowy ale taki czołowy. Ciśnienie ładne.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    to lepsze niz moje, bo moje na granicy normy. ale lekarz mowi, ze ok, ze spadly.
    mnie to tylko brzuch swedzi, i to w jednym miejscu, tak mala wypycha najbradziej, zaczelam smarowac, zeby mi sie rozstepy nie zrobily.
    ja bol glowy wczoraj mialam skroniowy, tak nad okiem, w zatoce, pulsowalo mi az, wrrr.
    dzis dobrze, mala wreszcie wstala bo juz sie martwilam, ale kreci sie, wiec jest ok.
    czy wam tez jakos tak lekko niedobrze jest na jedzenie? mnie cos tak od kilku dni przynudza. nie, ze wymituje czy jakies okropne nudnosci ale tak lekko mi niedobrze na zoladku...
    -- ;
    •  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeFeb 22nd 2016 zmieniony
     permalink
    Madzik obyś miała rację :) jutro mam wizytę u gina , obstawiam, że mam już ze 3 cm rozwarcia :))) ehhehee
    a pojutrze wielkie święto, bo i Ewa Rodzi i ja będę miała upragnioną, donoszoną ciążę...
    Ja mam częste bóle głowy ale nie od ciśnienia i w sumie to nie wiem od czego, jedna dawka paracetamolu na mnie nie działa i w szpitalu dowiedziałam się dlaczego ( bo tam też akcja z bólem głowy), że paracetamol bierze się odpowiednio do masy ciała, do moich 77kg potrzebne były 2 tabletki i od razu przeszło. Tylko ja piszę o takim mega silnym pulsującym bólu głowy.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.02.16 11:10</span>
    co do materaca to hmmm ja z gryką bym się bała, że robaki (bo się naczytałam w necie, że nawet w nowych materacach są już robaki), przy pierwszej córeczce miałam kokos pianka kokos, byliśmy zadowoleni, ale teraz po 2 latach zauważyłam, że ten kokos przebija się przez pokrowiec tworząc takie niebezpieczne igły, bardzo ostre, dziecko może się pokaleczyć. Dla Łucji zaszalałam i kupiłam vitmat baby lateksowy, no i wyobraźcie sobie, że moja 2 latka na nim śpi i nie chce opuścić łóżeczka, co ona zawsze z nami spała.. dlatego polecam najlepiej jakiś piankowy z lateksem, albo lateksowy. Są różne opcje pianki i finansowe tak, że każdy coś dla siebie znajdzie. Ale odradzam grykę i kokos.
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    ja mam zapowiedzianą cc do końca tygodnia, bo od 5 lutego jestem na oddziale :(
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    asiunia a dlaczego??? co się stało??
  8.  permalink
    UU, Asiunia - szybko, cos sie dzieje??
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja jednak stwierdzilam ze biore szlafrok do szpitala, taki gruby frotte (nie mam innego). bo tak sobie mysle, ze jak nie daj bg zimno bedzie, poza tym taka naga w samej koszuli, a tak zarzuce ten szlafrok, schowam sie w nim troche, hehe.
    rzeczy sobie jednak zostawie w torbie, te na przebranie, tylko kurtke w aucie zostawie. a tak to wezme wszystko, bo M z piterem podjedzie, i zeby za dlugo to wszystko nie trwalo to juz bede ubrana i gotowa na nich czekala, voby tylko mala w foteliku wziac i torbe zniesc. bo nie wiem czy sie piotrek tak bedzie mogl po szpitalu krecic, raczej malych dzieci tam nie lubia.
    -- ;
  9.  permalink
    No u nas nie wpuszczaja... Kolezanka mnie z corka odwiedzila, ktora byla na laryng. po wycieciu migdalka - miala prawie 5 lat i opiernicz dostala..
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Ja mam pytanie z innej beczki: czym smarujecie brzuch żeby nie było rozstepow?w pierwszej ciąży smarowalam zwykłą oliwką dla dzieci ale od samego początku ciąży .Możecie coś polecic?
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Rozstepow po tamtej ciąży na brzuchu nie mam.
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    artystka chyba nie ma złotego środka na rozstępy, jak masz skórę skłonną do ich powstawania to i tak się pojawią. Ja w I ciąży używałam specjalnych kremów na rozstępy i tak na przysłowiowych boczkach i udach mi wyszły, no i cycki mam takie, jakbym wokół sutków na miała utworzone z rozstępów słoneczko(jednak tu dodatkowo był problem z dużą ilością nadprogramowych kg). W tej ciąży powiedziałam, że pierdziele nie kupuje nic specjalistycznego i używam oliwki dla dzieci w żelu i smaruje skórę od razu pod prysznicem. Super nawilża!!! i dodatkowo krem ujędrniajacy
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja nie smarowalam, teraz troche. i tak nie mam, ale to wg mnie kwstia osobnicza.
    mi najbardziej ze smarowania pasowal palmers (mialam probki). mam tez jakis balsam z grecji jeszcze, taki na bazie oliwy z oliwek, super jest
    smarowalam tez czyms takim
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Sewila: jak masz skórę skłonną do ich powstawania to i tak się pojawią.

No jasne, że są to genetyczne uwarunkowania. Ale nawet, gdy mamy skłonności, to smarowanie bankowo jednak coś daje - chyba rozciągana skóra rozciąga się lepiej, gdy jest nawilżana, niż gdy nawilżana nie jest.

Ja smaruję CODZIENNIE olejkiem naturalnym Eucerin - ma w składzie olej migdałowy, a on jest najlepszy na uelastycznienie skóry. W poprzedniej ciąży smarowałam tym samym - wyszły mi na samej końcówce, 4 malusie rozstępy na prawej kości miednicowej, które idealnie chowają się pod majtkami.
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    u mnie historia (4 poronienia) i zespół antyfosfolipidowy
    a cc będzie w 38 tygodniu więc już bezpiecznie, ale to leżenie w szpitalu to masakra :(
    --
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Tak pisalyscie w weekend o tym czopie i też nie wiedziałam co to. Aż wczoraj wieczorem odkryłam mnóstwo śluzu na wkladce. Na szczęście mleczny bez krwi. Na IP szyjka długa twarda, ale jest rozwarcie na 1,5 cm na glebokosc 1,5 cm. Leze do piatku wtedy będą wyniki posiewu i w sobotę decyzja co dalej. :cry:
    --
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Artystka ja smaruje palmersem...co prawda strasznie słodki zapach ale da się przeżyć. Skórę mam skłonna do rozstępów ale póki co żadnego nie mam...ale to też może zależy od wagi bo niewiele przytyłam. Do końca ciąży jeszcze kawałek to się okaże.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    °Agata°: Skórę mam skłonna do rozstępów ale póki co żadnego nie mam...

Bo rozstępy to głównie na końcówce się pojawiają, jak brzuch wielki, a skóra napięta do granic możliwości.
  10.  permalink
    Nie rzadko rozstępy się pojawiać zaczynają po porodzie. Napięta skóra nie daje rady tak szybko powrócić do stanu sprzed ciąży.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    kamii, troche wczesnie na porod...ja sie tam nie znam ale moze ci jakiegos pessara zaloza czy cos
    -- ;
  11.  permalink
    Kaami pewnie pessar albo szew. U mnie zaczęło się skracać wlasnie w 23 tc.

Powodzenia!
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    anairda1986: Nie rzadko rozstępy się pojawiać zaczynają po porodzie. Napięta skóra nie daje rady tak szybko powrócić do stanu sprzed ciąży.

Dlatego warto też smarować skórę na brzuchu/piersiach po porodzie przez jakiś czas, a nie drastycznie zaprzestać w dniu porodu.
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Mówią, że pessar, bo na szew już za późno. Na razie czekamy na wyniki bo szyjka do pessara musi być super czysta. Wlasnie skrocona nie jest bo mam 3,5 zamknietej i 1,5 otwartej szyjki. Cos mi sie tu nie zgadza, bo lekarz na kazdej wizycie mowil, ze szyjka ma 3,5 cm. To co wydluzyla sie czy cos jednak zle ocenili w szpitalu to nie wiem. Moj gin dopiero w sobote bedzie mnie ogladal i zdecyduje co dalej.
    Eh najlepsze, ze serio oszczędzam się w tej ciazy a tu proszę.
    --
    •  
      CommentAuthoranairda1986
     permalink
    Kaaami bo szyjka to nie tylko długość. Rozwarcie zewnetrzne czyli to co palcami sie bada plus ujście wewnetrzne czyli to co w usg sie widzi.

Ja miałam Rozwarcie dobry palec,plus ujscie wewnętrzne sie skracalo,ale szyjka dluga bo 2-3 cm.

Założą pessar,dostaniesz dopochwowe przeciwgrzybicze,zdejma w 37 tc i przenosisz ciążę jak i ja:wink::tongue:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    u mnie zastanawiali się w 27 tc nad założeniem szwu, ale ostatecznie lekarze wycofali się z tego pomysłu.
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Nie ma czegoś takiego, że na szew za późno. Z Pawłem miałam zakładany w 31/32tc. Lekarz tłumaczył, że jeśli ma to poprawić komfort życia matki to się zakłada po uprzednim sprawdzeniu wskaźników infekcyjnych i wyleczeniu ewentualnych paskudztw.
    Sali, Paweł 38, Emi 37, Miko 35. Z pierwszym miałam szew, z resztą pessar. Zawsze po 22tc zaczynałam się sypać.
    Rozumiem Salinos. Cały III trymestr u mnie był skurczowy, bolacy jak na @. Po porodzie ulga. To nie tak, że skurcze bolace non stop, ale to napięcie w brzuchu, kurczenie, cmienie w krzyżu na dłuższą metę jednak jest męczące.:neutral:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.02.16 14:36</span>
    Do założenia szwu musi być szyjka. Do pessara starczy jej końcówka, 0,5cm. To dobre urzadzonko. Moje dzieci miały szansę dzięki niemu.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    U mnie nie mogli niczym zahamować skurczy, jedyne co to po relanium jak ręką odjął. Nie mam żadnych skurczy, jedyne co to ostatnio ucisk na krocze, młoda główka napiera i te bóle okresowe i z krzyża zaczynaja się pojawiać.
  12.  permalink
    Ja swój pessar dostałam na pamiątkę :-).
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Marion ja nie neguje tego, że pomimo uwarunkowań genetycznych trzeba zadbać o skórę, bo i sama to robię. Jednak jeżeli ktoś ma skłonności to nawet najlepszy specyfik nie uchroni przed ich pojawieniem. Oczywiście gdy skóra dobrze nawilżona, jest bardziej elastyczna i rozstępów może być mniej. Jednak by się o tym przekonać jedna i ta sama osoba w jednej i tej samej ciąży musiałaby raz przechodzić ja smarując się, a drugi raz nie smarując się, by porównać efekty, a jednak nie da się tego zrobić. Mam koleżankę, która w pierwszej ciąży późno zaczęła używać preparaty nawilżające dla kobiet w ciąży, przytyła dużo i ani jednego rozstępy. W drugiej ciąży przytyła mało, środków używała tonę a rozstępy się pojawiły.
    --
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Dzięki Dziewczyny uspokoilyscie mnie trochę, chociaż wiadomo przeżywać teraz będę już do porodu :/
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Sewila: Jednak jeżeli ktoś ma skłonności to nawet najlepszy specyfik nie uchroni przed ich pojawieniem. Oczywiście gdy skóra dobrze nawilżona, jest bardziej elastyczna i rozstępów może być mniej.

No ja się oczywiście nie zabiję, jeśli się pojawią. Ale wolę smarować - nie zaszkodzę tym sobie, a jest szansa, że pomogę. To wszystko.
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Kaami, ja w szpitalu kiedyś spotkałam dziewczynę której założyli pessar koło 24 tygodnia i donosila. Ja miałam chyba od 32. I Urodzilam w 39 tygodniu. A jak mi zdejmowali to tak się zassal ze nie chciał zejść ;) Mnie też się lekarka pytała czy chce swój pessar ale jakoś nie chciałam ;)
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    W pierwszej ciąży smarowałam olejkiem z rosmana babydream i miałam tylko 2 rozstępy. Teraz smaruję tym samym olejkiem i mam mnóstwo rozstępów. Tylko, że ja się nimi nie przejmuję. Reguły chyba nie ma na te rozstępy.
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    anairda1986 bo pesser jest wielorazowego użycia :)
    --
    •  
      CommentAuthoranairda1986
     permalink
    Asiunia wiem wiem. Włożę w album na pamiątke :-). Aż się ginka śmiała że może użyje nastepnym razem jakbym chciała trzecie dziecko.

Ja pessar miałam w 27 tc założony ,ładnie trzymał szyjkę i po zdjęciu porodu ni widu ni słychu...
    :bigsmile:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Dzięki :) właśnie się zastanawiam czy nie jest za późno na smarowanie - jestem w 19 tyg i brzuch juz widać.
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Ja w pierwszej ciąży kremowałam się Babydream fur Mama, Emulsją dla kobiet w ciąży (nie miałam ani jednego rozstępu), w tej ciąży tak samo jej używam. Mąż ostatnio kupił z tej samej serii olejek, ale jakoś mi nie pod pasował, bo skóra mnie po nim swędziała.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    kaamii: Dzięki Dziewczyny uspokoilyscie mnie trochę, chociaż wiadomo przeżywać teraz będę już do porodu :/

Głowa do góry. Może wcale nie? Pessar stabilizuje szyjkę, wycisza macicę. Zaraz po założeniu czułam ogromną różnicę i zyskałam większy spokój. Bez niego miałam wizję odchodzących wód i przedwczesnego porodu. Mikołaj wyprzedził co prawda swój termin porodu, ale nie dramatycznym przyjściem na świat w 26 - 27tc a w 35. Nie mam wątpliwości, że dzięki krążkowi właśnie.
    Życzę spokoju i dobrych, w porę reakcji lekarzy.

Pessar można dać do sterylizacji i założyć ponownie w kolejnej ciąży. Mój obskoczył dwie :) Nadal schowany leży na dnie apteczki, w razie w :P

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.02.16 17:56</span>
    Własciwie przy większej liczbie dzieci koszt zakupu jest niezauważalny :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.