Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 24th 2016
     permalink
    Podobno najczęściej wody odchodzą w nocy - podobno... Dlatego rzadko dzieje sie to w dziwnych miejscach...
    --
  1.  permalink
    Dziekuje za odpowiedzi :)
    Sainos stoj grzecznie w kolejce do porodu ha ha ;)
    --
  2.  permalink
    Mi wody odeszły nocą. Brzuch zabolał,poszłam siku,położyłam się i może nie minęło 5 min jak się nie zerwałam...

Recznik między nogi i heja.

Podobno większość porodów zaczyna się nocą.
    Ale nie znam dokładnych badań.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    To prawda że większość porodów zaczyna się w nocy (mój też).
    Ma to związek z hormonami.
    W czasie snu/odpoczynku przestaje się wydzielac adrenalina, co powoduje większy wyrzut oksytocyny.
    No i tak :wink:

Kiedyś gdzieś jeszcze czytalam, że to wywodzi się z ewolucyjnego rozwoju. Poród nocny gwarantował matce i dziecku większe bezpieczeństwo, w sensie były wtedy w jaskini, szalasie etc.
    Ale mnie bardziej chyba przekonuje ta opcja z hormonami :wink:

A jeśli chodzi o wody to mi nigdy same odejść nie chciały, takie miałam te pecherze grube i mocne.
    Przy Ninie położną próbowała przebić i nie dała rady, przy Hugu poszło dopiero po użyciu specjalnej igły. Ale lekarka dwa podejścia robiła.
    --
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Mi w pierwszej ciąży wody odeszły o 9 rano....w szpitalu...wiec nie tylko w nocy odchodzą
    w drugiej ciąży po 20.....dokładnie jak otworzyłam drzwi by wyjść z domu do auta by jechać skurczajaca się już do szpitala....wiec wróciłam przebrała gaty i sru do szpitala
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Madzik no chciałabym ale młoda pcha się na świat, coraz większy ucisk, leki odstawione ( lekarz kazał). Skurcze coraz bardziej bolesne ale nieregularne, jeszcze nie panikuję, wydepilowałam sobie brwi i nie tylko co bym pięknie na porodówce wyglądała :))))) Mężowi jeszcze nic nie mówię, że bardziej boli bo od razu by mnie do szpitala odstawił a to jeszcze przepowiadające są wg mnie.
    Czop tym razem odchodził mi około 2 tyg, kremowy gęsty śluz, kisielowaty, bez nitek krwi.
    Przy Domi wody odeszly mi 13 w piątek :) o godz 17, potem się sączyły, że na IP pojechałam cała mokra, mimo, że miałam założone podpaski. Nic tam nie dały. Sprzątaczka nie nadążała za mną sprzątać a mi tak głupio było.
    Trzymajcie za nas kciuki, może dzisiaj to będzie Ten dzień :) Spadam, bo mnie znowu bolesny chwycił a jeszcze w planach mam kąpiel relaksującą.:wink:
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Co do nocnych porodów,to ten..może też dlatego by do szpitala zdążyć jak pusto na ulicach ? :tooth:
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Salinos, trzymam kciuki!
    Ewa, gratuluję.
    Przy Krysi wody mi odeszły przy jakichś 9 cm rozwarcia, akurat w momencie, kiedy położna chciała je zbadać. A że nie spodziewała się takiego efektu, a do porodu przebrana nie była, to jej zalało spodnie i skarpetki. Czop odszedł jakieś pół godziny wcześniej, w łóżku, jak mnie spacyfikowali ktg.
    Przy Wojtku wody mi odeszły przed 2, jak wstałam na nocne siku :) Razem z czopem. Pół godziny później przyszły skurcze, po kolejnych niecałych 3 miałam Wojtka :)
    --
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Tak czytam te historie szybkich porodów i kurde odnoszę wrażenie że będę pierwsza która do szpitala nie zdąży :D
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][
  3.  permalink
    karolciat: po kolejnych niecałych 3 miałam Wojtka :)
    - skurczach czy godzinach he he

salinos: Skurcze coraz bardziej bolesne ale nieregularne
    - jedna kolezanka tu tak miala ze 2 tygodnie zanim urodzila. Nie pamietam nicku.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    w szpitalu...wiec nie tylko w nocy odchodzą

No napisałam "najczęściej" nie, że zawsze ;)

U mnie poród rozpoczął się nocą (o 1), a wody odpłynęły dopiero po kilku godzinach po przebiciu pęcherza... W dzień :P

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 24.02.16 14:45</span>
    salinos: Skurcze coraz bardziej bolesne ale nieregularne

Ja nieregularne miałam cały poród :P
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Salinos, o paznokciach u nóg nie zapomnij :D
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    U mnie skurcze zaczęły się ok 10 rano, takie lajtowe :)) ok 14 byłam w klinice,a o 16 urodziłam.
    Wody odeszły przy 8 cm.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Przy pierwszym porodzie pęcherz płodowy miałam przebijany przy pełnym rozwarciu.
    Przy drugim ok 14 pęcherz pękł sam i wody się sączyły kilka godzin. Skurcze zaczęły się około 23 i szybko przybierały na sile. O 24 byłam w szpitalu i było 5cm rozwarcia. 3.30 Lenka była na świecie.
    Także każdy poród inny :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
    • CommentTimeFeb 24th 2016 zmieniony
     permalink
    Salinos - gratuluję :wink: po 40 minutach od odejścia wód byliśmy w szpitalu, przez te 40 min drogi siedziałąm w aucie na 3 ręcznikach ani kropla już nie poleciała za to w szpitalu się zaczęłą jakby druga tura wody już czerwonawe były i zaraz rozwarcie na 7,5 palca... wody odeszły o 23:30 , a 2:05 miałam synka w ramionach :D
    --
  4.  permalink
    °Agata°: Tak czytam te historie szybkich porodów i kurde odnoszę wrażenie że będę pierwsza która do szpitala nie zdąży :D
    - no kolezanka nie zdarzyla.. Maz odebral porod:D
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Ja dziś odebrałam wyniki testu Nifty. Wykluczono ryzyko trisomii 21, 18,13 chromosomu. Myślałam, że bardziej się będę cieszyć, a tym czasem doszłam do wniosku, że wiedziałam o tym, że będzie dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Moja koleżanka też nie zdążyła a jest położną. Przespała skurcze.
    Pojechała rano w ostatniej chwili, mała urodziła się w samochodzie przed szpitalem :)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    To moja była sąsiadka urodziła w karetce... i to niedługo po tym jak wsiadła... Ale to był 5-ty poród i na to "zrzuciła winę, że nie zdążyła" :P...
    --
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Haha no pocieszajcie:D u mnie miało być cc..ale łożysko się podniósło i spróbuję sn no bo..co nas nie zabije to nas wzmocni:p
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Mi wody odeszły o 17 po podaniu 1 kroplówki oksytocyny, więc trudno mi się wypowiedzieć na ten temat.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeFeb 24th 2016 zmieniony
     permalink
    Przy Dominice wody odeszły mi przy 2 cm rozwarcia o godz 17, sączyły się tak mniej więcej do 22-23, a potem skurcze się zaczęły mega bolesne i o 2.05 tuliliśmy Dominisię :) Teraz mam 1,5, cm rozwarcia, więc jakby miało byc podobnie to jeszcze 0,5 cm i chlusną mi wody :) ale już jest inaczej bo czop odszedł stopniowo i bez krwi. Nawet kiedyś zastanawiałam się czy to większa ilość śluzu czy czop.
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Ja mialam tez wczesnie skurcze....juz na 3 tyg pojawialy sie regularne nawet i sie wyciszalo po paru godz...im blizej terminu tym czesciej....a final taki ze termin na ostatniego wrzesnia mialam a mloda do 3 pazdziernika poczekala
    •  
      CommentAuthorserratia
     permalink
    Moje obie dziewczyny jak w zegarku - każda rozpoczęła akcję punktualnie pięć minut przed północą. Za pierwszym razem odeszly wody a za drugim rozpoczęło się skurczami. O 2 w nocy siedziałam na porodowce pod ktg i się kurczylam po godzinie było 6 cm, położna mówi idź siku bo potem czasu nie będzie. Na kibelku z hukiem odeszly wody i natychmiast były parte. Ledwo wlazlam na fotel na tych skurczach - kwadrans i Laura była z nami.
    --
  5.  permalink
    przewiało mnie wczoraj i mam zimno na ustach eh szlak mnie trafi :/ orientujecie sie czy można tabletki heviran bo mam?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeFeb 25th 2016
     permalink
    orientujecie sie czy można tabletki heviran bo mam?

Mi lekarz odradził neosine, więc heviran to chyba tym bardziej nie bardzo.... No, ale na 100% nie wiem.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Posmaruj miodem, mi pomógł.
    --
  6.  permalink
    nie spożywam miodu ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Ale to do posmarowania, a nie do jedzenia:wink:
    --
  7.  permalink
    a fu sory ale nie jem takich rzeczy ;) kupie sobie w aptece maść cynkową
    --
  8.  permalink
    Paulina - ja nic nie smarowalam jak mialam... przeszlo. jak cos to wlasnie mascia cynkowa.
    Jako druga na liscie nie czuje sie absolutnie bym miala rodzic nie dlugo :)
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Wody mi powili odchodzą :rainbow::rainbow::rainbow::rainbow::rainbow::rainbow: prosimy o kciuki :) To już raczej dzisiaj urodzę :)))
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Świetnie :D szybkiego porodu życzę :D
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Salinos kciuki :)))
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Mąż blady jak ściana, jeszcze po zakupy go wysłałam i papierki lakmusowe, by się upewnić, że to na pewno wody. Byle mi nie zemdlał ;/ Ja póki skurczy nie mam odświeżę się. Jeszcze chciałabym obiad sobie zjeść, bo tam już nic nie dostanę jeść pewnie.:wink:
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    A nawet jeśli to nie taki dobry jak domowy :D a mąż już powinien być przyzwyczajony bo to nie pierwszy poród :D
  9.  permalink
    Super, napisz jak juz bedziesz tulic dzidziule :)
    Amairda - jak tam u Ciebie??
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Dam znać poprzez jakąś dobrą duszyczkę, bo ja nie mam dostępu do internetu w tel. a laptopa nie biorę ;p
  10.  permalink
    Salinos trzymaj się tam!

Mnie od dwóch dni boli nocami małpowo.
    Śpię bardzo kiepsko.

A tak to nie dzieje się nic.

Dziś wizyta.
    -- [/url[/url]
  11.  permalink
    salinos: a laptopa nie biorę ;p
    - no ja bym mogla ale neta sobie tam nie wyczaruje ;)
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 25th 2016 zmieniony
     permalink
    salinos: Mąż blady jak ściana

°Agata°: a mąż już powinien być przyzwyczajony bo to nie pierwszy poród :D

Ja poprzednio dostałam pierwszych skurczy po 4-tej rano, ale dopiero o 23-ciej pojechaliśmy do szpitala. W tym czasie bujałam się po mieszkaniu ze skurczami, a mój mąż tak się przejął sytuacją, że przespał w dzień kilka godzin, bo stwierdził że noc może być wyczerpująca, więc pośpi na zaś :tooth:
    Ciekawe jak tym razem będzie...
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Dziewczyny ja już sama nie wiem co jest grane. 2 majtki zmoczone ze śluzem i na tym koniec. Może to reszta czopu mi odeszła? N bo na wody to za mało, nawet gdyby się sączyły, to ja mam ich tyle, że nie miałabym wątpliwości. Skurcze nieregularne, bolesne. Póki co nie wybieram się na IP, bo mnie na patologii ciąży jeszcze położą. A tak bardzo bym chciała bym wszystko w domu się zaczęło.
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Haha no to się przejął :D ja ciekawa jestem jak mój zareaguje...martwię się tylko tym żeby poród nie zaczął się kiedy on w pracy będzie:p ale jak piszecie że większość zaczyna się w nocy to wtedy na pewno będzie w domu;p
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    salinos: Dziewczyny ja już sama nie wiem co jest grane. 2 majtki zmoczone ze śluzem i na tym koniec.

W aptekach są chyba specjalne wkładki do bielizny, wykrywające wody płodowe (odbarwiaja się).
  12.  permalink
    Zadzwon na IP i zapytaj moze...
    --
    •  
      CommentAuthorBett
     permalink
    Salinos - a na ktg prywatne nie możesz podjechać? U nas to koszt 30zł i od razu widać co i jak.
    -- [/url]
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    No jak to wody to chyba trzeba do 24 h od odejscia urodzić? Lepiej sprawdzic.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Ktg miałam 2 dni temu na wizycie i skurcze regularne, lekarz powiedział, że jestem rodząca, tylko problem w tym, ze te skurcze mnie nie bolą a wychodzą maksymalne i regularne na ktg. Kazał odstawić leki, i teraz zaczynają się bolesne ale to raz na 1 h, za rzadkie są. Męża wyśmiali w aptece jak zapytał o te wkładki czy papierki lakmusowe do wykrywania wód płodowych. Ja już taka byłam szczęśliwa, że to wody, że będzie podobnie jak z Domi, że potem skurcze i urodzę a tu nic.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Sali, Ty się tam nie załamuj. Ze mnie tak poleciało dwa razy na dobę ponad dobę przed porodem... Leżałam już wtedy w szpitalu, baaa, przyłożyli mi ten papierek do pochwy i zaprzeczono, że to wody (a na moje to były wody, bo poleciało dwa razy dość konkretnie). To było już wieczorem gdy się kładłam spać. A noc później pierwsze skurcze.
    --
  13.  permalink
    Ja kupowałam te podpaske do wód w aptece ROSA 24. Może u ciebie w miejscowości jest takowa...

Ja po usg. Rozwarcie dwa palce,mało wód,łożysko stare.
    Zrobiła masaż szyjki,ale moim zdaniem za krótko. Nie chciała mnie mecZyc i podobno było jej mnie szkoda. Nie było przyjemne ale na spokojnie bym zniosła dłużej...

Jeżeli nic się nie zacznie dziać to w poniedziałek szpital.

Skurcze mam,nieregularnie poki co,odrobinkę czopa wyleciało. Boli z brzucha i kurde promieniuje na krzyż.
    -- [/url[/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.