Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeFeb 29th 2016
     permalink
    A ja tylko powiem, że po 6 dniach stosowania globułek przepisach przez giną mam posiew w kierunku GBS ujemny więc nie będę dostawała antybiotyku przy porodzie :) taką mam nadzieję przynajmniej bo tak gin mówił. Ale w sumie to nie wiem czemu się mówi żeby tego nie leczyć bo po prostu antybiotyk przy porodzie się dostanie. Ja wolę miejscowy i może uniknąć przez to powikłań typu grzybice itp. I podobno też lepiej wszelkie rany będą się goi jak nie będzie tam tego świństwa.
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Tinamar: A ja tylko powiem, że po 6 dniach stosowania globułek przepisach przez giną mam posiew w kierunku GBS ujemny

Super :)
    Ja powiem szczerze że nawet bym nie myślała żeby to leczyć, bo właśnie każdy od razu mówi o antybiotyku, fajnie że jednak obejdzie się bez :) Chyba że w szpitalu zdecydują inaczej
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    anecia_: A ja dziś byłam zrobić badanie moczu i się zastanawiałam jak to ogarnąć, bo pęcherz ciśnie mnie co kilka godzin w nocy

Ja, od początku ciąży, w ogóle nie wstaję na siku w nocy - wcale a wcale :bigsmile:
    Oczywiście pobudki mam z innych powodów (bóle bioder, drętwienie dłoni), ale przynajmniej wstawać nie muszę i dreptać do wc.
    Tinamar: po 6 dniach stosowania globułek przepisach przez giną mam posiew w kierunku GBS ujemny więc nie będę dostawała antybiotyku przy porodzie :)

Super! A zawsze wszyscy mówią, że nie warto leczyć.
    anecia_: Miałam Was pytać czy też tak macie/miałyście.....a mianowicie od jakiegoś czasu kiepsko się czuję z rana. Jest mi słabo jakbym miała zaraz zemdleć.

Ja też tak mam sporadycznie. A nawet zdarza mi się w dzień, szczególnie w sklepie. Chyba normalne...
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    anecia_: Miałam Was pytać czy też tak macie/miałyście.....a mianowicie od jakiegoś czasu kiepsko się czuję z rana. Jest mi słabo jakbym miała zaraz zemdleć. Ledwo się trzymam na nogach. W sobotę w sklepie zasłabłam, nogi z waty, ciemno przed oczami.

Ja osobiście nie miałam, ale możliwe że w tak wysokiej ciązy maluch uciska nie tam gdzie trzeba i stąd takie samopoczucie. A jeżeli szczególnie kiepsko czujesz się po nocy to zwróć uwagę na którym boku spisz...
    Może maluch przyciska żyłę główną?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a mi nie zdazyli podac anty przy cc, bo za szybko poszlo wiec malej robili w zwiazku z tym badania krwi, crp itd. no ale wiadomo ze to cc, to tez inaczej pewnie.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    marion: ale przynajmniej wstawać nie muszę i dreptać do wc.

Proszę Cię jakie wstawać i dreptać....jak już muszę iść to muszę się najpierw wytoczyć z łóżka i dojść chodem kaczki dziwaczki z upuszczoną pupą bliżej podłogi bo już tak ciśnie że inaczej iść nie mogę :D
    marion: Chyba normalne...

Cóż muszę przetrwać :/

Treść doklejona: 29.02.16 11:30
    Yvoonne: Ja osobiście nie miałam, ale możliwe że w tak wysokiej ciązy maluch uciska nie tam gdzie trzeba i stąd takie samopoczucie. A jeżeli szczególnie kiepsko czujesz się po nocy to zwróć uwagę na którym boku spisz...

Staram się pilnować żeby na lewej stronie, ale często się budzę na prawej bo mi wygodniej
    --
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    U mnie ciąża jeszcze niezaawansowana i takie osłabnięcia się zdarzają, w pierwszej też pojawiło się jakoś na początku ciąży. Wiem na pewno, że nie służy mi łażenie po galeriach handlowych i długie stanie..jakoś tez nie mam na to siły...

Tinamar, odnośnie dodatniego GBSa, kurczę zastanawiam się czemu większość lekarzy nie próbuje jednak tego leczyć. Mi gin powiedział, że to się już ma do końca życia i że nie ma sensu leczyć…A ja nie chciałabym antybiotyku w żyłę:(
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 29th 2016 zmieniony
     permalink
    anecia_: Proszę Cię jakie wstawać i dreptać....jak już muszę iść to muszę się najpierw wytoczyć z łóżka i dojść chodem kaczki dziwaczki z upuszczoną pupą bliżej podłogi bo już tak ciśnie że inaczej iść nie mogę :D

Ajć, sorki :shamed:
    No ja się też wytaczam i rozchodzić nie mogę na początku, ale dzięki bogu tylko raz, jak rano wstaję :tongue:

Po nocach nie łażę do wc, ale aktualnie jestem trochę przeziębiona i każde kichnięcie oraz wydmuchiwanie nosa w chusteczkę kończy się mikropopuszczeniem w gacie. Żenada...
    anecia_:
    Staram się pilnować żeby na lewej stronie, ale często się budzę na prawej bo mi wygodniej

Ja tam śpię na obu bokach w miarę po równo, bo jak wcześniej starałam się głównie na lewym boku, to mnie szlag trafiał - bo ile można na jednym i tym samym boku wyleżeć.
    Zdarza się, że leżę na placach, ale zupełnie nieświadomie taka pozycję przyjmuję - budzi mnie wtedy synek kopniakami, bo brzuch się spłaszcza i mu za ciasno.
  1.  permalink
    ja mam dzisiaj wizyte i licze na jakieś usg ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    skalpula - też do końca nie rozumiem dlaczego znowu tyle różnych opinii. To GBS ma podobno co 3 osoba tylko często ten robaczek żyje sobie np w układzie oddechowym czy pokarmowym i zupełnie nie daje objawów i podobno specjalnie nie szkodzi nam. Dlatego raczej mało kto wie że go ma. Problem pojawia się w ciąży i jeśli on przeniesie się przez jelita i odbyt do pochwy bo stąd może dostać się wyżej do macicy i płynu owodniowego. I przy porodzie dziecko jakby się tym płynem zachłysnęło (chociaż tutaj nie rozumiem bo przecież chyba normalne że go połyka?) to może się zarazić i dla takiego malca dopiero to jest groźne. Dlatego jak nie zdążą podać antybiotyku bo szybki poród do szybko krew bada się dziecku i ewentualnie dziecku się podaje antybiotyk i wszystko jest git. Ale właśnie skoro da się wyleczyć z tych okolic co można, to czemu nie ? Przecież inne jakieś rzeczy jak w posiewie wychodzą to się leczy, nie ? No ja mam nadzieję, że ten mój lekarz wie co robi.

Treść doklejona: 29.02.16 21:40
    I jeszcze jedno mam pytanie. Czy warto jeździć raz w tygodniu w tym okresie ciązy co jestem na ktg ? Bo ja mam kawałek i trochę mi szkoda czasu kiedy mogę go fajnie i miło spędzić z dzieckiem i mężem. Przy Ignasiu zdażyłam mieć tylko jedno ktg i było to 2 dni przed porodem a nic tam nie odnotowano. Stąd się zastanawiam po cto to ktg ? Przecież jak będę miałą skurcze to chyba poczuje i nie potrzebne to ktg ?
    --
  2.  permalink
    młoda głową w dół :) ale wierci sie niesamowicie w dzień i w nocy więc codziennie moze zmieniać pozycje bo miejsca jescze sporo ;) buzi nie chciała pokazać schowała hehe ;)
    --
  3.  permalink
    Tinamar: Czy warto jeździć raz w tygodniu w tym okresie ciązy co jestem na ktg ?
    - ja jeszcze nie mialam ani razu, w ciazy pierwszej mialam na IP przed porodem.
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
    • CommentTimeMar 1st 2016
     permalink
    Tinamar, ja miałam co tydzień i się cieszę. W 38tc było wszystko ok, a tydzień później małemu tętno spadało i od razu wzięli mnie na wywołanie. Boję się pomyśleć jakby się to skończyło, gdybym nie poszła.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    robcie ktg.
    ja teraz lezalam z laska po cc, ktora poszla na rutynowe ktg. czula sie super, nic nie dolegalo, dziecko czula dobrze. na ktg wyszlo tetno plodu ok 50. szybko karetka, w biegu ja rozbierali do cesraki. okazalo sie ze lozysko sie odklejalo. kilka godzin i bylby dramat. wiec zrobcie o jedno ktg za duzo niz o jedno za malo.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ewasmerf: obcie ktg.
    ja teraz lezalam z laska po cc, ktora poszla na rutynowe ktg. czula sie super, nic nie dolegalo, dziecko czula dobrze. na ktg wyszlo tetno plodu ok 50. szybko karetka, w biegu ja rozbierali do cesraki. okazalo sie ze lozysko sie odklejalo. kilka godzin i bylby dramat. wiec zrobcie o jedno ktg za duzo niz o jedno za malo.

dokładnie w ten sposób mojej siostry dziecko zmarło w brzuchu. Nikt nic nie podejrzewał, dopiero jak ruchy czuć przestała. Odkleiło się łożysko.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    w zyciu bym nie wpadla ze takie cos jest mozliwe. bez bolow brzucha, krwawienia.. powiem wam ze urodzic zdrowe dziecko to trzeba miec jednak duzo szczescia...
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ewasmerf: w zyciu bym nie wpadla ze takie cos jest mozliwe. bez bolow brzucha, krwawienia..

co nie? Dla Nas to był szok. Musiała urodzić sn martwe dziecko.
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
    • CommentTimeMar 1st 2016 zmieniony
     permalink
    zwłaszcza teraz kiedy tyle się słyszy na ten temat w mediach .... aż mnie ciarki przechodzą .... też wyznaję zasadę, że lepiej o setny raz za dużo niż o jeden za mało ... :wink:
    Katka, współczuję :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Ewadmerf to tak jakbym czytała swoja historię, choć u mnie powodem nie było odklejające się łożysko, tylko młody owinął się wokół szyi pępowiną i tętno poniżej 90 spadało. Też nie wiem, jakby się skończyło. W najlepszym wypadku dziecko urodziłabym w 40tc z dużym nie dotlenieniem albo martwe. A w brzuchu młody był cały czas tak samo ruchliwy.
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Kurczę ale historie :(
    A gdzie jeździcie na ktg? Bo na IP to tylko wezmą jak się coś dzieje, a przecież ściemniać co kilka dni to nie za bardzo. A nie kojarzę gdzie mogę jechać na ktg u mnie. Może jakaś klinika prywatna?
    --
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Ja u gina robilam....a jak nie to na ip....bez problemu.....zreszta po wywiadzie dlaczego chce robic nie robili zadnego problemu
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Anecia ktg robią w szpitalu na położniczym od 38tc bez łachy. Wcześniej przynajmniej u mnie lekarz musi wystawić skierowanie. Ja zapisałam się do położnej i będzie przychodzić do mnie od 21tc
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Kurcze, teraz to bym chciała codziennie to ktg po tym co przeczytałam. Ja mam co tydzień tam gdzie mam wykupione ubezpieczenie. Jejku, już tak mało zostało, oby już wszystko było ładnie. Też znam niestety dziewczynę która musiała urodzić SN martwe dziecko. Była dzień wcześniej na usg i wszystko ładnie było. Już miała termin porodu,ale maluch pępowiną się udusić. Jeden dzień i wszystko się zawalił jej. Nawet nie wiedziałam co mogę jej powiedzieć :(
    --
  4.  permalink
    ja na ktg będę jeździć do położnych także myśle że warto pojechać bo może być różnie :)
    Tinamar ja też znam taki przypadek i to moja dobra koleżanka ale ona miała cc jednak co przeszli to ich :/
    --
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Ja byłam na ip w 28tc z mocnym bólem brzucha i bez problemu ktg potem badanie lekarskie.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ewasmerf, ja mialam niemal identyczna sytuacje ze starszakiem. Tylko, ze ktg w szpitalu robilam na patologii ciazy. Lekarz zdazyl tylko krzyknac "o kurwa! Ciecie i bieglam bez butow nawet na sale operacyjna. Do tej pory na dzwiek ktg mi slabo:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Matko. Ale jakie to szczęście że we właściwym momencie to ktg było!
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    jestem szoku ze az tyle takich przypadkow:shocked: dobrze ze ja juz po bo dopiero bym panikowala :devil:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Ja próbuję jednak zachować spokój bo zwariuję do porodu!
    --
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    A ja nawet tego nie czytam bo takie coś tylko napędza strach. Ja miałam jedno jedyne ktg ostatnio jak trafiłam do szpitala z krwawieniem i wszystko było w porządku..i niech tak zostanie do rozwiązania.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Ja tam się cieszę, że teraz będę miała opiekę położnej jeszcze przed porodem. Wizyty zaczną się w 21tc...
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    w pierwszej ciąży przyznam, ze miałam tylko jedno ktg i to kiedy mi wody odeszły i bóle miałam regularne .... leżeć pod tym z bólami to jakaś tragedia dla mnie najgorsze 20 minut :devil: na szczęście to była wzorowa bezproblemowa ciąża bez jakichkolwiek ciążowych dolegliwości .... takiej sobie życzę i teraz :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ale straszne rzeczy tu wypisujecie... Ja w tej ciąży raczej KTG mieć nie będę - pytałam gina, ale powiedział, że jeśli wszystko będzie OK, to nie trzeba. No ale jak widać, nie zawsze jest OK, nawet jak nam się wydaje, że nic złego się nie dzieje...
    Sewila: Ja tam się cieszę, że teraz będę miała opiekę położnej jeszcze przed porodem. Wizyty zaczną się w 21tc...

Ja z moją spotkałam się organizacyjnie raz w 22 tc, a od 27 tc przyjeżdża do mnie raz na tydzień.
    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeMar 2nd 2016
     permalink
    A u mnie znowu śluz z krwią i to więcej niż ostatnio i trochę się stresuje czy to dziś już może czy jednak jeszcze długo ten czop odchodzić będzie :/ od ostatniej wizyty na IP nie było krawienia :/
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Madzik, Marion, proście o ktg. A nawet się domagajcie. Macie cukrzycę ciążowa i z tego powodu od 36 tygodnia ktg powinno być raz na tydzień. Jak psu buda Wam się należy.
    Mnie lekarz skierował do szpitala ze skracajaca się szyjka. Zrobili ktg żeby sprawdzić czy nie ma skurczów. Lezalam podpieta godzinę i skurczów nie było, był za to spadek tętna. Zostawili mnie w szpitalu i tam te spadki rysowaly się co jakis czas. Do ktg byłam podpieta non stop przez tydzień. Zamiast toalety basen, bez prysznica itd. Nawet na chwilę nie chcieli mnie odpiac. Do dziś pamiętam jak w środku nocy położna szarpala mnie żebym sie obudziła bo Adaś miał w nocy kolejny spadek. W domu ruchy czułam jak zwykle... i naprawdę nic się nie działo. Nie chce straszyć tylko uczulam, ze lepiej sprawdzić. Czasem lekarze żałują badań, które się w oczywisty sposób należą.
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    U mnie w przychodni ktg się należało co wizyta od 30 tc. Poza tym zawsze można na izbę podjechać, powiedzieć o niepokoju. W ostateczności napomknąć o słbszych ruchach, gdyby stali okoniem. Chociaż w poprzedniej ciąży jedyne ktg jakie miałam to dopiero na porodówce.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Tinka, jak ja miałam śluz z krwią to po 10 godzinach Adaś był już na świecie :) Ale to pewnie sprawa indywidualna co u kogo takie objawy zwiastuja.
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Dokładnie mamusie z cukrzycą. Ktg zalecane jest od 36 tygodnia przynajmniej co tydzień.
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No Isiu, właśnie nie wiadomo czego się spodziewać. Ignaś był po takim krwawienie jakieś 6 godzin później na świecie i chyba dlatego się troszkę denerwuję chociaż wiem że równie dobrze może to być za 2 tygodnie :) dzisiaj mam prywatne ktg planowe więc zobaczymy :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Kurczę nie chcę się nakręcać, ale mnie stresujecie. Mam detektor tętna w domu, chyba będę się podłączać codziennie.
    --
  5.  permalink
    Dziekuje za rade. Przekarze lekarzowi :)
    U mnie nic sie nie dzieje, sam stres kiedy to bedzie. Majac planowane cc to wiadomo przynajmniej kiedy :)
    GBS ujemny :)
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No właśnie jak się czyta takie rzeczy to niestety ciężko być spokojnym. Można nie czytać ale po prostu takie przypadki się zdarzają i może lepiej być bardziej czujnym niż mniej. Ja z tych starających się nie panikować i raczej spokojnie podchodzić do wszystkiego ale prawda jest taka że mam dużo szczęścia do tej pory.
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    A ja właśnie spostrzegłam że brzuch mi opadł, cholera trochę szybko, ale faktycznie jak teraz myślę to nawet lepiej mi się dziś spało. Miał tak ktoś?
    --
  6.  permalink
    Jesli juz poruszylyscie temat ktg i cukrzycy ciazowej. Ja mialam regularnie co tydzien KTG od 27 tygodnia ciazy wlasnie przy cukrzycy ciazowej.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    _Isia_: Madzik, Marion, proście o ktg. A nawet się domagajcie. Macie cukrzycę ciążowa i z tego powodu od 36 tygodnia ktg powinno być raz na tydzień. Jak psu buda Wam się należy.

No kurde dwa razy pytałam gina i odpowiedał, że nie trzeba...
    Chodzę prywatnie i ma tylko swój gabinet ze sprzętem do USG, bez innego zaplecza typu KTG, położna itp.

Dziś mam wizytę - powiem że chcę. W piątek przychodzi położna - ewentualnie może ona coś zaradzi w temacie.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    marion, ja co tydzien chodzisz do gina z usg to moze ktg juz nie trzeba? przeciez on widzi lozysko, bada tetno, przeplywy.
    ja tez nie mialam ktg, ale pod koniec do gina juz co tydzien chodzilam.
    ale jak sie da i macie mozliwosc to nie zawadzi, nie mam pojecia i ciesze sie ze mam t za soba bo bym byla wrakiem nerwowym po tym co wiem teraz
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeMar 2nd 2016 zmieniony
     permalink
    Ewasmerf: marion, ja co tydzien chodzisz do gina z usg to moze ktg juz nie trzeba? przeciez on widzi lozysko, bada tetno, przeplywy.

Nie, nie chodzę co tydzień - ostatnio byłam 3 tyg. temu. A jak będzie po dzisiejszej wizycie, to nie wiem - czy znów za 2-3 tyg. kolejna, czy już co tydzień.
  7.  permalink
    Ja chodziłam do gina prywatnie i można było tam zrobic ktg ale okazało się że w szpitalu w którym chcę rodzić działa przychodnia przyszpitalna i tam chodziłam juz od 30 tyg co tydzień tylko na ktg, miałam opiekę na bardzo wysokim poziomie za darmo plus poznałam położne i gdy już przyszedł czas porodu nie czułam się taka obca. Warto sprawdzić czy u Was jest taka opcja bo ja o tej przychodni dowiedziałam się całkiem przypadkiem. Dla dziewczyn z Krakowa rodziłam w szpitalu na Siemiradzkiego.
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Ja w pierwszej ciazy od 36 tyg mialam 2 razy w tyg ktg....potem od 38 co dwa dni...w drugiej ciazy tez 2 razy w tyg
    u gina platne ktg...w szpitalu bezproblemowo darmowe
    jak dla mnie to ktg jakis komfort psychiczny dawalo...raz ze sie nasluchalo dzieciatka a dwa to zawsze pewnosc ze nic zlego nie ma
    raz gin trzymal mnie na ktg ponad godzine....bo cos poczatkowo zapis byl nieciekawy i wolal prsytrzymac dla pewnosci
    .......
    ja juz tez nie chcialam smutnych histori pisac....moja sis na 3 dni przed terminem stracila synka...nie chodzila nigdy na ktg....zaniepokoila sie gdy nie czula ruchow...rodzila w czasie terminu...czyli 3 dni lezala w szpitalu z martwym dzieckiem w brzuchu
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    :( współczuję bardzo :(
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.