Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeMar 2nd 2016 zmieniony
     permalink
    kiarus: ja juz tez nie chcialam smutnych histori pisac....moja sis na 3 dni przed terminem stracila synka...nie chodzila nigdy na ktg....zaniepokoila sie gdy nie czula ruchow...rodzila w czasie terminu...czyli 3 dni lezala w szpitalu z martwym dzieckiem w brzuchu

Zatkało mnie... Nie wiem co napisać....

A ja dziś miałam wizytę u gina - zapytałam specjalnie o KTG, a on znów mówi "NIE TRZEBA"... :neutral:
    Poza tym wszystko OK - szyjka ok. 3 cm, wysoko i zamknięta, łożysko w porządku, wskaźnik wód płodowych AFI w normie (16,07). Pobrał próbkę w kier. GBS (z pochwy i odbytu). Waga synka 2588 g - wg pomiarów z USG i wagi starszego syna (3060 g), wg gina synek urodzi się z wagą ok. 3000 g. No taki już urok mój i moich dzieci.
    Termin wg USG mam cały czas na 4. kwietnia, ale jeśli samo się nie zacznie do końca marca, to ze względu na cukrzycę ciążową, będę miała poród wywołany (dostanę skierowanie do szpitala prawdopodobnie na 30. marca). Muszę więc często atakować męża podczas świąt, co by samo się rozpoczęło.
    Tinamar: A ja tylko powiem, że po 6 dniach stosowania globułek przepisach przez giną mam posiew w kierunku GBS ujemny więc nie będę dostawała antybiotyku przy porodzie :) taką mam nadzieję przynajmniej bo tak gin mówił. Ale w sumie to nie wiem czemu się mówi żeby tego nie leczyć bo po prostu antybiotyk przy porodzie się dostanie. Ja wolę miejscowy i może uniknąć przez to powikłań typu grzybice itp. I podobno też lepiej wszelkie rany będą się goi jak nie będzie tam tego świństwa.

Pamiętając o tym Twoim wpisie, z ciekawości spytałam dziś mojego gina o to - powiedział, że nie ma sensu leczyć w trakcie ciąży, bo za tydzień, dwa wynik znów będzie pozytywny.
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeMar 2nd 2016
     permalink
    Dokladnie to samo mowil.moj o gbsie. I dodal, ze to jeszcze gorzej, bo mize byc dodatni, a nie wiemy, ze jest (bo wczesniej.pobrany wymaz po leczeniu jest czysty) i wiadomo...roznie moze byc. Ale tez trzeba byc dobrej mysli, bo zdecydiwana wiekszosc porodow, niepowiklanych ( dziecko nie zachlysnie sie wodami itp) to nawet przy gbsue dodatnim i bez antybiotyku konczy sie pomyslnie.
    --
    •  
      CommentAuthorBett
     permalink
    Kurczę, Marion - a naprawdę chcesz iść na wywołanie?
    Ja mam nadzieję, że Święta w spokoju przeżyję, jakoś mi się nie pali szybkie rodzenie - oczywiście fajnie urodzić w okolicach oczekiwanego terminu, ale nie nastawiałam się nigdy na to, że to miałoby być tydzień czy dwa wcześniej, bo potem człowiek się tylko frustruje. No i od wywoływania chciałabym być z daleka - żadnej oksytocyny, no way.

Wizytę u gina mam jutro, ciekawa jestem jak tam sytuacja, też mi wymaz na GBS pobierze. 4 lutego Mała ważyła 1,7kg - mam nadzieję, że trochę przykoksowała :)
    No i ktg od przyszłego tygodnia zaczynam 1x w tygodniu. U nas prywatnie to 30zł, zamierzam robić co tydzień.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    No nie chcę wywoływania! Zrobię wszystko, by samo się zaczęło.
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Ja w razie czego mam się stawić w terminie w szpitalu, żeby być pod obserwacją i jak nic samo nie ruszy to balonik i oksytocyna.
    Z pierwszą wody odeszły mi 2 tygodnie przed terminem, ale skurczy brak wiec koszmar oksytocyny mnie nie ominął
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Ehh, wkurza mnie że zawsze tyle opinii :( teraz trochę zgłupiałam. Dziwię się bo mój gin to uznany lekarz IMID i nie chce mi się wierzyć żeby ryzykował zdrowie mojego dziecka. Jak tłumaczył mi dlaczego leczymy to wydawało się to sensowne :(
    --
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Lekarze do ktg roznie podchodza....nie kazdy wysyla.
    ja chodzilam prywatnie....musialam ze wzgledow na moja wlasna historie ciaz i calego leczenia...mam wiele kolezanek ktore nie chodzily i nie chodza.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeMar 3rd 2016
     permalink
    tinamar, zaufaj swojemu lekarzowi.
    forum to forum, to tylko opinie. nie wytyczne.
    nic nikomu nie ujmujac bo jestescie skarbnica wiedzy.
    ale ja tam wolalam ufacwojemu ginowi (np. z grzybem-pamietacie? wszystkie mowily zeby leczyc, gin ze olac). ja tez na gbs nic a nic nie dostalam, nawet przy porodzie. wg mnie czy ci dadza anty czy nie i tak po porodzie zrobia dziecku morfo i crp i sprawdza czy sie nie zarazilo.
    -- ;
  1.  permalink
    No mi lekarz nic nie gada o wczesniejszym wylowywaniu z powodu cukrzycy, naraze mam czekac. W poniedziaek wizyta i sie dowiem co i jak, ale tez czekam az samo sie rozkreci:)
    --
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Tak....dokladnie forum to forum....pogajemy informacje dotyczace swoich osob lub bliskich
    kazdy lekarz prowadzacy wie najlepiej i trzeba mu ufac
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Ja mam dziś wizytę, ciekawa jestem co mój powie na KTG bo w pierwszej ciąży miałam tylko ze dwa razy jak sama się zaniepokoiłam i pojechałam na IP
    --
  2.  permalink
    mam pytanie do lasek które brały luteine dopochwowo 2 razy dziennie lub więcej jak odstawiałyście to tak od razu czy zmniejszając dawke??
    --
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Odstawiaj stopniowo najlepiej :)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja mialam ktg co 3 dni,ale ze wzgledu na hipotrofie plodu i zmniejszone przeplywu lozyskowe. ze starsza corka mialam ktg raz w 40tc ,ale dlatego,bo myslalam,ze rodze juz:)
    •  
      CommentAuthorBett
     permalink
    Dziewczyny - pytanie. Od kilku morfologii mam podwyższone leukocyty (wg labu norma jest do 10tys. a ja mam za każdym razem między 11, a 13tys.). W połowie lutego gin kazała mi wziac antybiotyk i sie przeleczyc, bo crp wyszlo 10 (wg labu norma do 5) - bralam duomox przez 5 dni. Dzis morfologię powtorzylam i leukocyty 11,7tys, a crp 11. Czy mam sie mocno martwic? Wyniki moczu super, przeziębiona nie jestem. W sieci sporo informacji o tym, ze w ciąży crp i leukocyty bywają podwyższone, ale juz sama nie wiem czy to prawda..
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor°Agata°
    • CommentTimeMar 3rd 2016 zmieniony
     permalink
    Leukocyty w ciąży zawsze wychodzą podwyższone...ale crp faktycznie powinno być max 5. Chociaż i odnosnie crp czytałam że w ciąży zawsze wychodzi wyższe.
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Bett: bo crp wyszlo 10 (wg labu norma do 5) - bralam duomox przez 5 dni.

Miałam raz podwyższone crp dostałam augmentin i po 7 dniach było ok :) (A CRP miałam 16,6)
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Paulinamała ja odstawiałam stopniowo, najpierw jedną tabletkę dziennie i aplikowałam ją na noc, by nie wypadła i tak przez tydzień, kolejny tydzień co 2 dzień. Trzeciego tygodnia już nic.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Bett: Dziewczyny - pytanie. Od kilku morfologii mam podwyższone leukocyty (wg labu norma jest do 10tys. a ja mam za każdym razem między 11, a 13tys.).

Dla kobiet w ciąży są inne normy odnośnie morfologii. Ale w labie nie wiedzą, że jesteś w ciąży. Poza tym chyba żadne laboratorium nie przyjmuje innych norma dla ciężarnych - zawsze wpisują te dla "normalnych" ludzi.
    Co do leukocytów, to:
    - norma dla kobiet: 4–10 tys./mikrolitr
    - w ciąży: 10–15 tys./mikrolitr

Co do CRP, to nie znam się, ale internet mówi, że dla ciężarnych norma jest do 10, a niektórzy nawet do 25 przyjmują.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    leukocyty sa podwzyszone. sama mialam kolo 11.
    crp powtorz za 2 dni i zobacz czy spada czy rsnie. jak spada ok. jak rosnie koniecznie gin. nie chce straszyc ale crp podwyzszone mooze (podkreslam moze) swiadczyc o zakaz ewnatrzmac. to trzeba miec pod kontr
    -- ;
  3.  permalink
    Ja odstawilam od razu luteine, ale bylam juz w skonczonym 37 tygodniu.
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    mam pytanie dziewczyny. właśnie wróciłam z badań prenatalnych i martwię się ... bo maleństwu wyszła przezierność karku NT 2,30 MM , PRZY CRL 69,0 mm ... trochę dużo ... niby lekarz mnie uspokajał , bo to nadal norma ... co myślicie ... :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Ja też uważam że crp trzeba powtórzyć. Ja przy Ignasiu czułam się świetnie a jednak jakiś stan zapalny gdzieś był i wywołał poród przedwczesny i dopiero po porodzie crp badali ale wtedy było już 120. Ale nigdy się nie dowiedziałam od czego. Lepiej właśnie zobaczyć czy spada czy rośnie.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    To dziwne z tymi leukocytami....
    ja robiłam ostatnio badania i mi wyszły w normie wg norm labo.
    według norm które podała Marion za niskie.

edit. Zerknelam na badania z pierwszej ciąży i też leukocyty w normie.

Więc nie zawsze są podwyższone.
    A właściwie to dlaczego zawsze mają byc podwyższone w ciąży?
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Tejsha ja się nie znam ale skoro lekarz uspokaja i jest to norma to na pewno będzie ok. A jakoś kazał powtarzać jakieś badanie ?
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Paulina tez odstawiałam stopniowo.
    --
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    Tejsha, aż sprawdziłam, bo kojarzyło mi się że przy Zosi miałam identyczny wynik.
    I tak: NT 2.3 przy CRL 68 mm. Badanie robione w 12t4d.
    Ten wynik obniżył mi ryzyko podstawowe obliczane na podstawie wieku (np. dla zespołu Downa miałam ryzyko podstawowe 1: 1113, po dodaniu wskaźników z USG ryzyko było 1:4349).
    Szczerze mówiąc, widziałam że to NT jest wysokie dość, ale jak norma to norma. Ja się nie denerwowałam zupełnie, lekarka robiąca USG (mam do niej duże zaufanie) mówiła że wszystko w porządku, mój gin prowadzący też nie miał zastrzeżeń do wyniku. Zosia zdrowa jak ryba.
    Jak lekarz uspokaja, to uspokaja :)

Ale z tym KTG to powiem Wam dziewczyny, że naprawdę szok że takie różne podejścia lekarzy są. Ja miałam bez żadnej cukrzycy KTG wraz z wizytą co tydzień, po terminie 2 razy w tygodniu, a na końcówce z Hanią chodziłam na KTG co dwa dni. I to wszystko u gina na NFZ - naprawdę czułam się zaopiekowana.
    Raz przede mną na KTG była dziewczyna, której pokazało spadki tętna. Położna wzywała karetkę, ale dziewczyna powiedziała że jest z mężem samochodem i pojedzie do szpitala sama. Po godzinie jeszcze nie dotarła na IP, w końcu po 2 godzinach okazało się że zamiast jechać natychmiast do najbliższego szpitala, pojechała sobie najpierw do domu dopakować torbę, a potem do szpitala na drugi koniec miasta, bo tam chciała koniecznie rodzić. Położna była nieźle wydygana jak obdzwaniała izby i poprzysięgła sobie, że więcej nie wypuści żadnej ciężarnej inaczej niż prosto do karetki.
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Tejsha u mnie NT 2,4, CRL 64,2 i 3 lekarzy powiedziało, że ok. Malutka jest zdrowa, ale to wiem przez wzgląd na test NIFTY
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Sewila a ten test NIFTY robiłaś tylko ze względu na te parametry ? czy miałaś jeszcze inne wskazania ?
    Tinamar, a_net_a 21 , dziękuję dziewczyny , uspakajacie mnie ...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    u mnie 2,3 przy crl 71,6. w 13 tygodniu jakos. a same widzicie jaka marta mi sie urodzila;-D
    uszy do gory, skoro lekarz mowi ze nora to norma

Treść doklejona: 03.03.16 17:23
    moya, nie musza byc podwyzszone, ja palcem stukam jednym karmiac mala stad tersc jaka jest kazdy widzi. moga byc podwyzszone i jest to stan normalny, nie patologiczny. ja mialam podwyszone dopiero jakos pod koniec ciazy, z piterem niemal od samego poczatku.
    -- ;
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Tejsha, a robiłaś badania z krwi? Masz juz wyniki?
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Skapula mówisz o pappa? Przecież to zwykła statystyka która nic nie wnosi. Dopiero amnio albo nifty powiedzą coś konkretnego.

Tejsha ja myślę że należy zaufać lekarzowi...ale wiadomo dla własnego spokoju masz jeszcze dwa badania które dadzą pewniejszy wynik :) 2,3 to nie jest dużo patrząc na wyniki dziewczyn wyżej które urodziły zdrowe dzieciaczki:)
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    A no to zmienia postać rzeczy, no bo jednak jest różnica między "mogą być" , a "zawsze".
    A pytałam bo Agata tez napisała zawsze.
    --
    •  
      CommentAuthor°Agata°
     permalink
    Napisałam zawsze bo u mnie one zawsze sa powyżej norm mimo że crp poniżej 5. Max mialam 15,7 min 12,1...a badania robie raz w miesiącu :) i u innych dziewczyn też zaobserwowałam że właśnie leukocyty zawsze sa wyżej :) ale nie wykluczam że może byc wynik poniżej..z takiego trzeba sie cieszyć :)
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Tejsha u mnie statystyka wyszła zawyżona. Test Pappa wykazał wzrost ryzyka zespołu Downa z 1:1400 na 1:250, a przy ryzyku 1:300 kierują na amniopunkcję. Cieszę się, że zrobiłam Nifty. Wiem, że są dziewczyny, które w ogóle nie były kierowane na test Pappa, gdy USG było ok. Jak widać mnie statystyka jaką jest Pappa wpędziła w duży stres, a nie potrzebnie.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    A ja się tak trochę wetnę.

Zastanawia mnie decyzja mojego gina, który stwierdził, że jeśli poród sam się nie zacznie do końca 39 tc, to położy mnie w szpitalu i bedą wywoływać ze względu na cukrzycę ciążową.
    Diabetolog i położna twierdzą, że wyniki OK i dramatu z cukrzycą nie ma - sporadyczne przekroczenia norm. Poza tym gin sam stwierdził, że wymiary u synka OK (proporcje brzuszka i głowy w porządku) i że bankowo urodzi się mały i dobije raptem do ok. 3 kg. Dlaczego więc chcą wywoływać poród??? Zdecydowanie wolałabym, że by sama akcja się rozkręciła.

Można się nie stawić do szpitala w terminie określonym na skierowaniu??? Jakie są konsekwencje niestawienia się?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Tejsha ale przecież norma NT wynosi 2,5 więc wynik 2,3 to wynik prawidłowy.
    Nie wiem czym się denerwujesz....

Ostatnio pisałam Wam tutaj o mojej koleżance, której dziecko miało NT 5.6 mm !!
    Ryzyko ZD po teście Pappa wynosiło 1:2 !!

Zrobili amnio i dziecko zdrowe.
    Przez chwilę jeszcze z serduchem coś było ale teraz ponoć jest ok. Coś tam się domknelo i wady nie ma.
    Takie cuda :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Ja już po wizycie, z Maluchem wszystko ok, waga 3006g
    Przepływy w normie, wody w normie, łożysko 2st, zero rozwarcia.
    Kolejna wizyta 29/03 i wtedy mam się umówić na CC (mam nadzieję że wytrzymam)
    I co najważniejsze zagadałam się o CC, cukrzycy i ciśnieniu że nie zapytałam i KTG a gin sam też się nie odezwał :/
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    TEORKA: Tejsha ale przecież norma NT wynosi 2,5 więc wynik 2,3 to wynik prawidłowy.
    Nie wiem czym się denerwujesz....

O to o! Właśnie miałam pisać to samo, ale mnie TEO uprzedziła.
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Ja w obu ciazach leukocyty powyzej normy....az do 14....ale ja i poza ciazami leukocyty do 12 mam.....powod alergie(bo przy alergiach bywaja podwyzszone)
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    bo ja panikara taka jestem ,,, (moja siostra była w ciąży z dzieciątkiem z mnóstwem cięzkich wad genetycznych, w 20 tc zmarło :( , dlatego też tak przeżywam) dzięki ,,, uspokoiłyście mnie,,, od tej pory będę myśleć, że wszystko jest ok ... tak robiłam ten test papa , ale nie ze względu na ten wynik tylko po prostu miałam go zrobić do tych badań prenatalnych , ryzyko podstawowe trisomii 21 było 1:866 , a ryzyko skorygowane 1:1365...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    tejsha: ryzyko podstawowe trisomii 21 było 1:866 , a ryzyko skorygowane 1:1365

No to przecież niewielkie :wink:

Marysia bo właśnie ja miałam wczoraj u Ciebie pisać i mi wyleciało.
    Dla mnie dziwna propozycja z tym wywolywaniem bo przecież ta cukrzyca u Ciebie mocno wątpliwa. Z tego więc tytułu wg mnie bzdurą jest wypedzanie małego z brzucha. Zwłaszcza że kolosem nie jest, to tym bardziej.
    Poród wywoływany przeważnie jest dużo bardziej bolesny (przez oksy) a i często się kończy cesarką.
    Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowała chyba.

Jakie są konsekwencje niestawienia się w szpitalu to nie wiem (ale obstawiam, że żadne bo przeca pełnoletniaś nie ? :wink: ) natomiast ja bym powiedziała ginowi, że żadnego skierowania nie chce.
    Odmowa nie pociągnie za sobą żadnej odpowiedzialności. Wiesz ile ja razy przed Hugowym porodem, oraz w jego trakcie, się lekarzom postawiłam?
    I nic mi nikt nie zrobił :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorBett
     permalink
    Wszystko już wiem – dzisiaj miałam o 16:00 ginekologa i generalnie strachy mi się rozwiały.
    Otóż faktycznie leukocyty w ciąży bywają podwyższone i zazwyczaj do 15 są traktowane jako norma. CRP powinno być niższe, ale nie jest wysokie ogólnie (przy poważnych infekcjach wynosi od 50 wzwyż). Skoro się przeleczyłam antybiotykiem i to nic nie dało, a od jakiegoś pół roku mam nawracający ból stawu barkowego – prawdopodobnie to on odpowiada za podwyższone CRP. To w sumie skonsultowałam z moim Tatą (ortopedą jest) i faktycznie jest to możliwe. Także tym mam się nie przejmować.
    Bardziej mogę się przejmować tym, że wg mojej ginekolog (ale jakoś jej mocno nie wierzę) poród może być tuż, tuż. Mam rozwarcie na 1cm i miękką szyjkę. Mała jest mocno przyparta do dołu. Umówiłyśmy się co prawda na ktg w szpitalu na jej dyżurze 21 marca, a potem na jeszcze jedną wizytę 29 marca, ale powiedziała mi, że ona się mnie do tego czasu bardziej spodziewa na porodówce. No ciekawa jestem.

Treść doklejona: 03.03.16 20:18
    Marion - ja mam termin w karcie ciąży na 2 kwietnia, dostałam L4 do 5 kwietnia i jeśli do 4 kwietnia nic się nie będzie działo, to dopiero wtedy mam się stawić w szpitalu, ale to nie oznacza, że poród będzie od razu wywoływany - wszystko zależy od "dobrostanu dziecka i łożyska". Także podejrzewam, że to jest tak, że przychodzę, podpinają mnie pod ktg, sprawdzają szyjkę, robią usg i wtedy decydują co i jak. Przy braku porodu w chwili przyjęcia potrzebne jest skierowanie (jeśli jest po terminie), ale nie musisz się stawiać w danym dniu, nawet jeśli je masz - to jest Twoja decyzja.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Marion, tu nie tyle chodzi o rozmiar dziecka i wagę ale o to, ze przy cukrzycy szybciej starzeje się łożysko i nie powinno się ryzykować przeterminowania. Ja miałam się stawić na ip w dniu terminu na wywolanie, ale urodziłam parę dni przed. Cukry miałam zawsze piękne a łożysko okazało się potwornie stare. W kolejnej ciąży, jesli będzie mi dane, będę szukała na porod szpitala, w którym nie każą czekać na porod po terminie. Bo też niektóre szpitale mają inny sposób postępowania u słodkich mamus - po terminie należy się zgłosić do szpitala i tam czeka się na porod.
    Tejsha, mój gagatek miał nt 2,6 i jest zdrów jak rybka. Nk poza tym, ze aktualnie przeziebiony ;)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    dziewczyny, ale nie bagatelizujcie tak strachow tejshy, ktore widac nie sa wydumane. jak sie czlowiek z czyms tak blisko spotyka, ma jakies takie doswiadczenia to ja sie wcale nie dziwie ze sie denerwuje. racjonalnie oczywiscie niepotrzebnie, tak jak pisze teo, ze wszystko w normie, ale ja tam sie wcale tym strachom nie dziwie.
    to tak jak u mnie po wczesniactwie pitera i wszystkim co przeszlismy naprawde ciezko bylo i jest zachowac spokoj i uwierzyc ze bedzie dobrze i jest dobrze.
    takze tejsza, rozumiem cie doskonale, wcale nie panikujesz a nwet jesli to masz do tego prawo;-)
    a z dzieckiem na pewno jest wszystko ok, skoro lekarz tak mowi to tak najpewniej jest.
    -- ;
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    _Isia_ Ewasmerf dziękuję ,,, dzią mam ogólnie dzień doła więc popłacze , powyję dziś i jutro już będzie dobrze,
    Macie rację , norma to norma , i będzie dobrze :)
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Bett - czyli taki ból stawów może powodować podwyższone CRP ? BO ja do tej pory jestem ciekawa co u mnie wywołało przedwczesny poród i przez głowe mi przeszło że to może w ciąży bardzo silne bóle stawów biodrowych. Czasem nie mogłam chodzić ani leżeć. Oczywiście lekarze pytali o przeziębienie, stany zapalne w pochwie itp ale móiłam że nic z tych rzeczy a jak mówiłam o tych stawach to cmokali i nawet nic nie powiedzieli jakby nie wiedzieli po prostu...

Treść doklejona: 03.03.16 21:25
    tejsha - płacz sobie i najlepiej jakiś fimik płaczliwy obejrzyj i się wypłacz - to pomaga :) Ja wczoraj płakałam nawet jak do mnie kot podchodził a nie mówię już otym jak mąż się słowem odezwał - po prostu ryk. W końcu poszłam pod prysznic bo nie lubię jak ktoś widzi jak płaczę :)
    --
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Tejsha, pytałam o te testy z krwi, bo ja tez robiłam, ale czekam jeszcze na wynik, niby wiem, że to statystyka, ale jakoś się stresuję.
    Z tym starzejącym sie łożyskiem, o którym pisze Isia, to prawda. ja tez przy cukrzycy, cukry miałam piękne, hemoglobina glikolowana tez super, a łożysko było bardzo brzydkie, az lekarz się dziwił skąd, był pewien, że palę..(w życiu, nigdy nie paliłam), a ja rodziłam w 37 tc
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Marion, ja miałam cięższy przypadek cukrzycy ciążowej, w dodatku ze starym łożyskiem chodziłam od 26 tyg ciąży i nikt mi porodu wywoływać nie chciał... Fakt, faktem położyli mnie na kilka dni przed terminem do szpitala by tam monitorować dobrostan płodu i w razie "W" reagować, ale ogólnie dali mi czas na rozwinięcie akcji porodowej do 2 tyg po terminie. Na szczęście zaczęłam rodzic 4 dni po przyjęciu do szpitala.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Poza tym skończony 39tc to nie czas na wywoływanie :neutral:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.