Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorczarnulka_91
    • CommentTimeMar 12th 2016 zmieniony
     permalink
    Tinamar gratulacje :cheer:
    My się powoli kulamy wszystko mnie boli nawet jak młody się wypina. Szyjka sie skraca wiec pewnie do terminu nie dotrwam, tak twierdzi gin.
    --
  1.  permalink
    No ja za to chyba na zawsze na liscie zostane....:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeMar 13th 2016
     permalink
    A ja od wczoraj czuję jakieś ćmienie w dole. Pewnie za dużo się na robiłam (kończymy remont), niemniej jeszcze z chęcią bym została w dwupaku. Chociaż już jest ciężko ale plan mam dokończyć wszystko i wtedy iść rodzic :-P jeszcze chociaż z dwa tygodnie ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Fakt wcześnie, ale nie ma sensu zakurzonego wkładać do szafki.
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
     permalink
    Madziik wiem co czujesz, sama pierwsze dziecko rodziłam w 42tc. Jeszcze troche cierpliwości i powitasz na świecie swoją drugą kruszynę.
    --------
    A jeśli chodzi o przychodnie i badania na NFZ to z dwojga złego wole chodzić do lekarza do którego mam zaufanie. Niestety po moich przejściach mam ograniczone zaufanie do lekarzy. A wiem, ze mój lekarz o mnie odpowiednio zadba. I nie oszukujmy sie, że większość badań USG robionych co wizytę jest niepotrzebna. Bo jeżeli ciąża dobrze się rozwija a matka czuje ruchy to po co robic USG. Tylko szczerze, ze swoich egoistycznych pobudek, to fajnie widzieć malucha co około 3 tyg. 😊
    -- ,
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    jeśli kobitki nie będą się zapisywać na listę to ja ją zakończę pewnie i forum padnie .... a pod koniec będę pisać sama ze sobą :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    tejsha: jeśli kobitki nie będą się zapisywać na listę to ja ją zakończę pewnie i forum padnie .... a pod koniec będę pisać sama ze sobą :wink:

Kliknęłam na zakładkę "wykresy", kategoria 'jestem w ciąży' - na pierwszej stronie z 30 wykresów, tylko 7 dziewczyn jest na liście. A pytanie ile dziewczyn wykresy ma ukryte i nie wiemy o nich. Także tego...
    •  
      CommentAuthordanap
     permalink
    ja czasem wpadam, nie mam wykresu, ani mnie na liście nie ma. Nawet jakby mnie wpisać to niedługo będę bo na 29.03.2016 mam datę cc potwierdzoną. Młoda moja na ostatnim USG wyszło że wazy 3 kg więc pewnie jeszcze przez 3 tygodnie trochę podrośnie :) Odliczam już mocno.
    Przygotowana (chyba ) jestem, w pracy tylko nie za bardzo ale jeszcze kilka dni mam na nadrobienie. Wczoraj spotkałam się z doradczynią laktacyjną i jestem bardzo zadowolona, rozwiała wiele moich wątpliwości i obaw, jesteśmy tez już umówione na wizytę w szpitalu.

Wątek jak wątek żyje swoim życiem czasem z górki czasem pod górkę, czytam często i często wspierające są Wasze wpisy. Mam kłopot żeby znaleźć czas żeby systematycznie się udzielać
  2.  permalink
    Lopeziatko - tylko te dzieci z 39 tyg pewnie ze 500 gr lzejsze niz z 42. Moj juz ma urlop. Im pozniej urodze tym krocej z nami bedzie :(
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Ojej, magdzik, a nie można tego urlopu przesunąć ? Szkoda tak :/
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Lopeziatko niby nic takie USG, jednak między jednym a drugim badaniem Maks w ciągu 4 tygodni nie przybrał w ogóle i gdyby nie badanie nie wiedziałabym o tym i nie można by odpowiednio zadziałać
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    A u mnie nie zdiagnozowanoby małowodzia. Poza tym jesli juz mowimy o ograniczonych usg to obowiązkowe są trzy. 12, 20 i 30tc i te muszą być. Reszta to dodatek
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorYoasik08
     permalink
    Hej! Mogę dołączyć? Widzę ze narzekacie na mała ilośc brzuszków w 2016 ;)
    Termin porodu wg ostatniego USG wypada na 8 października :) jak mogę zaciągnąć sie na listę?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Yoasik zaraz Cie wpisze tylko musze do kompa siąść :)) witamy :)
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    1. madzik1983 - 10.03.2016 (chłopiec)
    2. Kamisia_Le - 29.03.2016 (chłopiec)
    3. Bett - 01.04.20016 (dziewczynka)
    4. lilijeczka - 04.04.2016 (dziewczynka), marion - 04.04.2016 (chłopiec)
    5. poziomkaUK - 6.04.2016 (chłopiec)

6. anecia_ - 09.04.2016 (chłopiec)
    7. °Agata° - 14.04.2016 (dziewczynka)
    8. kkasia4 - 17.04.2016 (chłopiec)
    9. Renata_ - 20.04.2016 (chłopiec)
    10. Muriah - 23.04.2016 (chłopiec)
    11. czarnulka_91 - 25.04.2016 (chłopiec)
    12. Lopeziatko - 29.04.2016 (dziewczynka)
    13. emillka - 14.05.2015
    14. Ratownik - 17.05.2016 (chłopiec)
    15. sara32 - 20.05.2016 (dziewczynka)
    16. marzenka1303 - 24.05.2016 (chłopiec)
    17. kaamii - 13.06.2016 (dziewczynka)
    18. PaulinaMała1983 - 14.06.2016 (dziewczynka)
    19. Klementynaaa - 15.07.2016 (chłopiec)
    20. Mysiamm - 18.07.2016 (chłopiec)
    21. artystka80 - 20.07.2016 (chłopiec)
    22. Sewila - 25.07.2016 (dziewczynka)
    23. mooniia - 31.07.2016
    24. Yvoonne 23.08.2016 (chłopak)
    25. skapula - 01.09.2016
    26. moya212 - 05.09.2016
    27. monii9797 - 12.09.2016
    28. tejsha - 13.09.2016
    29. Daisy1991 - 17.09.2016
    30. Yoasik08 - 08.10.2016
  3.  permalink
    Tinamar - ma glupi zaklad i nie moze... Z maksem tez tak bylo.. Urlop mial od 1 listopada a mlody sie 6 sie urodzil...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ale po urodzeniu należy się jeszcze ojcu urlop okolicznościowy (nie pamiętam - 2 albo 3 dni).
  4.  permalink
    No tak ale kazdego dnia szkoda majac jeszcze starszaka w domu :)
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Yoasik08 , fajnie ,że jesteś witamy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
     permalink
    Mooniia, Sewila a czy tych nieprawidłowości nie można zdiagnozować przy USG w 20tc? Pytam z ciekawości. Bo jezeli podczas badania jest coś nie tak to jest powód aby USG wykonywać częściej.
    ----------
    Madziik no nie fajnie z tym urlopem. Rozumiem teraz Twój pośpiech. Mam nadzieję że to juz niedługo
    -- ,
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Lopeziatko, u mnie USG połówkowe bez zastrzeżeń. Problem zrobił się między 29 a 33tc. 29tc waga była na prawidłowym poziomie, więc można powiedzieć, że i nawet 3 obowiązkowe usg było prawidłowe. A w 33tc, okazało się, że mały przybrał raptem coś około 50g przez 4 tygodnie. Tak naprawdę nigdy nie wiadomo, czy coś może być nie tak. Ciąża ciąży nierówna u jednej kobiety, a co tu porównywać się do innych kobiet. U mnie to przypadek i choć teraz też mam USG co wizytę, to może okazać się, że do końca może być wszystko ok.
    --
  5.  permalink
    No ja uwazam, ze pod koniec powinno byc czesciej usg a nie ze ostatnie w 33 tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
    • CommentTimeMar 14th 2016 zmieniony
     permalink
    Madzia ja od 33tc miałam co 3 tyg.
    --
  6.  permalink
    No ale ja pisze ogolnie a nie tylko gdy cos sie dzieje :)
    Maz mnie pomeczyl wczoraj i nic... A pomyslec ze szyjka 1.5 cm od 30 tygodnia i luteina i mialam sie oszczedzac... Ech...
    --
  7.  permalink
    Odnośnie wyprawki.
    Może zabrzmi to ekstremalnie, ale nie będę nic szykowała. Po śmierci syna, kiedy pakowałam wszystkie te maleńkie ciuszki (bo prawie wszystko miałam już gotowe) wiem, że nie chcę przechodzić tego po raz drugi. Przy pakowaniu każdej rzeczy z osobna krajało mi się serce i rozrywała dusza. Więc tym razem podziękuję. Wiem, że przygotuję mieszkanie na przyjście młodego. Wysprzątam, zrobię miejsce na półkach, ale w domu nie chcę ani jednej rzeczy. Mam dwie babcie w zanadrzu i Niemęża. Będą się martwić jak się młody urodzi cały i zdrowy.
    Co do wizyt i USG. Każda ciąża jest inna. Z mojego doświadczenia jednak wolę mieć te USG co wizytę, a w moim przypadku i to okazało się za mało.

Tak więc czasami lepiej chuchać na zimne. I szczerze to zazdroszczę wszystkim nieświadomym kobietom, które po prostu mogą cieszyć się z "bycia w ciąży".
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
    • CommentTimeMar 14th 2016
     permalink
    Klementynaaa okropnie mi przykro :cry: nie dziwię ci się, że boisz sie cieszyć tą ciążą, ale trzeba wierzyć że wszystko z maluszkiem tym razem będzie dobrze ....
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Lopeziatko u mnie małoqodzie wyszło w 31tc trafilam do szpitala sterydy i w sumie porod w 36tc. A czułam sie swietnie.
  8.  permalink
    U mnie ktg oki. Skurczy brak. Dokonczylam mycie okien. Zwiedzilam carefur z chlopem. Dwie pralki wyprane. Nastepne ktg w czwartek a pozniej pewnie juz szpital.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Klementynaaa: Wysprzątam, zrobię miejsce na półkach, ale w domu nie chcę ani jednej rzeczy. Mam dwie babcie w zanadrzu i Niemęża. Będą się martwić jak się młody urodzi cały i zdrowy.

Klementyna, bardzo mi przykro z powodu tego, co przeszłaś. Jednak tak samo, jak nie mamy pewności, że dziecko nie odejdzie jeszcze w łonie matki, tak nie mamy jej również, jeśli chodzi o życie po porodzie. Niestety nigdy nie wiadomo, co na nas czeka dnia kolejnego a niejedna z nas wie, że życie pisze zaskakująco różne scenariusze. Po porodzie, mama martwi się o swoje dziecko równie bardzo jak wtedy, kiedy jest w brzuszku.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Mnie dziś trochę poskurczało, ale tak lajtowo. Popołudniu podziabałam na działce - ku rozkręcaniu się akcji.
  9.  permalink
    No mnie od czasu do czasu zaboli okresowo... Juz czesciej boli mnie kregoslup.
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    katka_81: Po porodzie, mama martwi się o swoje dziecko równie bardzo jak wtedy, kiedy jest w brzuszku.
    dokładnie , to święte słowa //// obawa o dzieciątko zaczyna się w momencie ujrzenia dwóch kresek na teście ciążowym .,, i trwa już pewnie całe życie ... los matki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Madzik- moja mama właśnie po myciu okien mnie urodziła :) Także.. oby się rozkręciło :)
    --
  10.  permalink
    No jak cos to ja tu dalej jestem...

Treść doklejona: 15.03.16 08:09
    Moze pogram z chlopem na xboxie na kinekcie w jakis aktywny sport, siatkowke? :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeMar 15th 2016
     permalink
    madziik, kurna, nie za dlugo nosisz to dziecko? przenosic tez niedobrze
    -- ;
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    madzik idziesz na rekord ;)
  11.  permalink
    No jestem pod kontrolą lekarza... W czwartek minie tydzien ale wg niego pozno zaszlam w ciaze bo na pierwszym usg zarodek byl do "do tylu" wzg. ostatniej miesiaczki kolo 10 dni....

Treść doklejona: 15.03.16 08:17
    Monia - byleby zdrowe. Data dla mnie malo wazna...
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Madzia rekordu słonia w ciąży już nie pobijesz ;p hihihi marsz na porodówkę, choćby popatrzec
    --
  12.  permalink
    Sewila: marsz na porodówkę, choćby popatrzec
    - no ja wiem o co w tym chodzi :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Mi się dziś śnił poród, może madzik to będziesz Ty :-)
    --
  13.  permalink
    Dziekuje. Dzisiaj znow sie zalapiemy razem na nauki przedslubne hi hi. Zostana jedne do ogarniecia
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Madziik - męża bierz w obroty. Mi położna radziła, że musowo seksik codziennie już przed terminem.
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    A ta herbatka z liści malin, olej rycynowy? Tak strzelam bo mam jeszcze daleko..
    Tylko herbatkę to tak dwa tygodnie przed terminem trzeba zacząć pić.
    --
  14.  permalink
    Nie wierze w takie herbatki. Dziecko termin wybierze :) no seksik w niedziele byl ale tak mi srednio przyjemnie było juz... Ale cos sie ruszylo bo mi odszedl czop. I na pewno czop bo cala wkladka tego i podobne jak na necie. Wczesniej to tylko mialam lekkie plamienia na wkladce.
    --
    •  
      CommentAuthorBett
     permalink
    Ja czasem się zastanawiam czy w XXI wieku żyjemy, jak czytam o myciu okien, seksie czy oleju rycynowym ;) Dla mnie to takie same sposoby jak pójście po zakupy czy zabawa z dzieckiem. Przeciez kazda aktywność ponad normę (normę czyli jeśli sie większość ciąży przelezalo czy mocno oszczedzalo) może przyspieszyć poród. W spermie z kolei nie ma takiej ilości składników wywolujacych poród, żeby to miała bc recepta na sukces - juz bym bardziej obstawiala ze poród może przyspieszyc seks podczas ktorgo to kobieta jest strona mocno aktywna, ale to sie wiąże po prostu ze zwiększona aktywnością jako taka. Jeśli seks sie z kolei uprawialo cala ciaze to tez nie będzie to miało żadnego wpływu.
    I jak jeszcze czytam, ze polozna takie rady sprzedaje.. no litości..

Dla mnie - skoro juz tez na tym portalu jestesmy, a ten portal sprawia, ze powinysmy znac swoje ciała - najważniejsze jest dobre wyznaczenie terminu porodu. Jesli sie obserwowalo cykl i mierzylo temperaturę to raczej sensownie można wyliczyć przybliżony termin porodu, którego nie ma sensu przyspieszac, jesli nie ma ku temu wskazan - jesli ciaza trwa te 40 tygodni, to znaczy ze najlepiej jednak jej wcześniej nie konczyc. Takze ja troche nie rozumiem tego pędu do rodzenia w 37-38 tygodniu.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Bett, słusznie.
    --
  15.  permalink
    No ja w 38 tyg. nie mialam ale teraz w 41 to juz troche mam stresa bo sie rozne historie slyszy w tv..
    --
    •  
      CommentAuthorBett
     permalink
    Madzik - ale sama pisałaś o tym, że prawdopodobnie ten termin się nie pokrywa z Twoimi wyliczeniami z owulacji czy też zapłodnienia. U mnie pierwsze usg pokazało termin porodu na 1 kwietnia i tak mam wpisane w kartę ciąży, ale wg moich wyliczeń i obserwacji (wg metody przede wszystkim) bardziej prawdopodobny byłby 4 lub 5 kwietnia. Z ginekolog o tym rozmawiałam i ustaliłyśmy, że jeśli nie ruszy się nic do 4-5 kwietnia, to wtedy możemy sprawdzić przepływy, łożysko etc. i wtedy można prorokować o ew. wywoływaniu porodu.
    A w tv różne rzeczy się słyszy, kiedyś jakiegoś złe wypadki czy przypadki były na podobnym poziomie, ale nie roznosiło się to przez internet (którego nie było) i tv w tak szerokim zakresie, jak teraz. Oczywiście lepiej dmuchać na zimne i nie zawsze da się uniknąć wszystkiego (odpukać oczywiście dla każdej z nas), ale nic na siłę. Ja bym wierzyła w zdrowy rozsądek swój i lekarza przede wszystkim.

Treść doklejona: 15.03.16 13:43
    I jeszcze, żeby trochę Was przekonać do ufania swoim ciałom - ja jestem po dwóch porodach sn, terminy porodów pokrywały się prawie idealnie z tymi, które wyznaczyłam wg metody (stosuję Rotzera). Raz zaczęłam rodzić w dniu terminu (ostatecznie urodziłam dzień po), a raz dzień przed terminem. Także teraz na marzec się jakoś mocno nie nastawiam, chociaż faktycznie przy trzeciej ciąży istnieje większa szansa na to, że dziecko urodzi się przed terminem, ale tylko ze względów fizjologicznych - macica i szyjka nie są tak silne jak np. przy pierwszym porodzie.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Uwazalabym jednak na przenoszenie, pierwszą ciążę mialam rozwiazana przez cc w 41t1d i byly już zielone wody.Z małym wszystko ok ale dostał 9 pkt za skórę -zbyt "wysuszoną".
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeMar 15th 2016 zmieniony
     permalink
    artystka80: A ta herbatka z liści malin, olej rycynowy? Tak strzelam bo mam jeszcze daleko..
    Tylko herbatkę to tak dwa tygodnie przed terminem trzeba zacząć pić.

Nie wiem jak olej (słyszłam, że czasami działa), ale napar z liści malin nie działa na wywołanie porodu - a na wzmocnienie macicy, by dobrze zniosła poród. Ja w poprzedniej ciąży piłam napar od 30 tc - w obecnej ciąży też tak piję. Poprzednio nie urodziłam przed czasem (poród w 39t i 6d) i teraz jak widać też nie.
    Dobrze działa też stymulacja brodawek - do indukcji porodu, jak i w sytuacji, gdy poród się zatrzymał. Stymulacja brodawek sutkowych powoduje wydzielanie oksytocyny.
    Bett: W spermie z kolei nie ma takiej ilości składników wywolujacych poród, żeby to miała bc recepta na sukces

Męskie nasienie zawiera prostaglandyny - hormony, które przyspieszają dojrzewanie szyjki macicy, powodują jej zgładzanie i rozwieranie. Dodatkowo, gdy kobieta przeżywa orgazm, w jej ciele wydziela się oksytocyna - hormon odpowiedzialny za wywołanie skurczy.
    Ja w ciąży celibatu nie miałam, ale też nie było seksu codziennie. A na końcówce im częściej, tym lepiej.
    Bett: I jak jeszcze czytam, ze polozna takie rady sprzedaje.. no litości..

A kto niby ma wiedzieć lepiej?
    Oczywiście rady położnej zadziałać nie muszą, bo każdy organizm jest inny - ale chyba warto spróbować.
    Bett: Dla mnie - skoro juz tez na tym portalu jestesmy, a ten portal sprawia, ze powinysmy znac swoje ciała - najważniejsze jest dobre wyznaczenie terminu porodu. Jesli sie obserwowalo cykl i mierzylo temperaturę to raczej sensownie można wyliczyć przybliżony termin porodu, którego nie ma sensu przyspieszac, jesli nie ma ku temu wskazan - jesli ciaza trwa te 40 tygodni, to znaczy ze najlepiej jednak jej wcześniej nie konczyc. Takze ja troche nie rozumiem tego pędu do rodzenia w 37-38 tygodniu.

Zgadzam się!
    Prowadzę pomiary i obserwacje od ponad 7 lat (nawet teraz w ciąży nadal mierzę temperaturę). Owu w obecnej ciąży miałam w 19/20 dc, poza tym na początku USG wskazywało na późniejsze zagdzieżdżenie i ciążę młodszą o ok. 7-10 dni. Z czasem niby dziecko nadgoniło. Aktualnie wymiary wg USG wskazują na tydzień do tyłu - czyli na dobrą sprawę nie powinno się u mnie niczego przyspieszać.
    ALE!
    Mam cukrzycę ciążową i cukry mi wariują. Od kilku dni jestem na isulinie. W poniedziałek gin oceni stan łożyska i ilość wód - i podejmie decyzję o położeniu mnie wcześniej na oddział i wywołaniu porodu. Bo teraz są takie procedury, że ciążę z cukrzycą wywołują najpóźniej w dniu terminu porodu. Tyle było w ostatnich latach głośnych przypadków, że lekarze zwlekali z CC, że aktualnie mało który lekarz chce ryzykować czekania, aż samo się zacznie.
    Wywołanie boli jak jasna cholera i często mimo kosmicznych skurczy szyjka się nie rozwiera (bo nie jest gotowa), a poród kończy się CC. To ja już wolę spróbować naturalnych metod - jak się uda to super, a jak nie, to przynajmniej nie będę żałować, że niczego nie zrobiłam, by mnie wywołanie ominęło.
    Bett: U mnie pierwsze usg pokazało termin porodu na 1 kwietnia i tak mam wpisane w kartę ciąży, ale wg moich wyliczeń i obserwacji (wg metody przede wszystkim) bardziej prawdopodobny byłby 4 lub 5 kwietnia. Z ginekolog o tym rozmawiałam i ustaliłyśmy, że jeśli nie ruszy się nic do 4-5 kwietnia, to wtedy możemy sprawdzić przepływy, łożysko etc. i wtedy można prorokować o ew. wywoływaniu porodu.

U mnie wg obserwacji wychodzi 10-11 kwietnia. Wg USG w trakcie ciąży 4 kwietnia. A wg ostatniego USG z 36 tc jest rozjazd w pomiarach - tydzień, a nawet 2 do tyłu, czyli pokrywa się to z terminem wg obserwacji.
    Poprzednia ciąża - wg obserwacji termin na 10 lipca, urodziłam 6-go. Nikt nie chciał wywoływać wcześniej, mimo iż cukrzycę też miałam.
    Bett: Ja bym wierzyła w zdrowy rozsądek swój i lekarza przede wszystkim.

I właśnie mój rozsądek mówi, żeby poczekać, ale gin swoje i chce wywoływac - i mieć porządek w papierach. I co ja mam tu do gadania? Mogę się nie zgodzić oczywiście, ale w razie komplikacji, winna będę tylko JA.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.