Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeMar 17th 2016
     permalink
    °Agata°: Dziewczyny możliwe żeby teraz obniżył mi się brzuch? Od dwóch dni wyraźnie łatwiej mi się oddycha, no chyba że mi się wydaje.

Możliwe, mój obniżony od ponad dwóch tygodni.
    Tylko ja też się nie oszczędzam, bo dopiero skończyliśmy remont, w którym czynnie uczestniczyłam
    --
  1.  permalink
    Ja to nigdy nie mialam wysoko brzucha i od dawna slysze ze mam nisko. Zaraz jade na ktg. Ja okna juz mylam i posciel pralam i zmienialam. Nie raz podlogi mylam wiec nie kazdy od tego rodzi :) a w przedszkolu mlody ma sale na pietrze wiec czesto też schody dwa razy dziennie zaliczone nie liczac cieplych kapieli które bardzo lubie.
    I nadal w dwupaku :)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    jak byłam w ciąży z Marysią to było tu jakieś dziewczę co urodziło pod koniec 43 tc wiec wszystko jest możliwe :)
    ciekawe jakie decyzje dziś zapadną po Twoim KTG :) tak czy siak myślę, że najdalej za tydzień będziesz po :)
    -- mama piątki :)
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Marion, rozumiem, choć to to dla mnie zupełna abstrakcja, bo sama nie doświadczyłam tego uczucia oczekiwania….
    A w temacie cukrzycy, ostatnio przeglądałam moją kartę pierwszej ciąży i znalazłam zapis- zalecenie moje diabetolog, że mam być hospitalizowana tydzień przed planowanym terminem porodu, że względu właśnie na cukrzycę..
    A mój gin nie zlecił mi jeszcze krzywej cukrowej, ponieważ uważa, że ta moja cukrzyca ciążowa w pierwszej ciąży, to było takie dmuchanie na zimne (cukier miałam 139,5- norma do 140) i że teraz zmieniły sie normy (do 153) i nie miałabym żadnej cukrzycy..
    Fakt, w moim przypadku wystarczyła dieta, ale jak sobie pofolgowałam, to cukry były powyżej normy i łożysko przy porodzie zostało oceniona na bardzo brzydkie, a to typowe przy cukrzycy.

Agata, lepiej spakować tą torbę wcześniej, niż się później niepotrzebnie stresować….ja na pewno zrobię to tym razem wcześniej...
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Mnie to chyba jednak taki wysiłek rusza, bo spina mi się brzuch jak nigdy. Przy pierwszej ciąży nie wiedziałam co to skurcze przed porodem, odeszły mi wody i dopiero po 4h zaczęły się skurcze, a teraz co jakiś czas dają znać. Chętnie jeszcze ze dwa tygodnie wytrzymam. Tylko zgaga mnie zabija :/ Jutro usg ciekawe co powie gin :)
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Aneciu u mnie było podobnie, w pierwszej ciąży zaczęło się od odejścia wód - potem skurcze konkretne, a w drugiej od skurczy lekkich do konkretnych a wody odeszły przy 8 cm rozwarcia. Więc zupełnie inaczej niż w pierwszej ciąży. Najważniejsze, że masz już donoszoną ciążę! Czego gratuluję :) Z tego co pamiętam dzidzia też spora więc nie jest źle. Ale wiadomo, najlepiej niech jeszcze posiedzi grzecznie w brzuszku u mamusi z 1,5, tyg.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Anecia, salinos donoszona to będzie jak skończy się 37t, zostało jeszcze 6 dni. Przynajmniej w szpitalu gdzie rodziłam tak liczą...
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    skapula: Anecia, salinos donoszona to będzie jak skończy się 37t, zostało jeszcze 6 dni. Przynajmniej w szpitalu gdzie rodziłam tak liczą...

właśnie ja też tak zawsze myślałam, ale gdzieś ostatnio czytałam że skończony 36tc to ciąża donoszona, widzę że poprzednią ciążę mój gin też tak liczył (nawet suwaczek tak podaje)
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    A ja padam na pysk. Nie śpię od 5.30, bo Maks się obudził na budzik mojego męża, a jak próbowałam przysnąć jak młody oglądał bajkę, to Basia urządziła sobie z mojej macicy i pęcherza trampolinę. A teraz słońce daje mi w twarz przez okno i ja bym najchętniej spała, tylko, że Maks nie chce. Mężu wraca za jakieś 2h to może zalegnę. U mnie pomimo ujemnego GBS najpierw odeszły wody a potem zaczęły się skurcze, więc to chyba nie reguła

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 17.03.16 14:17</span>
    Moja siostra jest położna i mówiła, że 36tc skończony to ciąża donoszona.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    U mnie poprzednim razem zaczęło się od skurczy, ale wody do końca same nie odeszły - przebito pęcherz przy 9 cm.

Treść doklejona: 17.03.16 14:28
    Sewila: Moja siostra jest położna i mówiła, że 36tc skończony to ciąża donoszona.

Pytanie jak liczone tygodnie - pewnie wg 1 dc.
    U mnie niestety gin się sugeruje 1 dc - a owu miałam w 20 dc i jeszcze z zagnieżdżeniem był poślizg. Termin wg obserwacji (temp. + śluz) i wg USG wychodzi mi tydzień później niż wg 1 dc... :confused:
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeMar 17th 2016 zmieniony
     permalink
    Sewila: U mnie pomimo ujemnego GBS najpierw odeszły wody a potem zaczęły się skurcze, więc to chyba nie reguła

a to gbs ma coś z tym wspólnego? nawet nie wiedziałam, ja w obu ciążach gbs ujemny (wody odeszły w pierwszej)
    marion: Pytanie jak liczone tygodnie - pewnie wg 1 dc.

u mnie to 3 dni różnicy więc niewiele, a wiadomo że chyba każdy gin liczy od 1dc, no chyba że jest bardzo duża różnica to może wg usg
    --
  2.  permalink
    Moje ktg w porzadku ale musze lezec na plecach bo na boku tetns nie wykrywa....
    Lekarz powiedzial, ze jutro mam isc do szpitala bo jestem tydzien po terminie ale sama niewiem co robic bo przeciez przez weekend i tak nic sie w szpitalach nie dzieje... Moze w niedziele na wieczor? Ech... Jakby nie moglo sie samo ruszyc....
    W pierwszej ciazy gbs ujemny. Przebili mi pecherz bo wody mi nie odeszly.
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    madzik ja bym poszła, nawet jęsli przeleżysz ten weekend to masz minimum 2 razy dziennie ktg a to jednak bezpieczniej. Poza tym lekarz dyżurny zawse jest wiec może cos będą próbowali ruszyc jednak
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Zgadzam się, też bym już nie odwlekała mimo iż leżenie w szpitalu nie należy do przyjemnych. Nie ma co ryzykować
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Oj magdzik, że temu maluszkowi nie spieszno no :/
    --
  3.  permalink
    Ja może specjalistką nie jestem ale Monia mądrze prawi według mnie...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Kurde, Madziik. Oby się ruszyło, bo oxy to masakra....:confused:
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Skapula, jakie 153 jeżeli chodzi o cukry? Ja nadal wiem, że 140 to górna granica po godzinie.
    Co do terminu- jak rodziła Krysię 37+3 to też mam, że ciąża donoszona.
    Magdzik, nie zazdroszczę. Ja bardziej niż przenoszenia bałam się przedwczesnego porodu, ale bardzo się cieszę, ze syn się w 40 tygodniach wyrobił, bo miałam już szczerze dość.
    Nie potrafię ci doradzić. Też bym nie chciała leżeć i czekać, zwłaszcza mając drugiego brzdąca w domu. Ale chyba też bym się trochę obawiała o to, czy wszystko w porządku, będąc w domu...
    Póki co trzymam kciuki, żeby jednak ruszyło samo, znienacka :)
    --
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    [quote=karolciat][/quote]
    nowe normy cukrzycy ciązowej:
    stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
    stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
    stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)
    -- [/url][/url]
  4.  permalink
    Dziekuje za wsparcie :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    skapula: nowe normy cukrzycy ciązowej:
    stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
    stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
    stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)

w takim razie ja wg tych norm w ogóle nie mam cukrzycy :)
    --
    •  
      CommentAuthorjaisog
     permalink
    Dziewczyny, to wreszcie Ja się ujawnie.
    Myślałam, że to menopauza w wieku 42 lat a tutaj proszę Maluszek zamieszkał u Mnie w brzuszku.
    Planowany termin mam na 17.09 wiec możecie Mnie śmiało dopisać
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Jaisog !!!!! Gratulacje i tutaj oficjalnie w takim razie!!! Strasznie się cieszę :)))))))))
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Jaisog to Ci ładna menopauza się trafiła 😂 Taka 9 miesięczna :)
    --
  5.  permalink
    Madzik ja poszłam do szpitala w 41 tyg ciąży na test otc wyszedł niebardzo wiec zostawili mnie w sobotę wywolywali poród. Był szybki bolał ale pisanie masakra trochę dla mnie nad wyrost. Moim zdaniem kazdy porod boli jeden wiecej drugi mniej ale w tej sytuacji trzeba pomyslec o dziecku. Nie bój się pomysł ze niedługo będziesz mieć maluszka. Ja trzymam za Ciebie kciuki jak to moja położna mi powiedziała ze pierwsze urodziłam to i drugie urodze. Z tobą będzie podobnie. Powodzenia
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    jaisog witaj :)) dopisuje Cie :))
    btw ja mam 40 lat :)

1. madzik1983 - 10.03.2016 (chłopiec)
    2. Kamisia_Le - 29.03.2016 (chłopiec)
    3. Bett - 01.04.20016 (dziewczynka)
    4. lilijeczka - 04.04.2016 (dziewczynka), marion - 04.04.2016 (chłopiec)
    5. poziomkaUK - 6.04.2016 (chłopiec)

6. anecia_ - 09.04.2016 (chłopiec)
    7. °Agata° - 14.04.2016 (dziewczynka)
    8. kkasia4 - 17.04.2016 (chłopiec)
    9. Renata_ - 20.04.2016 (chłopiec)
    10. Muriah - 23.04.2016 (chłopiec)
    11. czarnulka_91 - 25.04.2016 (chłopiec)
    12. Lopeziatko - 29.04.2016 (dziewczynka)
    13. emillka - 14.05.2015
    14. Ratownik - 17.05.2016 (chłopiec)
    15. sara32 - 20.05.2016 (dziewczynka)
    16. marzenka1303 - 24.05.2016 (chłopiec)
    17. kaamii - 13.06.2016 (dziewczynka)
    18. PaulinaMała1983 - 14.06.2016 (dziewczynka)
    19. Klementynaaa - 15.07.2016 (chłopiec)
    20. Mysiamm - 18.07.2016 (chłopiec)
    21. artystka80 - 20.07.2016 (chłopiec)
    22. Sewila - 25.07.2016 (dziewczynka)
    23. mooniia - 31.07.2016 (dziewczynka)
    24. Yvoonne 23.08.2016 (chłopak)
    25. skapula - 01.09.2016
    26. moya212 - 05.09.2016
    27. tejsha - 11.09.2016 (chłopiec)
    28. monii9797 - 12.09.201628.
    29. Daisy1991 - 17.09.2016
    29. jaisog -17.09.2016
    30. Yoasik08 - 08.10.2016
    31. pani_dratewkowa - 21.10.2016
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    skapula: nowe normy cukrzycy ciązowej:

A te normy to przy krzywej cukrowej po wypiciu glukozy, czy przy diecie cukrzycowej???
    Ja jestem pod opieką diabetologa i na czczo nie mogę mieć więcej niż 90, a 1 h po posiłku max 120.
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Normy przy obciążeniu. Przy diecie jest tak jak piszesz Marion.
    --
  6.  permalink
    Dziekuje Agusia. Jutro rano bede dzwonic do szpitala do ktorej mam sie zjawic. Bym chlopakom moze chociaz lazanek na 2 dni narobila a w niedziele do tesciowej by poszli na obiad.
    Witam nowe mamusie :)
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    hej, hej , ja dziś po wizycie,,, gdyby któraś zmieniała listę to poproszę o zmiane terminu na 11 września i dopisanie mi chłopca :wink::bigsmile:

jaisog wow gratuluję :wink:

madziik1983
    niech już się powoli rusza i dzidzia wychodzi na ten świat, taka piękna wiosna się robi, żal w brzuszku siedzieć :wink:
    --
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Dziewczyny to sa normy DLA cukrzycy ciążowej po obciążeniu 75gr glukozą.
    Jeśli Wasze wyniki mieszczą się w podanych widełkach to jest to cukrzyca ciążowa, jesli poniżej to jet ok.

Madzik, jesteś bardzo dzielna, podziwiam….i trzymam kciuki
    Tejsha ale szybko poznałaś płeć:)
    Ja niestety muszę poczekać na połówkowe usg, tak mi się wizyty ułożyły. W pierwszej ciąży na tym etapie już wiedziałam…ale teraz jakoś o tym w ogóle nie myślę...
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    skapula: Jeśli Wasze wyniki mieszczą się w podanych widełkach to jest to cukrzyca ciążowa, jesli poniżej to jet ok.

Ja to zrozumiałam inaczej :P
    Niemniej mi tylko na czczo wyszło za dużo, reszta ok
    --
  7.  permalink
    Ja to spac po nocy ostatnio nie moge.. Dobrze ze tu tv... No i zrec mi sie oczywiscie chce...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 18th 2016
     permalink
    Madzik, ja nie w ciąży i spać nie mogę :/ by to szlag.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Ja tez od paru dni nie spie. Młoda co 15 -30 min tez się budzi. I cyc i cyc . No szału dostane. :cry:
  8.  permalink
    No byla 2 i jest 5 i dalej nic... Szlak mnie trafi... ;(
    Bonin - no chyba lubi twoje cycusie :)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    madzik a Ty w domu czy w szpitalu już?

Treść doklejona: 18.03.16 06:20
    tejsha zmieniałam, ale termin porodu będzie Ci się zmieniał z wizyty na wizyte bo dzieciatko róznie rośnie, róznie zmierzą wiec nie wiem czy jest sens zmiany o dwa dni ;)
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ja zasnęłam około 5 a po 6 pobudka, bo do przedszkola...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    anecia_: Niemniej mi tylko na czczo wyszło za dużo, reszta ok

Mnie też w krzywej cukrowej tylko na czczo wynik wyszedł lekko ponad norme, ale uznano to jako cukrzycę. I faktycznie, jak mierzę cukry glukometrem, to wyniki często są poprzekraczane po posilkach. Już nie wiem co jeść...
    • CommentAuthorolza21
    • CommentTimeMar 18th 2016 zmieniony
     permalink
    Witam! Chciałabym dołączyć do Listy Przyszłych Mamuś ;) Termin mam na 01.09.2016r, a w brzuszku mieszka synek.
    P.S. Madzik - trzymam kciuki. Ja miałam pierwszy poród wywoływany oxy i wcale hardcoru nie było :) Po 3 godzinach skurczy mały był już u mnie na brzuchu - także myślę, że nie ma reguły.
    --
    •  
      CommentAuthormadziik1983
     permalink
    Ja w domu. Odsypialam troche noc. Ogarnie sie i zadzwonie na oddział. Moze bym zdadzyla zakupy swiateczne zrobic
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    olza21 wiataj ! :) gratuluję :D
    jej, ja też spać nie mogę , kładę się do łóżka i leżę ... z dwie godziny tak , no szlag mnie trafia mąż śpi, synek śpi a ja tylko z boku na bok się przewracam :cry: jak obudzę się w nocy na siku to od nowa :devil:
    --
  9.  permalink
    Do 12 mam byc by usg zrobili.... Pewnie po 14 na chate ida...
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    A jak Twój lekarz mówi madzik?
    Ja się zdziwiłam jak w poprzedniej ciąży ginka mi powiedziała, że dziecko ma czas do tygodnia po terminie, a potem szpital i wywołanie. Zawsze myślałam, że 2 tygodnie.
    Jak to w ogóle jest? Można iść sobie do szpitala samemu po terminie, czy też trzeba mieć skierowanie? Ja nie wiem, bo zawsze szłam, jak poród się już zaczął.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    marion:
    Mnie też w krzywej cukrowej tylko na czczo wynik wyszedł lekko ponad norme, ale uznano to jako cukrzycę. I faktycznie, jak mierzę cukry glukometrem, to wyniki często są poprzekraczane po posilkach. Już nie wiem co jeść...

Ja mam identycznie, dziś będę pisać do gina w tej sprawie bo ostatnio naprawdę kiepsko z moimi cukrami. Wczoraj na kolacje dwie kanapki razowe i pomidorki cherry, cukier 163 gdzie normalnie było ok 100
    .
    Ja poza pobudkami na toaletę śpię jak zabita
    --
    •  
      CommentAuthorartystka80
     permalink
    Ja też spać nie mogę :(( codziennie pobudka tak ok2-3, godzina mordęgi a potem o 5 znów budzę się przed wszystkimi.Porażka.Poprzednio miałam tak na końcówce ciąży, ale teraz w 23 tyg??
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    anecia_: Wczoraj na kolacje dwie kanapki razowe i pomidorki cherry, cukier 163 gdzie normalnie było ok 100

Anecia, myślę że to wina pieczywa.
    Ja przetestowałam wiele chlebów i bułek, nawet pieczywo dla diabetyków i lipa - cukry przekroczone. Od miesiąca tylko Wasę jem i jest OK.
    Od tygodnia jestem na insulinie, bo na czczo co dzień było > 90 (ale tylko wieczorem sobie wstrzykuję, żeby wyniki na czczo zbić). I jest w porządku. Ale obiady coś mi się ostatnio zwichrowały - dziwne, bo dawniej te same posiłki dawały dobre wyniki.
    anecia_: Ja poza pobudkami na toaletę śpię jak zabita

Ja na siku nie wstaję w ogóle. Ale budzę się wiele razy, bo biodra bolą i okropnie palce dłoni mi drętwieją.
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    marion: Anecia, myślę że to wina pieczywa.

Ja wase jem tylko na śniadanie bo wtedy wszystko inne podwyższało mi cukier, ale na kolację bez problemu jadłam każdy ciemny chleb i było ok. Żadnych zmian nie robiłam, a jednak teraz cukry szaleją. Czekam właśnie na usg to pogadam z ginem o tym, tyle że to nie mój prowadzący, ale i tak zapytam
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Zadam może głupie pytanie, ale czy zwracacie uwagę w składzie na dodatek cukru bądź karmelu, bo to dość powszechna praktyka. Ja co prawda cukrzycy nie mam, ale z racji zawodu śledzę składy.
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Ja się przyznaję że nie patrzyłam, ale w 99% jem chleb z biedronki 7ziaren (zielony) bo taki dziewczyny tu polecały i on mi cukru nie podwyższał. Na wczorajszą kolację też go jadłam. Zaraz będę w domu to zerknę w skład
    Chyba nie ma nic złego w tym składzie (wrzucam fotkę)
    http://28dni.pl/pictures/2579073.jpg
    ...................
    Po wizycie na USG gin sprawdził wszystkie przepływy i łożysko, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Niemniej mówił że jak cukry zaczęły mi tak szaleć to raczej czas na rozwiązanie ciąży, mówił że skoro miałam pierwszą CC i teraz cukrzyce ciążową to szykować się na poród-CC i nie czekać do 40tc. Poradził kontakt do gina prowadzącego żeby raczej już umawiać się na CC
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.