Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeMar 18th 2016
     permalink
    Aneciu a nie lepiej jeszcze wprowadzić insulinę z racji cukrów? Wiem, ze to juz końcóweczka ale dla dobra dziecka chyba warto rozważyć.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeMar 18th 2016 zmieniony
     permalink
    1. madzik1983 - 10.03.2016 (chłopiec)
    2. Kamisia_Le - 29.03.2016 (chłopiec)
    3. Bett - 01.04.20016 (dziewczynka)
    4. lilijeczka - 04.04.2016 (dziewczynka),
    4. marion - 04.04.2016 (chłopiec)
    5. poziomkaUK - 6.04.2016 (chłopiec)

6. anecia_ - 09.04.2016 (chłopiec)
    7. °Agata° - 14.04.2016 (dziewczynka)
    8. kkasia4 - 17.04.2016 (chłopiec)
    9. Renata_ - 20.04.2016 (chłopiec)
    10. Muriah - 23.04.2016 (chłopiec)
    11. czarnulka_91 - 25.04.2016 (chłopiec)
    12. Lopeziatko - 29.04.2016 (dziewczynka)
    13. emillka - 14.05.2015
    14. Ratownik - 17.05.2016 (chłopiec)
    15. sara32 - 20.05.2016 (dziewczynka)
    16. marzenka1303 - 24.05.2016 (chłopiec)
    17. kaamii - 13.06.2016 (dziewczynka)
    18. PaulinaMała1983 - 14.06.2016 (dziewczynka)
    19. Klementynaaa - 15.07.2016 (chłopiec)
    20. Mysiamm - 18.07.2016 (chłopiec)
    21. artystka80 - 20.07.2016 (chłopiec)
    22. Sewila - 25.07.2016 (dziewczynka)
    23. mooniia - 31.07.2016 (dziewczynka)
    24. Yvoonne 23.08.2016 (chłopak)
    25. skapula - 01.09.2016
    25. olza21 - 01.09.2016 (chłopiec)
    26. moya212 - 05.09.2016(chłopiec)
    27. tejsha - 11.09.2016 (chłopiec)
    28. monii9797 - 12.09.201628.
    29. Daisy1991 - 17.09.2016
    29. jaisog -17.09.2016
    30. Yoasik08 - 08.10.2016
    31. pani_dratewkowa - 21.10.2016

olza21 dopisałam Cie :)

ja po połówkowym, wszystko w jak najlepszym porządku, przebadana od czubka głowy aż po czubki palców, wszystkie narządy ok, waga 377gram, no i potwierdzona dziewczynka :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    salinos: Aneciu a nie lepiej jeszcze wprowadzić insulinę z racji cukrów? Wiem, ze to juz końcóweczka ale dla dobra dziecka chyba warto rozważyć.

Sama już nie wiem, czekam na info od gina
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Anecia w sumie chlebek dobry, nawet bardzo dobry. Wychodzi na to, że dieta sama w sobie już nie daje rady.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Kupując chleb w opakowaniu foliowym z nadrukowanym składem wiemy, co zawiera. Ale chleb kupowany 'luzem' opisu składu nie ma. W środku cukier, karmel itp. Najbardziej zaskoczyła mnie sytuacja z chlebem dla diabetyków - 5 zł za malusi bochenek, a cukry wysokie. Inni też to potwierdzają. Chore to. A na drugi dzień chleb wiór i nie dało się go jeść.
    Dziewczyny polecały tu też chleb z Biedry słonecznikowy, ale u mnie też efektów pozytywnych po nim nie było. Została mi tylko Wasa.
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Ja mam w sumie chlebek z lokalnej piekarni i jest super. SKŁAD: Mąka żytnia (45,9%), woda, słonecznik (26,3%), siemie lniane (4,2%), mąka razowa (21,1%), drożdże, sól, sezam (1,7%). Węgli na 100g 54,6 w tym cukry 2,2g
    --
  1.  permalink
    W koncu jestem na oddziale. Jedyne 2h na ip...
    Szlam bez skierowania z tematem ze jestem po terminie. Mam zalecone 3 dni jakis zastrzykow narazie. Wg usg 38 tydzien. Waga 3500. Przeplywy oki. Narazie nie bede zasmiecac. Napisze jak cos sie bedzie dzialo. I niech mnie nikt nie wyprzedza..
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    marion: Dziewczyny polecały tu też chleb z Biedry słonecznikowy, ale u mnie też efektów pozytywnych po nim nie było. Została mi tylko Wasa.

Ten słonecznikowy też mi nie pasował, a chleb dla diabetyków taki u mnie nie smaczny że po kilku dniach przestałam go kupować.
    .
    Sewila: Anecia w sumie chlebek dobry, nawet bardzo dobry. Wychodzi na to, że dieta sama w sobie już nie daje rady.

Właśnie też tak wywnioskowałam, że dieta nie daje rady. Cieszę się że chleb dobry, chociaż już mi uszami wychodzi :P Ja to uwielbiam białe bułeczki :D

Treść doklejona: 18.03.16 14:26
    madziik1983: Wg usg 38 tydzien. Waga 3500

skąd różnica tyle tygodni? Na co te zastrzyki?
    --
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Z tymi chlebkami "ciemnymi" jest tak ze w skladzie slod lub karmel wiec powinnyscie omijac je...moja mama jest diabetyczka i dietetyczka dala jej zakaz na chlebki typu "graham" bo wiele w nich slodu
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Madzik zaciskam kciuki!!! oby ruszyło i poszło szybko sprawnie!!!
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    anecia_: skąd różnica tyle tygodni? Na co te zastrzyki?

Podbijam pytanie. Różnica z kosmosu :confused:
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ale słuchajcie wiek określają po wielkości. Jak dzidzia nie będzie za duża to i wiek wyjdzie mniejszy. Na tym etapie to już chyba nie ma wielkiego znaczenia
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    No właśnie różnica, że ja pierdziu ...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 18.03.16 15:19</span>
    Kiarus ja też z zawodu dietetyk, więc stąd moje pytanie.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 18.03.16 15:21</span>
    [quote=mooniia][/quote] Monia niby tak, ale 3,5kg to waga standardowego noworodka, więc skąd wyliczenie, że przy tej masie to dopiero 38tc
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    mooniia: ale słuchajcie wiek określają po wielkości. Jak dzidzia nie będzie za duża to i wiek wyjdzie mniejszy. Na tym etapie to już chyba nie ma wielkiego znaczenia

Ale 3500g to jednak nie malutkie dziecko, w sensie ze mój ma po dzisiejszym usg 3200g i wypada 37t5d
    Może co lekarz i sprzęt to inaczej
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    3200 to 37,5 plus do tego wielkośc główki, kości udowej, objętość brzuszka - te wielkości statystyczne określają wielkość w tygodniach. Są jakieś wyliczenia dla 50 centyla i tyle. Moja np. ma o tydzień wieksza głowkę i zawsze w pomiarach wychodzi wieksza niż by to wskazywał wiek ciąży. A ja wiem kiedy miałam owulacje i te pomiary nie wprowadza mnie w błąd - po prostu ciut większe dziecko niż 50 centyl
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Haha moja dopiero dobija do 0,5kg haha, więc jeszcze trochę czasu minie zanim dobije do 3,5kg, a jak będzie taka jak braciszek to przy porodzie nie przekroczy 3kg

Moja ma główkę parę dni mniejsza, brzuszek większy, kość udową większa i wychodzi o 5dni starsza.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 18.03.16 15:31</span>
    Ale Monia tak jak piszesz, też wiem kiedy miałam owulację, więc tym się nie sugeruje. Nie wiem na ile wpływ może mieć implantacja, bo u mnie stosunkowo szybko była bo 8dfl test był pozytywny
    --
  2.  permalink
    Niewiem skad taka roznica ale tam na kartce po usg bylo od 38 tyg po 39.6. Tylko nie kumam tych oznaczen... Wodac mu dobrze. OM mialam 2 czerwca na tego podstawie termin wyliczony a jestem na 90% pewnie ze w ciaze zaszlam jakos 22 czy 24 czerwca (jakos nie za duzo mielismy okazji). No ja sie waga nie przejmuje bo takie smiesznie wyliczenia wg tego :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Mam odpowiedź od gina, napisał że skoro na usg wszystko ok to mam spokojnie przyjechać w poniedziałek i pokieruje mnie dalej, czyli oby do poniedziałku :)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    czyli pewnie z założenia ciaza tydzień młodsza i spokojnie wtedy te wymiary się zgadzają bo to zawsze plus minus jest :)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ale glowa MUSI byc wieksza zeby to dziecko przejs moglo przez kanal rodny. mi tak gin mowil, ze glowa wychodzi tydzien lub dwa "do przodu" w usg.

Treść doklejona: 18.03.16 16:08
    rozmawialam dzis z kolezanka, urodzila dziecko o wadze 4800, przez cc, wiadomo. maly ma 2 miesiace i wazy ponad 7 kg :shocked:
    a moj kurczak 3,6 teraz wazy, pewnie za miesiac maks 4,6 bedzie miala.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ewa nie zawsze, mi tak wychodziło u Marty i wychodzi teraz, ale u Marysi i Gosi główka szła równomiernie o reszty
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Magdzik powodzenia ! Trzymam mocno kciuki :*
    --
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    Hmm sama nie wiem jak z tą główką
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja tez nie wiem, mnie tak gin mowil
    ale w ksaizeczce tez mam w obu dzieciah, ze glowa 34, a klatka 33. klatka zawsze wezsza niz obwod glowy
    -- ;
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ale klatka bez rączek ;)
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Dominika miała przy porodzie 33cm główki i 33 cm obwód klatki, a Łucja 33cm główki i 34 cm klatki. Więc jak widać u mnie nie zawsze główka jest większa.
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    U mnie właśnie była położna - pogmerała mi w "Gabryśce", ale ponoć szyjka totalnie nieporodowa.

Pokazałam jej ostatnie pomiary z USG (zaniżające wiek ciąży względem 1 dc) oraz wykres z datą owulacji i przyznała mi rację, że bardziej prawdopodobny jest u mnie termin porodu względem obserwacji (czyli 8-10 kwietnia), niż wg obliczeń gina względem 1 dc, czyli na 4 kwietnia. A gin nie dość, że ma gdzieś moje tłumaczenia, to chce mnie kłaść w szpitalu 30 marca i poród wywoływać :cry:

A w ogóle to mnie zszokowała, bo śluzowi bardzo dokładnie się przyglądała, a nawet zerknęła na bieliznę i powąchała !!! O_O
    .
    No i znów opowiadała ciekawe historie, heh.
    Jeździ aktualnie do jakiejś laski po 3-cim porodzie. Laska mieszka z mężem i dziećmi. Pierwsze dziecko ma z mężem, drugie z bratem męża, a trzecie z mężem siostry. Wszyscy o wszystkim wiedzą, a mąż nie ma pretensji i kocha dzieci. Ja pierdzielę!!!
    •  
      CommentAuthorBett
     permalink
    Marion - u mnie szyjka była ponoć nieporodowa na 2 godziny przed tym jak urodziłam Syna :> Także takie teksty też mnie nie kręcą :D Mnie moja ginekolog cały czas przepowiada, że wcześniej na pewno urodzę, bo już mam rozwarcie i miękką szyjkę, ale ja też w to kompletnie nie wierzę.

I ja na Twoim miejscu spokojnie bym poczekała z pójściem do szpitala przynajmniej do 4 kwietnia. Nie musisz stawiać się w nim wtedy, kiedy ginekolog tego wymaga - to Twoja decyzja. Jesli czujesz, że to byłoby za wcześnie, to zaufaj sobie. Zawsze możesz się przejść na prywatne usg albo ktg, żeby mieć spokojne sumienie.

U mnie po wczorajszym ktg spokojnie - ponoć "rysują się napięcia", ale takie gadanie też do mnie nie przemawia ;) Do Świąt nie zamierzam rodzić :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    marion: A w ogóle to mnie zszokowała, bo śluzowi bardzo dokładnie się przyglądała, a nawet zerknęła na bieliznę i powąchała !!! O_O

Co sprawdzała? Może szukała czop?
    .
    marion: Wszyscy o wszystkim wiedzą, a mąż nie ma pretensji i kocha dzieci. Ja pierdzielę!!!

Bo i o co skoro wszystko zostało w rodzinie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Bett: I ja na Twoim miejscu spokojnie bym poczekała z pójściem do szpitala przynajmniej do 4 kwietnia. Nie musisz stawiać się w nim wtedy, kiedy ginekolog tego wymaga - to Twoja decyzja. Jesli czujesz, że to byłoby za wcześnie, to zaufaj sobie.

Jeśli podczas USG wyjdzie, że z łożyskiem i stanem wód wszystko OK, a diabetolog stwierdzi, że mimo sporadycznych przekroczenień cukru dramatu nie ma, to mam gdzieś pomysły gina o przyspieszaniu porodu.
    Ewentualnie dam się położyć na oddział, ale głównie w celu monitorowania ciąży (USG, KTG) - bo na wywołanie tak łatwo się nie zgodzę.

Treść doklejona: 18.03.16 20:24
    anecia_: Co sprawdzała? Może szukała czop?

Sprawdzała stan szyjki. Ponoć wysoko, średnio twarda i zamknięta.
    A z tym śluzem, to pytała czy ostatnio się zmienił, w sensie kolor, konsystencja, ilość.
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Mi położna śluz sprawdzała jak jeszcze nie wiedziałam że rodzi i zauważyła od razu że wody się sącz. Ja nie widziałam różnicy w wyglądzie :/
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    mooniia 7 super że wszystko ok też się nie mogę doczekać połówkowych :D:wink:
    madzik kciuki :wink:
    --
  3.  permalink
    Na sali babka o od rana ma skurcze. Teraz mega mocne bo az placze a rozwarcie na opuszek.... A co najlepsze sie okazalo ze te zastrzyki co mialam dostac to sie skonczyly a idzie weekend wiec jak samo nie ruszy to extra... Na sali mam babke z tym samym terminem co ja. Pierwsze miala 13 dni a drugie 9 dni po terminie... Pocieszajace...
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    marion: Pierwsze dziecko ma z mężem, drugie z bratem męża, a trzecie z mężem siostry. Wszyscy o wszystkim wiedzą, a mąż nie ma pretensji i kocha dzieci. Ja pierdzielę!!!

:shocked::shocked::shocked: normalnie SZOK!

Madzik trzymam kciuki niech się ruszy !
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    U mnie będzie drugi chłopiec :)
    jeśli ktoś będzie przeklejal listę, to proszę o dopisane.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Madzik ja tez miałam takie bolesne skurcze, że aż płakałam i jęczałam z bólu :(((( ale to już byłam mega rodząca, powyżej 4 cm, bo za chwile sie okazało, że jest 8 cm i wody odeszły.
    Marion ja to nie wiem czy się śmiać czy płakać, no laska jest naprawdę niezła, pomieszała wszystkie geny hehehe, no ale co w rodzinie to nie zginie haha
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Ja tam się zastanawiam, co na to siostra tej laski... Dla mnie niewyobrażalne. Ale niektórzy lubią urozmaicenie...
    --
  4.  permalink
    Widza dalej sa jakies bezsenne. Pani obok wlasnie na porodowke pojechala... Ja niewiem co ja ma z tym spaniem. Porazka jakas. No i oczywiscie glodna jestem...
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
    • CommentTimeMar 19th 2016
     permalink
    Madzik ja też spać nie mogę, ale to z przyczyn zmartwieniowych ;( córeczka starsza chora. No i rozstać się z tym wątkiem coś trudno hehe :wink:
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    moya już dopisuje Ci chłopca :)
    •  
      CommentAuthorSewila
     permalink
    I jak tu podejść do tematu by wypocząć przed porodem, jak ty Madzia spać nie możesz. Chyba że ty lecisz na hardcore i musisz się na wpierdzielać jedzenia by siły mieć na poród. Każda opcja jest dobra :)
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Salinos, mi teże ciężko się rozstać z tym wątkiem :( a spać teź nie mogłam bo dzisiaj wreszcie wracam do domku ! Ponad tydzień Ignasia nie widziałam i aż rozstroju żołądka dostaję na samą myśl że już za godzinkę go przytulę!
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Tinamar: Ponad tydzień Ignasia nie widziałam i aż rozstroju żołądka dostaję na samą myśl że już za godzinkę go przytulę!
    wyobrażam sobie , i już nawet czuję twoje podcienienie na myśl o przytuleniu i wycałowaniu synka :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziik1983
    • CommentTimeMar 19th 2016 zmieniony
     permalink
    Bo wy dziewczyny wyszlyscie przed szereg. Moja kolej byla na rodzenie :devil: dzisiaj poprosze o relanium czy cos bo masakra z tym spaniem. A w brzuchu mi tak burczalo ze myslalam ze innych pobudze :/ zrobie sobie kanapke na noc. Normalnie jak w 1 trymestrze....
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Fakt magdzik że powinnam grzecznie poczekać. Wszyscy byliby już zdrowi i nie byłoby tego całego zamieszania! No ale może już teraz z górki będzie :)
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Tinamar wiem co czujesz bo my też 8 dni po porodzie leżeliśmy i za starszą córeczką tęskniłam, że aż łzy same leciały :cry::cry::cry:
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Dziewczyny zerknijcie na moje wyniki moczu? Bo mi się wydaje że wyszły kiepskie :/http://28dni.pl/pictures/2579183.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    czemu kiepskie?
    musisz powotrzyc badanie moczu bo bakterie maja byc nieliczne. jak znow wyjda liczne to posiew
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Bo są ciała ketonowe, leukocyty i właśnie te bakterie.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    leukocyty chyba normalnie sa w moczu, tylko jakos 1-3. bakterie tez sie zdarzaja, ale maja byc nieliczne (najczesciej niedokladne umycie)
    no i ciala ketonowe w ciazy tez sie moga zdarzyc.
    pokaz ginowi, powinien ci powiedziec to co ja ci mowie (bo tak gadal moj gin) - powtorzyc badanie. jak wyjda liczne bakterie to posiew.
    -- ;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.