Sinajka, co do tej pracy przy komputerze w okularach czy soczewkach, to chodzi o to, że przed komputerem oczy szybko wysychają (skupiamy na długo wzrok w jednym punkcie, odruchowo mniej mrugamy) i przy soczewkach większy jest z tego powodu dyskomfort. Stosujesz jakieś krople do nawilżania oczu? Zakrapiaj sobie jak najczęściej.
Moja dwuletnia córeczka nosi od niedawna okulary. Brudzi je niemiłosiernie. Co polecacie do czyszczenia szkieł z tworzywa sztucznego? Chusteczki jednorazowe? Jak tak to które?
idealnie byloby specjalna sciereczka przeczyszczac ale wiem po moich dzieciach ze to za malo. w przypadku mega wypackanka uzywamy tych jednorazowych chusteczek w5 z lidla zakladam ze mala nie ma antyrefleksow ani fotochromow wiec wtedy mozna chociaz mowia ze szkal sie bardziej niszcza.
Nie, nie ma antyrefleksow ani fotochromow. Szmatkę mam, nie daje rady:) Płyn w sprayu też, ale nie doczyszcza. No trudno jak się zniszczą, chodzenie w takich wypaćkanych mija się z celem. Cieszę się że w ogóle chce je nosić. Bardzo szybko je zaakceptowała.
ja tez całe zycie myłam płynem do naczyń i wodą a na co dzień chuchałam i przecierałam bawełną czyli często własną koszulką ;) spokojnie wystarczało. Po chusteczkach miłam wrażenie zamazanych szkieł
Dziewczyny, zalozylam kiedys ten watek w mysl o soczewkach. Nosilam jakis czas ale znudzilo mi sie to zakladanie i zdejmowanie, wrocilam do okularow. Ostatnie badanie oczu mialam w grudniu ( badam co rok) wade mam - 1.75 na pare oczu. Czytalam cos o cwiczeniach oczu, ze moga poprawic, wyleczyc wzrok. Zastanawiam sie czy jest to wogole mozliwe czy to jakas glupota z netu :/ Ale pomyslalam ze sprobuje i do grudnia bede wykonywac te cwiczenia oczu.
Biedronka, to nie ćwicz sama tylko zacznij od optometrysty. On ci sprawdzi co jak działa i dobierze odpowiednie ćwiczenia do wady wzroku i zdolności adaptacyjnych oka.