Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeApr 26th 2015
     permalink
    Witam,

    Mój synek, Ignaś, właśnie skończył roczek. Na jego ciałku i najbardziej na policzkach pojawiły się zmiany jak się okazało związane z AZS. Jeszcze nie wiem na co dokładnie jest uczulony więc ma zakaz mleka krowiego i jego pochodnych, glutenu, owoców najbardziej uczulających itp. Zastanwiam się więc co takiemu maluchowi dawać na śniadanko, obiad, kolację bo ciągłe kaszki ryżowe, ziemniak i marchewka są nudne. Kiepska ze mnie kucharka ale pewnie jest tu kilka mam co mają podobny problem i może jak się powymieniamy przepisami to będzie łatwiej i przede wszystkim urozmaicimy mluchom posiłki. Mam nadzieję ze w dobrym miejscu umieszczam dyskusję - jeśli nie to proszę o wskazówkę bo nie znalazłam podobnego wątku.

    I na początek - na obiadek włąsnie standardowo gotuję: ziemniaczek, marchewka, cukinia, kurczaczek i zółtko - wszystko na parze :)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeApr 26th 2015
     permalink
    U nas AZS. Ale nie mamy jakoś specjalnie ograniczeń w menu bo unikamy tego co wiemy co uczula (orzechy i seler). Czasem ciężko bo na większości produktów pisze, że może zawierać śladowe ilości i tego nie da się całkowicie uniknąć.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeApr 26th 2015
     permalink
    Tinamar mój synek też ma AZS, mój oprócz mleka i przetworów mlecznych je inne rzeczy. Proponuję wprowadzić kaszę jaglaną, są płatki jaglane, które można robić na wodzie lub np mleku ryżowym, to mleko będzie najmniej uczulać, bo mleka z orzechów np mogą być dla alergika niewskazane. Można dodać jabłuszko, cynamon, jeśli akurat ten owoc może jeść. Są mąki bez glutenu gryczana, kukurydziana, jaglana właśnie i na nich można robić rózne rzeczy, piec naleśniki, nawet ciasteczka od czasu do czasu. Możesz kupić komosę ryżową i dawać zamiast np ryżu. kup amarantus dmuchany i zrób mu amarantuski z bananem, jeśli akurat banana jeść może. Ty masz utrudnione zadanie bo twój nie może glutenu, więc będziesz zmuszona piec chleby bez glutenu, bo te kupne są ohydne i mają chemię niestety w składzie. jest bardzo wiele portali, blogów gdzie mamy alergików wrzucają świetne przepisy, wystarczy sobie wisać przepisy bez mleka, bez glutenu, bez cukru i wyskoczy pełno stronek, a taka dieta wyjdzie na zdrowie dla Waszej całej rodziny.
    --
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeApr 26th 2015
     permalink
    u nas też dieta antyalergiczna i też mam problem z menu. Jak na razie jemy: kaszę jaglaną, komosę ryżowa (quinoa), amarantus, kaszę gryczaną, płatki owsiane bezglutenowe, ziarna słonecznika i dyni, w teraz wprowadzam migdały i mięso. Z warzyw dynię, ziemniak, batat, topinambur, pietruszkę. Kaszki robię na mlekach roślinnych. owoców na razie żadnych nie podaje, bo jabłko prawdopodobnie uczula a sezonowych nie ma żadnych jeszcze. I niedawno odstawiliśmy ryż i marchew, żeby sprawdzić, czy nie uczulają. Menu mało zróżnicowane, ale mam nadzieję, że z czasem uda się je rozszerzyć.
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeApr 26th 2015
     permalink
    Tinamar, u nas AZS, ale na szczęście niewiele musimy z diety wykluczać. Jezeli chodzi o mąkę, to rzeczywiście gryczana daje radę. Dla urozmaicenia używam jej często zamiast pszennej i moje wnioski są takie, ze jezeli kupisz gryczaną ciemną, to czuć smak gryki, natomiast jak używam gryczanej białej, to ani mąż ani syn nie czują różnicy i omlety, naleśniki czy racuchy wcinają aż im się uszy trzęsą.
    No i kasza jaglana - z niej tez pewnie mozna mąkę zrobić, ugotowana i zmiksowana swietnie nadaje się jako baza do różnych deserów, lodów, itp.
    Mleko zastępujemy mlekiem roślinnym albo wodą.
    Możesz synkowi robić pierożki z mąki kukurydzianej - z mięsem, ze szpinakiem, z łososiem ( jezeli ryby je), ze śliwkami, z soczewicą.
    Polecam tez makarony bezglutenowe z warzywami - u nas w okresie koło roku swietnie się sprawdzał najprostszy: warzywa pokrojone w kawałki ( np. Marchewka, brokuł, groszek, kalafior, bób, fasolka szparagowa, cukinia) wymieszane z oliwą i ewentualnie jakimś mięskiem.
    No i króluje tez dynia, poczynając od zupy kremu dyniowej ( z cebuli, marchwi i dyni), a kończąc na racuszkach dyniowych z kwestii smaku ( w naszej wersji oprócz imbiru dajemy czarnuszkę).
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeApr 26th 2015
     permalink
    Mój Dawidek też AZS... Cięzko już powiedzieć skąd te zmiany. Zrobiłam mu testy alergiczne (panel pediatryczny), ige, morfologia...

    Panel wyszedł czyściutki. Wszystko w klasie "0".
    IgE całkowite 11,62 (norma 0-241)
    Morfologia cudna!!! (poza EO, które wyszło 7,0 przy normie 0-5).

    I juz nie wiem co by mu tu odstawiać.

    Zawsze sądziłam, że uczula mleko, ale w testach nawet nie drgnęło. Ostatnio strasznie go "sypie", pomimo, że mleka nie spozywa, ani nic z produktów mlecznych. Myslałam, że może w przedszkolu skądś dostaje...

    No, ale tak czy siak wg badań wychodzi, że mleko nie....

    Zmieniłam proszek, zrezygnowałam z mydeł na rzecz oilatum. Niby skóra jest nawilzona, ale co kilka dni drapie mi się dzieciak do krwi. A najlepsze jest to, że ta atopówka wróciła do nas po około 2 latach.
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeApr 27th 2015
     permalink
    Dzięki dziewczyny za ttyle rad :) Na początek czuję się "zasypana" bo niektórych produktów nawet niekojarzę ale nadrobię z pewnością zaległości bo tak jak piszecie - na zdrowie na pewno to wyjdzie wszystkim :)

    Dziś zatem na obiad naleśniki na razie na wodzie bo mleko roślinne nawet nie wiem gdzie kupić i na mące może kukurydzianej i do tego prażone jabłuszko z cynamonem :)

    Monia - kurcze, to faktycznie dziwne i najgorsze chyb a bonie wiesz nawet co może a co nie :/ Ja jestem na początku mojej drogi z AZS więc nawet nie mam pomysłu co dorzadzić :/ A może jakiś proszek do prania albo materiał go podrażnia ?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeApr 27th 2015
     permalink
    Tinamar: Monia - kurcze, to faktycznie dziwne i najgorsze chyb a bonie wiesz nawet co może a co nie :/ Ja jestem na początku mojej drogi z AZS więc nawet nie mam pomysłu co dorzadzić :/ A może jakiś proszek do prania albo materiał go podrażnia ?


    tez myślałam, że proszek... Zmieniłam najpierw na Lovelę, ale to to nic nie spiera... więc kupiłam żel do prania biały jeleń (jest delikatniejszy, lepiej spiera - choć szału nie robi i dużo tańszy 18 zł). Skóra jest fajniejsza - także moja, bo ja zawsze miałam suchą, łuszczącą się (nie pomyślałam, że to może być od środków piorących).

    Ale wiecie co go wczoraj wysypało??? Jego własne włosy!!! Obcinałam mu maszynką, włosy pospadały na skórę i od razu wysypka i drapańsko do krwi.... No o co chodzi do cholery????
    --
    •  
      CommentAuthorAndżi
    • CommentTimeApr 27th 2015
     permalink
    Mleko roślinne można zrobić samej. Na wątku o blw były przepisy. I na blogu smakoterapia też są przepisy na mleko roślinne :-)
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeApr 27th 2015
     permalink
    Monia, u nas podobnie jak u Was, Ige na poziomie 11, alergeny pokarmowe w klasie 0 i od lutego nawrót objawów skórnych.
    Alergolog stwierdziła, ze Ige na tym poziomie świadczy o bardzo niewielkiej alergii, dobrze rokującym i pomimo, ze wyniki w klasie 0, zaleciła wyelimińowac z diety te, które mają Ige powyżej 0 ( wynik mam zaprezentowany w postaci prostokątów i tam, gdzie są jakiekolwiek, mamy wyeliminować pokarm) i zobaczyć, czy się skóra poprawi. Jezeli tak, potem wprowadzać po kolei i patrzeć, czy po czymś nie ma objawów. I jezeli dziecko nie chce jeść czegoś, na co nawet niewielki wynik wyszedł, to absolutnie nie zmuszać. Raczej nie uczula to, co maluch chętnie wcina.
    Na przykład nasz syn nie tyka pomidorów, kiwi, marchewkę i jabłka je niechętnie, za chlebem nie przepada, chyba ze za pszennym (a w domu głównie żytnie jemy) i wyszło, ze choć klasa 0, to te wszystkie produkty jakiś wynik niezerowy dają.
    Podobno wiek, w jakim są nasze chłopaki to okres, kiedy wracają alergie i pojawiają się wziewne do tego....
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeApr 28th 2015
     permalink
    A widzisz to u nas sporo jest powyżej 0, także wziewnych... Ale co mnie uspokaja to mleko 0, pszenica 0... Kazeina 0

    Natomiast cała reszta (jabłko, marchew, ziemniak, ryż, orzech laskowy, soja, dorsz, zółtko jaja (białko 0), na teście drgnęła... Na kota mamy 0, co mnie cieszy, bo myślę o kotku...

    Ale na psa już coś ruszyło, na konia tez (a chciałam hipoterapię i teraz nie wiem....)...

    na trawy, brzozę, bylicę też drgnęło...

    Czekam na wynik królika (mamy dwa)
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeApr 30th 2015
     permalink
    Monia ale jest jeszcze alergia IgE niezależna więc może tak być, że w testach nic a Dawid wysypany. Zapisuj sobie kiedy go wysypuje i co wtedy jadł może znajdziesz jakąś zależność. Z tymi włosami to raczej żadna alergia a raczej reakcja na króciutkie i ostre włoski:wink: wiele osób tak ma :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeMay 6th 2015
     permalink
    Polecam tę stronę: http://www.mamaalergikagotuje.pl/
    Książkę przeglądałam i nawet chyba zakupię :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeMay 18th 2015
     permalink
    Dzięki Obe :)

    Dziewczyny, minął miesiąc odkąd odstawiliśmy potencjalne alergizujące pokarmy, przeszliśmy na mleko na receptę Nutramigen. Nie jemy glutenu, białka mleka krowiego w żadnej postaci, żadnych cytrusów itp. Buzię smarujemy elidelem ale jak tylko go odstawiamy to policzki stają się szorstkie czerwone i z dnia na dzień jest gorzej. Na nóżkach pozostały delikatne krosteczki wszędzie i też nic a nic nei zniknęły. Czy powinnam zrobić jakieś testy (mam skierowanie na 17 alergenów ale podobno to może i tak nie wyjść ale może warto spróbować ?) No i czy macie pomysł czy to może być np uczulenie na jakieś pyłki ? Nasza dermatolog właściwie powiedziała że to może być wszystko ale może są jakieś wskazówki ? Tyle teraz pysznych świerzych warzyw i owoców a ja mam cały czas go tak ograniczać ? A może np. organizm sam potrafi z tej alergii wyjść ? Ehhh...
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomka11
    • CommentTimeMar 22nd 2019 zmieniony
     permalink
    Daję tutaj przepis na bezglutenowe muffiny, które są najprostsze pod słońcem: https://bezgluten.pl/pl.5_przepisow_na_smaczne_muffinki_bezglutenowe.html
    mąka ryżowa 1/2 szklanki
    mąka kukurydziana 1/2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    jajka 3
    proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki ( produkt bezglutenowy)
    kakao Ivoria 3 łyżeczki ( produkt bezglutenowy )
    olej 1/3 szklanki
    powidła śliwkowe 4 łyżeczki
    cukier puder do posypania

    Zresztą w sieci jest wiele innych podobnych przepisów tak więc warto jest je na pewno wykorzystać. Tak naprawdę dieta bezglutenowa obecnie nie jest taka trudna i jest coraz więcej produktów do wykorzystania. Z uwagi na to, że wzrasta świadomość i coraz więcej osób zaczyna się oientować, że ma właśnie taką nietolerancję.
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeMar 25th 2019
     permalink
    Poziomka11,zapisuje:)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.