Staramy się drugi miesiąc (nie liczą dwóch lat małżeństwa). Robiłam badania - morfologia, mocz. Internista podejrzewa wole guzowate. A wynik TSH to 1,73. I co ja mam myśleć?
Momo pójdź na konsultacje do endokrynologa, to najprostsza droga do rozwiania Twoich wątpliwości... poszukaj sobie również informacje w internecie wpisując w google - wole guzowate...
poniżej wklejam info na temat wola guzowatego i linki do szerszej informacji...
wole guzowate należy do najczęstszych chorób tarczycy. Częstość ogniskowych zmian w tarczycy wykrywanych ultrasonograficznie dotyczy 50% populacji dorosłych. Około 5% guzów tarczycy to zmiany złośliwe. W Polsce ostatnio rejestrowano ponad 500 nowych zachorowań rocznie na raka tarczycy Z tego powodu ważna jest wczesna i właściwa diagnoza. Szczególnie trudne jest wyodrębnienie guza wymagającego wykonania biopsji aspiracynej cienkoigłowej (BACC) w wolu wieloguzowym. Pomocna w podjęciu decyzji jest ocena ultrasonograficzna oraz ocena unaczynienia guza technikami dopplerowskimi. magzyn medyczny
Wole guzowate nadczynne może mieć postać pojedynczego guzka (ujawnienie się objawów nadczynności następuje przy guzku o wielkości ok. 3 cm) lub zmiany wieloguzkowej. Objawy nadczynności gruczołu tarczowego są typowe. Choroba rozwija się znacznie częściej powyżej 50 roku życia, a częstym objawem jest ucisk powiększonego gruczołu na inne narządy w obrębie szyi takie jak tchawica lub przełyk, dające uczucie duszności lub zaburzenia połykania. wiecej informacji
hej Momo! wynik TSH jest dosc dobry, bo najlepiej gdy kobiety w wieku rozrodczym osiagaja wynik 1-2. dlaczego lekarz podejrzewa wole? masz jakies objawy? samo badanie TSH nie starcza, by stwierdzic cos takiego. konieczne jest usg, ft3, ft4 i przeciwciala (to szczegolnie wazne). sama mam niedoczynnosc.
Wynik masz idealny, ja o takim marzyłam (sama miałam przed ciążą 4,2). Tak jak napisała Josaris samo TSH nic nie mówi. Jeśli udasz się do endokrynologa to na pewno zrobi jeszcze USG i poleci zrobić FT3 i FT4. Najlepiej zrób to i z wynikami pójdź do lekarza, wtedy powie Ci coś konkretnego.
Ps. Sama mam niedoczynność tarczycy, a jednak... spójrz na moją linijeczkę. Tarczyca nie przesądza sprawy, mimo wszystko jeśli Cię męczy ta sprawa sprawdź ją do końca
Mialam duze cysty (wole) - sprawdzano na USG i potem robili punkcje, zeby sprawdzic czy nie zlosliwe. Potem przez rok lykalam Jodid200. A teraz nic nie wsuwam, badania robie co pol roku i juz jest ok :) Sie nie martw - endokrynolog sobie poradzi :)
Przed ciążą brałam profilaktycznie dawkę 12,5, czyli połowę tabletki 25-tki W chwili obecnej biorę dawkę 75, czyli 1,5 tabletki 50-tki. Dawka stopniowo była podnoszona, w zależności od wyników TSH, FT3 i FT4, które musiałam powtarzać co miesiąc
Ja zrobiłam ostatnio czyli w Pazdzierniku badania TSH, FT3 i FT4 i mam takie wyniki. TSH 3,58 Norma ( 0,4- 4,0) FT3 3,70 Norma(1,8 - 4,2) FT4 1,38 Norma (0,8-1,9)
Witam czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie jaki poziom TSH jest najlepszy do zajścia w ciąże. Staram się od roku i ostatnio mój gin dał mi skierowanie na badanie TSH. TSH - 4,11(0,25-5,0) FT3 - 4,10(4,0-8,3) FT4 - 10,80(9,0-20,0).Po obejżeniu wyników powiedział że będzie mi bardzo trudno zajść w ciążę. Byłam na wizycie u endo ale on nie widzi zasadności leczenia. Nie wiem co mam robić///Pomóżcie:::(((