Witajcie kobietki, nosimy się z zamiarem emigracji gdzieś tak za rok z dziećmi. Jaki kraj w europie polecacie jako najbardziej przyjazny rodzinie? Jak z pracą, zarobkami, szkołą i utrzymaniem całej rodziny?
Wiem, piszę troszkę chaotycznie ale bardzo liczę na Waszą pomoc.
A może znacie jakieś stronki z dyskusjami Polaków na emigracji? Bardzo interesuje nas Norwegia
Przede wszystkim wybór kraju zależy od tego, jakim językiem obcym i w jakim stopniu się włada. Jeśli chodzi o kraje przyjazne rodzinom to oczywiście tradycyjnie cała Skandynawia, Francja i w pewnym stopniu Niemcy (od tego roku się poprawia).
Zastanówcie się też, jak często będziecie chciały bywać w Polsce, to niebagatelny wydatek.
Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma - a najlepiej jest tutaj gdzie nasze korzenie - biedniej ale wsrod swoich - wiec polecam Polske i tylko Polske!!!!!!!!!!!!!!!
Dzięki za odzew Dziewczyny. A no właśnie język to angielski w stopniu podstawowym, od września zaczynamy konkretną naukę, czyli kraje anglojęzyczne ( chociaż jesteśmy świadomi tego iż tam trzeba się uczyć języka lokalnego).
**Fiufiu** proszę Cię o tego linka, chociaż Niemcy są na końcu naszej listy ( nie cierpię jęż. niemieckiego! - i chyba nigdy się bym go nie nauczyła, hehehehe).
**Aga 976** znam tą prawdę ale ..... chemy spróbować czegoś innego i tyle. Wiem że będzie ciężko.
Acha wyjazd planujemy za rok, także mamy jeszcze troszkę czasu aby nacieszyć oko naszymi pięknymi krajobrazami itp.
MOIM zdaniem ,trzeba sie zastanowic po co sie jedzie,czy na zarobek ,czy na stale? a czemu? proste np,ja zyje na stale we WLOSZECH ,KOKOSòW TU NIE MA ,ale zycie plynie pogodnie ,praca jest i blisko do Polski .SIOSTRA jest w islandii zarabia kase ,ale do dupy pogoda ,jedzenie i na stale nie ma zamiaru tam byc...i ludzie nudni.KOBITAK ZARABIA KASE a potem cos otworzy w kraju.
Maz dostal propozycje pracy oraz molziwosc zabrania ze soba rodziny do Norwegii.Czy,ktoras z was tam mieszka?Jakie zarobki?opieka medyczna,opieka nad dziecmi itd...
Ja mam przyjaciółkę w Norwegii i tam jest całkiem fajnie pod względem emerytury i wychowania dzieci, ale niestety jest to dość drogi kraj i żeby coś sobie odłożyć to niestety , ale może być ciężko, na codzienne życie wystarczy, ale na jakieś oszczędzanie to może już nie za bardzo wystarczyć. Jeżeli chodzi o stronę socjalną i opiekę państwa to moja przyjaciółka jest zadowolona:)