hahah ach takie buty!!! no widzisz ,no mi tam obojetnie co i za ile podam Bebilon i tak jest drogi a mi chodzi o to zeby mu sie wkoncu te kupki unormowały
Ciacho w centrum zdrowia dziecka podaja tylko 2 rodzaje mleka - nutramigen dla noworodkow i Nan dla ciut starszych wsrod znajomych mam tak jak pisalam nan albo enfamil. neonatolog z tego co wiem polecala nutramigen (smierdziel nad smierdzielami) oraz nan ar (jesli dobrze kojarze to ten przeciwko ulewaniu)
A u nas w klinice gdzie rodzilam wlasnie nie polecali bebilonu a Nan ja tam nie wiem ktore lepsze bo ja karmie cycusiem wiec trudno mi powiedziec a ha i w centrum zdrowia kolezanka mowila ze podawali BEBIKO OMNEO
a mysmy mieli usg bioderek (mialo byc 5 tygodniu zycia) jak mał miał 4 miesiace bo takie kolejnki :) i nic wiecej nie mowili o pozniejszych jakis usg czy badaniach :)
Mamodusi to dobrze ze byłas u swojego lekarza i ze bedzie dobrze;) a tak wogole to do kogo chodzisz??:)
aha:) tego drugiego nie znam a do dr Tyczyńskiego chodziłam podczas ciązy :) i w drugiej tez pewnie do niego pojde:) ale prywatnie :) mnie tam było z nim dobrze :) i taki plus ze on pracuje w szpitalu na Zaborzu czyli tam gdzie rodziłam :)
November moj miał steroidy wziewne i nebulizacje i gdzieś ok 8 roku zycia Jakubowi astma przeszła w stan remisjii, bo do astmy doprowadziła go pediatra źle lecząc. U ciebie widać ze lekarka sie bardziej poznała ale faktycznie potem przechodzi co nie znaczy że może nie być nawrotów. Mamodusi po wizycie u swojego lekarza zaraz daj znać co i jak Marta ja od samego początku karmię małego Humaną i nie narzekam ani na stolce ani nie ma bóli brzuszka, tylko w momencie przechodzenia z z mojego mleka na sztuczne miał tydzień kolek a potem już było super,odkąd skończył 4 tygodnie zaczęłam mu podawać Humanę 1 Plus bo mi ulewał a to jest takie zagęszczone. Teraz zaczęłam mu podawać taką kaszkę z Humany tylko wieczorem i wreszcie od 3 nocy mały robi sobie 10 godzinną przerwę w jedzeniu a mama zaczyna odsypiać :-)
jestem. ale miałam czytania, wczoraj pierwszy dzien w pracy po 3 tygodniowej przerwie i takim długim pobycie z Matem w domku. Dał radę z babcią, ale jak wróciłam to od razu chciał do mnie na rączki. AniuM moja lekarka zrobiła uprawnienia, ma super sprzęt i mam do niej zaufanie. November zrób badania krwi czy to faktycznie alergiczne, bo mogą to być zabawki pluszowe w pokoju czy nawet kwiatki, pierze w poduszkach itd. Mnie kazała to wszystko usunąć z pokoju gdzie śpi Mat. Ja dalej karmię piersią więc schemat jedzenia jest taki. 6-cycuś 7-30 herbatka 9-mleko 10-30 biszkopty 12-mleko 14-obiadek 16-30 deserek 19-30 kaszka I sukces jak wróciłam do pracy Matuś budzi się już tylko dwa razy oby tak dalej, a dziś jak rano wstał o 4 i poszłam siku po karmieniu i przychodze do pokoju a on stoi w łóżeczku i się do niego śmieje.
Konczy mi sie Bebilon-mam tak na dzis i jutro a lekarz przyjmuje dopiero w czwartek i co mam dalej jechac na Bebilonie czy moge sama zmienic?Chyba ze sie przejde do przychodni na chore dzieci i poczekam az skonczy przyjmowac i jej zapytam,ale to moze byc całyy dzien czekania bo ona zawsze ma dużo ludzi i długo trwa wizyta.Jak myślicie moge zmienic mleko sama czy nie bardzo?
Ciasteczko a nie mozesz zadzwonić do przychodni? Ja sama zmieniałam mleko - w szpitalu małą poza moim dostawała Bebiko i Bebilon, po wyjściu do domu pierwsze opakowanie to było bebiko a następne już Nan i nie pytałam lekarza czy mogę zmieniać. Teraz jak byłam u pediatry pytała co mała je no i m.in. wymieniłam Nan1 a pani dr powiedziała że spokojnie możemy przejść na 2.
Mamodusi będzie wszystko dobrze,nie zamartwiaj się i nie denerwuj stres Ci w niczym nie pomoże.Wiem,że łatwo się mówi ale postaraj się myśleć o czymś przyjemnym:) And rozmawiałaś z nauczycielem o tym planie nauczania...?
To ja troche o mieszankach, bo duzo "wyprobowałam": - pediatra poleca bebilon ze względu na immunofortis, później nan active - Natalka po bebilonie kupki cudne co 1-1,5 dnia. Ale co 2-4 dni raz dziennie wymiotuje (moze za duzo w nia wmuszam) - Po nanie active wiecej wymiotow - bebiko omeno - nie wymiotuje, ale kupka co 2 dni brzydka zielona. - hipp prebiotyczny - nie wymiotuje, ale kupka taka z grudkami - zjada 100ml mniej niz bebilonu.
Bebiko omeno i hipp sa gestymi mlekami, moze dla tego nie wymiotuje. Narazie mala je bebilon 2 zwykly. Dzisiaj mam do odebrania w aptece nowy bebilon comfort - gestszy, na kolki i zaparcia. Moze przestanie wymiotowac. Zobaczymy.
Jak to nie pomoze, to zostaje humana. Juz mam z tego wszystkiego metlik. Po wszystkich mlekach mala puszcze bączki :(
Myslalam kiedys o bebilonie ar, ale on nie ma immunofortis, a na tym mi bardzo zalezy. Immunoforis ma zwykly, ha i teraz comfort.
Mi pediatra mowila, ze jak nie ma zagrozenia alergia, to lepiej nie dawac mleka ha. Jest to nie potrzebne.
Mi Tosia nadal nie przesypia nocy ale na szczęście budzi się ok 2 na jedzonko i potem dopiero o 6 więc można się wyspać :) Za to jak taty nie ma wieczory są do du... za nic nie chce zasnąć ani w łóżeczku ani przy cycu... pada po prostu ok 21
Moja mala od tygodnia ma histerię. Niby jest wszystko ok, a ona nagle zaczyna krzyczeć przeraźliwie. Posmarowałam jej dziąsełka dentinoxem i zasnęła. Czyżby już ząbki?? Narazie nic nie wyczuwam na dziąsełkach. W nocy słodko śpi, te ataki są w dzień. Nie wiem o o tym myśleć. Jak długo czeka siię na wyjście ząbka od momentu wystąpienia bólu u dziecka??
100krocia u nas tez to ok 2 miesiecy trwalo neonatolog w srode mowila ze dziasla zamkniete ale pelne i trudno poweidziec czy wyjda zeby za tydzien czy za 4tyg, maly tez miewa fazy ale na szczescie idzie go jakos zabawic... a jak nie to lece z nim do lazienki i pod kran wkladam i juz radosci nie ma konca :)
100 krocia mój jest na Humanie i nie narzekam potem już patrzyłam są też kaszki z humany więc będzie jak znalazł. My dziś po kontroli oskrzela czyste. Jak sie to będzie powtarzać to też chyba przezornie poproszę o skierowanie na badania w kierunku alergii, bo my w domu to wszyscy alergicy. No mały waży 7700 znaczy się zwolnił tempo przyrostu wagi. Mamo dusi będzie dobrze mnie po porodzie też jakiś krwiak sie zrobił i jak mnie pozszywali okazalo się ze jeszcze coś tam krwawi i chyba z godzine mi tam wziernikiem gmerali zeby dojść co to ale na szczęście załatali od razu, bo gdyby nie to pewnie potem by się odezwało. Mały już 3 noc przesypia ale z to dziś w dzień to maruda i łapki ciągle w buzi, zęby już widać podeszły dziąsła są inne ale zanim cokolwiek się wykluje to pewnie tak samo mały da popalić. Zaczęłam ćwiczyć na tym orbitreku i bosze ja nie mam kondycji w ogóle przed ciążą na siłowni na czymś takim latałam na rozgrzewce 30 minut a teraz jak dociągam 10 minut to max. Ciężka praca przed mną zgubic to moje dupsko ale wiosna za pasem i nie ma co się szczypać.
Hura jestem juz mam tylko plamienie ale to kwestia tylko dwoch dni ..... acz kolwiek troche boli i zle sie chodzi dam rade tyle wytrzmalam to i to strzymam jeszcze musze kolejne tabletki lykac ale tylko przez 3 dni HEMORIGEN .....troche bylam w strachu jak mnie polozyli na fotelu i nogi zapieli w pasu to cisnienie mi moment skoczylo ale dalam rade wszystko trwalo moze 25 min ale mialam wrazenie ze dluzej potem godzinke polezalam i juz M mogl mnie zabrac do domku wiec jestem duza buzka dla wszystkich forumkowych kolezanek ktore trzymaly kciuki i podtrzymywaly mnie na duchu dziekuje
Wydra - biedna mama... ja w 1 ciazy wymiotowalam do porodu w drugiej do 25tc, polecam krople homeopatyczne VOMITUU SHEEL - moze calkowicie nie likwiduja wymiotow ale chociaz troche im zapobiegaja...
Sama mu zmieniłam na bebilon i przez pare dni bylo dobrzez zaczal robic ladne kupki bo po bebiku mial z tym problem!!!Dzis byla u mnie pediatra i powiedziala zeby podawac mu bebilon, kazala mi przyjechac za 2 tyg do przychodni i zobaczymy co z tym mlekiem,jak sie nie uspokoi to pewnie kaze zmienic!!!Ja juz sama nie wiem co robic!!!To wyglada tak:Spi ok 1,5h budzi sie glodny, daje mu butle, zjada i za chwile zaczyna sie placz,prezy sie i ciezko go uspokoic!!!Jak juz sie uda to zasypia i tak w kolko!!!Tak jest przez dzien ale za to wieczorem i rano potrafi beczec przez 3h albo i wiecej i nic nie pomaga zeby go uspokoic!!!Ja mam juz dosc!!!!!!!!!!!!!!!!!
Marta z bobovity jest herbatka z kopru włoskiego od 1 miesiąca i ja używalam infakol na kolki mnie pomogło po tygodniu była poprawa i mały juz nie plakał ani się nie prężył i regularnie puszcza bączki a brzusio miękki.
To i ja swoje trzy grosze wtrace.marta jest herbatka hipp od 1 tygodnia z kopru włoskiego-bąki po niej sa a to własnie pomaga przy kolce.Mój miał od 3 tyg kolki i pomagał nam Bobotic ma parwie taki sam skład jak SAB simplex którego używam teraz ,ale gdy mi sie skonczy kupie Bobotic bo różnica w cenie jest znaczna a działanie maja identyczne.Z Twojego opisu to wygląda na kolki...jednak z tym Boboticiem musiałabys poczekac bo jest od 1 mca.Możesz wypróbowac również Plantex chociaz szczerze Ci polecam herbatke z kopru.Pamietaj żeby zawsze dopilnowac zeby porzadnie odbił po jedzeniu.im mniej powietrza w brzuszku tym mniej kolek.Ale sie tu troche wymądrzyłam ale przeczytałam chyba wszystkie opienie i ulotki z leków na kolke i trafiłam od razu.
ja przez 1 miesiac,myslALam ze zwariuje z tymi kolkami,moja miala krople 2 razy dziennie,jej dawalam i po miesiacu spokòj juz byl,dla mnie pierwszy miesiac byl przemeczacy,cyc 24 godz non stop,albo kolki i zero pomocy,ale minelo i teraz jest fajnie i dobrze ,ze mam jeszcze mleko w cycach .bo widze ze z tym sztucznym to cyrki...
Byłam dziś po przedszkolu z dziećmi u znajomych. Mają hodowle rybek i masę akwarii (nie wiem jak to odmienić ) W pokoju w którym siedzieliśmy było takie wielkie i kolorowe. Weronika krzyczała na wszystkich jak jej zasłaniali i w ogóle pisk wielki był a jak dało się ją bliżej to tak jak te rybki otwierała mordkę. Ubaw mieliśmy po pachy. Ale nawet Kuba i Gabi siedzieli przez ponad pół godziny na pupach wpatrzeni w ryby. Finał taki że wyszłam z akwarium i całym osprzętem (filtr, grzałka, termometr, roślinki żywe, kamyczki) a w piątek mam przyjść po rybki. Aż nie wiem czy się cieszyć czy złościć bo mieliśmy mieć rybki ale nie sądziłam że tak szybko :D A Kuba przeszczęśliwy.
U Anki w szkole nie byłam. Ale rozmawiałam ze znajomą która uczy w tej szkole. Ponoć te zajęcia - w podstawówce - to tak jak pisała Ania - relacje przyjacielskie, poznanie zmian zachodzących w organizmie, układ rozrodczy i fizyczny z podziałami na płeć, miesiączka itd - to co ja miałam na biologii w klasie chyba 7. W gimnazium jest ciut bardziej zaawansowane i jej córki po tym jak był puszczony film o aborcji przestały chodzić na te zajęcia. Poza tym jest to rodzina "katolicka" gdzie od początku tzn od pierwszej miesiączki dziewczyny się obserwują i prowadzą wykresy no a na lekcji powiedziano im że najpewniejsza jest pigułka, i po tym jak dziewczyna powiedziała że najpewniejszy jest brak współżycia i trzasnęła drzwiami skończyła sie całkiem ich przygoda z tym przedmiotem
MamoDusi mam nadzieje ze dzisiaj juz jest lepiej i tak nie boli. 3maj sie
Marta zmien butelke na jakas antykolkowa, kladz go jak najwiecej na brzuch, czy sobie czy w lzoeczku ale zeby byl w tej pozycji - gazy odejda latwiej i mniej bolesnie, no i tak jak pisala ciacho koniecznie pilnuj zeby odbil. w prawdzie nigdy nie karmilam mieszanka ale jesli takie akcje masz po jedzeniu to ja bym skontaktowala sie z jeszcze innym lekarzem bo cos mi tu nie pasuje...
Marta popieram Anię może trzeba to skonsultować z innym pediatrą aż dziwne że ta nic nie dala na te kolki..
U nas tragiczna noc padam na pysk młoda zasnęła o 21 i budziła się co godzinę z krzykiem aż do 3 o 3 wzięłam ją do łóżka i spała do 6.30 mam nadzieję zą zaraz zaśnie i ja z nią ...niech mój M już wraca mam dość
Dziewczyny dzieci w podobnym wieku czy wasze szkraby próbują już podciągać nóżki do raczkowania bo moja ostatnio jakby się cofnęła bo nawet przestała się przekręcać i tylko by siedziała i inna pozycja jej nie pasuje .. sama nie wiem co o tym sądzić...