Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
katka a czy ja kogoś diagnozuję?
wyraziłam się dość jasno w moim ostatnim poście-a każdy zrobi jak uważa...
Katka , ale przecież sama napisałam , że jest mania rozpoznawania WNM teraz.
a nim na pewno nie jest pediatra- co wiem i z własnego doświadczenia i doświadczenia znajomych.
blubis próby trakcji się nie ćwiczy jest to tylko próba diagnostyczna a nie ćwiczenie, nie podnosimy też w ten sposób dziecka.
czytając Twoje wypowiedzi, cholernie bym się wystraszyła, będąc świeżo upieczona mamą.
I nie siej zamętu, proszę, bo widzę już te wszystkie mamy oglądające teraz swoje pociechy i doszukujące się WNM.
] skoro ktoś pyta i coś go niepokoi to chyba można odpowiedzieć
Będę więcej kłaść na brzuszku chociaż mu się bardzo ulewa.
Czyli nic z tą próbą trakcji nie robić? Samemu to ćwiczyć/sprawdzać czy zostawić?
eveke to nie jest tak że vojta jest zły a bobath dobry, każdy reaguje na inny rodzaj stymulacji i na bobathach dzieci często płaczą
Co do próby trakcji to chodzi o to czy osiowo dziecko jest słabe czy silne, nasz lekarz rehabilitacji medycznej już zaleca Bobath jeśli dziecko na 3 miesiące nie przechodzi próby trakcji.
sardynka w takim razie moja znajoma ze względu na to, że jej córeczka była słaba osiowo, na darmo ćwiczyła Vojtą
Ja osobiście w ogóle nie godzę się z tą metodą i nie dała bym rady nią ćwiczyć, chyba, że miała bym naprawdę chore dziecko a to była by jedyna deska ratunku.
a położona na brzuchu robiła notorycznie samoloty/foki/kołyskę
matki mają bardzo dobrą intuicję i powinny jej częściej słuchać, a nie szukać po internetach
Dziewczyny, jestemy po wizycie u pediatry, bo się zaczęłam faktycznie bać, że Emilka może mieć WNM.
Ale jeśli dziecko się rozwija motorycznie - w swoim tempie co najważniejsze - to wg mnie powinno się mu "dać spokój" i reagować dopiero w bardzo wyraźnych dysfunkcjach.
Bilia z tego co mi wiadomo to samoloty w tym wieku wskazane. Kolejny krok do raczkowania.
A też miała podejrzenie wnm bo próby trakcji w wieku 6 tyg nie przeszła i piastki zaciskała. Oczywiście odrazu skierowana do neurologa.