Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormigg
    • CommentTimeNov 10th 2015
     permalink
    Teo, a on w szpitalu coś dostał? W sumie masz podkładkę, bo on często choruje, więc nie masz go jak szczepić, no nie?
    A ja dostałam skierowanie do poradni szczepień od pielęgniarki z przychodni, ale nawet nie mam kiedy tam iść.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    dziewczyny powiedzcie czy jest mozliwe aby moją mała bolał brzuszek od witD?
    bo zaczęłam dawać kilka dni temu i zaczęły nam się jazdy z karmieniem i spaniem, co chwile wisi na cycu już 2 dzień, do tego płacze i się pręży
    wykluczam aby to było od jakiegoś jedzenia bo ciągle jem to samo ehhh
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    [quote=daga310][/quote]

mówisz o tej maniuniej Amelci? ona nie ma 2 tyg? osobiście mnie się nie wydaje, żeby od witD, ale co ja tam wiem ...
    nie daj jej ze 2 dni i zobaczysz, czy jest zmiana czy nie...
    ona jest tak malutka, ze jej się może wszystko zmieniac milion razy :smile:
    brzuszek musi dorosnąc :smile:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    tak, tak o tej malutkiej:wink:
    no tak wiem, że się może zmieniać ale z pierwszą córą takich wybryków nie miałam wiec dlatego pytam
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Migg dostał w szpitalu tylko tą pierwszą. Nie w 1. dobie życia, a w 3.ciej.
    Poza tym nic no ale.on non stop chory więc nie ma kiedy, jak.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    daga310: ale z pierwszą córą takich wybryków nie miałam

ja mam drugiego chłopca, ale to chyba nie ma znaczenia...
    nie chcesz wiedzieć ile rzeczy mam z nim, których nie miałam z Julcią :)
    właściwie wszystko jest inaczej, inaczej śpią, inaczej jedzą, inaczej rosną :D

spodziewaj się niespodziewanego :smile:
    przygotuj na nieoczekiwane :smile:
    a wszystko tłumacz jednym hasłem "taki etap" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 10th 2015 zmieniony
     permalink
    No paczcie a moje dzieci (poza kwestią zdrowotną) to jak od kalki :wink:
    Oba grzeczne, spokojne, nieruchawe, turbo śpiochy i z wielkimi głowami okraszonymi wysokim czołem :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    daga310: czy jest mozliwe aby moją mała bolał brzuszek od witD?
    bo zaczęłam dawać kilka dni temu i zaczęły nam się jazdy z karmieniem i spaniem, co chwile wisi na cycu już 2 dzień, do tego płacze i się pręży

Osobiście uważam, że i owszem. Nie od samej witaminy, ale tego ciężkiego oleju, który jest jej nośnikiem.
    U nas też były problemy brzuszkowe po zapoczątkowaniu podawania KiD, poczytałam, odstawiłam małemu, przyjmowałam ja dużo większe ilości, teraz wracamy pomału do podawania Wojtuniowi.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    TEORKA: turbo śpiochy

zazdroszczę :smile: wyjątek potwierdza regułę, a że twoje wyjątkowe... :smile:

KlNGA: problemy brzuszkowe po zapoczątkowaniu podawania KiD

ale nie da się zbadać czy było to związane czy też po prostu taki czas
    a ta w kropelkach też?
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    W internecie duzo mozna znalezc na ten bolow brucha po wit d, ale czy taka ilosc oleju moze miec znaczenie to nie wiem.
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    anula36: ale nie da się zbadać czy było to związane czy też po prostu taki czas

No niby nie da, ale zaczęło się po tym jak zaczęłam podawać i skończyło jak przestałam. Poza tym tak jak mkd pisze:
    mkd: W internecie duzo mozna znalezc na ten bolow brucha po wit d
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeNov 11th 2015
     permalink
    Aaaaa, moja prawie roczna córeczka dorobiła się wreszcie pierwszego zęba :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ojej jaki przełom:):) super!!
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Livia: Aaaaa, moja prawie roczna córeczka dorobiła się wreszcie pierwszego zęba

Czyli szybciej niż Miki?
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    bladykot: Czyli szybciej niż Miki?

O cały miesiąc szybciej :wink: No i Miki pierwsze miał górne jedynki, a Gaja na szczęście dolne, więc nie wygląda jak zając :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Livia: O cały miesiąc szybciej

moja Gosia też miała o miesiąc szybciej niż brat.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Daga, po witaminach czeto sa bole brzuszka,szczegolnie po wit. K.
    A jaka witamine podajesz? suplement typu twist off czy devikap lub vigantol. jak podawac wit.d,to nie zadne suplementy,a tylko jeden z tych dwoch: vigantol lub devikap
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Mamy drugą jedynkę! !
    Mój synek to same patriotyczne święta wybiera na zęby :O
    Pierwsza jedynka 12 października w dzień
    ludowego wojska Polskiego (i tez moje urodziny)
    druga dziś w święto niepodległości, równo
    miesiąc później :-D
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Ja podaje devikap, ale na razie sie wstrzymam.tutaj w Norwegii w ogole wit na poczatku nie polecaja dopiero tran od 4-6tyg
    Dzisiaj nie dostala wit d i spokojniejsza jest.ale moze to zbieg okoliczności zobacze jak bedzie za pare dni:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Dziewczyny Oliwerek ma katar, drugi czy trzeci dzien wiec jeszcze taki rzadki, cieknący. Czasem go sobie rozmaze po buzi jak nie zauważę. Dzis zauwazylam ze oczka mu sie kleją lekko na zolto, nie ma tragedii ale tego jeszcze nie przerabialiśmy. Nie wiem czy to taki wirus czy on sobie zarazil te oczka od rozmazywania kataru. Co robić oprócz przemywania. Jak to wirus to chyba samo przejdzie? Co powinno mnie zaniepokoic?
    --
    •  
      CommentAuthorduszkaga
     permalink
    Ja mam szczera nadzieje i mocno w to wierzę, że Iga jak zacznie raczkowania to schudnie :wink: bo ciężka jest przeokropnie!

Ale uwaga, uwaga! My dzisiaj tez mamy się czym pochwalić bo nasza kulka pierwszy raz usiadła z czworakow! :bigsmile:

P.s. przepraszam,ze tu ale mam konto nieopłacone /ladybird napisz mi swojego @ to Ci tam odpisze
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeNov 11th 2015 zmieniony
     permalink
    lecia_28: Co robić oprócz przemywania

a czym przemywasz oczka?
    moja mała ma problemy z jednym oczkiem i kazali mi zakraplać jak na razie tylko moim mlekiem, albo przemywać oczka zwykła herbatą
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeNov 11th 2015 zmieniony
     permalink
    woda przegotowana przemywam. To nie jest zaden kanalik ani nic, to katar tylko nie wiem czy to wirus powoduje ta zolta wydzieline czy sobie wtarl do oka smarki i sie jakas bakteria zrobila.

Treść doklejona: 11.11.15 22:54
    Chyba Ninka od Teo miala adenowirusa? TEO! help jak to sie objawialo i co robilas?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeNov 12th 2015
     permalink
    u nas jak Milka miała wirusa
    to często miała też oczy zaropiałe
    albo sobie wcierała albo samo się zakażało bo dzieci te kanaliki oko nos maja jeszcze połączone
    ja w pierwszy dzień przemywałam wodą przegotowaną
    na drugi zawsze była już masakra
    i dostawała krople na oczka albo floxal albo dicoftinef
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Lecia u Niny adenowirus wyglądał tak, że miała żółty gesty ropny katar i oczy zalepione żółtą mazia, musiałam jej po drzemce otwierać oczka bo sama nie była w stanie.
    Dostała wtedy jakieś leki p.wirusowe ale nie pamiętam już co.
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    U nas chyba "tylko" normalny wirus bo katar nadal zolty ale oczka juz ok. Dzieki dziewczyny.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A ja chciałam Wam powiedzieć, że z okazji skończenia 10-go miesiąca Hug stanął w końcu na normalne czworaki. W sensie nie na łokcie tylko na dłonie. Oraz dwa razy podciagnal sie na dolnej polce stolika i kleknal na kolanach.
    Brawo i szacunek :confused:
    Się chłopak przejął w końcu swym "niedorozwojem " ruchowym.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    No to jak się chwalimy, to Wojtek już regularnie, bez podpórki sam staje na nogi. Siedzi i nagle stoi, trzymając zabawkę w łapkach.
    Idziemy do przychodni zobaczyć wyniki krwi, ale szczepień nie będzie, bo znów zasmarkany.
    Coś mi się wydaje, ze przed roczkiem to on tej drugiej dawki 6w1 nie przyjmie...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    E no ja (tzn Hug) się nie mamy czym chwalić, to raczej takie zalenie było :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    No Teo, jak nie ma, jak jest :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Dziewczyny od kiedy powinno się sadzać dziecko w pozycji podpartej? W książce Pierwszy rok zycia dziecka , jest napisane, że od 4 tego msc życia. A mi Panipediatra na wizycie powiedziała, że to stanowczo za wcześnie.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Jejku po raz kolejny mowie ze moim zdaniem ta ksiazka pierwszy rok zycia (jesli to taka z bordowymi akcentami ksiazka) to jeden z gorszych wyborow. Juz te opcje co dziecko moze, mogloby powinno nie powinno , moze ale nie musi rbic to jakas masakra, matki dostaja schizy bo w tej ksiazce co jest napisane...

Iris w teorii dopoki dziecko nie usiadzie nie powinnas go sadzac, chyba ze wchodzi w taki wiek poznawczy ze chmury ogladane w gadoli sa nudne...
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Wszelkie porady dotyczące rozwoju ruchowego dziecka z tej książki powinny trafić do kosza ;) Cała reszta jeszcze jakoś przejdzie, ale ta część jest masakryczna ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Ta ksiazka jest na polskim rynku wieeeelu lat, moja bratowa z niej korzystała a ma juz 20-letniego syna. Przy kazdej nowej edycji cos tam modyfikują, ale wydaje mi się, że ma bardzo przestarzałą wiedzę. Ja mam sprzed 3-4 lat i rzucilam w kąt po przeczytaniu jak ma wygladac nauka samodzielnego zasypiania.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Moje biedne, ząbkujące i zasmarkane dziecko włączyło od wczoraj tryb noworodka :confused: Kurde, czopki nie działają, syropkami pluje... Ech, dobrze, że mam przeciwbólowe cycki :wink:
    Jedyna dobra strona tego stanu - pełniejszy dekolt :wink:
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    U nas chyba dolne dwójki wychodzą bo cała noc jak w zegarku co godzinę budził sie z płaczem. Takie jojczenie, ze serduszko sie kroiło :sad:
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Ja mam potwierdzone przez pediatrę, że przerwa w ząbkowaniu nie będzie nam dana. Czwórki już są na tapecie. Ale po Wojtkowych siekaczach nie spodziewam się szybkiego zakończenia. Przed nami kilka kolejny m-cy ślinienia i jojczenia...
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    Ach te zęby... U nas jest juz ich 8 ale teraz wyszły górne dwójki i chyba ida trójki na dole a noce są straszne co chwilę się budzi muszę wstać ululac. Kiedy ja się wyspie:-)
    -- p:
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Endzi, u nas też 8 szt. czyli wszystkie 1 i 2. A u was pewnie też czwórki a nie trojki, bo zwykle kły wychodzą dopiero po trzonowych (chociaż bywają wyjątki).
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    A u nas wyszedł pierwszy ząbek!!! :D
    Dziecko mnie przegoniło, bo mi pierwszy wyszedł, jak miałam 4 miesiące ;)
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    A widzisz nie wiedzialam ciężko dokładnie zobaczyć bo paszczę zamknie i koniec:-)
    -- p:
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Lenka ma zeba:shocked: moze to afta? Nie, zartuje:wink: ale w szoku jestem
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    My jesteśmy na wyjeździe
    I Wychodzę już z siebie :cry:
    Uspac je i ogarnąć wieczorem samej to jakaś masakra
    W domu to Milce bajke lub idzie się bawić
    Zmęczona jestem i mam depresję że jeszcze jutro taki wieczór mnie czeka.....
    Z fajniejszych rzeczy to W kończy skok
    Znów pokazuje jaka duża
    Ile kłopotów
    I zaczęła robić papa
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    Moj Niutek ma na razie 6 zębów, a dolnych dwójek nie widać :( No nic, trzeba to przetrwać. Jak zasypia wtulony we mnie po takim płakaniu to wymiękam ( bezcenne! )
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
    • CommentTimeNov 14th 2015
     permalink
    haha Malisiek gratulacje :D moj Adamowy nadal bezzebny :-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŚroda
    • CommentTimeNov 14th 2015 zmieniony
     permalink
    Malisiek! Już?

Niezłę tempo, a Maja też tak szybko zęby nabywała?

A ja muszę się wyżalić, bo nasza Hela albo w skoku albo nie wiem o co kaman, tak mi cienko w nocy śpi, że to jakiś dramat... Zasypia o 19.20, a pierwszą pobudkę ma już trochę po 22.00 :shocked:, zje cycka, zasypia i śpi kolejne trzy godziny do ok 1.30, zjada i zasypia po czym zaczyna się armagedon i pobudki co chwila..., nie pomaga anic... na rączkach zaśnie, ale odłożona do łóżeczka po paru minutach się wybudza, suszarka na nią az tak dobrze nie działa, jak działała na Kalę, ale i tak czasem włączamy, bo trochę jednak pomaga, cyc w buzi też nie pomaga, bo mimo iż zawsze wzbraniałam się przed spaniem z dzieckiem, to chciałam spróbować z nadzieją, że to pomoże..., niestety nie pomogło... i tak te noce dają nam teraz właśnie w tyłek...
    A i nie muszę chyba dodawać, że już dłuższy czas przesypiała nam CAŁE, CALUSIEŃKIE noce bez pobudki nawet jednej...

Ach, wyżaliłam się...
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Kurde, teraz macam i nie czuje :shamed: A wczoraj obie z mamą macałyśmy i było czuć. Ale widać na dziąsłach, że są tuż tuż.
    Majce zęby zaczeły wychodzić po 7 miesiącu, czy tam nawet 9.
    Środa współczuje nocek :(

Treść doklejona: 14.11.15 13:13
    Eee, jednak coś tam czuje:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Ale widać tego zęba czy nie? Bo ja to ze dwa miesiące "czulam" zanim wyszly.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Z tego co przez sekunde uda mi się zobaczyć, to widać coś białego z brzegu:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 14th 2015 zmieniony
     permalink
    Postukaj łyżeczką.
    Jak nie zadzwoni to wg mnie ząb niezaliczony :wink:

A ja dzisiaj rano zawał.
    Hug zrobił kupę, otwieram pieluche a tam morze krwi. Zemdlałam, ocknelam się, zaczęłam dzwonić po karetkę, wołać męża który spał, szukać czegoś żeby zatamowac krwawienie po czym sobie przypomniałam, że chłopak wczoraj trzy michy barszczu ze startymi burakami pochłonął :tooth:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.