myszorka - trzymaj się babolcu! Mały już nie taki mały, ma ponad rok, nic mu nie będzie, a przecież kiedyś musisz przestć karmić! Głowa do góry kobieto!
jemma chciałam do koncu roku kalendarzowego czyli Mat by miał okolo 19 miesięcy (ze wzgledu na alergie) karmię go w nocy i rano ma butelke ale róznie z tym odciąganiem raz 100 raz 50 a raz 170, chyba ze laktator mi nawala bo już go przeszło rok eksploatuje
u nas też polowa nocki niespokojna, moje dziecko obudzilo sie po 23 i chciało sie bawic a potem nim poszła spać to trochę zleciało no i bez buczenia się nie obeszło, ostatnio w ogole przed spaniem jest ryczando małe, czy dzieci w pewnym wieku tak mają, czy spanie im się żle kojarzy czy jak?
jemma taka gumka czy zaworek juz to wymieniłam ale jak kiedyś odciągałam to mi tego cyca tak wciągało że szok a teraz to jakoś tak słabo. Justa mój Mati kiedys wył ze szkoda gadać jak go chciałam uspac.
poza tym tez zeby czworki i zuzka wszystko bierze do buzi Izuniu tak jak twoje wezmie twardą zabawkę a potem buczy bo za mocno ja gryzie...ech wszystko idzie w ruch krzeselko, lezaczek, rączki od mebli, te najgorsze bo metalowe, łoeczeczko itd.
Moje maluchy też swego czasu płakały teraz jest już fajnie z usypianiem same zasypiają w łóżeczku, ale nie przy ząbkowaniu - horror - zasną same a potem płacz i rzucanie w łóżeczku - żal mi ich ...
Justa dokładnie - moje też metalowe wszystko liżą - może w ten sposób chcą sobie ulżyć - sama nie wiem - bynajmniej dalej gryzaki są w dzióbkach hihihi i zapierniczają na czworaka we wszystkie kąty
Izunia Mati teraz też sam w łóżeczku ale ja wkładam rękę między szczebelki bo on się musi trzymac. mój smyk wszystko gryzie co się da, nawet lizał podłoge w pokoju a wczoraj sobie w buzi konewka zabawka zrobil jakieś ała i wył ale nie przeszkodziło mu to w ponownym wsadzeniu zabawki do dzioba.
no i co my mamy począc trzeba to jakoś przeżyć, tylko tak człowiek chciałby ulżyć swojemu maluszkowi albo maluszkom, moja Zuzia narazie się zatrzymała na etapie przejścia wzdłuż kanapy, w środku w łóżeczku i trochę przy meblach, od czasu do czasu puszcza się do nas bo dobrze już ocenia odległość albo czasami stanie sama i robi kosi, kosi, ale to przemieszczanie się już nie jest cały czas na 1 miejscu bo teraz nastał czas kiedy ogląda dokładnie zabawki i potrafi się zabawić po kilkanascie minut piszczac przy tym i gadając, wczesniej tylko raczkowanie wstawanie i dreptanie.....;-)
jak tak czytam o zmaganiach Waszych dziciaczków z ząbkami, to zaczynam się bać. Biedaczki, muszą się nieźle męczyć. Muszę się przygotować psychicznie na takie akcje... Serce się kraje jak widzi się cierpienie takiego maleństwa i ta bezradność okropna...
November czy to napięcie mięśniowe czymś jeszcze się objawiało? Czy to leczy się jakimiś ćwiczeniami? Jak sprawdzić czy maluch cierpi na coś takiego? Ale pytań nazadawałam, ale bardzo mnie to zainteresowało. Mam nadzieję, że Tomcio jest naprawdę zdrowy i że to podnoszenie główki to oznaka siły a nie jakiegoś napięcia...
Beate 23 ja obrabiam zdjęcia tutaj http://imageshack.us/ a potem wklejam link który zaczyna się tak < a ....> chyba 4 od doły i na dole pod tą ramką co piszemy zaznaczasz Html
Alicja ma niestety szmery nad płucami i musimy podac antybiotyk.Myslalam ze jest juz zdrowa bo na taka dzis wyglada.Katar znikl, mniej kaszle...niestety pozory myla. no coz,walczymy.
Josaris..ja mam krem mustella z filtrem 50 dla noworodków, niemowląt i dzieci..polecony przez położne i pediatrów w szpitalu i sprawuje się super, fakt że 50ml kosztuje ok 60 zł ale wydatek się opłaca, bo krem (z tego co mówią osoby które używały) starcza na bardzo długo:)
Dziewczyny co z tą kupka.w nocy była luźniejsza taka jakby biegunkowa,teraz słyszę że znów robi.Dziś piątek nie wiem co mam podać jakby co bo jutro to mnie nikt nie przyjmie.Mam nadzieje ze to na ząbki bo nic nowego nie zjadł.Co polecacie oprócz podawania duzej ilosci płynów?dodam ,że ma apetyt w miare i zachowuje sie normalnie i nie ma gorączki
Myszorka ja tez tak oglądam bo u nas kupy różne rózniste...dlatego jak juz widze wodnite to juz sie boje odwodnienia.Podałam przed chwila ryżową kaszke taka gęstą i wypił dosc dużo herbatki.Kupie ten Lakcid a to sie dodaje do mleczka???
Dużo zdróweczka dla Alicji,oj te nasze dzieci ciągle coś....mój to chyba wszystkie dolegliwości niemowlęce przechodzi:)ale nie łamiemy sie,biegunka to w zasadzie pierwszy raz.
ja dawałam do herbatki ale wówczas np do 50ml bo miałam pewność ze wszystko wypije i lekarka powiedziala ze mam to miec zawsze w domu a tym bardziej na weekend
Ciacho Lakcid tak jak Myszorka pisze - miej zawsze pod ręką :D To jest taka zawiesina - ja podawałam bezpośrednio do pyszczka - miałam pewność, że wypiły :P Co do kup - u nas też było ciągłe podglądanie zawartości pampersa - jeśli coś dolega maluchowi to pierwsze co Ci się lekarz zapyta to właśnie o kupę. Teraz niby z kupami jest ok - nocnikujemy się więc jest im wygodniej zrobić i jak ja to mówię "do końca" a nie po troszku ... Ciacho kupa jest biegunką, jeśli jest wodnita, strasznie śmierdzi a czasem nawet się pieni - no rozpoznasz od razu - no tak jak u nas przewijałam chłopaków prawie 20x w ciągu dnia !! Wtedy już trzeba podawać elektrolity - Smectę, Orsalit itd.
Beate super że się udało!!! a maleństwo śliczne jejku kiedy moja taka była..... Ciacho koniecznie Lakcid od razu się lepiej młodemu zrobi.... Fmartunia zdrwka życzę
100krociu - u nas jest to samo - tzn. prawie bo jest odruch wymiotny po syropach - po prostu są gęste !! Dlatego właśnie lepiej zaaplikować maluchowi zastrzyk niż podawać leki doustne ... O wiele szybsze działanie i nie obciąża tak żołądka malca.